torstai 31. lokakuuta 2013

Lohivoileipäkakku


Lopultakin sain teille kirjoitettua tämän voileipäkakun reseptin. 
On muka ollut niin työläs kirjoitettava, että olen aina lykännyt kirjoittamista tuonnemaksi.
Mutta nyt on ensimmäinen voikkari pian tuutista ulos.

Tämän voileipäkakun teinkin perinteiseen tapaan tuo kinkkuvoikkari, joka tulee päivänä muutamana ulos on hieman erilailla tehty versio voileipäkakusta. Melkeinpä samoin aineksin tosin.


6 kpl ruis paahtoleipää
6 kpl vaaleaa paahtoleipää

  • 400 g kylmäsavulohta
  • 200 g valkosipulituorejuustoa
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 dl kurpitsapikkelssiä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 dl silputtua tilliä
  • 1 tl  sitruunapippuria

    KUORRUTUS:
    • 400 g tuorejuustoa maun mukaan (minulla ruohosipulin makuista)
    • 1 prk smetanaa

    KOSTUTUKSEEN:
    3 dl vettä
    1/2 kasvisliemikuutiota

    KORISTELU:
    kurkkua, tomaattia, kylmäsavulohta ja tilliä

    Paloittele kala hienoksi. Sekoita tuorejuustot, ranskankerma ja pikkelssi notkeaksi tahnaksi.  Sekoita sitruunamehu, tilli ja pippuri juustojen ja lohen kanssa tahnaksi.
    Leikkaa paahtoleivistä reunat pois.  Kostuta pohja ja levitä reilusti täytettä päälle. Nosta seuraava osa päälle, kostuta ja täytä. Täytä viimeinen väli samalla tavalla.Laita kakku lautasen päällä muovipussiin ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
    Vaahdota smetana kevyesti kuorrutusta varten. Notkista tuorejuusto ja sekoita smetanan kanssa yhteen. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele mieleiseksesi.  


Si-si siivotaan eikä leikitä ollenkaan...


Tällä kertaa siivous käykin kuin tanssi, koska pääsin osallistumaan Buzzadorin Vileda kamppanjaan.
Buzzadorina saan mahdollisuuden päästä testaamaan uusia tuotteita ja palveluita ilmaiseksi, sekä kertoamaan niistä ystävilleni.

Tykästyin varsinkin tuohon lilaan keittiöliinaan sekä tuohon yläkulmassa olevaan siniseen wc-liinaan. 
Keittiöliina on kätevä, koska kummatkin puolet tekevät omat toimintonsa. Tämä kuvassa enemmän näkösällä oleva puoli on tehokas lian irroittaja noiden raitojensa ansiosta, jotka saavat pinttyneemmänkin lian helpolla pois.
Toinen puoli taas kuivaa ja kiillottaa. Kätevää vai mitä?
Wc ja kylpyhuoneliina on kätevä, koska taittuu kolmin kerroin ja on siten helppo pitää kädessä, kun siivoaa. Tässäkin rätissä on kaksi puolta ja kaksi eri toimintoa, jotka pesee nukkapuolella ja kuivaa ja kiilloittaa toisella puolella.
Tuo oranssi ikkunaliina ei vielä päässyt meillä kokeiltavaksi, koska minulla on viledalta aivan tuliterä ikkunaliina kaapissa, jolla pyyhin niin ikkunat kuin lasiastiatkin kirkkaan puhtaiksi, peileistä puhumattakaan. Tätä rättiä en enään vaihtaisi mihinkään niin on hyvä ja käytännöllinen rätti.

Kuvasta puuttuu nyt myös yksi meidän perheelle todella tarvittava liina (joka on koko ajan menossa).
Se on mikrokuituinen näytönpuhdistajaliina. Sillä siivoan niin kännyköiden-, tietokoneen- ja muiden koneiden näytöt puhtaiksi. 
Samoin on tullut putsattua samaisella rätillä meidän lukulasit.

Nämä kaikki liinat ovat siis mikrokuituisia ja siksi ei puhdistusaineita pakosti tarvita sekä rätit voi huoletta pestä pesukoneessa 60 asteessa ilman huuhteluainetta.

Lisätietoa viledan tuotteista heidän nettisivuiltaan http://www.vileda.com/fi


keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Vuohenjuusto-porkkanakeitto

 
Tänään on taas ilmat suosinneet meitä ja olimme aamupäivällä ulkona pidempään.
Ukkoseni valmisti lapsille jääkiekkomaalia ja minä tein ihanaa kasviskeittoa vaihtoehdoksi makaronille ja lihakastikkeelle.
Tuli kyllä super hyvää vaikka itse sanonkin.
Nyt o vatsat täynnä ja isommat pukevat tuolla eteisessä itseään ulko kuntoon (pian menen katsomaan ja autan loppusilauksessa.)
Muut nukkuu tuossa selkäni takana päiväunia.
 
