tiistai 5. elokuuta 2014

Ruislimput


Tästä ohjeesta tulee neljä tai viisi limppua.
Aikaa menee taas kolmesta neljäänpäivään tuon hapatuksen kanssa, mutta leipä on muuten helppo ja mutkaton tehdä.
Itseäni niin harmittaa kun kerkisin leipoa leivät ja unohdin ottaa seuraavaa leipää varten juuren odottamaan.
Tekevälle sattuu ja tapahtuu. Nyt ei auta muu, kun tehdä uusi juuri odottamaan leipomista.

Tänään tosiaan tuli tehtyä nämä limput ja hernekeittoa ruoaksi.
Pannaria oli sitten välipalalla tarjolla.

Tämä ohje on todella simppeli ja sen pika pikaa tähän teille kirjoittelen.

1 l kylmää vettä
1/2 l kiehuvaa vettä
4 rkl suolaa
8 dl kaurahiutaleita
10 dl ruisjauhoja
2 dl taikinanjuurta

Vispaa ainekset hyvin sekaisin.
Anna tekeytyä 3-4 päivää huoneen lämmössä. Peitettynä leivinliinalla.
Muista vain sekoittaa taikinaa 1-2 kertaa päivässä.

50 g hiivaa
tilkka kädenlämpöistä vettä
17-18 dl ruisjauhoja


Sekoita hiiva tilkkaan vettä ja kaada hapatetun juuren sekaan.
Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Anna kohota puolisen tuntia ja leivo sen jälkeen limput (käytä leipomiseen vehnäjauhoja) ja asettele leivinpaperin päälle pellille.
Paista 200 asteessa noin 1 tunti.
Kypsyyden toteat kopistamalla leivän pohjaa ja kun sieltä kuuluu kumiseva ääni leivät ovat valmiita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)