maanantai 30. joulukuuta 2013

Rakuunainen juusto-broilerikastike


Tänään kävimme tyttöjen kanssa Lankamaailman alessa ja ainahan sieltä jotain ideoita ja lankoja jää mukaan. Niin nytkin, vaikka kotoa kyllä löytyisi lankaa vaikka kuinka paljon. 
Ostin myös uudet Knit Pro:n puikot kaapelilla, nyt vain ostelemaan sitten eri kokoisia puikkoja, että voi vaihdella kaapeliin  oikean kokoiset puikot joka lankaa varten. Kyllä ne aina keksii jotain uutta ja mielenkiintoista johon saavat minut hurahtamaan.


2 rkl öljyä
300g  broilerin fileesuikaleita
½ tl suolaa
1 sipulia silputtuna (minulla punasipulia)
100 g pikkuporkkanoita pakaste
100 g sokeriherneenpalkoja
100 g sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)
2 dl kuohukermaa
1-2 dl vettä
1 rkl  kuivattua rakuunaa 


Paista broilerisuikaleet ja sipuli, jonka leikkasin puoli ympyröiksi.
Lisää kypsän broilerin sekaan sulatejuusto ja heti sen alettua sulamaan kerma.
Kaada pakaste pussukasta babyporkkanoita joukko ja anna kypsyä jonkin aikaa, sitten vain sokeriherneet joukkoon ja rakuuna sekä suola.
Jos kastike on liian sakeaa lisää joukkoon vettä hyväksi katsomasi määrä. Niin, että kastikkeen sakeudesta tulee hyvä.
Tarjoile riisin ja salaatin kanssa.




Paistetut Juusto-metwursti leivät


Hei, taas pitkästä aikaa rakkaat lukijat. 
Olen kyllä koittanut tässä joulun alla tänne kirjoitella, mutta kamerani ja tietokone eivät ole halunneet tehdä yhteistyötä keskenään.
Nyt Ukkoseni katsoi aisaa ja pääsin taas laittamaan kuviakin näytille.

Joulu on iloisesti pulkassa (vaikkei lunta olekaan) ja nyt odotellaan uutta vuotta ja uusia kujeita.
Aika on vierähtänyt nopeasti ja lomailtu on oikein kunnolla.
(Meille kun hoidokit tulevat vasta uuden vuoden jälkeen.)
Puikot on sauhunnut ja torkkupeitto on jo hyvässä mallissa.
Kyläilty on ystävillä ja tutuilla sekä täälläkin on piipahtanut ystäviä kyläilemässä.
Siispä oikein rentouttavaa ja ihanaa aikaa on tämä joulun aika meillä ollut.

Eilen valmistin tälläisiä paistettuaja leipiä kuivahtaneista paahtoleivän siivuista.
Näiden sisällehän nyt olisi voinut laittaa vaikka mitä herkkuja esim. kinkun täähteitä, mutta meillä kinkku syötiin nyt viimmeistä murua myöten ettei siitä jäänyt näihin herkkuihin laitettavaksi.

Voitele paahtoleivät tuorejuustolla (minulla aurinkokuivattu tomaatti makuna.)
Laita leipien päälle metwursti siivut ja juustoa kuhunkin leipään laitoin kaksi siivua. Sitten vain leivät vastakkain.
Tee muna-maito seos (minulla meni muna-maitoa todella paljon näihin leipiin, mutta olivat leivät kyllä kuiviakin.)
5 kananmunaa ja 1-2 dl maitoa valkopippuria maunmukaan ja ripaus suolaa.
Sekoita ja kasta leivät nesteeseen.
Anna kostua nesteessä noin 1 minuutin per puoli.
Nosta sen jälkeen leipä kuumalle paistinpannulle ja paista kummaltakin puolen kauniin kullankeltaiseksi.
Sitten vain nauttimaan maukkaista leivistä.  
Itse leikkasin leivät puoliksi kolmioksi niin, että leivän täyte hieman näkyy sisältä.
Leipien seurana oli raikasta kanasalaattia.


tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulutervehdys



Rauhallista Joulua teille kaikille lukijoille.

Täällä on hiljennytty joulun viettoon ja kiireet alkavat olla pikkuhiljaa ohi. 
Eilen paistoimme kinkun, joka oli nyt ensimmäistä kertaa luuton. Pieniä ennakkoluuloja oli kinkkua kohtaan, mutta ne osoittautuivat turhiksi. Ensi vuonnakin meillä on luuton 5-6 kg kinkku. Näyttää olevan meille passeli koko, kun kuusi henkeä saa siitä joulun ajan kinkku kiintiön täyteen.
Laatikot tein myös jo eilen valmiiksi. 

