tiistai 14. lokakuuta 2014

Porkkana-perunasämpylät


Täällä ollaan Ukkoseni kanssa vietetty nyt hiljais eloa.
Eilen lähti nuorimmainen kaverinsa mummollaan Euraan ja vanhempi tytöistä meni veljelleen yökyläilemään.
Tänään sitten vanhempi on ollut kavereidensa kanssa menossa koko illan.
Poika kävi saunomassa ja istui hetken kanssamme samoin Ukkoseni tyttö kävi piipahtamassa. Muuten on tullut vain istua nökötettyä sohvan nurkassa ja kudottua teeveetä katsellessa.

Purin eilen melkein puoliksi tehdyn hian tuosta Ukkoseni villapaidasta alkutekiöihinsä, kun tajusin yht´äkkiä kuinka ohjeen pitäisi oikeasti mennä.
No, nyt olen tyytyväinen kutomaani, eikä tarvitse kokoajan ajatella, että hiha on väärin tehty.
Pian olen taas samassa kohtaa, kun mitä olin purkamisen aloittaessani.

Nämä sämpylät ovat jo sunnuntain tuotoksia.
 Tein aivan vartavasten nuorimmaisen reissuun lähdön takia. Sai tyttö linja-auto matkalle äidin tekemiä sämpylöitä evääksi.


50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl ruususuolaa
2 porkkanaa
2 dl perunamuusia
n. 2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää porkkanaraaste ja perunamuusi sekä suola ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin.
Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan hyvin taikinaan sekoittaen.
Kohota taikinaa vedottomassa paikassa leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
Nosta taikina jauhotetulle leivonta alustalle ja jaa se kahdeksaan osaan.
Leivo osista pitkulaisia ja jaa ne haluamasi kokoisiksi sämpylän paloiksi.
Leivo sämpylät ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille.
Kohota vielä noin 30 minuuttia.
Sumuta leivät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
Paista sitten uunissa 220 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)