perjantai 30. elokuuta 2013

Mustaviinimarjavaahto

 
 
Tälläistä herkkua tällä kertaa tarjolla. Söimme ensin tätä tälläisenään ja nyt keksin, että laitan tätä vaahtoa myös täytekakun väliin.
 
 
Tänään käytin päiväuni ajan kokonaan hyväkseni ja sain leivottua kaksi makeaa leivonnaista sunnuntain synttäreille.
Huomenna vielä loput piirakkat, niin kaikki alkaa olla  mukavasti pulkassa.
 
 
1 prk (2 1/2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2-3 dl mustaherkuoita
1 banaani
1/2 dl hunajaa
 
Vaahdota vaniljakastike ja soseuta sillävälin mustaherukat ja banaani sekä hunaja keskenään.
Sekoita kaikki ainekset sekaisin.
Anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia ja nauti.
 
 


torstai 29. elokuuta 2013

Savulohipihvit

Pitkästä aikaa kerkiän tänne teillekin laittamaan uutta purtavaa.
Hoitopäivä on mennyt pienten kanssa niin tiiviisti, ettei ole kerennyt paljoa kirjoitella. Illat taas koitan lepuutella kipeytynyttä selkääni seuraavaa päivää ajatellen.
Tässä olisi vielä viikonloppuna vanhimman tytön synttäri kahvittelutkin tiedossa ja en ole saanut mitään aikaiseksi. Yleensä kun teen näin viikolla jo jotakin valmiiksi niin ei ole viikonloppuna sitten sellainen kiire.
Tänään oli ranskalaispäivä ja valmistin tälläisiä savulohipihvejä. Oli kyllä tosi herkkuja.
10 cm pala purjoa
1 rkl voita
1 1/2 dl perunamuusia
4-5 dl savulohta
1 kananmuna
1 dl täysmaitoa
1 dl juustoraastetta
2-3 rkl tilliä
1/2 tl valkopippuria
3/4 tl suolaa
Hienonna purjo, kuullota rasvassa paistinpannulla.
 Sekoita savukala, purjo,perunamuusi, maito, muna ja mausteet.
Paista pihvejä lettupannulla rasvassa molemmin puolin kullanruskeiksi.

maanantai 26. elokuuta 2013

Kaali-lohilaatikko


Nyt on taas kaali parhaimmillaan. Siitä saakin niin ihania ja maittavia herkkuja niin ruoka kuin salaatti rintamallakin.
Viikonloppuna ruokalistaa laatiessani silmiini osui tämmöinen herkullinen resepti Maku-lehden 2005 vuosikerrasta.

700-800 g valkokaalia
2 sipulia
1 dl pitkääriisiä
300 g marinoituja lohisuikaleita
1- 2 rkl kuivattua tilliä
n.1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
4 dl kerma-maitoa
1 (2 dl )kermaviili
1 muna
1/2 dl hunajaa

Suikaloi kaali ja sipulit. Keitä kaali ja sipuli vähässä vedessä, välillä sekoitellen.
Valuta lävikössä.
Kaada kaali-sipuliseos uunivuokaan ja kaada päälle lohisuikaleet, riisi sekä mausteet. Sekoita keskenään kermamaito, kermaviili sekä muna ja hunaja.
Kaada nesteseos vuokaan ja laita uuniin 175 asteeseen 1 1/2 tuntia voit toki jättää vielä jälki lämmölle, eli uuni pois päältä ja laatikko muhii lämpimässä uunissa. Tästä ruoasta on myös helppo kaikkien perheen jäsenten syödä lämminyä ruokaa vaikka ruokailujenn välillä olisi enemmänkin tunteja.

Laatikko on valmis kun pinta on hyytynyt ja kauniisti ruskistunut.
Tarjoile puolukkahillon tai raikkaan salaatin kanssa.


sunnuntai 25. elokuuta 2013

Nopea leipä

 
Tänään päivä on mennyt joutuisasti.
Päiväruoan syötyämme lähdimme Ikeaan ostamaan meidän huoneeseen pöytää.
Nyt Ukkoseni kanssa ollaan järjestelty huonettamme uuteen uskoon.
Minä siinä sivussa tein taas sunnuntaiseen tapaani viikolle parit uuniruoat valmiiksi. Pannariakin valmistin samoin, kun tätä herkullista leipää.
Olen tämmöistä saman tapaista tehnyt ennenkin ja kehunut maasta taivaisiin.
Tähän leipään inspiraation sain Kotikokki sivuston maailman helpoin leipä ohjeesta.
 
