maanantai 30. syyskuuta 2013

Uuniseiti



Minulla on tapana tehdä uuniruokia kerralla kunnon satsin, niin ei uuni huuda turhaan päällä. Niinpä tänäänkin laitoin uuniin tämän seipaistoksen ja pastavuoan sekä pannukakku pellillisen. Kaikenlisäksi aikaa ei näiden valmistuksen kanssa mennyt kuin hieman yli puoli tuntia.
Taas saadaan syödä kotona tehtyä tavallista ruokaa melkeinpä veikkaan, että torstaiksi vasta tarvii seuraavan kerran suunnitella ruoanlaittoa. Salaatteihin ja jälkiruokiin on nyt kiva panostaa, kun ruoat ovat lämmitystä vaille valmiita.

400 g seitä
1 pieni purjo
2 dl kermaa
1 1/2 tl sinappia
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa
(juustoraastetta)

Halkaise purjo pitkittäin ja huuhtele se.
Siivuta ohuita siivuja ja laita ne uunivuoan pohjalle. 
Laita purjon päälle seitipalat. 
Sekoita keskenään kerma, sinappi ja mausteet.
Kaada liemi kalojen päälle ja halutessasi voit vielä lisätä juustoraastetta pinnalle.
Paista 225 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. 



sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mangobroileripihvit


Tämän päivän ruoka ei paljoa aikaa eikä tekemistä tarvinnut. Viidessä minuutissa oli ruoka pöydässä ja kaiken lisäksi Ukkoseni kehui ruoan maasta taivaisiin.
Tein vain kaksi pihviä koska lapset halusivat omat pihvinsä ilman kastiketta. Silti teille tähän laitan tupla annoksen.

Ukkoseni on tuolla ulkona leikkaamassa luultavimmin viimmeistä kertaa tänä vuonna nurmikkoa. Trampoliininkin on näköjään purkanut sillävälin, kun minä olen nukkunut tätä tautia pois.

4 broilerin marinoimattomia ohut pihvejä
1 rkl voita
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 dl makeaa chilikastiketta
2 dl kermaa
n. 2 dl mangososetta

Paista pihvit pannulla noin 3 minuuttia molemmin puolin. Lisää pinnalle suola, inkivääriä ja cilikastiketta.
Lisää kerma ja mangosose. 
Kuumenna kiehuvaksi ja tarjoile riisin kanssa.
(Jos kastista tulee liian sakeaa lisää hieman vettä kastikkeen joukkoon.)



Riisi-kasvispaistos


Nyt on flunssa pöpö iskenyt päälle. Eilen jo hieman haistelin tilannetta, mutta viimme yön aikana tauti on vain pahentunut. 
Mutta eihän tämä menoa haittaa, päinvastoin. Nyt on aikaa selailla kaikki lehdet ja lukea kirjaa sekä kutoa. Siispä ei valiteta vaan otetaan tästä kaikki irti.

Eilen tein herkullista riisipaistosta oikein kunnon satsit. Saadaan syödä lisäkkeenä muiden ruokien ohessa ja kalan ja broilerin kanssa tavallisen riisin tilalla. Tuli kyllä niin herkullista, että illalla napsimme tätä Ukkoseni kanssa salaa toisiltamme lusikoin jääkaapista käsin. Sitten aloimme ihmetellä, kun paistos alkoi huveta ihan silmissä.

2 dl  pitkää riisiä
 (myös 6 dl tähde riisiä käy tähän ruokaan hyvin)
1 kukkakaali
50 g voita
n. 400 g tölkki herkkusieniä viipaleina
1 pieni purjo
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl sienitölkinlientä +vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl valkkopippuria
1 tl suolaa
1 tl timjamia
150 g juustoraastetta

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kukkakaali ja keitä se lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. 
Sulata kattilassa voi. Ruskista herkkusienet ja purjo kevyesti.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot sekä neste vähitellen koko ajan sekoittaen.
Murenna joukkoon myös kasvisliemikuutio ja anna kiehua hetki.
Mausta seos ja lisää joukkoon puolet juustoraasteesta.
Anna kiehua hetki niin, että juusto sulaa.
Levitä laakeaan uunivuokaan pohjalle riisi ja kukkakaali ja kaada päälle kuorrutus kastike. Ripottele vielä pinnalle loput juustoraasteet ja laita uuniin 225 asteeseen noin 20-25 minuutiksi.


