tiistai 4. maaliskuuta 2014

Kauraleipä


TERVETULOA SEURAAMME LUKIJAKSI ROUTA.

Liukasta laskiaistiistaita täältä tuvasta.
Meillä mennään laskiais kaavan mukaisesti. Ruokana on hernekeittoa ja sen kanssa uunituoretta kauraleipää.
Ohjeesta tulee kuusi leipää.
Välipalalla sitten pannaria ja laskiaispullia.
Laskettelemaan, kun ei nyt kelejen takia päästä ollaan muuten vain ulkona leikkimässä ja nautitaan lauhasta säästä.

7 dl lämmintä vettä
6 dl kaurahiutaleita
1 dl karaleseitä

Kaada hiutaleet ja leseet lämpimään veteen turpoamaan vartiksi.

40 g hiivaa+ 1/2 dl lämmintä vettä 
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Liuota hiiva veteen ja lisää turvonneisiin kaurahiutaleisiin.
Lisää myös suola ja hunaja.
Alusta vehnäjauhoilla ja lisää loppuvaiheessa öljy joukkoon.
Laita kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan ainakin tunniksi. (Minulla taas uunissa ja valo vain päälle.)
Leivoin taikinasta kuusi leipää ja taputtele ne littanoiksi. 
Tee keskelle pyöreällä muotilla reikä (minä tein pilttipurkin korkilla nuo reijä leipään,) ja laita aina keski-osa seuraavaan leipätaikinaan. Näin ollen lopuksi jää paistettavaksi yksi  muotilla otettu pikku leipänen.
Kohota leipiä liinan alla vähintään puolisen tuntia.
Sitten vain viillot leipiin tai haarukalla pistot ja uuniin kypsymään 225 asteeseen noin 20 minuutiksi.
Kypsät leivät on hyvä laittaa uunista tullessaan leivinliinan alle niin saa leipiin ukavan pehmeän pinnan.


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Juu, tämä on kyllä todella hyvää.
      Itse tykästyin syömään tätä etwurstin kanssa, yleensä minä en metwurstista niin piittaa.
      Mutta on kyllä hyvää ihan sellaisenaankin.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)