Nyt on Ukkoseni hakemassa Mumskua joulun viettoon tänne tupaamme.
Yksi haikeuskin tässä meidän tämän vuoden joulussa nyt on.
Tämä on ensimmäinen joulu, kun poika ei ole sitä kanssamme viettämässä. Mutta näinhän se menee, elämä vie  ja lapsetkin aikuistuu, vaikka se niin surullista onkin.



sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Suklaa-taatelikakku


Syön tässä samalla tätä kuvan kakkua, kun on niin herkullista.
Jo toinen pala menossa ja minä kun en ennen ole taatelikakkua pahemmin maistellut.(Olisihan tämä vielä parempaa, jos saisi maut tasaantua muutaman päivän, mutta minkästeet, kun on niin vietävän hyvää.)
Tänään siis tuli joululimppujen ja kotikaljan valmistuksen ohessa väsättyä tälläinen suklainen versio taatelikakusta.
Ohje on peräisin Kotilieden joulunaika kirjasta.

Tänään Ukkoseni laittoi meille päiväsaunan ja sitä ennen sitten koitin saada ruoat ja muut touhuttua. 
Tänään oli taas cannellooneja ruokana. Nyt vain tein kaksi vuoallista, ettei heti lopu kesken.

250 g kivettömiä taateleita
3 dl omenatuore mehua
1 dl fariinisokeria
1 dl (intiaani)sokeria
200 g voita 
2 kananmunaa
3 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g rouhittua tummaa tai valkosta sulkaata (minulla tavallista maitosuklaata)

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
Paloittele taatelit ja laita ne ja mehu sekä sokerit kattilaan. 
Kiehauta hiljalleen silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuuttia.
Lisää voi kuuman taateliseoksen joukkoon ja anna sitten seoksen jäähtyä.
Lisää jäähtyneeseen taikinaan munat hyvin vatkaten ja sitten kuivat aineet ja lopuksi rouhittu suklaa.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. (Minulla oli 1 h 10 minuuttia, koska vuoka oli tämän mallinen. Muuten olisi keskeltä jäänyt raaaksi. Nytkin kakku on hivenen keskeltä mutakakun tyylinen herkullisen pehmeä.)

Halutessasi voit kuorruttaa kakun ennen tarjoamista porkkanakakun tyyliin, mutta minusta kakku on jo näin niin herkullista, ettei kuorrutteita enään tarvitse.

Sekoita 200 g tuorejuustoa noin 2 dl tomusokeria, 2 tl vaniljasokeria ja 1/2 sitruunan mehu.
Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.

perjantai 20. joulukuuta 2013

Englantilainen joulukakku


Tämän valtavan ihanan makuisen hedelmäkuivakakun ohjeen löysin kotikokki sivustolta.
Tein siis tämän kakun jo viimme viikolla ja nyt annoin luvan alkaa herkuttelemaan kakulla. Pähkinät ja rusinat sopivat kyllä todella hyvin yhteen, vaikken mikään rusinoiden ystävä yleensä olekaan.


Tähän kakkuun laitoin ihania Untekramin luomu tuotteita, joita meidän kaupassa tänäänkin hyllyssä katselin.
Nämä kuvassa näkyvät tuotteet sain Untekramilta postissa. Näistä onkin ollut paljon iloa ja tähän kakkuun kokeilinkin pelkästään näitä kuvan tuotteita.
Oikein itsekin hämmästyin Urekramin elintarvike-sivustoilla käydessäni, kuinka paljon luomu tuotteita sieltä löytyikään.
 Itse ihastuin aurinko kuivattuun taateliin, jota tänään ostinkin. Josko sitä saisi vielä tehtyä yhden joulukakun tässä loman alkajaisiksi.



250 g voita
2 1/2 dl (intiaani)sokeria
4 munaa
5 dl silputtuja hedelmiä ja pähkinöitä 
(minulla Ultekramin 2 dl aurinkokuivattuja viikunoita, 1 dl sulttanirusinoita, 1 dl mantelia ja 1 dl saksanpähkinää)
1/2 dl rommia (minä laitoin omenatuoremehua)
4 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Silppua hedelmät ja pähkinät ( tai käytä valmista pähkinärouhetta tai mantelirouhetta).
 Kakkuun sopivat hyvin kuivatut hedelmät esim. rusinat, korintit, luumut, aprikoosit, taatelit, viikunat ja säilötyt hedelmät esim. coctailkirsikat, ananaspalat tai aprikoosit. Pähkinöistä hassel- saksan tai pekaanipähkinät (tai mantelirouhe).
Lisää hedelmäseoksen joukkoon rommi tai konjakki tai kirsikoiden liemi (tai minun omenamehuni) anna maustua jonkin aikaa.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää pienissä erissä jauhot ja lopuksi hedelmä-pähkinäseos, sekoita hyvin.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja kypsennä n. 50 - 60 min , uunin lämpö 200 ast.
Anna kakun jäähtyä enennen kumoamista.
Valmistusaika n. 1½ tuntia.

torstai 19. joulukuuta 2013

Sinappi-peperoni


Meillä tehdään jokaisena jouluna kotitekoista sinappia. Osa menee aina kinkun kuorrutukseen. Meistä kun kinkku ei maistu kinkulta ilman kotitekoista sinappihuntua.
Nyt tein vain kaksi tölkillistä Ukkoseni saa toisen ja kinkun päälle laitan toisen tölkin.
No, ehkäpä täytyy vielä tehdä parit tölkit lisää yleensä kun olen tehnyt sinappi satsin kaksikertaisena.
Tällä kertaa tein pikkuisen tulisemman sinapin ja laitoin joukkoon peperoni-palkoja.
Ukkoseni ainakin tykkäsi kovasti mausta.