lauantai 28. syyskuuta 2013

Mummon suukkopullat



Näihin pulliin minulla liittyy muistoja tuolta lapsuus ajoiltani. Mumskulle eli älidilleni jouduin oikein soittamaan ja kysymään kuinka asiat oikein meni. Onneksi on vielä keneltä kysellä ja nauraa lapsuuden aikaisille kommelluksille.
Eli olin kuulemma jo lapsena kova leipomaan ja hössäämään keittiössä. Mummoni kanssa olin leipomassa näitä kyseisiä pullia ja mummoni leikkasi saksilla pullan pintaan rasti viillot. Minä uteliaana kysymään saisinko minäkin leikata, mutta koska olin niin pieni en saksia vielä käsiini saanut. No, mummo siihen keksi sanoa, että suukotetaan pienesti näin saksilla näitä pullia. Minähän siihen innoissani, että mummon suukkopulliakos nämä ovatkin?
No, niitähän nämä sitten olivat, mutta seuraavana päivänä tuli mummolaan metsätyömiehiä, joille sitten pullia ja kahvia tarjoiltiin. Kahvipöydässä minä tietenkin lapsen innolla selitin kuinka me mummonkassa oltiin suukoteltu näitä pullia. 
Oli siinä mummolla selittämistä miehille, että eihän me nyt suukkoja olla pullille anneltu, vaan saksilla hieman leikattu pullan pintaa. 



5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 1/2 tl suolaa
  50 g tuorehiivaa

n. 1,5 l vehnäjauhoja

200 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen.  Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta  pullia leivinpaperille ja leikkaa saksilla pintaan rasti (tämän minä unohdin tehdä työnsin vain sormen pullaan ja laitoin sinne voinokareen)
peitä pullat leivinliinalla. Anna kohota.
Voitele ennen paistamista kananmunalla ja koristele sokerilla.
Pauista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes pullan pinta on kauniin kullankeltainen.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Broilerikastike


Tuli taas väännettyä tälläinen broitsukastike, johon laittelin kaiken mitä jääkaapissa suinkin oli vielä viikolta jäänyt jäljelle.
Tuli muuten aikas maukas kastike.

Tässä möllöttelen perjantai-iltaa, kun tytöt ylhäällä touhuilevat omia juttujaan ja poika on tyttökaverillaan.
Ukkoseni taas on saunan kimpussa.

1 sipuli
1-2 valkosipulia
2 dl curry/chili ruokakermaa
2 dl parsakaalia
2 dl kukkakaalia
5 kirsikkatomaattia
1 dl paseerattuatomaattia
300 g broilerin fileesuikaleita
2 avokadoa
2 rkl sulatejuustoa

pastaa
parmesaania

Kuori sipulit ja pilko ne pieniksi. 
Paista padassa kypsäksi ja kaada joukkoon broileinsuikaleet. Lisää joukkoon parsakaali ja kukkakaali sekä ruokakerma ja paseerattu tomaattikastike. 
Hetken kastikkeen kiehahdettua lisää joukkoon avokadon suikaleet sekä tomaatin puolikkaat. Anna vielä tovin muhia ja lisää tarvittaessa sulatejuustoa saostaaksesi kastike. 
Nauti pastan ja parmesaaniraasteen kanssa.




keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kurkku-maissisalaatti



Tämä salaatti on mukavan raikasta ja välillä hieman erilaista kun nuo tavalliset salaatit.
Kastike olisi kuulunut olla eriseen mutta kävi se näinkin, kun kerran sen vahingossa menin ennen ohjeen lukua loppuun sinne kaatamaan.

Viimme yö meni taas pienillä unilla ja aamulla olinkin sitten tehnyt jo riisipuurot ja ruoat valmiiksi ennen hoitolasten tuloa. Kostautuihan se sitten yhdeksän aikaan, kun laittelin pienimmät nukkumaan niin nukahdin sitten itsekin. Ukkoseni oli sitten noiden vanhempien kanssa ulkona. Onneksi nyt on taas jo virkeä olo ja jaksaa loppupäivän temuta lasten mukana.


1 tlk makeaa maissia
1 kurkku
1 dl periljaa
200 g salaattijuustoa kuutioina

KASTIKE:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Valuta maissi. Kuutioi kurkku. Hienonna persilja. Sekoita ainekset.
Lisää salaattiin myös salaatti juusto kuutiot.
Sekoita kastike. Laita kastike tarjolle eri kulhoon ;))

tiistai 24. syyskuuta 2013

Kebabperunarösti

 
 
Täällä sitä taas koitetaan nukutella lapsukaisia. Kerhot tältä päivältä ohi ja ranskalaiset syöty. Iltapäivällä olisi viimmeisen lasten vanhemman kanssa kehityskeskustelut. Sitten on taas sekin asia hoidossa ensi vuuoteen asti.
 