 
7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 1/2 dl (42 asteista) vettä

 
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää vesi ja sekoita käsin vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, ei siis saa vaivata! Taikinasta pitäisi tulla melko löysää. Jätä taikina  kelmulla peitettynä kuplimaan rauhassa noin 12-18 tunniksi.

Laita kannellinen kattila tai pata kylmään uuniin
ja uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Taittele valmis taikina leiväksi ja laita kattilaan kun uuni on valmis. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja vielä 15-20 minuuttia ilman kantta. Leipä on valmis, kun se on  kullan ruskea pinnaltaan.
 
 

lauantai 24. elokuuta 2013

Keitettyt chili-lihapullat kastikkeessa



 Tervetuloa lukijaksi Santtumari.

 
Tänä vuonna kasvihuone on pullollaan chiliä.
Nyt olen sitä sitten laitellut hieman joka paikkaan. Niinpä jauhelihapullatkin saivat sitä osakseen ja hyväähän siitä tuli.
Itse pidän eniten näistä keitetyistä lihapullista, koska näitä ei saa millään kuiviksi,vaan ovat sisältäkin ihanan meheviä samoin kastikkeesta tulee ihanan makuinen, koska lihapullista keittäessä tulee lihaliemiveteen ihanat aromit.
Valmistaminenkaan ei ole ylitsepääsemättömän vaikeaa.
Kaiken tämän lisäksi tästä saat ruuan monelle päivälle. Vaikka söisittekin kaikki herkulliset lihapullat ja kastia jää niin teeppä uudet pullat seuraavaksi päiväksi tai laita vaikka pakkaseen kasti odottamaan seuraavaa syönti kertaa ja ei kun uudet lihapullat kiehumaan samaan hyvään kastikkeeseen. Tällöin joudut kyllä hieman lisätä vettä, koska kasti sakenee lihapullista tulleista jauhelihan paloista joita eittämättä hiemen irtoaa.
Mutta taas on herkku ruoka valmis syötäväksi.
 
400 g naudanjauhelihaa
vajaa 1 dl kaurahiutaleita
1-2 dl täysmaitoa tai kermaa
1 sipuli
2 valkosipulia
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/3 osaa chiliä
 
KEITTOLIEMI:
 
1 lihaliemikuutio
n. 1-1 1/2 l vettä
 
KASTIKE:
 
vajaa 1 dl vehnäjauhoja (gluteenittomia jauhoja)
n.1 tl suolaa
mustapippuria
1/2 dl ketsuppia
1 lihaliemikuutio
2 rkl soijakastiketta
 
 
 
Sekoita jauhelihan joukkoon kaurahiutaleet sekä maito ja anna turvota noin kymmenisen minuuttia.
Sekoita muut ainekset joukkoon. Maustaa kannattaa hiean ronskin puoleisesti, koska maku mietonee keitettäessä.
Laita vesi kiehumaan ja lisää sinne lihaliemikuutio.
Nostele vesiseokseen lihapullia.Muista alentaa hieman lieden lämpöä, ettei jauhelihapullasi mene muusiksi ja saat pullien tilalle jauhelihakastikkeen.
Nostele pullat sitä mukaa pois liemestä, kun ne pulpahtavat pinnalle.
Kun kaikki lihapullat on keitetty paista vehnäjauhoja voissa pannulla kauniin ruskeaksi.
Kaada joukkoon vesi-lihaliemiseosta niin, että saat jauhoista paksuhkon kastikkeen. Kaada kasti vesi-lihaliemiseokseen ja mausta.
 

torstai 22. elokuuta 2013

Pikainen omenapiiras

 
 Taas tälläistä pikapullaa tiedossa.
Tuli kyllä todella herkkua ja vielä pisteenä i:n päälle halutessaan voi seuraksi lautaselle laittaa vaniljavaahtoa.
Meillä aikuiset syö ilman ja lapset vaahdolla :)
Ohjeen nappasin Kotivinkin sivuilta.

Eilen oli siivous päivä ja sen huomasi.
Olo oli illalla niin sippi, ettei Ukkoseni jalkahieronnan jälkeen pitänyt enään nukkumatti paljon odotella.

3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1/2 rkl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
100 g voita
n. 4 dl omenan siivuja

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata voi ja lisää siihen kermaviili. Kaada ainekset sekaisin niin, ettei jää paakkuja taikinaan ja kaada piiras- tai kakkuvuoan pohjalle.
Asettele omenasiivut taikinan pinnalle ja laita uuniin 200 asteeseen noin 20-25 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin ruskea.