Tänään käytiin tyttöjen joulujuhlissa katsomassa, kun vanhin tytöistä esiintyi. Tämä onkin viimmeinen kerta hänen osaltaan, kun päästään joulujuhliin mukaan. Ensi vuonna tyttö kun on ylä-asteella niin vanhemmat eivät enään juhliin pääse mukaan. 

2 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 kanamunaa
2 tl perunajauhoja
1 peperonipalkoa
2 rkl etikkaa
1 dl peperonien lientä

Leikkaa ensin peperoni niin pienekis kun vain saat. Sekoitasitten  kaikki muut ainekset sekaisin kattilassa paitsi etikka. 
Sekoita vispilällä seos hyvin sekaisin, ettei jää yhtään paakkuja.
Kuumenna koko ajan hämmentäen pohjasta saakka, kunnes seos kiehahtaa.
Anna sinapin hieman jäähtyä ja lisää joukkoon etikka, jos seos vaikuttaa vielä liian paksulta lisää joukkoon peperonitölkistä lientä. Huom. sinappi voi vielä sakeentua purkissa, joten lisää siihen sitten lisää joko peperonien lientä tai vaikka kylmää kahvia.
Miksei pieni määrä konjakkikin käy sinapin notkistamiseen.

Tuuvinki eli Hämäläinen imelletty perunalaatikko


Sain tämän herkullisen ohjeen hoidokeideni vanhemmalta, joka on jo viimme vuonna tätä tehnyt ja hyväksi todennut. 
Itse en siis ole tätä herkkua päässyt maistelemaan, mitä nyt maistoin tässä puolivälissä, ennen pakkaseen laittoa. Ja hyvältä maistui.
Laatikot kun meinaan paistella tänä Jouluna vasta aattona.
Niinpä tämän tein puolitiehen valmiiksi ja laitoin pakkaseen odottamaan joulua ja paistamista.

Ohjeen määrästä tein puolikkaan annoksen, koska tänä vuonna jouluna meitä syöjiä on vain kolme aikuista ja jos vanhat merkit paikkansa pitää lapset eivät laatikoista niin piittaa.
Ja itselläni on semmoinen periaate, ettei jouluruokia syödä kuin kahtena tai kolmena päivänä. Muuten niihinkin herkkuihin kyllästyy.
Viimme vuosina on ruokia mennyt hukkaan, kun laatikoita on aivan liikaa.
Monen moista kun on tarjolla niin kaikkia tulee otettua vain pari lusikallista yhdellä kertaa.

Koitan muistaa laittaa sitten jouluna valmiista laatikoista kuvat tänne teille, niin pääsette katsomaan millaisia laatikostani oikein tuli.

n. 2 kg jauhoisia perunoita
4 rkl vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita
8 dl täysmaitoa (minulla kermaa ja soijamaitoa)
2 tl suolaa

Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina.
Survo ne ja lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot, jos survos on kovin kuivaa lisää hieman perunoiden keitinvettä.
Anna survoksen imeltyä vähintään 3-5 tuntia.
Seoksen lämpötila pitää olla imeltymisen ajan yli 50 astetta, mutta alle 75 astetta.
Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä lisää sula voi, maito ja sekoita seokseen. Sakeuden pitää olla löysän puuron ja tukevan vellin väliltä.
Kaada seos kahteen 1,5 litran vuokaan. Kaada vuoat vain puolilleen.
Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Mikäli haluat pakastaa laatikot tee se ennen kypsennystä ja paista vasta sulatuksen jälkeen.

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Marinoidut valkosipulinkynnet


Tänään pidimme hoidokeiden kanssa pikkujoulut.
Paistelimme pipareita ja leikimme joululaulujen merkeissä.
Tästä se joulu alkaa kunnolla meidän perheessä.
Oikeastaan tätä ennen en olekaan tehnyt, kuin jouluisen hedelmäkakun, josta tänään myös maistelimme ensimmäiset viipaleet. Niin ja ne vaaleat piparit jotka on jo paremmissa suissa.

Tänään tuli tehtyä myös imelletetty perunalaatikko, aattoa vasten valmiiksi pakkaseen pantavaksi sekä joulusinapin ja nämä marinoidut valkosipulit.
Nyt meidän joulun menusta tuleekin hieman erilainen kuin ennen. Perinteisten laatikkoiden rinnalle tulee tälläisiä pikku herkkuja naposteltaviksi.

