kotiliesi

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Jääkaappisämpylät


Mikäs sen mukavempaa, kun aamulla saada tuoreita sämpylöitä aamupalaksi.
Jos vaan illalla jaksaa vaivata taikinan niin sämpylät voi kohottaa yön yli jääkaapissa, näin sämpylät kohoaa hitaasti ja saavat vielä kehittyessään hyvän maun.
Nämä sämpylät tehtiin muffinssi vuokaan, joten ne ei päässeet kohotessa leviämään.
Tämäkin ohje on kausiherkkuja omasta pihasta-kirjasta.

5 dl kylmää vettä
15 g hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl vehnärouhetta
1 dl spelttihiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Pinnalle:

n. 2 dl erilaisia siemeniä

Liota hiiva veteen ja lisää hunaja ja suola.
Sekoita vehnärouhe, leseet ja auringonkukansiemenet ja täysjyväjauhot taikinan joukkoon.
Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa taikinaan koko ajan alustaen.
Kun taikina alkaa pikkuhiljaa irtoilla kulhon reunoilta lisää joukkoon öljy ja jatka alustamista.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile tangoksi josta sitten otetaan paloja muffinssivuokiin. Pane muffinssivuoat aika lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat ylöspäin eivätkä leviä.)
(Minä tein puolesta taikinasta muffinssi sämpylöitä ja toisesta leivän.)
Ripottele sämpylöiden pinnalle siemeniä ja 
siirrä ne sitten jääkaappiin ja anna kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla uunipelti.
Siirrä sitten sämpylät kuumalle pellille ja paista 10-15 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä hetki liinan alla ja irroita ne sitten vuoista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)