kotiliesi

torstai 9. lokakuuta 2014

Ruislimppu


Sainpas loppujen lopuksi itsestäni aikaiseksi sen verran, että tein uuden ruisleivän juuren.
Viime kerralla ruisleipää tehdessäni unohdin ottaa ruisleivän juurta talteen. 
Tällä kertaa teinkin tämän juuren, sekä leivän Hans Välimäen ohjeella kirjasta "MUMMOLA".
Ohjeesta tulee kaksi herkullista leipää, maultaan ja koostumukseltaan aivan kuin kaupan ruislimput.
Oikeassa ohjeessa käytettiin tavallista ruisleipää, josta kuori irroitettiin, mutta halusin käyttää realia sen helppouden takia.

Tässä on taas tämä viikko mennyt flunssain kanssa taistellen.
Välillä ei ole ääntä vaan möreää mökeltämistä, mutta eiköhän se tästä.
Ukkoseni on nytkin noiden hoidokeiden kanssa ulkona, kun ajattelin koittaa josko kunnon huilailu ja sisällä olo auttaisi asiaa.
Vanhempi tytöistä auttoi jopa kirjoittamaan tuon leipä-ohjeen tänne blogiin.


TAIKINAJUURI:
3 viipaletta real ruisleipää
 ½ 1 vettä
½ 1 ruisjauhoja

Poista leipäviipaleista kuori ja murenna leivät astiaan. Lisää käden lämpöistä vettä ja sekoita.
Lisää ruisjauhot ja sekoita huolellisesti. Peitä astia muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä
vähintään vuorokauden ajan, kunnes juuri kuplii ja tuoksuu happamalle.

12 ½ g hiivaa
½ dl vettä
1 rkl suolaa
7 ½ dl ruisjauhoja

Liuota hiiva veteen ja lisää se taikinajuureen, Lisää suola ja ruisjauhot. Alusta taikina tiiviiksi ja anna
sen kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Ota taikinasta pala talteen seuraavaa leipomista varten (säilyy muovissa pakastimessa).
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahteen osaan ja leivo limpuiksi. Anna leipien kohota
peittyneinä noin tunnin ajan. Ripottele leipien pintaan jauhoja ja pistele haarukalla.
Paista 200-asteisessa uunissa suunnilleen tunnin ajan. Leivät ovat kypsiä, ku ne pohjaan kopauttaessa kuulostavat ontoilta.


2 kommenttia:

Mukavaa kun kommentoit :)