MARINOIDUT VALKOSIPULINKYNNET

Tästä ohjeesta tulee noin kaksi purkillista.
4 valkosipulia, jotka kuoritaan ja laitetaan kokonaisina lasipurkkiin.
Valkosipulinkynsien kaveriksi laitoin 1 punasipulin renkaina ja 1 pienen chilipalon pieninä paloina. (Jos chili tuntuu liian ärjyltä niin tähän voi aivan hyvin chilin tilalle laittaa paprikaa suikaleina.
Lado nämä kaikki vuorotellen lasitölkkiin ja kaada päälle miedonmakuista rypsiöljyä.
Anna maustua muutamia päiviä ja muistathan käyttää öljyn vaikkapa salaatinkastikkeena niin mitään ei mene hukkaan.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Pinaattikastike kalalle


Joskus tekee mieli valmisruokaa. Meillä sellaista on usein kalapuikot tai niinkuin nytkin paistetut seileikkeet. Niistäkin saa vielä puolta herkullisempia, kun tekee seuraksi maukasta kastiketta.
Tällä kertaa kastikkeeksi tein pinaattikastikkeen.

1 rkl voita
1/2 pss (75 g) pakastepinaattia
2 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl (juuston maukuista) ruokakermaa
1/2 dl vettä
1/3 lihaliemikuutiota
3/4 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita pinaatti kattilassa sulatetun voi kanssa.
Lisää jauhot ja sekoita hyvin.
Lisää ruokakerma, lihaliemikuution palanen ja vesi. Kiehauta kastike, mutta muista sekoittaa koko ajan. Mausta.
Jos kastike näyttää liian sakealta lisää joukkoon vielä hieman vettä.



maanantai 16. joulukuuta 2013

Makkaravuoka



Tänään tein uunissa kebabkiusauksen sekä tämän makkaravuoan sekä pannaria. 
Helppoja ruokia kumpainenkin, ei tarvitse paljoa esivalmisteluja kunhan lykkää vuoat uuniin ja odottelee, että ruoka on valmista syötäväksi.

Juuri juttelimme syödessä Ukkoseni kanssa, ettei meillä enään nykyään oikein syödä makkara ruokia, mutta näin harvakseltaan kun niitä syö niin maistuu taas makkarakin hyvälle.

500 g peruna-sipulisekoitusta
1 dl kurkkupikkelsiiä
2 dl täysmaitoa
1 dl paseerattua tomaattia
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 rkl rakuunaa
2 pkt grilli-tai lenkkimakkaraa
2 dl juustoraastetta

Kaada peruna-sipuliseos uunivuokaan ja sekoita joukkoonkurkkusalaatti, paseerattu tomaatti maito ja mausteet.
Leikkaa makkaroihin viiltoja pintaan. Laita makkarat vuokaan sekoitetun peruna-sipulisekoituksen päälle.
Ripottele juustoraaste makkaroiden ja peruna seoksen pinnalle.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin tunnin verran.


sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Savulohisalaatti


Meidän vanhemman tytön herkkua on savulohi, jota koitan aina viikonlopuksi ostaa.
Nyt oli savulohi tarjouksessa kaupassamme ja ostinkin sitä hieman enemmän, niin pääsimme me muutkin herkuttelemaan.

Lupasin tehdä savulohisalaattia, meille iltapalksi täksi illaksi ja tässä tulee ainekset mitä meidän iltapalaamme laitoin.

jäävuorisalaattia
tomaattia 
kurkkua
punasipuli
omena
savulohta


Viikon 51 ruokalista


On tämä nyt vaikeaa tämä joululahjojen osto, kun juuri tulimme kaupoilta kotiin ja mitään en keksinyt noille meidän nuorisolle ostaa. 
Jotain pientä tietenkin on jo tullut osteltua ja eilen haettiin kaupoista joulujuhla vaatteet kumpaisellekin, mutta jotain kivaa täytyisi vielä keksiä pukin konttiin.

MAANANTAI:

Kebabkiusaus
Vihersalaatti
Jogurtti

TIISTAI:

Ranskalaiset ja kalapuikot pinaattikastikkeella
Choleslaw-salaatti
Pannari

KESKIVIIKKO:

Makkaravuoka
Kaalisalaatti
Pipareita

TORSTAI:

Omenainen jauhelihakaalivuoka
Hedelmäinen pasta-kinkkusalaatti
Marjahuttu

PERJANTAI:

Talontapaan


lauantai 14. joulukuuta 2013

Jauheliha cannellonit



On se kyllä käsittämätön asia tämä ruoka meidän perheessä, kun lasagnesta ei tämä meidän nuoriso välitä ollenkaan ja kun tekee näitä cannelloneja niin nytkin toinen veteli viisi lautasellista.
No, kolme rullaa jäi ruokailun päätteeksi uunivuoalle.
Minusta kun tähän tulee samat ainekset kuin lasagneenkin paitsi levyt korvataan näillä putkilla.
No, hyvä kun menee edes näin.