 
 
Eilen tein tälläisen pikaruoka tyyppisen värkkäyksen meille ruoaksi. Simppeliä ja ihan herkullista arkiruokaa se on tämäkin.
 
n.300 g kebabsuikaleita
1  kg perunasipulisekoitusta
1 rkl öljyä
1 dl maitoa
4 kananmunaa
1/2 tl suolaa
n.1/2 tl mustapippuria
 
 
Anna kebablihan sulaa hieman. Paahda jäistä peruna-sipuliseosta kuivalla teflonpannulla, kunnes siitä haihtuu ylimääräinen neste ja seos saa hieman väriä. Lisää pannulle öljy ja mausteet. Ripottele lihasuikaleet perunaseoksen päälle ja sekoita lastalla. Sekoita kulhossa kananmunat ja maito. Valuta se pannulle. Anna kypsyä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Valuta munakas varovaisesti leivinpaperoidulle uunipellille ja anna ruskistua kuumien grillivastusten alla, kunnes pinta saa kauniin värin.
 

maanantai 23. syyskuuta 2013

Leivitetyt possun leikkeet ja pestokasvikset

 
Sunnuntaina lekkeen kaveriksi teki mieli kasviksia. Valmistin  peston ensin. Laita syvään astiaan basilikanlehdet koko ruukullinen, 1 tl kapriksia, 2 rkl parmesaania, 1 rkl pinjansiemeniä ja kuorittu valkosipulinkynsi. Lisää mukaan 1 dl oliiviöljyä ja soseuta sileäksi soseeksi. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Laita makustumaan jääkaappiin siksi aikaa, kun teet muut hommat.
 Sitten  possun ulkofilee pihvien kimppuun, nuiji ja kuorruta leikkeet. (Ensin kananmunaan kastaen sitten (n. 2 dl) korppujauhon-(1-2 rkl) grillimausteen ja (2-3 rkl)parmesaajuuston seokseen painellen.)
Nyt onkin aika laittaa kasvisten vesi kiehumaan ja paistiin pannunkin voi pikkuhiljaa laittaa tulelle.
 Keittelin suuriksi paloiksi leikkaamani kasvikset kasvisliemessä jossa ripaus suolaa, noin viitisen minuuttia (kukkakaalia, eri värisiä porkkanoita, kesäkurpitsaa, sokeriherneitä ja parsakaalia.)
Valuta hyvin ja sekoita mukaan pestokastike. Paista possunleikkeet pannulla tilkassa öljyä noin 2 minuuttia per puoli. Tarjoile pestokasvisten kanssa. Pääsihän lautaselle myös eiliseltä jäänyttä lisäke riisiä. Namskis mikä yhdistelmä.

Tämä on niin sunnuntain herkkuruokaa, kun vain voi olla.
 
 
 

Kasvisriisi

 
Nyt varmaan joku ajattelee, että just joo keitettyä riisiä. Mutta minulle kävi tänä viikonloppuna niin, että tein elämäni parhaan lisäke riisin ja haluan sen jakaa teidän kanssanne.
Olen tässä elämäni varrella monen monta riisilisäkettä keitellyt, mutta nyt löytyi se minun mieluinen maku riisiin.
Ehkä olen ennemmin keitellyt riisini liian mauttomissa liemissä ;)
Siis tätä lisäke riisiä voisi syödä vaikka tälläisenään ja hyvää olisi.
 
Eilen keräilimme nuorimmaisen tytön kanssa kasvikset pois pihalta ja kasvihuoneelta. No, kasvihuoneella on sato vielä kesken paprikaa ja tomaattia on vielä tuloillaan.
Porkkanoita viljeltiin tänä vuonna keltaisia ja oransseja, ne nosteltiin kaikki pois samoin viimmeiset perunat ovat nyt kuokittu ylös.
 
n. 2 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä
1 rkl voita loraus öljyä
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulia
1pieni punainen paprika
1/2 kesäkurpitsaa
2 kasvisliemikuutiota
5-6 dl vettä
2 hyppysellistä sormisuolaa
mustapippuria

Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele paprikat ja kesäkurpitsa, kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota sipulisilpput,kesäkurpitsa ja paprikakuutioita hetki. Lisää riisi, kuullota hetki käännellen. Lisää kasvisliemikuutiot ja suola. Keitä vesi eri astiassa tai vedenkeittimessä kuumaksi. Lisää vettä noin 1-2 dl kerrallaan, anna hautua kunnes riisit ovat imeneet veden itseensä, jatka veden lisäämistä samalla kaavalla niin kauan, kun riisit ovat kypsiä ja imevät vettä itseensä.
 
 

lauantai 21. syyskuuta 2013

Broileripaistos

 
Tänään olen selaillut nettiä ja sieltä Foodie.fm sivustoja. Tämäkin ruoka on sieltä peräisin. Heti alkajaisiksi pyytelen teiltä anteeksi näitä kuvia, jotka ovat niin sekavan näköisiä. Mutta sen takaan, että maku on ruoassa silti kohdallaan, vaikka ulkonäkö ei nyt silmiä hivelekään.
Tänään olin niin onnellinen, kun kaikki söivät hyvällä ruokahalulla ja oltiin kerrankin koko poppoo samaan aikaan ruokapöydässä. Näin pienistä asioista voi ihminen tulla onnelliseksi. Meillä kun yleensä viikolla ei yhteistä koko perheen ruokahetkeä ole ollenkaan. Näin viikonloppuna sitten hyvästä ruoasta ja seurasta  nauttii sitäkin enemmän.
 
