keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Rapsakat sämpylät


Tänään tuli aamusella leivottua sämpylä taikina ja meidän sakki tykästyi vallan näihin ihanan rapeisiin ja herkullisiin, isohkoihin sämpylöihin, jotka tulivat pienellä vaivalla.
Aikaa toki kului, mutta senkin käytimme lasten kanssa hyväksemme eli lähdimme kohotuksen ajaksi puistoon tapaamaan toista hoitotätiä ja hänen lapsiaan.
Pienesti kohotus aika lipesi tuosta kirjoittamastani ajasta, meidän viipyessä reissussa, mutta isossa kulhossa taikina sai kohoilla leivinliinan alla rauhassa. Minulle tuttuun tapaani laitoin kulhon uuniin ja vain valon päälle, niin taikina sai olla rauhassa vedottomassa paikassa. Toinen todella hyvä ja vedoton paikka on mikroaaltouuni, mutta nyt kulho oli sen verran iso, etten sitä sinne saanut.

Kyllä nämä sadepäivät ovat sitten hoitajien ja lasten  kannalta todella kurjia päiviä, nuo isommat kun eivät jaksa millään olla täällä neljän seinän sisällä. No, onneksi pieni sade ei meitäkään haittaa.
Nyt kuitenkin on koko alku viikon sadellut, niin täytyi heti käyttää hyväksi tuo aamupäivän sateeton keli ja mennä puistoon riehumaan liiat energiat pois päiväjärjestyksestä.

5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl (intiaani)sokeria
2 tl (ruusu)suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4 1/2 dl spelttijauhoja

Jauhoja leipomiseen.

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja murenna sitten hiiva nesteen joukkoon. Lisää joukkoon myös sokeri ja suola.
Lisää jauhot ja vaivaa noin kymmenen minuuttia taikinaa.
Taikina saa jäädä löysähköksi.
 Lisää vielä pinnalle hieman vehnäjauhoja ja laita leivinliina kulhon päälle.
Laita vedottomaan paikkaan kohoamaan noin tunniksi tai puoleksi toista.
Kuumenna uuni 250 asteeseen .
Ripottele pöydälle noin 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle.
Älä vaivaa, etteivät taikinan kuplat häviä.
Ripottele hieman jauhoja myös taikinan päälle.
Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin puolisko vielä kuuteen tai kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinapalat olisivat eri muotoisia, kunhan ne on suunnilleen saman kokoisia.
Nostele taikinapalat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista nostattamatta 15-20 minuuttia.
(Toinen pellillinen kypsyy hieman nopeammassa ajassa.)

Kuoret  jäävät ihanan rapeiksi, kun taikinaa nostellaan pyörittämättä pellille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)