 
 

tiistai 20. elokuuta 2013

Rahkapiirakka

 
 
Tässä on yksi omista herkku piirakoistani. Ei liian makea rahkapiirakka. Napskista!
 
Poimin juuri ennen sisälle tuloa omenoita, jos vaikka saisi aikaiseksi tehdä omppupiirakkaa. (Tämä kirjoittaman piirakka on viimme viikon satoa ja sitä on jäljellä jääkaapissa yksi pieni palanen.)
Tällä viikolla, kun on luvannut veljeni tulla piipahtamaan ja omenat alkavat olla niin kypsiä piirakkaan ja muutenkin syötäväksi.
 
 
100 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
 
TÄYTE:
2 prk rahkaa
2 dl kerma maitoa
4 kananmunaa
4 tl vaniliinisokeria
2 rkl sitruunanmehua
 
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaaleaan vaahtoon muna ja kerma maitoseos.
Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita ne hyvin.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.
 
Sekoita täytteen ainekset ja kaada piirakkavuokaan taikinan päälle.
Paista 225 asteessa noin 30-40 minuuttia tai niin, että täyte hyytyy ja saa hieman väriä pintaansa.
 


maanantai 19. elokuuta 2013

Riisi-broilerigratiini

 
Tein vielä iltasella huomiselle broilerigratiinia ja kyllä tulikin hyvää. Pakkohan sitä oli maistaa saunasta tullessa, vaikkei nyt iltapalana olekaan mikään kevyt.
 
Tänään on päivä mennyt kutoessa ja kukkapenkkiä kuopsutellessa.
Ukkoseni on korjaillut tietokoneita ja laitellut saunaa valmiiksi.
 
 
2 dl riisiä
4 dl vettä
1 tl suolaa
300 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1 1/2 dl kuivattuja suppilovahveroita
(voi laittaa myös tuoreita herkkusieniä tai jättää sienet pois kokonaan)
1 rkl voita
1/2 tl mustapippuria
1 tl (ruusu)suolaa
1-2 tl rakuunaa
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl currya
2 dl kuohukermaa
1 dl (vanhanajan)täysmaitoa
2 dl herne-maissi-paprikaa
3 dl juustoraastetta
 
Keitä riisi suolatussa vedessä puoli kypsäksi.
Paista broilerin siivut, valkosipulin kynnet sekä lisää joukkoon sienet. Itse murustin vain kuivatut sienet sekaan. Lisää mukaan myös nokare voita.
Mausta  ja kaada joukkoon kerma sekä maito.
Anna hetki kiehahtaa ja maustua. Sitten vain riisi uunivuokaan ja broilerikastikeseos joukkoon sekä puolet juusto raasteesta ja pakasteiset herne-maissi-paprikat. Sekoita ainekset huolella ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste.
Laita vuoka uuniin 225 asteeseen noin 20-30 minuutiksi tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
 
 

Lohikiusaus

 
Purkasin kaksi kesken ollutta käsityötäni viikonlopun aikana. Toisesta tuli liian pieni ja toinen oli virkkaus, jota en saanut millään jatkettua, koska langassa oli likainen kohta, enkä ollut sitä huimannut heti virkatessa. Virkkaus oli sen verran iso töinen, etten halunnut sitä heti valmistuttua pestäkään, siispä purkasin koko käsityön likakotaan ja viskasin murheen kryynin roskiin.
No, nyt voikin hyvällä omallatunnolla aloittaa uusi työ ;))
Siispä eilisen illan kudoin vanhimmalle tytölle puseroa.
 
Sunnuntaina tuli taas tehtyä alkuviikolle ruoat valmiiksi.
On tämä näin helpompaa vielä tässä alku tohinassa lasten kanssa.
Nytkin oli mistä valita makaronilaatikko, lohkopotut ja paistettu kala kastikkeella tai sitten tätä herkullista lohilaatikkoa.
 
750 g peruna-sipulisekoitusta
1 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
300 g marinoitua kirjolohi suikaletta
2 dl kermaa
200 g creme fraichea
 
Kaada peruna-sipulisekoitus laakeahkoon uunivuokaan. Ripota joukkoon pippuri ja suola, sekoita hyvin.
  Lisää kalasuikaleet peruna-sipulisekoituksen joukkoon.
Yhdistä kerma ja crème fraîche. Kaada vuokaan. Sekoita.
Paista 175 asteessa n. 1 tunti tai kunnes kypsä.