4 maustamatonta broilerin rintafileepihviä
1 rkl voita
1tl suolaa
mustapippuria
4 isoa herkkusientä
4 siivua pekonia
6 aurinkokuivattua tomaattia
2 dl kermaa (minulla täysmaitoa)
1 dl maustamatonta jogurttia (lisäsin ohjeeseen)
3 rkl sinappia
 
Puhdista sienet ja leikkaa ne viipaleiksi. Suikaloi pekoni ja tomaatit. Ruskista fileet molemmilta puolilta ja mausta pinta suolalla ja pippurilla. Nosta fileet sopivan kokoiseen uunivuokaan. Ruskista pekonit pannussa. Lisää sienet ja anna niidenkin saada hiukan väriä. Levitä pekoni-sieniseos sekä suikaloidut tomaatit broilereille. Mausta kerma sinapilla ja kaada vuokaan. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Tarjoa lisänä perunoita tai riisiä.
 
 
 

perjantai 20. syyskuuta 2013

Villapaita

 
 
 
Vanhimmalle tytölle tein tälläisen löysän ja lyhyen villapaidan.
Jouduin tekemään taka osaan jatkon, koska ohjeen mukaisena se nousi hieman liian ylös ja näytti siten huonosti istuvalta. Mutta nyt kun jatkoin resoria takana noin viisi senttiä niin pusero istuu paremmin.
 
Malli on helppo suoraa pötköä koko etu ja takakappale. Vain kaulaaukkon kohdalla päätettiin silmukat ja lisättiin saman verran seuraavalla kierroksella.
 
 


torstai 19. syyskuuta 2013

Broilerigratiini



Täytyykö sitä ihmisen syödä niin, kuin ei olisi ruokaa nähnytkään pitkiin aikoihin. No, sillain siinä taas pääsi käymään, mutta sehän vain kielii siitä, että ruoka oli hyvää.
Tämän ohjeen nappasin kotikokki sivustolta.

Kyllä se syksy vaan sieltä pikkuhiljaa on tuloillaan. Pian pääsee pihalla haravointi puuhiin. Oikein sormet syyhyää päästä haravan varteen kiinni. No, aika aikaansa kutakin sitten, kun viimmeiset lehdet ennen talven tuloa on haravoitu odottaa jo lumen kolausta.
Ja lumen luonnin jälkeen kevät työt sitten ruohon leikkuu.
Jatkuva kiertokulku, mutta onneksi näin. Ei kerkiä kyllästyä mihinkään.

1 kukkakaali
1 parsakaali
300 g maustamatonta broilerin fileesuikaletta
2 dl luomu täysmaitoa
1 prk greme bonjour cuissine sipulinmaku
1-2 rkl voita 
1 tl suolaa
1-2 tl currya
1/2 tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Paista broilerinsuikaleet pannulla. Mausta ne. Laita kaalit broilerinsuikaleiden päälle vuokaan. Sekoita täysmaito ja greme ja kaada vuokaan kaalien ja broilerin päälle. Juustoraastetta pinnalle ja uuniin 200 asteeseen noin 40 minuutiksi.




keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Tomaattinen linssikeitto

 
Sunnuntaina tuli illalla tehtyä nuorimmaisen kassa maanantaiksi tämä tomaattinen linssikeitto Valion ohjetta mukaellen.
Tuli niin hyvää, että meinasimme syödä koko keiton tytön kanssa kaksin siinä iltasella.
 
Meillä on tänään lapsilla huoneen siivouksen oppitunnit. Jotenkin olen niin kyllästynyt komentamaan ainaisesta sotkusta, mutta nyt lupasi Ukkosenkin tulla mukaan auttamaan asiaa, ettei minun yksin täydy aina nalkuttaa ja komennella. Josko nyt saataisiin yhteistuumin tehtyä asialle jotakin.
(Kyllähän meillä lapset siivoaa  ja huoneet ovat todella mallikelpoiset hetken aikaa, mutta seuraavana päivänä on jo sama sotku ympäri huonetta.)
Ainakin minulla on hyvempi mieli kun tiedän, että kaikilla on selkeät säännöt ja yhdessä koitamme asian eteen jotain tehdä.
Kertokaa nyt tekin ystävät hyvät kuinka teillä nämä omanhuoneen siivous hommat oikein menee.
Vai johtuuko se nyt tuosta iästä, kun tytöt on juuri murros iän kynnyksellä?
 