Tästä keitosta riittää neljälle jos syödään vain pikkuisen, mutta halutessa enemmän kannattaa tehdä resepti kaksinkertasena.
 
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääriä
1/4 purjoa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl öljyä
1/2 kg porkkanoita
1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
6 siivuoa vuohenjuustoa
1 tl mustapippuria
persiljaa
 
Kuori ja hienonna valkosipulit.
Kuori porkkanat ja pieni purjo.
Kuullota kasvikset jeeran ja inkiväärin kanssa padassa.
Kaada hetken päästä joukkoon vesi ja kasvisliemikuutio sekä 4 siivua vuohenjuustoa. Anna keiton kiehahtaa ja peitä kannella.
Anna kypsyä noin 20 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta mustapippurilla ja koristele persiljalla sekä nokareilla vuohenjuustoa.
 


maanantai 28. lokakuuta 2013

Hirvenjauhelihapullat ja -pihvit

 
Mumskulta sain taas hirvenjauhelihaa puolisen kiloa. Pakkohan se on päästä hetinmiten tekemään ja maistelemaan. Siispä tein eilen vielä iltasella hirvenjauhelihasta pullia ja pihvejä.
Pullat söimmekin iltapalalla salaatin kanssa ja pihvit päätyivät tänään juuresmuusin kanssa päivällispöytään.
Useissa lukemistani hirviruoista ei enään nykyään käytetäkään possunlihaa mukana vaan annetaan hirvenlihan maistua oikein mukavasti yksikseen.
Minä kuitenkin lisäsin pekonia hieman mukaan, vaikkei se pakollista olisikaan.
 
2-3 paahtoleipää muruina (minulla ruispaahtista)
2 dl kermaa
1 sipuli
n. 500 g hirvenjauhelihaa
3 siivua pekonia pieninä paloina
1 kananmuna
1/2-1 tl mustapippuria
1  1/2 tl suolaa
 
Murenna paahtoleivät kulhoon ja lisää kerma päälle.
Laita joukkoon jauheliha, sipuli silppu ja pekonipalaset sekä kananmuna. Mausta.
Paista pannulla koe pulla ja maistele.
Lisää tarvittaessa mausteita.
Paistele pulliksi ta pihveiksi pannulla voita ja öljyä käyttäen.
 
 

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Nina Lincolnin juustokakku


Tässä lupaamani super herkullinen jäädytetty juustokakku. Tämä on kyllä mielestäni paras koskaan syömäni kakku.
Tässä kakussa on sekin hyvä puoli, että sen voi tehdä pakkaseen jo paljon aikaisemmin ja ottaa siltä sulamaan hieman ennen vieraiden tuloa. (Itse tein kakun jo kakasi viikkoa sitten.)
Lupasin jo tytöille, että teen pakkaseen yhden valmiiksi odottamaan yllätys vieraita. Katsotaan nyt kuinka kauan kakku kerkiää pakkasessa vanhentua ennen kun menee parempiin suihin.


Pohja:
9 suurta grahamkeksiä (dikestive)
35 g voita

Täyte:
200 g tummaa suklaata (minulla marabon uutta dominosuklaata puolet ja puolet geissa suklaata)
200 g Philadelphia-juustoa
1,8 dl sokeria 
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa (erota valkuaiset ja keltuaiset)
2 1/2 dl kuohukermaa

koristeeksi suklaarouhetta

Alkuvaroitus: tämän kakun pitää ehtiä jäätyä pakkasessa yön yli! Murenna keksit monitoimikoneessa. Lisää sulatettu voi. Painele seos irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Voit laittaa pohjalle ensin pohjan kokoisen voipaperin, niin kakku on myöhemmin helpompi irrottaa vuoasta.
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita juusto ja sokeria noin 1 dl. Lisää vanilliinisokeri.
Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen (säilytä valkuaiset). Sekoita joukkoon suklaa.
Vatkaa valkuaiset erikseen puhtaassa kulhossa, puhtaalla vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista ja lisää seos juusto-suklaamassaan.

Vatkaa kerma toisessa astiassa vaahdoksi ja lisää seokseen. Tässä vaiheessa voit lisätä halutessasi pähkinät tai voit säästää ne koristeeksi.
Kaada seos vuokaan grahamkeksipohjan päälle.