 
 

lauantai 17. elokuuta 2013

Homejuustokeitto avokadosalsalla


 
Tämä keitto jakaa ihmiset kahteen katekoriaan, tästä joko tykkää tai sitten ei.
Meillä söimme tämän herkun Ukkoseni kanssa kaksin. Lapsille en edes kaupannut kyseistä keittoa ja toiseksi eihän sitä jäänytkään sen jälkeen kaupattavaksi, kun olimme Ukkoseni kanssa tätä herkkua syöneet.
 
Meillä on nyt liikenteessä pientä syysflunssan poikasta.
Hoidokeita oli perjantaina peräti kolme kappaletta. No, osa oli kyllä muuten vain pois, mutta puolet oli kipeinä.
Samoin meidän tytöt ja poika potevat kurkkukipua, mutta nuorimmaisella on oikein kuumeen kanssa tauti pällänsä.
Siispä eilis ilta meni nuoriso sarjoja katsellessa nuorimmaisen kanssa.
 
 
1 sipuli
1 rkl voita
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kermaa
50 g sulatejuustoa
150 g homejuusto murua
 
 
Hienonna sipulit.
Kuullota ne Oivariini rasvassa kattilassa.
Lisää vesi, ruokakerma, sulatejuuston pala ja liemikuutio. Keitä noin 5 minuuttia.
Lisää homejuusto murut.
Anna keiton kiehahtaa uudelleen. Soseuta sauvasekoittimella.
 
 


 
 
Avokadosalsa
 
 
1 avokado
2 tomaattia
1 pieni punasipuli
1/2 punaista chilipalkoa
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl avokadoöljyä tai rypsiöljykin käy
 
 
Poista avokadon siemen ja irrota hedelmäliha kuoresta. Leikkaa kaikki salsan ainekset pieniksi kuutioiksi. Yhdistä aineet ja sekoita.
Laita salsaa keiton joukkoon ja nauti maku elämyksestä.

torstai 15. elokuuta 2013

Perunarieskat

 
 
Alku viikosta tein iltapalaksi perunarieskoja.
Mukavaa syödä juuri uunista tulleita leipäsiä ja kunnolla voita päälle. Näissä rieskoissa ei rasvaa pihistellä.
Tässä kuvassa on vasta ensimmäinen pellillinen valmistunut.
 
Tytöt saivat uudet lukujärjestyksensä ja ihmetyksellä katselimme niitä.
Tytöt menevä joka päivä eri aikaan kouluun ja pääsevätkin vain kerran samaan aikaan.
Tällä asiallahan ei ole sinänsä mitään merkitystä, mutta onhan se äidin mukavampi laittaa matkaan kaksi lasta. Neljä silmää, kun näkee paremmin kuin kaksi koulumatkoilla. 
 
5 dl tähteeksi jäänyttä perunamuusia
tai 5dl lämmintä vettä +1 1/2 perunasosejauhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl jauhoja (minulla puolet hiivaleipäjauhoja ja toinen puoli ohrajauhoa)
 
Lisää perunamuusin joukkoon suola ja kananmuna. Jos valmistat muusin perunasosejauheesta ja vedestä, anna soseen hieman jäähtyä ennen suolan ja munan lisäämistä.
Sekoita muusiin kaurahiutaleet ja jauhot. Jaa taikinasta leivinpaperoidulle pelille 10 suurta tai 18 pientä taikinakasaa.
Muotoile taikinakasoista jauhotetuin sormin ohuita leipäsiä. Paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes rieskojen pinta on hieman ruskistunut. Nauti heti.
 

 
 


keskiviikko 14. elokuuta 2013

Ruukkuleipä

 
Tässä leivässä on sitä jotakin, muhkeutta ja makua.
Tämän leivän ohje on vanhasta Kotivinkki-lehdestä.
Enenpää en pysty teille kertomaan, koska itse olen tämän lehtileikkeen saanut eräältä vanhalta rouvalta.
Tässä leivässä menee hieman aikaa,mutta on se sen arvoista.
Leivän voi leipoa savipataan niinkun minä tein tai tavalliseen tapaan uunipellille.
 
Lähdimme äsken kirjasto reissulle, mutta turhaan.Olin itse torstai päivässä ja katsoin, että kirjasto on auki, mutta keskiviikossahan tässä vasta mennään ja kirjasto oli jo sulkenut ovensa tältä päivältä.
Ei reissu kuitenkaan turha ollut kävimme sitten apteekissa ja Lidlissä hakemassa huomiset ranskalaiset ja muuta tarpeellista.
 