 
1 sipuli
1 porkkana
2 lehtisellerinvartta
voita
1/2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl punaisia linssejä
400 g paseerattua tomaattia
2 pehmeää tomaattia
1 tl sokeria
 
PINNALLE:
homejuustomurua
 
Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota ne kattilassa voin kassa.
Lisää vesi, liemikuutiot, huuhdotut linssit ja paseerattutomaatti sekä pienityt tomaatit. Mausta sokerilla.
Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä, n. 25 min.
Lisää homejuusto juuri ennen tarjoilua keiton joukkoon tai annosten pinnalle.
 

tiistai 17. syyskuuta 2013

Suppilovahverokiusaus

 
Viimme viikolla niin teille lupasin, ettei kiusaus ruokia tule nyt vähään aikaan, mutta toisin kävi.
Löysin reseptiarkistoistani niin mielenkiintoisen suppilovahvero-ohjeen, että siitä keksin muunnella tälläisen herkullisen variaation.
Oikeassa ohjeessa tehtiin perunamuusi, mutta minä tein helpomman mukaan samoin mausteena olisi ollut oreganoa.
Tätä voi syödä ihan sellaisenaankin, mutta me söimme tämän jauhelihamurekkeen kaverina ja lasten jauhelihakastikkeesta otin hieman kastiketta mukaan. Simppeliä vai mitä?
 
1/2 kg perunasipulisekoitusta
n. 3 dl suppilovahveroita
1 pieni sipuli
n.100 g sulatejuusoa
voita
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl rakuunaa
1 tl timjamia
n.2 dl maustamatonta jogurttia
4 dl täysmaitoa
(juustoraastetta)
 
Paista suppilovahverot pannulla sipulin kanssa niin, että neste haihtuu ja lisää sitten joukkoon sulatejuuston palat nokareina. Juuston hieman sulattua ripottele joukkoon mausteet.
Lisää sienisipuliseoksen joukkoon vielä perunasipulisekoitus.
Nosta pannu pois liedeltä ja laita se uunin kestävään vuokaan. Sekoita jogurtti sekä maito keskenään ja kaada se uunivuokaan peruna-sienipaistoksen päälle.
Halutessasi voit paistoksen pinnalle lisätä vielä juustoraastetta.
Paista uunissa 200 asteessa noin 1 tunti.
 
 
 

maanantai 16. syyskuuta 2013

Paistettua haukea

Sunnuntain ruokana oli paistinpannulla paistettua haukea perunoiden ja valkoviinikastikkeen kanssa. Unohtamatta tietenkään Ukkoseni ensimmäistä itse tekemäänsä munakokkelia. Munakokkelista on tullut meidän perheen suur herkku, jota tehdään melkeinpä joka kerta, kun keitetään perunoitakin.
Kävin sunnuntai aamuna kaivelemassa perunamaalta omia perunoita tätä ruokaa varten. Pari kattilallista vielä saadaan oman maan pottua sitten täytyy taas ostaa kaupan perunoita.
1 iso haukifile
kaksi hyppysellistä sormisuolaa
2-3 tl tilliä
2 tl kalamaustetta
mustapippuria
2-3 rkl voita
Päälle:
sitruunamehua
Ripottele kalan pintaan suolaa, kalamaustetta ja pippuria. Sitten fileet esim. lautaselle ja kelmu päälle ja maustumaan yön ajaksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä paistetaan pannulla ja pannulle reilusti voita
Miedohkolla lämmöllä niin kauan, että pinta alkaa tummua ja muuttuu rapeaksi, sitten käännetään toinen puoli ja se paistetaan myös rapeaksi.
 

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kinkkupiiras

 
 
Tämän piirakan olen tehnyt jo aikoja sitten, mutta nyt vasta saan sen aikaiseksi tänne kirjoitella.
 
Tässä on vietetty tavallista sunnuntaita eli viikon ruokalista on tullut lopulta valmiiksi ja nuorimmaisen kanssa maanantain keitto tehty yhdessä tuumin valmiiksi.
Samoin hoitolasten varhaiskasvatus suunntelmat olen kirjoitellut valmiiksi ensi viikon vanhempain keskusteluja varten.
Ukkoseni on tuolla sauna kammarissa korjaillut omaa ja nuorimmaisen tietokonetta eli tavallistakin tavallisempi sunnuntai päivä on täällä luvassa.
 
Pohja:
 
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä
 
Täyte:
 
1/2 purjoa
1 pieni sipuli
300 g saunapalvikinkkua
2-3 tomaattia
2 dl kermaa
1 1/2 dl kermaviiliä
3 kananmunaa
n. 150 g juustoraastetta (mielellään voimakasta)
1/2-1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
 
Nypi rasva jauhojen ja suolan joukkoon.   Lisää vesi ja sekoita taikina ripeästi tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 senttiä) pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.  Pane vuoka noin vartiksi jääkaappiin, niin taikina ehtii vähän kovettua ennen uuniin menoa.
 
Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhtele se huolellisesti juoksevan veden alla. Leikkaa purjo ja saunapalvikinkku pieniksi paloiksi.
Kumoa kulhoon kerma ja kermaviili. Sekoita joukkoon munat, juustoraaste ja mausteet. 
Levitä kinkkusilppu sekä hienonnettu purjo tasaisesti  piiraspohjalle ja niiden pinnalle taas leikatut tomaatin lohkot. Kaada muna-kerma-juustoseos vuokaan ja paista piirasta noin 40 minuuttia eli kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.
 


