maanantai 6. lokakuuta 2014

Viljaisat patongit



Tänään tein välipalan jälkeen patonkitaikinan valmiiksi ja jätin sen kohoamaan uuniin liinan alle siksi aikaa kun olimme ulkona.
Eli heti hoidokeiden lähdettyä pääsin leipomaan patonkeja.
Huomenna onkin välipalalla mutusteltavaa.
Tämän ohjeen nappasin Elämää Koivurannassa-blogista, pikkuisen tuli taas laiteltua omia jauhoja sekaan kun itseltä ei kaapista sämpyläjauhoja löytynyt, mutta hyvää se oli näinkin.

Meillä on alettu syömään paljon viljaisampia leipiä, kuin vielä jokin aika sitten. 
Nytkin tein helpon ruisleivän juuren odottamaan, niin saadaan vielä tällä viikolla herkutella tuoreella leivällä.

5 dl käden lämpöistä vettä
1/2 pkt hiivaa
1 tl luomu hunajaa
2 tl ruususuolaa
2 dl luomu ruisjauhoja
2 dl kolmen viljanleseitä
2 dl luomu kaurahiutaleita
2 dl luomu spelttikokojyvä jauhoja
4 dl kokojyvä vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Kaada kädenlämpöinen vesi kulhoon ja liota hiiva notkeaksi.
Lisää joukkoon hunaja ja suola.
Lisää sitten ruisjauhot, leseet ja kaurahiutaleet seoksen joukkoon. Sekoita hyvin.
Lisää spelttijauhot  ja vaivaa taikinaa kunnolla.
Lisää sitten puolet täysjyvä vehnäjauhoista ja kaada joukkoon oliiviöljy.
Lisää sitten loput jauhot, hyvin sekoittaen.
Laita taikina kohoamaan mielellään lämpimään ja vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja jaa se neljään tai viiteen osaan.
Vaivaa patongeiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille.
Viillä patongin pintaan terävällä veitsellä viillot ja 
kohota taasen leivinliinan alla noin puolisen tuntia.
Paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Itse sumutin uunin sumutin pullolla ennen patonkejen laittoa uuniin, niin patonkien kuoresta tulee ihanan rapsakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)