Vuoraa vuoka tuorekelmulla tai foliolla. Pidä ainakin yön yli pakastimessa. Ota kakku pois pakkasesta noin puoli tuntia ennen tarjoilua.(Otin oman kakun sulamaan pari tuntia ennen vieraiden tuloa.) Koristele.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Viikon 44 ruokalista



Täällä väsynyt mutta onnellinen perheen äiti.
Nuorimmaisen sukulais synttärit ovat nyt onnellisesti ohi. 
Tänään olen koristellut kaksi voileipäkakkua ja yhden suklaakakun sekä paistellut valmis karjalanpiirakoita, tehnyt munavoin ym. ym. 
Nyt on sellainen seesteisen rento olo.
Lupaan huomenissa kun tästä tokenen kirjoitella teille näitä reseptejä näkyville, mutta nyt viikon ruokalistaa ja saunomista. Eiköhän sitten uni maita.

MAANANTAI:

Makkaramakaronilaatikko
Vihersalaatti
Pannari

TIISTAI:

Potut ja lihakastike
Hillosipulit
Valkosipuli ranskis

KESKIVIIKKO:

Broilerikastike ja riisi
Raejuusto
Kiisseli

TORSTAI:

Rankalaiset ja jauhelihapihvit
Kaalisalaatti
Tummavuokaleipä

PERJANTAI:

Talontapaan



perjantai 25. lokakuuta 2013

Pekoninen-ruusukaalipaistos


Eilisiä iltapala herkutteluja vielä tässä lisää. 


Tällä viikolla on ruoat olleet niin tuiki tavallisia ja jo täällä blogissa kirjoitettuja, ettei ole paljoa juttua tullut.
Niinpä tänäänkin leivoin yhden kakkupohjan sekä tein malkaroonilaatikkoa. Huomenna kun on sitten vain kakkujen koristelua tiedossa aamupäivä ja päivällä tulee vieraita viettämään nuorimmaisen yksitoista vuotis synttäreitä.
Apua, kylläpä tuo aika rientää. Minun pieni tyttöni on jo iso.

100-200 g ruusukaalia
50-100 g pekonia kuutioina
2 dl täysmaitoa tai kermaa
1/2 tl rosmariiniä
1/2-1 dl parmesaan juustoraastetta

Keitä ruusukaaleja noin 8 minuuttia vedessä ja valuta ne. Laita uunin kestävään vuokaan.
Paista pekoni pannulla ja ripottele ruusukaalin päälle.
Sekoita maidon joukkoon puolet juustoraasteesta ja mausta.
Kaada maitoseos paistoksen päälle.
Ripottele loppu juustoraaste paistoksen pinnalle ja laita se sitten uuniin 200 asteeseen noin 15-20 minuutiksi että paistos saa kauniin värin pintaasa.

torstai 24. lokakuuta 2013

broilerisalaatti

 
 
Tänään on iltapalaksi tälläistä salaattia, johon paistoin kaksi ohutta broilrin rintafilettä.
Salaatti pediksi laitoin tavallista lehtisalaattia, kirsikka tomaatteja, kurkkua ja paprikaa.
Tomaatit ja paprikat olivat viimmeiset meidän kasvihuoneen sadosta tältä syksyltä.
Ensivuoden satoa kaiholla odottelen.
 
Ukkoseni on taas uurastanut. Pesi saunan lattiat sekä ämpärit. Itse en ole tänään saanut paljon mitään aikaiseksi. Mitä nyt olen kaupoissa juossut ja etsinyt lankaa nuorimmaisen bontzotakkiin.
Nyt iltasella sitten tein tämän salaatin sekä ruusukaalipaistoksen sillä aikaa kun nuorimmainen teki omille synttäreilleen ensi viikonlopuksi täytekakku pohjan.
Vanhempi tytöistä tuli juuri show/disco tanssistaan ja nuoriparikin kotiutui reissuiltansa.
Joten nyt saunomaan ja iltapalaa syömään.
 
 

tiistai 22. lokakuuta 2013

Ruusukaali-lohiwokki

 
 
TERVETULOA LUKIJAKSI MANDALA TAROT.
 
 
Tähän ruokaan päätyi niin edellis päivän uunilohen rippeet kuin kaapin pohjalta spagetti pussin loppu.
Paprikaa on vielä vaikka kuinka paljon kasvihuoneen satona jäljellä ja sitäkin sitten laitoin mukaan väriä ja makua antamaan. Viikonloppuna tuli ostettua myös ruusukaali paketti, kun ei pitkään aikaan ole sitä tullut syötyä ja se on niin hyvää.
 