Kinkku-purjogratiini

 
Valion sivuilta löysin tämän meidän iltapala herkun ohjeen.
Pienesti keventäen ja muunnellen sain aikaan siitä tälläisen version.
Gratiinia taisi tulla hieman liikaa, mutta siitä sai niin hyvän kastin ruoalle, ettei se ollut ollenkaan pahitteeksi.
 
Kävin tänään kaivamassa omia perunoita maasta ja porkkanatkin olivat jo kunnon kokoisia. Niitä sitten söimmekin sellaisenaan jälkiruoaksi.
 
1 iso purjo
6 kinkkuleikkeen siivua
2-3 dl täysmaitoa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
mustapippuria
 
PINNALLE:
2 dl juustoraastetta
 
Halkaise ja huuhdo purjo. Leikkaa purjo n. 7 cm:n paloiksi. Kiehauta suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, 2 - 4 min. Nosta valumaan siivilään. Anna jäähtyä.
Muodosta purjosta pieniä nippuja. Pyöräytä leikkele purjonippun ympärille. Lado voideltuun uunivuokaan.
Valmista gratiinikastike: Yhdistä maito, muna ja mausteet. Kaada kastike vuokaan purjojen päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle.
Kuorruta 225 asteessa n. 15 min tai kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa salaatin kanssa pikkuruokana tai pääruokana.
 
 

lauantai 14. syyskuuta 2013

Pitaleivät jauhelihatäytteellä

 
Tänään aloitin aamun leipomalla pitaleipä taikinan perheen ylläriksi.
Vastaan otto oli iloisen yllättynyt ja ruoka maittoi kaikille mukisematta.
 
Ukkoseni laittoi pari klapia tuonne meidän olohuoneen takkaan. Ihan vain koe mielessä, että vetääkö vielä kesän jäljiltä. Nyt kuuluu ihana puun rätinä. Oikein sitä taas odottaa iltoja, kun saa katsella teeveetä ja tuli loimuaa kaakeluunissa.
 
Nyt olisi tarkoitus ottaa ompelukone esille ja käydä läpi tuo rikkinäisten vaatteiden koppa.
Tämä kun meinaa minulta aina jäädä tekemättä.
Mikähän siinäkin oikein on ettei millään viitsisi vaatteita korjata, vaikka se on niin pieni homma loppujen lopuksi.
 
 

 
 
 
2 1/2 dl vettä 
1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
25 g hiivaa
1 dl hiivaleipäjauhoja
noin 4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä 
 
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee pehmeän kiinteä. Vaivaa lopuksi rasva taikinaan.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi ja vaivaa se sitten leipomisalustalla hyvin. Leivo taikinasta 8 pyöreää palloa. Kaaviloi se paksuhkoiksi kakkaroiksi, joiden halkaisija on noin 15 cm ja anna niiden kohota jauhotetulla leipomisalustalla.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna uunipeltiä uunissa muutama minuutti, nosta leivät kuumalle pellille ja paista 5-8 minuuttia. Täytä pitaleivät jäähtyneinä.
 
 
n. 300g jauhelihaa
1 sipulia puoli renkaina
0,5 prk paseerattuatomaattia
3-4 rkl tacomaustetta
1-2 dl vettä
 
  Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää tomaattisose ja mauste. Anna hetki muhia pienellä lämmöllä niin, että tomaatti soosi menee hieman kasaan. Tarvittaessa lisää kastiin hieman vettä.


perjantai 13. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsa-broilerikeitto


 
 
Taas on viikko vierähtänyt perjantaihin ja meillä perjantai tarkoittaa sitä, että ruokalistalla lukee talontapaan. Nyt saa kaikki jämä ruoat kyytiä. Tällä kertaa sellaisia ei paljoa ole. No, kaksi annosta makaronilaatikkoa löytyy.
Isosta kesäkurpitsasta ja kahdesta broilerin rintafileestä ajattelin tehdä keiton, jonka ohjeen eilen illalla löysin uusimmasta Maku-lehdestä.
 
n. 400 g kesäkurpitsaa
1 purjo
1 rkl öljyä
2 tl currya
2 tl kurkumaa
2 broilerin filee palaa tai pkt broilerin suikaleita
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
2 dl pikku pastaa (minulla eläin kuvio pastaa)
1 tl suolaa
1 dl makeaa chilikastiketta
persiljaa
2 rkl sitruunamehua
 
Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi.
Halkaise ja huuhdo purjo. Leikkaa se sitten ohuiksi puoli renkaiksi.
Kuumenna öljy padassa ja ruskista leikatut broilerin suikaleet.
Lisää purjo joukkoon ja kuullota hieman, sitten on kesäkurpitsan vuoro.
Lisää joukkoon hetken kuluttua vesi ja kanaliemikuutiot. Kiehauta liemi ja lisää pasta sekä suola joukkoon.
Keitä pasta kypsäksi ja lisää loput ainekset keittoon.
 
