lauantai 1. marraskuuta 2014

Ruisleipä


Tervetuloa lukijaksi Merja

Tänään tuli touhuttua tuolla pihalla siihen malliin syys hommeleita, että nyt on sitten kintut kipeänä.
Mutta kyllä ne siitä vetreentyy, kun pääsee Ukkoseni lämmittämään saunaan hetkenpäästä löylyttelemään.

Kävimme myös Mumskulla kyläilemässä ja tuli laiteltua hieman kynttilöitä ympäri huushollia piristämään näitä syksyn pimeitä iltoja.
Eilen taas ilta meni tyttöjen kanssa shoppaillen ja kyllä sitä oltiinkin puhki, kun lopulta pääsimme kotiin kantamuksiemme kanssa.
Illalla vielä poika ja hänen tyttöystävänsä tulivat kyläilemään ja aika mennä viipotti sellaista kyytiä, että heidän pois lähtiessä oli kellokin jo kerennyt seuraavan vuorokauden puolelle reippaasti.
Mutta kyllä oli taas niin mukavaa höpötellä hyvässä seurassa ja silloinhan ei edes tuota ajankulua huomaa.

Viimme viikolla tuli kaivettua tuolta pakkasen perukoilta ruisleivän juuri ja laitettua se käyntiin.

9 dl haaleaa vettä
1 dl taikinajuurta
n. 2 kg ruisjauhoja
2-3 tl (ruusu)suolaa

1. PÄIVÄ

Varaa riittävän iso astia ja sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli.
Peitä astia kelmulla tai leivinliinalla.
Jätä astia lämpimään, mieluiten 25-30 asteiseen vedottomaan paikkaan käymään 1-2 vuorokaudeksi.

2. (TAI 3.) PÄIVÄ

Ota talteen noin 2 dl juuurta ja laita se jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan seuraavaa leivonta kertaa.
Lisää kulhoon jääneeseen taikinajuureen suola ja alusta ruisjauhoilla sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää.
Minun mielestä leivästä tule sitä maukkaanpaa, mitä löysemmäksi taikina jää.
Lisää jauhoja niin, että vaivaat aina välillä.
Vaivaa niin kauan, että taikina alkaa irrota astian reunoista. Tasoita taikinan pinta ja peitä astia leivinliinalla.
Laita taikina sitten vedottomaan paikkaan kohoamaan 1-2 tunniksi.
Lämpö edistää kohoamista.
Nosta taikina ruisjauhoilla jauhotetulle lleivin alustalle ja leivo taikina pyöreiksi limpuiksi tai leiviksi.
Siirrä leivät leivinpaperin päälle uunipellille, niin että leivälle jää tilaa laajeta.
Anna leivän kohota vielä liinan alla noin tunti. Hyvin kohonnut limppu repeilee kaunniin pitsimäiseksi ja leivät madaltuvat ja leviävät.
Pistele leivät haarukalla ennen paistamista.
Paista limput 225-250 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja alenna sitten lämpö 180-190 asteeseen.
Jatka paistamista vielä 40 minuuttia.
Ohuet leivät taas 225-250 asteessa noin 20-30 minuuttia.
Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjasta koputeltaessa.
Anna leipien jäähtyä leivinliinoihin käärittyna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)