Tämän pastan keitto operaationi oli taas niin sähköä säästävää, että varmaan nauratte koko keittämiselleni.
Keitin pastaa ensin pari minuuttia sitten lisäsin kiehuvan veden joukkoon kolme kananminaa niin, että keitto aikaa oli jäljellä enään noin kuusi minuuttia. Seuraavaksi lisäsin joukkoon parsa ja ruusukaalit ja annoin kaikkien kypsyä sulassa sovussa keskenään. 
(Kananmunat ovat lapsille välipalalle.)
 
n. 5 dl keitettyä pastaa
2 palaa paistettua lohta
10 ruusukaalia
1/2 parsakaalia
1 paprika
10 cm purjoa suikaleina
75 g sulatejuustoa koskenlaskija voimakas
2 dl kermaa tai täysmaitoa
kalamaustetta
1/2 tl suolaa
 
Tuo pastan ja kasvisten keitot tuli jo tuossa ylhäällä sepitettyä joten jätän sen nyt väliin ja kerron vain ruoan loppu valmistuksen.
 
Laitoin pannulle paistumaan purjon ja paprikan siivut lisäsin pastan kasvikset sekä juuston. Annoin hetken juuston sulaa joukkoon ja lisäsin joukkoon täysmaitoa.
Maustoin ja herkuttelin.
 
 
 

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Uunilohta kahdella tapaa








Tänään on puunattu talo katosta lattiaan puhtaaksi. 
Ukkoseni oli kaverillaan muutto puuhissa ja me laitoimme hihat helumaan ja saatiin koko huusholli siivottua.

Aamulla tein ensin ruoan. Pakasteesta otin lohi paloja sulamaan (nämä olivat pinta savustettuja ja jo hieman valmiiksi suolattuja). Tein kaksi erilaista lohipaistosta uunissa sekä täytettyjä sieniä, pannaria ja kinkkukiusauksen huomiseksi hoidokeille valmiiksi.
Kiehautin vielä kukkakaalit ja tein kukkakaalisoseen. Lisäsin hieman soseeseenkin homejuustoa, sopi kyllä älyttömän hyvin. Vai täytyisikö sanoa sikahyvää niinkuin tuo meidän nuoriso sanoisi ;))



3 palaa lohta
1/2 tl sormisuolaa tai tavallista suolaa
1/2 tl sitruunapippuria
2 dl kermaa (minulla 2 dl maustamatonta jogurttia ja 1 dl täysmaitoa)
n.1 dl homejuustomurua


Laita lohipalat uunin kestävälle astialle ja mausta ne.
Sekoita jogurtti ja maitoa kaada ne lohien päälle ripottele päälle myös homejuustomuruset.
Laita uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutiksi.


Nämä lohen palat taas saivat pinnalleen 1/2 tl suolaa ja mustapippuria sekä sitruunan mehua 1-2 rkl.
Sitten vain uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutiksi.

43 Viikon ruokalista



MAANANTAI:
Kinkkukiusaus
Vihersalaatti
Pannari

Tiistai:
Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat
Kiisseli

Keskiviikko:
Ranskalaiset ja kalapuikot
Porkkanaraaste
Jogurtti

Torstai:
Juures-perunamuusi ja jauhelihamureke
Raejuusto
Marjarahka

Perjantai:
Talontapaan

lauantai 19. lokakuuta 2013

Kana-parsakaalipasta




Söimme tänään Ukkoseni kanssa tälläistä pastaherkkua.
Maku oli niin hyvä, että tuli itsekin nautittua kaksi lautasellista.
Näin ulkonäöllisesti ruoka ei kyllä paljon kehuja saa osakseen, mutta makuhan se on tärkein.
Ohje on peräisin uudesta Kotivinkki-lehdestä. Tuli kyllä taas kerran lisättyä purjoa joukkoon vaikkei oikeaan ohjeeseen sitä kuulunutkaan. 

Kyllä on ollut päivä näin sää vinkkelistä katsottuna. Aamusella tuli rakeita pariinkin otteeseen oikein kunnolla ja nyt aurinko hellii säteillään aivan kuin ei mitään raekuuroja olisi ikinä ollutkaan.
Ukkoseni kuitenkin päätti alkaa vaihtamaan talvirenkaita autoon.
Sitten saa ilmat vaihtua kuinka lystää, mutta autolla ei tarvitse pelätä liikkua.