1 pkt cannellooneja 

JAUHELIHAKASTIKE:
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana raasteena
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 rkl hot chili-kastiketta tai salsa kastiketta (maun mukaan)
ketsuppikin käy jos ei halua muuta kuin väriä enään kastikkeeseen
1 tl valkopippuria
1-2 rkl oreganoa
1-2 rkl basilikaa
100 g juustoraastetta

PÄÄLLE:

2-3 dl kerma- maitosekoitusta
3 dl tomaattipyreetä
100 g juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja sipulikuutiot pannulla ja lisää joukoon porkkana raaste.
Lisää vesi ja lihaliemikuutio.
Sitten vain lopuksi juustoraaste.
Laita hieman jäähtynyt kastike putkien sisään pikkulusikalla kaataen.
Täytä kaikki putket ja laita ne vieriviereen uunivuoalle. Jos ljauhelihakastiketta jää yli kaada se rullien päälle.
Kaada putkiloiden päälle kerma, maito ja paseerattu tomaatti sekoittaen keskenään.
Lisää pinnalle loppu juustoraaste ja hieman raastettua parmesaania vielä pisteeksi i:n päälle.
Sitten vain uuniin 225 asteeseen noin 25 minuutiksi  tai kunnes ruoka on pinnaltaan kauniin kullan keltaista.



Uunimunakas kinkulla ja parmesaanilla


Eilen illalla jo yrittelin teille tätä munakastani kaupata tänne blogiini, mutta kuvat eivät millään ilmestyneet ruudulle.
Niinpä nyt uudella onnella.

Eilen tekin jotain herkkua mieli ja jääkaappi oli kutakuinkin tyhjän lainen, koska en laiskuuttani jaksanut lähteä töiden jälkeen kauppaan.
Onneksi meiltä löytyy aina kananmunia ja niistä päätin tehdä uunimunakkaan. 
Oli kyllä herkkua ja kaikki menikin samantien parempiin suihin.
Ja mitäs muuta sitä oltaisiin syöty munakkaan kaverina kuin nuorimmaisen suurherkkua fetasalaattia.

Nyt olen taas saman propleeman edessä, mitä sitä tekisi ruoaksi tälle porukalle. No, jauhelihaa on vielä jääkaapissa eiköhän siitä jotain synny kun vähän pähkäilee.


7 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
50 g keittokinkkua suikaleina
50 g parmesaan raastetta
n. 1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta kaada uunin kestävään astiaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


perjantai 13. joulukuuta 2013

Salaatin lumoissa


Meillä on nyt joku kumman salaatti puumi päällänsä.
Oikeastaan eniten tämä koskee nyt minua ja nuorimmaista.
On tullut syötyä niin iltapalksi kuin muutenvaan paljon salaattia.
Ja jos se nuorimmaisesta on kiinni salaatti saisi olla fetajuustolla ryyditettyä.
No, kolmas feta on nyt jääkaapissa tälle viikolle ostettu ja taatusti viikonloppuna teen siitä taasen salaattia.

Salaatinkastikekin tässä pääsi sitten loppumaan, meidän älyttömän salaatti intoilun tuoksinassa ja tokihan sen itse tein niinkuin aina ennenkin. Illalla juuri ennen iltapalaa surauttelin kastin valmiiksi ja kiireessä kun koitin saada herkun valmiiksi, niin tokihan se juoksettui. Ensimmäinen kerta muuten salaattikastike rintamalla, että niin hassusti pääsi käymään.
No, se ilta sitten syötiin salaatit hieman rakeisemman ja epämiellyttävän näköisen kastin kanssa. (Makuunhan tämä ei vaikuta lainkaa.)
Mutta kyllä se oli aamulla heti uuden salaattikastikkeen teko ensimmäinen asia mitä mielessä kävi.
Tuhlaustahan tämä on, mutta en vaan voinut asialle mitään. Ja yleensähän meidän taloudessa ei roskiin ruokaa mene niin, että annettakoon tämä minulle nyt anteeksi.

Nyt kuitenkin jääkaapissa on kananmunasalaatti.
Johon siis laitoin kananmunaa, kurkkua, tomaattia sekä kiinankaalia. Namskista.


torstai 12. joulukuuta 2013

Kaisan lihapullat


Tämän ohjeen olen joskus repäissyt Et-lehdestä.
Näitä me nyt söimme ranskalaisten kanssa ja oli kyllä todella herkullista syötävää.
Ohjetta en muultaosin muutellut, mutta lisäsin yhden pienen sipulin jauhelihataikinan joukkoon sekä vaihdoin tomaattimurskan paseeratuksi tomaatiksi.

Ihan tässä alkaa pikkuhiljaa tuntua, että joulu pakkaa päälle. Vaikkei sitä nyt enään paljon tuolla ulkona huomaa, kun on melkein kaikki lumi sulanut pois vain liukkaus on tallella.
Eilen hieman kirjasin ylös mitä kaikkea sitä voisi jouluksi vielä tehdä ja pikkuhiljaa tässä alan sitten niitä toteuttelemaan.
Mutta mitään joulu stressiä en lupaa nyt mistään ottamaan.