 


torstai 12. syyskuuta 2013

Avokadosalaatti ja katkarapuzatziki

 
Tänään yllätän Ukkoseni tällä ihanalla salaatilla. 
Saunan jälkeen kivan kevyt iltapala ja kaiken kukkuraksi herkullinen.
Ohje muuten löytyi Valion sivuilta ja tällä kertaa menin aivan ohjeen sääntöjen mukaisesti.
 
Tässä on arvottu mitä avokado ruokia oikein tekisin, kun jääkaapissa on kuusi avokadoa juuri parahultaisen pehmeänä. Tässä resepteistä ensimmäinen.

1 ruukullinen salaattia
2 avokadoa
sitruunamehua

ZATZIKI:
150 g katkarapuja
1/2 kurkkua
2 dl turkkilaista jogurttia
1 valkosipulin kynsi
1-2 tl sitruunapippuria
2 tl sokeria
2 rkl tilliä

Revi huuhdottu ja kuivattu salaatti annoslautasille tai laakealle salaattivadille.
Halkaise avokadot. Poista siemenet ja irrota hedelmäliha lusikalla kovertaen. Leikkaa viipaleiksi. Pirskota päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Levitä avokadot salaatin päälle.
Sulata ja valuta katkaravut lävikössä. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki tzatzikin aineet keskenään ja lusikoi salaattipedille.
Tarjoa patongin kanssa.
 
 

Maistiaisia

 
 
Herkuttelimme uusilla fazerin pitalastuilla, joita pääsimme maistelemaan Hopottajat suositus sivuston kautta.
Fazer Crisp Pita Bread -lastuista löytyy kolmea makua: sourcream maustettuna ruohosipulilla, mausteinen chili ja merisuola & mustapippuri. 
Meidän perheen ehdoton suosikki oli chili.
Pidin myös pussin koosta sekä siitä, että rasvaa näissä lastuissa on 40 % vähemmän kuin tavallisissa sipseissä.
 
 
 

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Sipulisisarussämpylöitä

 
Tulipahan vaihdettua blogin ilmettä. Nyt pääsi pääkuvaksi tämä sipulileipä, joka muuten vie kielen mennessään.
Pitkästä aikaa tuli leivottua leipää (olihan se pakko, kun on leipä viikkokin.)
Ohje on uusimmasta Leivotaan-lehdestä.
Tein osan taikinasta patongeiksi ja laitoin vielä juustoraastetta pinnalle. Ai ai, kuinka maistui makoiselle.
 
Ukkoseni on tarmoa täynnä. Eilen pesi ulkona vielä painepesurilla viimmeiset likaiset matot ja tänään kuivatteli ne tuolla meidän puu saunassa pienellä lämmöllä kuiviksi.
Nyt on Ukko kulta imuroimassa autoa puhtaaksi ja sen jälkeen laittelee saunaa päälle.
 
2 keltasipulia
4 valkosipulia
2 1/2 dl maitoa
5 dl huoneenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
75 g sulatettua voita
1/2 dl siirappia
7 1/2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
 
KORISTELUUN:
kuivattua oreganoa
 
Silppua sipuli ja kuullota pannulla voissa. Älä ruskista.
Kuori ja pilko valkosipulinkynnet hienoksi.
Murenna hiiva kylmään maitoon ja lisää joukkoon huoneen lämpöinen vesi.
Lisää valkosipuli, sipuli, suola, voi, siirappi, ruisjauhot ja vehnäjauhot vähän kerrallaan.
Alusta taikina notkeaksi, mutta löysähköksi taikinaksi.
Anna kohota leivinliinan alla 1  1/2 tuntia.
Nosta taikina jauhotetulle leivinalustalle ja pyörittele kutakin leipää varten seitsemän pullaa.
Asettele pullat löyhästi vieri viereen (pyöreään muotoon niin, että väliä jää noin 1-2 cm) leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Sumuta leivät vedellä ja ripottele päälle kuivattua oreganoa.
Anna leipien kohota liinan alla noin puolisen tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja paista uunissa alatasolla noin 13-16 minuuttia.
 
 
 
 

Savulohilaatikko



Nyt on savukalasta sitten käytetty viimmeinenkin lihan rippunen.
On se vaan niin herkkua tuo kala.
Nyt onkin tullut tehtyä paljon uuniruokia, koska niissä pääsee niin helpolla. Varsinkin tälläiset kiusaus tyyppiset ruoat ovat aivan ihania, jos on hiemankin kiireistä. Ja kaiken lisäksi näitähän voi muunnella vaikka kuinka paljon esim. kinkulla, jauhelihalla, anjoviksella ja savukalasta seihin. Munnelmia löytyy pilvin pimein.
Mutta nyt saa kiusaukset riittää hetkeksi aikaa ja koitetaan syödä hotain ihan muuta.


