kotiliesi

maanantai 29. syyskuuta 2014

Ranskanleipä


Nyt on kyllä kuva niin hakusessa kun vain voi olla, mutta tällä mennään.
Leivistä tuli silti herkullisia. Tein siis ohjeen kaksin kertaisena.
Välillä on pakko tehdä aivan tälläistä vehnäleipää meidän neideille, kun sitä kerta ovat pyytäneet.
Ohjeen löysin Hans Välimäen Mummola-kirjasta.

Meillä oli vanhemmalla tytöllä tänään taksvärkkipäivä ja oli siis kotona tämän päivän töissä.

Kävimme Ukkoseni kanssa äsken kirjastossa ja minulla oli kymmenen kirjan lista mitä haluaisin lainata, mutta vain yksi kirja löytyi suoraan hyllystä.

Huomenna onkin taas lennokas aamupäivä.
Vanhimmalla tytöllä on ensin koululääkäri ja sieltä hetkeksi kotiin syömään ja sitten viemme tytön hammaslääkärille. 
Kaikki tämä puolen toista tunnin sisällä ja koska nämä tunnit olisi suunnistusta hieman pidemmällä sovimme opettajan kanssa, että saa käydä kotona välissä.


25 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa tai vettä
1 tl (ruusu)suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl voita

Nypi hiiva jauhojen joukkoon kulhossa ja lisää lämmin maito, suola, sokeri ja voi joukkoon.
Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin tunti lämpimässä ja vedottomassa paikassa eli minulla se tuttu uuni ja siellä valo päällä.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä pari minuuttia.
Muotoile sitten taikinasta noin 30 sentin pitkä tanko.
Kohota leipä liinan alla vielä toinen tunti.
Sumuta leivän pinta kylmällä vedellä ja leikkaa terävällä veitsellä pintaan viilto.
Kypsennä uunin alatasolla 275- asteessa noin 15 minuuttia.
Katkaise virta, nosta ranskaleipä uunin keskitasolle ja kypsennä sitä jälkilämmöllä
vielä toinen 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)