LIHAPULLATAIKINA:

400 g naudan jauhelihaa
2 dl lihalientä
1 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
2 tl paprikajauhetta
1-2 to juustokuminaa eli jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 1/2 tl suolaa

TOMAATTIKASTIKE:

3 dl lihalientä
1 prk paseerattua tomaattia
2 valkosipulin kynttä
2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa

Laita puoli litraa vettä kulhoon ja keitä tai laita mikroon ja anna porista kiehuvaksi. Lisää veden joukkoon 1 lihaliemikuutio ja sekoita hyvin.
Käytä liemestä 2 dl jauhelihapullien tekoon. Mittaa joukkoon korppujauhot ja anna turvota noin 5 minuuttia. Säästä loppu liemi kastiketta varten.
Lisää jauheliha ja mausteet korppujauhoseosksen joukkoon.Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
Sekoita tomaattikastikkeen ainekset ja kaada ne uunivuokaan. Pyöräytä murekkeesta lihapullat ja laita ne kastikkeeseen. Paista uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia pullien koon mukaan.



Tässä alakuvassa kypsät pullat, mutta kiire oli kova päästä herkuttelemaan, joten höyryt vielä nousee pullista ja hieman pilaavat kuvaa.
Mutta ei anneta sen häiritä hyviä on silti ;))


Mallasmestarin saaristolaisleipä


Viimme viikolla sain yhteydenoton Laihian Mallas oy:tä
Kyselivät haluaisinko kokeilla uutta Mallasmestarin saaristolaisleipää.
Ja tottahan toki lähdin leikkiin mukaan. 
Aina joulun aikaan, kun tulee noita limppuja väsättyä, 
yli oman tarpeen eli limppuja tulee annettua joka joulu myös lahjaksi. Minusta se on niin hyvä lahja menee ainakin varmasti kauppansa ja leivän voi säilyttää pidempäänkin, eikä tarvitse ajatella että menisi huonoksi. Maku vain paranee säilyttäessä.

Tämä limppu olikin helppo valmistaa, koska tehtäväksi jää vain veden, piimän tai vaikka tuoremehun lämmittäminen. Kuivahiiva ja jauhoseos tulee valmiina paketissa. Ne vain sekoitin keskenään ja kaadoin hieman kättälämpimämmän veden päälle ja sekoitin huolella. Yhdestä paketista tulee yksi leipä ja siihenkin on vuoka paketin mukana, jonka voitelin juoksevalla margariinillä.
Kohotuksessa oli kaksi tapaa ja minä laiskana ihmisenä valitsin tämän helpomman vaihtoehdon eli kaadoin taikinan suoraan vuokaan ja kohotin tunnin uunissa, jossa pidän valon päällä.
Sitten vain paistamaan uunin lämpö oli 175 astetta ja tunnin verran leivät muhivat uunissa. Pinnan sively siirappi-vedellä varttia ennen leipien pois ottoa uunista ja jäähdytys uunista oton jälkeen, sitten vain nauttimaan herkulliseta leivästä.
Meillä tämä leipä ei kauaa vanhentunut niin oli hyvää ja herkullista.
Maku oli todella hyvä ja leivän pinta niin herkullinen, että kieli napsaa.

Tarkempi varmaan huomasikin, että leivoin heti kolme limppua kerralla.
Ja sekoitin kaikki neste määrän ja jauhot sekä kuivahiivan yhdellä kertaa kulhossa. Kaatelin vain kolmeen vuokaan kaikkiin suunnilleen saman verran taikinaa ja sehän onnistui todella hyvin.


Meidän perheen mielestä tämän limpun kanssa parasta on voi ja metwursti. Mutta makuasioistahan ei voi kiistellä.
No, kyllä graavattu lohikin olisi ollut herkku yhdistelmä, mutta sillä hetkellä ei sitä nyt sattunut olemaan jääkaapissa.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Vanhanajan hiekkakakku


Nyt ne kaikki lumet sitten sulaa pois :((
Toivottavasti saadaan vielä jouluksi lunta maahan olisi se niin paljon mukanvampaa, kuin tämä pimeys ja liukkaus.

Tänään leivoin limppuja ja tämän hiekkakakun.
Tästä ei ole kyllä enään edes puolikasta jäljellä niin on tehnyt hyvin kauppansa. Syynä on myös se, kun en ole nyt kamalasti leivoskellut makeita kakkuja. Ajattelin, että jouluna tulee kuitenkin mässättyä sen makean kanssa liiankin kanssa.
Kakun ohje on peräisin Seitsemän sortin leivonnaiset kirjasta.