1 kg perunasipulisekoitusta
n. 400-500 g savulohta
n. 6 dl kerma-maitoa
n. 100 g valkosipulituorejuustoa
2 rkl tilliä
1 dl ruohosipulia
1 tl suolaa
sitruuna mehua
1/2 tl  sitruunapippuria



Laita peruna-sipulisekoitus uunivuokaan. Paloittele joukkoon savustettua lohta. Silppua tilli ja sekoita se kerman,tuorejuuston ja mausteiden kanssa. Kaada seos vuokaan peruna-sipulisekoituksen ja kalapalojen päälle. Sekoita ainekset hyvin sekaisin
Kypsennä n. 200 asteisessa uunissa tunnin verran, tai kunnes pinta on kauniin värinen ja perunat tuntuvat kypsiltä.Vuoan voi toki jättää jälki lämmölle uuniin eli ottaa lämmön pois ja antaa vuoan vielä muhia uunissa vaikka parikin tuntia. Mitä pidempään ruoka on uunissa sitä herkullisempaa vuokaa saat syötäväksi. Tarjoa raikkaan salaatin, maustekurkkujen tai punajuurten kanssa.






tiistai 10. syyskuuta 2013

Savukalaterriini

 
Viikonloppuna tuli ostettua kaupasta kokonainen savulohi.
Meillä on nuo tyttöt kovia syömään kalaa ja yleensä sitä viikonlopuksi ostankin joko savustettuna, graavattuna tai jossain muussa muodossa.
Nuorimmainen ilmoitti, että ensikuussa hänen syntymäpäivillään tarjoillaan tätä herkkua suolapalana.
Tämä, kun sopii niin hyvin palttoonnapeilla tai hapankorpuilla tarjottavaksi pikku herkkupalaksi.
 
Tuo korietelu nyt jäi tekemättä, kun oli jo kova halu kaikilla maistella terriiniä. Mutta tällä kertaa herkku menikin oman porukan kesken kaupaksi, joten koristeluja ei kaivattu.
 
500 g ruodotonta savukalaa (minulla kirjolohta)
n. 200 g voita
4 keitettyä kananmunan keltuaista
1 1/2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl valkopippuria
(suolaa tarvittaessa)
1 dl ruohosipulia tai tilliä
(minulla puolet ja puolet)
 
Hienonna savukala joko tehosekoittimella tai haarukalla hienoksi. Lisää joukkoon huoneen lämpöiset voi ja keltuaiset.
Sekoita niin, että seos on tasaista.Lisää mausteet ja sitruunamehu sekä mauste yrtit joukkoon. Tarkista maku.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla. Täytä vuoka kalamassalla ja käännä kelmun reunat peitoksi.
Nosta jääkaappiin jäähtymään.
Kumoa kelmua apuna käyttäen vadille.
Koristele sitruuna lohkoilla ja tillillä.
Nauti perunoiden kanssa tai hapankorppujen ja palttoonnappien päällä.
 
 
 

maanantai 9. syyskuuta 2013

Herkuttelu viikonloppu

Taas on maanantai ja arki alkanut.
Viikonloppu meni ripeästi työn touhussa ja kyläillessä.
Meillä lauantaina vietettiin herkkupäivää ja tytöistä vanhempi halusi pizzaa, jota sitten iltasella väsäsin, kun pääsimme takaisin kotiin kyläilemästä veljeltäni.
Aamulla taas söimme tuota ala kuvan Aasialaista kookoskalaa, jonka nuorimmainen halusi herkkupäivänään syötäväksi. (On meinaan todella herkullinen ohje ja kaiken kukkuraksi helppo.)
Ohje tähän jo löytyykin kahden vuoden takaa täältä blogista.

Kasvihuoneen siivousta oli sunnuntaina luvassa ja siitä hieman tunnelmia tässä yläkuvassa eikö vain olekin kaunis kurkku?
Maisseista en edes tohdi teille kuvaa näyttää, tuli meinaan niin kummallisia yksilöitä.
Maissin siemeniä oli palossa vain toisella puolen ja siemen puolellakin oli harvakseen ;))


torstai 5. syyskuuta 2013

Mustaherukka-omenapiirakka

 
 
Nyt alkaa olla loppusuora näkyvissä näissä synttäri tarjoiluissa.
Tässäkin olen käyttänyt syksyn antimia hyväksi viimmeisiä mustaviinimarjoja puskista sekä omenoita.
Ohjeen löysin Pirkan sivustoilta ja tällä kertaa noudatinkin ohjetta kirjaimellisesti.
 
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
Täyte:
 
4 omenaa
1 tl kanelia
n.2 dl mustiaviinimarjoja
1 tlk rahkaa
1 dl maitoa
3 munaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
 
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Levitä omenalohkot limittäin piirakkapohjalle. Ripottele omenille kanelia.
Levitä omenoiden päälle mustaherukat. Sekoita maitorahkaan munat ja maito. Mausta sokereilla. Kaada seos vuokaan marjojen ja omenoiden päälle. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ruskistuneet.