keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Rukiisen leipäjuuren valmistus



Aluksi hieman päivän turinoita.

Oli ihan pakko ottaa teille kuva ensimmäiset kukat, meidän pihalla on vihdoista viimmein nähneet päivän valon.

Eilen iltapäivällä yllättäin alkoi itsellä sellainen vatsaflunssa, että vei kyllä mehut mennessään.
Tänään vielä meni iltapäivään ennenkuin päänsärky ja pahaolo oli (yht´äkkiä niin kuin oli alkanutkin) pois pyyhkäisty.
No, nukuttua tuli melkein yksi vuorokausi ympäriinsä, mitä nyt välillä nappia kävi ottamassa pahimpiin kipuihin.
No, sitten aloinkin katselemaan meidän kuistia, joka oli aivan hiekan peitossa. (Mutta onkos se nyt mikään ihme, kun meitä tallaajiakin on niin kamalasti.)
Olin jo pari päivää sitten Ukkoselleni puhunut, että haluan kuramaton pois kuistilta
(Meillä on siis koko kuistin mentävä kuramatto ja kuistikaan ei ole mikään pieni.)
No, otin imurin esiin ja imuroin kuistin. Siitä se sitten lähti rullailin ja käärin matot rullalle. Luuttusin ja harjasin ravistelin ja tammppasin. Pikkuisen oli hutera olo, mutta näin minä unohdan kaikki kivut ja kolotukset.
Nyt on niin ihanan kesäisen näköinen kuisti ja itselläni todella hyvä mieli.

Lupasin teille laittaa tämän leipäjuuren teon tänne ja tässähän se nyt tulee.
Kuva ei kyllä paljoa juuresta kerro, mutta laitan sen silti tänne niin,on jonkinlaista näyttöäkin tekemästäni.

Ensimmäinen päivä:

2 dl vettä
2 1/2 dl ruisjauhoja
1 rkl hunajaa

Sekoita ainekset ja kelmuta sitten kulho.
Anna olla huoneen lämmössä kaksi vuorokautta.
Tarkista taikinaa silloin tällöin.
Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja sekoita.

Kahden vuorokauden jälkeen:

1 dl vettä 
1 dl ruisjauhoja

Sekoita hyvin ja kelmuta kulho.
Anna seistä vuorokauden ajan.

Kolmas vuorokausi:

1 dl vettä
1 dl ruisjauhoja

Sekoita hyvin ja kelmuta kulho.
Anna seistä vielä yksi vuorokausi ja sitten taikina juuri on valmis.
Jos et käytä juurta heti voit kaataa juuren muovikulhoon ja laittaa jääkaappiin, jotta kohoaminen päättyy.
Muista kuitenkin "ruokkia" juurta myös jääkaapissa kerran viikossa.
Jos juuresta tulee liian paksua lisää sekaan vähän vettä.

Ohje on peräisin Leivotaan-lehdestä 1/2012.
Ihania leipomus ja maku hetkiä leipäjuuren pasissa.



2 kommenttia:

  1. Ootpas sinä sitkee sissi. Enpä usko, että ittestäni olis sairaana tai toipilaana kamalasti touhuilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä nyt meni niin, että ensin oli siivottava ja sitten sisuunnuin koko sotkuun.
      Sitten vain pikkuhiljaa koitin saada aikaiseksi ja kyllä tuli hyvä mieli kun lopulta oli
      kuisti siisti.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)