150 g voita
1 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta (jos käytät intiaanisokeria laita suosilla vielä puolikas teelusikallinen, niin kohoaa paremmin.)
3 kananmuna
1 1/2 dl (intiaani)sokeria
1 rkl konjakkia tai sitruunan raastettu kuori

Ota voi jääkaapista jo hyvissä ajoin sulamaan huoneenlämpöön, jotta se pehmenee ja notkistuu.
Sekoita rasvan joukkoon vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
Sekoita näistä notkea seos.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaahto sitten rasvaseokseen.
Mausta sitten konjakilla tai sitruunan kuorella.
Sekoita hyvin.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Kypsennä uunin ala tasolla noin 50 minuuttia.
Anna kakun levähtää jonkin aikaa uunista oton jälkeen ennenkuin kumoat sen. Anna kakun jäähtyä vuoan alla, jotta se pysyy mehevänä.


maanantai 9. joulukuuta 2013

Vuoka hiivaleipä


 Tänään olikin taas uuni päivä.
Tuli tehtyä leipää, lihaperunasoselaatikkoa, pannaria ja lihakastikkeen lihat olivat myös muhimassa uunissa.
Tämä leipäohje on suoraan Myllyn paras hiivaleipäjauho pussin takaa.
Tästä taikinasta voi tehdä niin tavallisia leipiä tai vaikka sämpylöitäkin. Minulle nämä vuokaleivät vain sopivat parhaiten, koska kohotan taikinan suoraan vuoassa ja sitten laitan uuniin. Tässä päivän hässäköissä kun ei usein kerkiä kieputella sämpylöitä.
Tähän vuokaleipään tosin laitan aina vähemmän jauhoja, kuin sämpylä ja leipätaikinoihin. Koska ei tarvitse käsin alustella, niin taikinan voi laittaa löysempänä vuokaan ja näin saa ihanan pehmeää leipää.

JUURI:
1/2 l vettä
2/3 pkt hiivaa
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipäjauhoja
TAIKINA:
2 tl suolaa
1/2 dl juoksevaa margariiniä (tai öljyä)
8 dl hiivaleipäjauhoja (itse laitoin taikinaan 6 dl)

Kaada käden lämpöinen vesi kulhoon ja murenna hiiva joukkoon.
Lisää siirappi ja 6 dl jauhoja. Sekoita hyvin.
Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia, niin että se alkaa kuplia.
(Mikäli haluat vielä enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.)
Valmista taikina lisäämällä joukkoon suola, rasva ja jauhot osissa. 
Kaada taikina 2 leipävuokaan tai leivo heti taikinasta 3 isoa hiivaleipää.
Kohota leivät kaksinkertaisiksi leivinliinan alla.
Paista kohotetut leivät 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai sämpylät 225 asteessa noin 10-15 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.


Rosmariini broileripasta

 Eilen herkuteltiin Ukkoseni kanssa tällä broileripastalla. Muu väki söi pastaa ja jauhelihakastiketta.

2 broilerin ohutrintaleikettä suikaleiksi tai valmista suikale lihaa noin 300-400 g 
4 pekonisiivua
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
3 valkosipulinkynttä
2 dl kermaa
2 tl rosmariiniä
2 rkl sitruunanmehua 

Spagettia



Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin neljään osaan ja poista pehmeä sisus veitsellä. Kuutioi kesäkurpitsa ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Paista pekonia ja vihanneksia kuumalla pannulla kunnes ne saavat hiukan väriä. Lisää mukaan kananpojan suikaleet ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää mukaan ruokakerma ja yrtit. Hauduta kastiketta noin viisi minuuttia ja mausta se lopuksi sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarjoile keitetyn spagetin ja juustoraasteen kera.


sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kudottu tyynynpäällinen

 Tänään ollaan sitten vaihdeltu tyttöjen huoneissa paikkoja.
Ja nuorimmainen halusi huoneeseensa lilan sävyä. Siitä sain idean kutoa lilasta langasta tyynynpäällisen. 
Tämä on ihan fiilis pohjalta tehty. Taas saatiin noita tähde lankoja hyvin käytettyä hyödyksi.
No,  pikkuisen nappilista rempottaa, mutta sen saan korjattua pienellä silitys operaatiolla.


lauantai 7. joulukuuta 2013

Viikon 50 ruokalista



Tänään ollaan taas menty kuin tuulispäät.
Aamusella lähdimme Ikeaan ja neljä tuntia tavaroita valmiilta listalta hakiessa ja kotona syötyämme, kello näytti jo puolta kahta. 
Siitä lähtien on Ukkoseni koonnut meille tavaroita. Nyt sai kaikki jotakin ja sovimme, että tässä on meidän perheen jouluahjat. (Onneksi on jo kaikki niin isoja, että ymmärtävät.) Minä taas silittelin verhoja meidän makuuhuoneeseen sekä tytöille.
Nyt on  sitten Ukkokulta juuri päässyt saunan lämmitys puuhiin.

Tässä meidän tämän illan iltapalat salaatin kera sitten löylyistä päästyämme.

MAANANTAI:

Lihaperunasoselaatikko 
Vihersalaatti
Uuni tuore kauraleipä

TIISTAI:

Hernekeitto
Vihannespalat
Pannari

KESKIVIIKKO:

Lihakastike perunoilla
Parsakaalisalaatti
Kiisseli

TORSTAI:

Ranskalaiset ja kaisan lihapullat
Raejuusto
Jogurtti

PERJANTAI:

Talontapaan


perjantai 6. joulukuuta 2013

Savulohitahna



Mukavaa Itsenäisyyspäivän iltaa teille kaikille.

