kotiliesi

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Sipulileipä


Löysin aivan mielettömän hyvän ja pikaisen ruisleipä ohjeen 1996 vuoden Kotivinkkilehdestä.
Tähän leipään tuli sipulia, mutta jos et halua sipulista leipää voi kuulemma tilalle laittaa pähkinöitä tai suikaloituja juureksia.

Ukkoseni ihastui leipään niin, että söi kalakeiton kaverina heti viisi palaa.
Täytyy näköjään ensi kerralla tehdä taikinaa kaksinkertainen annos.

Tänään tuli aamupäivällä keräiltyä omenoita ja luumuja oikein isompi satsi puista. Nyt sitten pääsee oikein kunnolla toteuttamaan itseään ja laittaa sato purkkeihin ja leivonnaisiin.
Tänä vuonna onkin sato huvennut hyvin puista, on tullut ahkeraan poimittua luumujakin, jotka kypsyvät ja tippuvat muuten puista niin nopeasti, ettei aina ole perässä pysynyt.

1 LEIPÄ:

1 dl öljyä
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
1/2-1 rkl suolaa
1 suuri sipuli tai purjo
 (minulla kasvimaalta 2 sipulia varsinee päivineen)
1-2 valkosipulinkynttä
7-8 dl ruisjauhoja

Lämmitä öljy ja vesi käden lämpöiseksi, murenna sitten hiiva kulhoon ja lämmin liemi hiivan päälle.
Sekoita.
Lisää muut taininan aineet liemeen ja vaivaa taikinasta kimmoisa ja helposti leivottava.
Kohota taikina liinan alla noin 30 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina uudelleen kimmoisaksi ja leivo leipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Kohota taikinaa vielä puolisen tuntia.
Paista sitten 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Seuraa pinnan ruskistumista.
Peitä tarvittaessa leipä leivinpaperilla, jos se ruskistuu liikaa.



4 kommenttia:

Mukavaa kun kommentoit :)