250 g pastaa (minulla Myllyn Parhaan pestopastaa)
1 pieni parsakaali
1 dl basilikaa
3 rkl oliiviöljyä
2 dl kermaa
1 dl raastettua parmesaania
2 rkl oliiviöljyä
300 g broilerin fileesuikaleita (minulla iso broilerin ohutleike, jonka leikkalin paloiksi ja ruskistin)
10 cm purjoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta vesi pois.
Pilko parsakaali ja keitä sitä noin 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta kaali siivilässä.
Laita kulhoon tuore basilika, öljy, kerma ja parmesaani ja surauta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
Kuumenna padassa öljy tilkka ja kaada joukkoon broilerin palat. Ruskista ne ja kaada joukkoon leikattu purjo silppu.
Lisää broilerin joukkoon soseutettu kastike ja pasta. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla. 
Sitten vain nauttimaan herkulliseta ruoasta.



keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Jogurttinen-siemenleipä


Nyt alkoi meidän tuvassa syksy ja sen huomaa siitä, että silloin leivon leipää melkein joka viikko itse. 
Kesällä leivän teko jää, koska silloin on tuvassa jo niin lämmin ettei leivän teko tule paljon mieleen.
Tästä annoksesta tulee, joko kaksi leipävuokaa tai yksi tavallinen pellillinen leipää.


7 dl maustamatonta jogurttia
50 g hiivaa
2 rkl fariinisokeria
3 tl suolaa
3 dl siemeniä (minulla 2 dl auringonkukansiemeniä ja 1 dl kuorimattomia unikonsiemeniä)
3 dl juustoraastetta
9-12 dl hiivaleipäjauhoja 
3/4 dl rypsiöljyä

PINNALLE:
siemeniä ja juustoraastetta

Liota hiiva, sokeri ja suola käden lämpöiseen jogurttiin.
Lisää siemenet ja juustoraaste joukkoon.
Kaada jauhot taikinaan vähän kerrallaan hyvin vaivaten.
Lopuksi lisää öljy.
Jätä taikina hyvin pehmeäksi.
Kaada joko leipävuokiin tai uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota noin 20-30 minuuttia.
Sumuta leipä vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä ja juustoraastetta.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20-30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullankeltaisen värin.



tiistai 15. lokakuuta 2013

Kalapyörykät



 
Tämä resepti on suora kopio Maku-lehden 2008 syksy numerosta.
Tuli kyllä todella hyvän makuisia palleroita ja näytti nämä lapsillekin kelpaavan, kun jouduin tekemään kalapuikkoja kaveriksi ettei pyörykät lopu ennen kun meidän tytötkin pääsee koulusta ja kerkiävät näitä maistamaan. Vaikka ohjeesta tuleekin noin 30 pientä pyörykkää ja meillä ei edes ole kaikki hoidokit paikalla, koska nyt on syysloma viikko ja lapsia on jo lomilla.
 
Tytöillä on myös tänään viimmeinen koulupäivä tällä viikolla.
Pääsevät viettämään ansaittua syyslomaa.
 
400 g seitiä
15 cm purjoa
4 rkl tilliä
1/2 dl korppujauhoja
1 kananmuna
2 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
1/2-1 tl mustapippuria
 
Pane kulhoon sulatettu sei ja purjon palaset. Lisää myös muut ainekset. Soseuta tasaiseksi massaksi.
Muotoile kostutetuin käsin massasta pieniä kalapyöryköitä.
Paista pyörykät kypsiksi, joko uunipellillä leivinpaperin päällä uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia tai paistinpannulla paistaen tilkassa öljyä.
Pyöryköiden seuraksi sopii hyvin perunamuusi ja raikas vihersalaatti.
 
Nämä minun pyörykät on uunissa valmistettuja.
 

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Viikon 42 ruokalista


Nyt meni hermot tuon viikon ruokalistan kanssa, joka ei halua enää tuohon sivupalkkiin millään uusiutua. Niinpä alan sen nyt tähän sunnuntaisin kirjoittelemaan niin päästääs tästäkin harmista.

Tässä nyt kuva tästä minun ikuisuus projektistani eli nuorimmaiselle tulevasta neuleesta.


MAANANTAI:

Kinkkunuudelipaistos
Raejuusto
Kiisseli

TIISTAI:

Kalapullat ja perunamuusi
Vihersalaatti
Wohvelit

KESKIVIIKKO:

Ranskalaiset ja paistettu makkara
Grillisalaatti
Jogurtti


TORSTAI:

Jauhelihakeitto
Vihannespalat
Suklaavaahto

PERJANTAI:

Talontapaan

Broilerisalaatti


Pientä iltapalaa tein tuossa päivällä ulkona haravoinnin jälkeen.
Juu, taas tuli piiloteltua noita lehtiä tuolla pihalla. Orapihlaja-aidan aluset saivat taas uutta höystettä osakseen.
Päivä on muuten mennyt sohvaperunana köllötellen eli kutoaen ja teeveetä katsellen. Tänään saan vihdoinkin etuosan tytön neuleesta valmiiksi.

