keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Luumutorttu


Älkää nyt pitäkö minua ihan hassuna, kun vielä laitan teille tälläisen jouluisen piiraan. Mutta kameralta kuvia tyhjentäessäni tämä torttu tuli mieleeni ja huomasin, etten ole tästä teille kertonut.
Tämä on niin minun mieleen tämä resepti. Maku on ihana ei liian makea ja luumut maistuvat todella hyville, vaikken olekaan itse mikään hirveä luumun ystävä.
Siis jos vain on jäänyt kivettömiä luumuja pussi joululta käyttämättä suosittelen lämpimästi tätä ohjetta testattavaksi.
Tämä ei kuitenkaan ole mikään niin jouluinen ohje etteikö tätä voisi tehdä muulloinkin.

Ukkoseni laittoi juuri takkoihin puita ja ihana rätinä kuuluu kirjoitellessa tätä tekstiä teille.
Pian on taas sauna ja iltapala, sitten kutsuukin jo sänky ja hyvä kirja. Olen nyt puoli viikkoa koittanut päästä kirjastoon, mutta tänäänkin, kun meinasin sinne lähteä totesin, että menee juuri kiinni.
Meidän kirjastossa, kun on niin hassut aukiolo ajat, että täytyy tarkkaan muistaa minä päivänä kirjasto on iltasella auki.
Onneksi asia pian paranee, kun meille tulee uusi ja ehompi kirjasto tähän lähi nurkille.

Täyte:
250 g kivettömiä luumuja
1 dl vettä
1 dl sokeria
(1/2 dl rommia tai konjakkia) 

Taikina:
150 g voita 1 dl sokeria
150 g mantelimassaa
4 dl (luomu)täysjyvävehnäjauhoja
1/2 dl vettä

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa tai maitoa
2 kananmunaa

Pinnalle.
pistaasi- tai mantelirouhetta
(tämän jätin itse pois, kun on jo niin hyvää ihan tälläisenäänkin.)

Kiehauta vesi ja sokeri liemeksi.
Lisää joukkoon luumut ja halutessasi alkoholi (jota itse en laittanut.)
Anna maustua seuraavaan päivään.
Nypi rasva, sokeri, mantelimassa ja jauhot murumaiseksi seokseksi. 
Lisää vesi ja anna taikinan jähmettyä puoli tuntia jääkaapissa.
Painele taikina piirasvuokaan pohjalle ja reunoille.
Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Siivilöi luumut liemestä ja lado piiraspohjalle.
Sekoita kuorrutuksen aineet ja kaada seos luumujen päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kuorrutus hyytyy ja saa kauniin värin pintaansa.
Koristele halutessasi pistaasi- tai mentelirouheella.
Tarjoile jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)