keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Syksyinen kaslerpata salvialla


Viikonlopuksi tuli tehtyä syksyinen pata kaslerista, johon sain veljen vaimolta hänen kuivattamaansa salviaa.
Ennen ei olekaan tullut salviaan sen kummemmin tutustuttua, mutta nyt tämä herkullinen yrtti kuuluu meilläkin liharuokien kärki mausteeksi. Näin vanhoilla päivilläänkin voi vielä löytää yllätys herkku makuja.


Tämä kyseinen resepti ottaa samalla osaa Kotitilan liha parhaimmillaan-blogikilpailuun. Syksyn kunniaksi kilpailun nimike oli sadonkorjuu.


Päivää ennen ruoan valmistamista marinoin n. 700 g kaslerin, n.1/2 dl öljyä, 3 kuivatettua salvian oksaa, 2 rkl hunajaa, 2 rkl soijakastiketta, 4 valkosipulinkynttä, pieni loraus etikkaa, 1 rkl bbq-kastiketta sekä n. 2 tl mustapippuria.

Annoin lihan olla jääkaapissa marinaadissa noin 5 tuntia. Välillä  vain valutin öljyistä marinadia lihan pinnalle.
Ota liha tuntia ennen paistamista jääkaapista ja laita se uunivuokaan ja marinaadista mausteita ja hieman öljyä päälle. Uuniin 125 asteeseen noin kolmeksi neljäksi tunniksi tai kunnes lihamittari näyttää 88 astetta.


Leikkasin lihan ensin siivuiksi ja sitten paloiksi, jotka paistoin 2 ison sipulin ja 2 valkosipulin kynnen kanssa padassa.
Lisäsin joukkoon 3 porkkanaa sekä pienen lantun paloja.
Kun olin paistanut näitä aineksia noin 10 minuuttia niin lisäsin joukkoon spelttijauhoja noin 1/2 dl ja sekoittelin ne kunnolla joukkoon. Noin viiden minuutin kuluttua laitoin vettä 7 dl. Annoin padan porista ja lisäilin kuivattua salviaa yhden oksan verran murskaten joukkoon.
Samoin kuivattua basilikaa 2 tl ja soijakastiketta 3 rkl sekä kuivattuja suppilovahveroita noin 1 dl oikein pieneksi murkattuna (tämä siksi, että lapset eivät mieluusti meillä sieniä syö. Muuten olisin jättänyt ne kokonaisiksi.)


Laskin lämmön pienelle ja jatkoin kypsyttelyä noin kolmisen tuntia. Lisäsin vielä ennen viimmeisen tunnin muhimisen alkua joukkoon kourallisen kasvihuoneesta hakemiani kirsikka tomaatteja sekä nipun ruohosipulia.
Lisäsin myös loppu vaiheessa 3 dl vettä, koska kastike oli kuivunut keittämisen aikana kokoon.
Sitten vain nauttimaan syksyn sadosta maukkaan padan merkeissä.
Lisukkeeksi oman maan pottuja ja kaalisalaattia.


2 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköinen pataruoka! Tämän ohjeen kyllä korvamerkkaan ja testaan kuinka se meillä uppoaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne, me Ukkoseni kanssa syötiin aivan valtavasti, kun oli niin hyvää.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)