kotiliesi

keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Nokkossämpylä hampurilaiset


Vanhin tyttö tässä kyseli päivä pari sitten, josko voisi saada taas äidin tekemiä hampurilaisia.
No, mikäs siinä minä leivoin seuraavana päivänä sämpylöitä. Tosin tällä kertaa ne olivat nokkossämpylöitä, mutta se ei näköjään menekkiin yhtään haitannut päin vastoin, tuntui tekevän vielä enemmän kauppansa.
Mainostin kyllä pilke silmäkulmassa, ettei nämä sämpylät enään pistele.

Näihin sämpylöihin käy hyvin nokkosen tilalle myös pakaste pinaatti.

5 dl maitoa
1 1/2 dl ryöpättyjä nokkosia tai  vaikka pakaste altaan sulatetua pinaattia
1/2 pkt hiivaa
1 tl (ruusu)suolaa
1/2 dl siirappia
1/2 dl öljyä
6 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon silputut nokkoset, hiiva, suola, siirappi ja öljy sekä osa jauhoista. Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot niin, että taikina irtoaa hieman kulhon reunoista.
Laita taikina kohoamaan leivinliinan alle uuniin, johon laitat vain valon päälle.
Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi ota se kulhosta ja leivo sämpylöiksi.
Minulle tuli noin parikymmentä sämpylää.
Kohota sämpylät pellillä leivinliinan alla vielä ennen paistamista noin 20 minuuttia.
Paista sitten uunissa 225 asteessa  noin 10-15 minuuttia uunista riippuen.



Ensin söimme tietenkin lämpimäisiä eli mikään ei voita suoraan uunista tulleita lämpimiä sämpylötä ja päälle voita.
Mutta iltapalaksi tein jauheliha pihvejä ja paistoin kananmunaa sekä sipulia ja kukin sai maustaa oman hampparinsa itse tomaatilla kurkulla ja herkullisilla kastikkeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)