Tytöt siivoaa yläkerrassa. Taidan itsekin vielä vaihtaa lakanat, kun tuo Ukkoseni kerta taas on jaksanut meille saunankin lämmittää.
Mikäs sen ihanampaa, kun päästä nukkumaan puhtaisiin lakanoihin.


salaattia
rucolaa
paistettuja broilerin sisäfileepaloja
tomaattia
kurkkua
persikkaa
homejuustomurua
pinjansiemeniä
tilkka öljyä

Revi salaatit ja leikkaa kaikki muut ainekset suuhun sopiviksi paloiksi.Sekoita salaatti ja ripottele pinnalle pinjan siemenet, aurajuustomurua sekä tilkka öljyä.

lauantai 12. lokakuuta 2013

kananuggetit


Täällä kananugetti kohun siivittämänä oli pakko tehdä kotitekoisia nugetteja. Nämä on niin helppoja valmistaa ja taatusti tietää mitä suuhunsa laittaa.

Tänään valmistimme myös nuorimmaisen tytön kanssa pakkaseen kahden viikon päähän jo ensimmäisen kakun synttäri juhlia ajatellen.
Siitä kuulette sitten kahden viikon päästä lisää, mutta sen verran voin paljastaa, että tulossa on oikea herkkujen herkku.

Muuten päivä on mennyt kauppareissulla ja olohuoneen sohvalla kutoen ja nuoriso elokuvaa katsellen.
Sinne sohvan sopukoihin taidan taas käpertyä ja koittaa saada aikaiseksi nuorimmaisen keeppiä. (Tuli näet jo noottia, että on homma kestänyt liian kauan.) :)

400 g broilerin sisäfileepaloja
mustapippuria
1 iso kananmuna
2 rkl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja
3 tl paprikajauhetta
 3/4 tl (ruusu)suolaa
valkopippuria
öljyä

Leikkaa sisäfilee palat keskeltä puoliksi. Ripottele fileiden päälle mustapippuria.
Riko muna laakealle lautaselle ja lisää joukkoon vesi.
Seuraavalle lautaselle korppujauhot ja mausteet vielä yhdelle lautaselle vehnäjauhot.
Sitten vain kirität filee palat ensin vehnäjauhoissa ja seuraavaksi kasta kananmunaan. Kolmas vaihe on korppujauho-mausteseoksessa kieritys.
Sitten vain nugetit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Pirskottele pinnalle hieman öljyä ja laita uuniin 190 asteeseen noin 20 minuutiksi.


perjantai 11. lokakuuta 2013

Kanawokki



Joskus aika vaan ei kerta kaikkiaan riitä ruoan laittamiseen, silloin meillä syödään wokki ruokia. Näitä nopeita herkkuja, kun ei tarvi muuta kuin pikaisesti paistaa pannulla. No, tässä keitin kyllä nuudelin, mutta siinähän aikaa ei kulu kun pari hassua minuuttia.

Ukkoseni on eilen aloittanut syreenimajan leikkauksen. Koitamme jos vanhasta 1950 luvun syreeni majasta saisi vielä kauniin. Ajatus oli karsia puskia oikein kunnolla, jotta tämän hetkinen risukasa muodostelma häipyisi. Ensi kesänä sitten nähdään miten on käynyt. Vai otammeko koko systeemin pois. 
Jotenkin vain tuntuu, että syreenimaja kuuluu tähän meidän rintamamiestalon piha-idylliin.


300 g kananpojan fileesuikaleita
2 pss nuudelia
200 g wok-vihanneksia
1/2-1 dl makeaa sweet chili-kastiketta
3 rkl sulatejuustoa
2 rkl soijakastiketta
1 dl kermaa
1/2 kalaliemikuutiota voi toki vaihtaa kanaliemikuutioonkin

Kiehauta nuudelit paketin ohjeen mukaisesti kypsiksi.
Paista kanafileet.
Lisää joukkoon wok-vihannekset  kaada joukkoon myös nuudelit sekä muut ainekset. Anna hetki paistua pannulla pienellä lämmöllä.



torstai 10. lokakuuta 2013

Kauraiset myslisämpylät


TERVETULOA LUKIJAKSI OONA.
 