Meillä päivä on mennyt mukavasti lokoillessa.
Niinpä illan teeveen katselu mättö ruokammekin oli helppoa ja yksinkertaista herkkua.
Savulohta haarukalla pieniksi ja purjoa sekä smetanaa ja tuorejuustoa rucola & pesto. Maustoin tillillä ja hippusellisella sormisuolaa.
Sitten vain hetkeksi jääkaappiin makustumaan ja nauttimaan. 
Ruis nachojen (valkosipuli & yrtit) ja palttoonnappien kera. 
Yksinkertaisen hyvää.



tiistai 3. joulukuuta 2013

Virkattu rahin päällinen


TERVETULOA LUKIJAKSI JONNA VAAN.

Taas on yksi operaatio valmis.
Siivoilin viikonloppuna siivouskaappia ja ylähyllyltä osui silmiini vaahtomuovinen rahi johon olen haaveillut jo monta vuotta tehdä päällisen. Nyt tuli sitten sellainen inspis päälle, että päällistä oli alettava heti toteuttamaan.
Todella hyvän sivun löysin täältä ja siitähän se sitten lähti rullaamaan.
Tein päällisen kaksinkertaisella langalla, jotka olin joskus ostanut Citymarketista tarjouksesta. Langan nimi Red heart Denver.
Minun rahini oli eri kokoinen kun tämän ohjeen rahi, mutta tein päällisosaa juuri sen verran kun omaani tuli ja samoin sivut. Kokeilemalla tuli aikas passeli.

Ohje on suoraan kopioitu kodin kuvalehden sivuilta.

Koko Tyynyn halkaisija on noin 40 cm ja korkeus noin 15 cm.
Langanmenekki Novita Kelo (469) savi 750 g.
Virkkuukoukku Novita nro 10 tai käsialan mukaan.
Muut tarvikkeet Tyynyn sisälle muotoon leikattu  superlon-ympyrä tai vanua.
Mallivirkkaus Virkkaa kiinteitä silmukoita (ks) ohjeen mukaan.
Tiheys 7½ ks 2-kertaisella langalla = 10 cm.
Huomioitavaa Lattiatyyny virkataan kokonaan 2-kertaisella langalla.

Päällinen Kierrä 2-kertainen lanka kerran sormesi ympäri ja virkkaa näin muodostuneeseen renkaaseen: 1. krs: 8 kiinteää silmukkaa (ks). Virkkaa krs:t spiraalina eli siirry edelliseltä krs:lta suoraan seuraavalle krs:lle. 2. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen s:aan = 16 ks. 3. krs: virkkaa *1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 7 kertaa = 24 ks. 4. krs: virkkaa *2 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 7 kertaa = 32 ks. Jatka virkkaamista tähän tapaan, jolloin joka kerros lisäysten väliin tulee 1 s ja kerroksella työhön tulee 8 s lisää. Jatka lisäyksiä joka 2. krs, kunnes työssä on 104 s ja päällisen halkaisija on noin 40 cm. Virkkaa nyt tyynyn reunaa varten ks:ita ilman lisäyksiä 15 cm. Katkaise lanka.
Pohja Virkkaa kuten päälliosa, kunnes halkaisija on 40 cm. Katkaise lanka.
Viimeistely Täytä tyyny joko sopivalla superlon-ympyrällä tai vanulla tiiviiksi. Ompele pohja kiinni päälliseen.

Curry-kanavuoka


Tänään aamusella tein tämän  herkullisen brilerimakaronilaatikon. Tämä on yksi minun ja Ukkoseni lempi ruoista.

Nuorimmainen innostui eilen katselemaan itselleen uutta sänkyä ja lopulta löysikin sopivan Ikeasta. 
Nyt on saatava koko huone isojen tyttöjen huoneeksi ja tavaraa lähtee taas vintille vaikka ja kuinka paljon.
On nämä puuskat niin ihania. Ihna alkaa hymyilyttämään tuo tarmo jolla huonetta nyt laitellaan uuteen uskoon.
Onneksi sain toppuuteltua lakanoiden ja päiväpeitteiden kanssa, että kannattaa ostella vasta joulun jälkeen alennusmyynneistä.
Minkähän moinen soppa tästä vielä syntyykään, kun isosisko huomaa nuorimmaisen ideat. 


5 dl pastaa
vettä ja suolaa
200 g pakasten herne-maissi-paprikaa
3 broilerin rintapalaa
KASTIKE:
1 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl currya
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl kermaa
suolaa
150 g juustoraastetta
 
Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan.
Valuta ja kaada uunivuokaan.
Ruskista paloitellut broilerin palat.
Kiehauta kastiketta varten curry ja vehnäjauhot voissa.
Lisää vesi ja kanaliemikuutio. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Sekoita 2/3 osa juustosta kastikkeeseen ja mausta.
Kaada vuokaan pastan päälle broileri, herne-maissi-paprika ja juustokastike. Sekoita kaikki hyvin sekaisin. Ripottele loppu juustoraaste vuoan pinnalle.
Kuorruta vuoka uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.