tiistai 8. huhtikuuta 2014

Rukiinen hapanleipä


Olen viimme viikolla aloittanut ensimmäisen leipäjuureni teon tai oikeastaan tein kaksi leipäjuurta toisen rukiista ja toisen vehnästä.
Rukiista leipäjuurta halusin heti päästä kokeilemaan ja taisi muuten onnistua yli odotusten.
Tämä on hieman hätäinen postaus, koska huomenna vasta pääsemme näitä herkkuja maistamaan.
Ohjeessa näet luki, että kiedo leivät leivinliinoihin ja anna jäähtyä/kypsyä seuraavaan päivään. Arvatkaapa vaan onko ollut vaikeuksia pitää näpit erossa leivistä?

(Voin toki kirjoitella tuon leipäjuurenkin teille, jos jotakuta kiinnostaa. Laittakaa viestejä tulemaan jos on tarvetta. Mutta tässä on nyt pelkkä leipäohje.)

Ohje on 2012 vuoden Leivotaan-lehdestä.

Aamu 1. päivä

3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi puuhaarukalla.
Peitä taikina kelmulla tai kannella iltapäivään asti.


Iltapäivä 1. päivä

3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Lisää vesi taikinaan ja vatkaa joukkoon jauhot. 
Peitä taas muovilla tai kannella ja anna seisoa huoneenlämmössä yön yli.


Aamu 2. päivä

3 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
6-7 dl ruisjauhoja

Sekoita vesi edellisen päivän taikinaan ja lisää suola ja jauhot.
Vaivaa taikinaa puuhaarukalla. Muista, ruistaikinat ovat tahmeita.
Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota tunnin.
Kumoa taikina hyvin jauhotetule pöydälle.
Taita pari kertaa kasaan, mutta älä kauli.
Jaa taikina kahteen osaan ja ripottele päälle ruisjauhoja.
Nosta taikinat leivinpaperin päälle ja taputtele leiviksi ja tee halutessasi reikä keskelle. (Minä tein pilttipurkilla reiät.)
Peitä leivinliinalla anna taas kohota tunnin verran.
Kuumenna uuni sillä välin 250 asteiseksi.
Nosta uuniin pellit kuumenemaan.
Kun taikina on kohonnut valmiiksi liuta leivinpaperia apuna käyttäen leivät kuumille uunipelleille ja laita uuniin.
(Huom. jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, paista yksi leipä kerrallaan.)
Kaada uunin pohjalle uunin kestävään astiaan hieman vettä ja sulje luukku heti- siten leipään muodostuu rapea pinta.
Laske uunin lämpötila heti leivät laitettuasi 175 asteeseen.
Paista leipiä noin tunti.
Kiedo valmiit leivät leivinliinoihin ja anna jäähtyä/kypsyä seuraavaan päivään.


4 kommenttia:

  1. Kuullostaa ihanalta! Juuren ohje olisi mukava saada. Voisi itsekin alkavalla lomalla tehdä itse leipää. Nam!

    - Nipsuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle Nipsuli. Nyt on ruisjuuri kirjoitettu.
      Mukavia lomia ja ihania leipomis hetkiä.
      Meillä ainakin ruisleipä teki hyvin kauppansa.

      Poista
  2. Ruisleipä on aina ruisleipää, sitä ei vaan voita mikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saga, pitkästä aikaa.
      Meillä Ukkoseni on oikea ruisleivän himo käyttäjä ja nyt se taisi iskeä minuunkin. Niin oli hyvää ja herkullista.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)