Meillä alkaa lasten mysli varastot huventua kovaa tahtia. Nyt löytyi herkullinen myslisämpylöiden resepti.
Aamusella ensimmäisten hoidokeiden tullessa paikalle aloin valmistella sämpylöiden leipomista. Niinpä päivän ruualle oli pellillinen herkullisia sämpylöitä valmiina.
 
4 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl mysliä
2 dl kaurahiutaleita
5-6 dl vehnäjauhoja (luomu)
2 rkl oliiviöljyä
 
Liota hiiva käden lämpöiseen veteen ja sekoita suola ja myslit joukkoon. Lisää myös kaurahiutaleet.
Lisää sitten pikkuhiljaa joukkoon vehnäjauhot ja vaivaa hyvin.
Lisää loppu vaiheessa öljy ja vielä hieman vehnäjauhoja.
Kohota liinan alla noin puolisen tuntia.
Tee taikinasta sämpylöitä ja asettele ne uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.
Sumuta sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
 

maanantai 7. lokakuuta 2013

Kanasalaatti chili-tomaattipastalla

 
 
Olen tässä suunitellut arkiruokaa pastasta. (Tuli näet otettua osaa Myllyn Paras arkiruoka 2013 kilpailuun.) Olemme täällä nuorison eli poikani ja hänen tyttökaverinsa kanssa laittaneet viisaat päämme yhteen ja päättimme resepti valinnan kallistuvan herkulliseen ja kevyeen salaattiin, jonka voi halutessaan tehdä jo edellis päivänä valmiiksi. Näin arkena kun töiden jälkeen on kova nälkä ja aikaakin on niukemmin ruoan valmistukseen. Tälläinen proteiinipitoinen kanasalaatti vie nälän hyvin mennessään ja kuitenkaan ei tule syötyä itseään ähkyksi.
Siis meillä oiva arkipäivän herkku.
 
 
n. 2 dl chili-tomaattipastaa
300 g broilerin fileesuikaleita
1 ruukku salaattia
1 punainen paprika
1/2 kurkkua
n. 15 cm purjoa
1/3 tuoretta ananasta
 
 
Keitä ensin chili-tomaattipastaa pakkauksen ohjeen mukaisesti. Paista tällä välin broilerin suikaleet. Siivilöi pasta. Anna pastan ja broilerin siivujen jäähtyä.
Revi salaatti vadin pohjalle ja lisää joukkoon paloitellut paprikat, kurkku, purjo ja ananas.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti, joko sellaisenaan tai salaatinkastikkeen kanssa.
 
 

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Rukiinen lohipiirakka


Kaupassa oli eilen puoleen hintaan ruis-kaura valmis piirakka taikina. Ajattelin siitä tehdä meille iltapalan.
Pakkauksen takaa löysin tälläisen lohipiirakan ohjeen, jonka sitten toteutin.
Todella herkullinen piirakka tästä tulikin.

Eilinen päivä meni tyttöjen kanssa kaupungilla kauppoja kierrellen ja tänään jatkui sama rumpa pojan kanssa.
Nyt pitäisi olla taas vaatteet suhtkoht päivitetty kaikilla muilla paitsi minulla ja Ukkosellani. 
Tänään oli myös vuorossa kodin puunausta. Kyllä tuoksuu talo taas niin ihanan raikkaalle ja itsellä on hyvä mieli.

Olen tänään kolmeen otteeseen koittanut päivittää tuota viikon ruokalistaa, mutta huonolla menestyksellä.
En tiedä missä nyt mättää, mutta kokeilen huomenna paremmalla onnella, josko ruoat suostuisivat ilmaantumaan nähtäväksi :)


1 kpl ruis-kaura piirastaikinaa

Täyte:

150 g kylmäsavulohta
200 g lohi-piparjuuri tuorejuustoa
1 punasipuli
n. 10 cm purjoa 
1 muna
1 dl kermaa
1 punainen paprika
1/2 sitruunan mehu
1 tl sitruunapippuria
1-2 rkl tilliä

Kauli taikina pyöreään piirasvuokaan.
Esipaista pohja 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Sekoita sillä aikaa täytteen ainekset keskenään.
Leikkele tuotteet haluamasi kokoisiksi paloiksi. 
Levitä täyte esipaistetulle pohjalle.
Paista vielä uunin ala tasollan. 30 minuuttia.


lauantai 5. lokakuuta 2013

Vihersalaattia ja savusiikaa

 
Eilen meillä pitkästä aikaa savustettiin siikaa savupöntössä.
Suola olisi saanut imeytyä kalaan hieman kauemmin, mutta muuten ruoka oli todella herkullista.
 
 
Salaatiksi tein vihersalaattia, johon laitoin salaatin lisäksi, paprikaa, kurkkua, ruohosipulia, salaattijuustoa sekä tuoretta ananasta.
Tuore ananas on jotenkin niin pirteä maku tuolla salaatissa.
Se on meidän perheen suosikki makuja.
 
 
Illalla Ukkoseni lämmittäessä saunaa laitoin olkkarin takan päälle ja köllöttelin sohvalla takkatulta seuraillen.
Näin nuhanenänä on ihanaa vain istuskella villasukat jalassa ja seurailla teeveetä  ja kuunnella puiden räiskyntää.
 
 
 
Kasvihuoneelta riivin viimmeisetkin yrtit kuivumaan eteiseen.
Ihana tuoksu tulee tuosta minttunipusta, kun se koristaa eteisen ikkunan vierustaa.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Marinoidut kukkakaalit

 
 
Tänään tuli tehtyä tulisesti marinoituja kukkakaaleja.
Suussa on vieläkin aikas mukava jälki potku.
 
Iltapalaksi ostinkin taas pitkästä aikaa siian, jonka savustamme heti hoidokeiden lähdettyä.
Salaatin tein jo aamusesta jääkaappiin odottamaan lämmintä kalaa.
Niinpä tässä saa hyvällä omallatunnolla nyt hieman laiskotella.
Taidankin ottaa tuosta yöpöydältä tuon jännärin ja uppoutua siihen.
 
n. 550 g kukkakaalia
vettä ja suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl valkoista balsamietikkaa
3 rkl tilliä
1/4 palaa chiliä
3 valkosipulin kynttä
suolaa tarvittaessa
 
Paloittele kukkakaali ja keitä palat suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
Noin 3-5 minuuttia kukkakaalin paloista riippuen.
Valuta ja jäähdytä.
Paloittele chili ja poista siemenet.
Sekoita kaikki ainekset ja kaada kukkakaalin nuppujen päälle.
Anna maustua jääkaapissa parin tunnin ajan. Tarjoile lisäkkeenä tai miksei sovi buffet pöytäänkin tarjoiltavaksi.


torstai 3. lokakuuta 2013

Rapeat kalkkunapihvit ja chilikastike



















Tänään oli ranskalaispäivä. Itse en niin enään ranskalaisista niin piittaa, mutta lapsillehan tämä onkin tarkoitettu. Yleensä teenkin, jotain herkkua meille aikuisille. Toisten mutustellessa ranskalaisia.
Niinpä nytkin tein tälläisiä kalkkunapihvejä jotka kuorrutin korppujauhoilla.
Näitä sitten söimme koko poppoo ja minä paistoin Ukkoseni ja minun pihvin alle ananas renkaan sekä kasviksia.
Kyllä olikin herkullista.
Ohje on peräisin 2003 vuoden Maku-lehdestä.

Kylmä chilikastike:

100 g ranskankermaa
1/2 dl makeaa chilikastiketta

Sekoita kastike ainekset ja laita viileään maustumaan pihvien valmistuksen ajaksi.

Pihvit:

1/2 dl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl rouhittua viherpippuria
1 prk (227 g) ananasmurskaa
3 rkl tuoretta korianteria silputtuna
250 g kalkkunan jauhelihaa
1 kananmuna

Pinnalle:

1 muna
1 dl korppujauhoja
3/4 tl suolaa
1 tl rouhittua viherpippuria

Tarjoiluun:
 tuoretta ananasviipaletta 
ja pika paistettuja kasviksia tuoreella inkiväärillä maustettuna tai yrteillä niin kuin minä tein.
Pinnalle ripaus sormisuolaa

Sekoita korppujauhota ja vehnäjauhot, mausteet sekä ananasmurska  liemineen keskenään.
Anna turvota noin 10 minuuttia.
Lisää korianterisilppu, kalkkunan jauheliha sekä kananmuna.
Sekoita mureketaikina ja tee siitä isoja pihvejä.
Sipaise pihvien pintaan munaa, jonka rakenne on rikottu ja ripottele pinnalle korppujauho-mausteseos.
Taputtele leivitys pihviin kiinni ja toimi toisen puolen kanssa samoin. Paista pihvit öljyn ja voin seoksessa kypsiksi.
Paista myös ananasviipaleet sekä  kasvikset. Mausta kasviksia hieman basilikalla ja timjamilla tai muilla yrteillä halusi mukaan. Ripottele pinnalle vielä sormisuolaa.