1 leipä
 
1/2 palaa hiivaa
4 dl haaleaa vettä
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
8-10 dl graham-tai vehnäjauhoja
(minulla puolet ja puolet)
 
PINNALLE:
merisuolaa
 
Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää vesi ja sekoita.
Kaada hiivaleipäjauhot veden joukkoon ja sekoita niistä taikina juuri.
Peitä se ja jätä tunniksi kohoamaan lämpimään paikkaan.
 Sekoita taikina hyvin kohotuksen jälkeen ja lisää öljy, suola ja loput jauhot vähissä erin välillä voimakkaasti vaivaten.
Jätä uudelleen kohoamaanliinalla peitettynä lämpimään paikkaan tunnin ajaksi.
Vaivaa kohonnut taikina uudelleen kimmoisaksi ja leivo siitä yksi suuri leipä.
Pane leipä pellille tai lasitettuun vuokaan ja kohota noin 30 minuuttia.
Leikkaa leivän pintaan muutamia ristikkäis viiltoja ja ripottele päälle merisuolaa koristeeksi.
Paista 175 asteessa noin tunti tai jos käytät saviruukkua pane leipä kylmänä uuniin ja paista 175 asteessa 1 1/2 tuntia.
Jäähdytä leipä ilman leivinliinaa.
 
 

 
 

Vanilja-marjarahka

 
 
Pitkästä aikaa ollaan taas oltu sisällä leikkimässä, kun ulkona satelee siihen malliin.
Ukkoseni vei tytötkin aamulla kouluun, ettei tarvitse kastua koulu matkoilla.
 
 
Nukuttelen tässä juuri hoidokeita päiväunille eli sänkymme näyttää päivällä tälläiseltä :))
Kaksi hoidokkia katselee filmiä olohuoneessa ja pian Ukkoseni hakee vielä eskarilaisen joukkoon mukaan.
 
 
Saman tapaisen rahkan olen tänne ennenkin laittanut, mutta tässä rahkassa vaniljavaahdon tai kerman tilalla onkin jogurttia.
 
 
6-7 dl tuoreita marjoja (minulla oli vattua, puna-ja mustaviinimarjaa)
1 1/2 rkl vaniljasokeria
1 prk (jogurtti) maitorahkaa
1 1/2 dl vaniljajogurttia
 
Sekoita keskenään rahka, vaniljasokeri ja jogurtti. Sekoita puolet marjoista kevyesti rahkan joukkoon. Annostele rahka jälkiruoka kuppeihin ja laittele loput marjat rahkan pinnalle.
 


tiistai 13. elokuuta 2013

Pika pika piirakka

 
 
Taas tälläistä ripeää toimintaa meidän tuvassa.
Todella yksinkertaisen helppo piirakka ja kaiken kukkuraksi sai valtavat kehut osakseen.
Tänään poikkesivat Veljeni perheineen ja Mumsku kyläilemässä.
Oli se hauskaa katsottavaa, kun veljeni pikkupoika ihmetteli hoidokeiden touhuja.
 
Tänään alkoi  sitten tytöillä koulu ja osalla hoitolapsista kerhot.
Heti tuli päiviin säännöllisyyttä ja touhua lisää.
Eskarilaiset puuttuivat vielä tänään kuvioista.
 
1 muna
1 dl sokeria
1 dl voita
1 dl rahkaa
2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vailjasokeria
 
PINNALLE:
n. 3 dl marjoja tai omanoita
(minulla vattuaja ja punaistaviinimarjaa)
1/2 dl hillosokeria
 
Sekoita aineet keskenään, älä vatkaa. Kumoa voideltuun piirakkavuokaan. Lisää omenat tai marjat. Sirottele pinnalle hillosokeri (omenaan myös kanelia) ja paista 200 asteessa 25 min.
 
 

maanantai 12. elokuuta 2013

Jauheliha-pekonilaatikko


Meillä remontit sen kun jatkuvat, nyt on ulkosaunamme vuoro saada uusia lautoja vanhojen tilalle ja maalia pintaansa.
Niinpä nytkin sirkkeli laulaa ulkona ja vasaran naputus kuuluu sisälle.
Tänään on taas kerran vajaa miehitys hoidokeiden suhteen. Viisi päätä puuttuu ruokapöydästä eli helppo päivä luvassa.

Tässä hiemen erilainen makaronilaatikon ohje.
Ruokaohjeen nappasin Foodien-sivuilta.


n.400 g makaronia
400 g naudan paistijauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 prk herkkusieni viipaleita liemineen
1 pkt pekonia
n. 1 tl suolaa
1/2 tl pippuria
2 dl kermaa
3 rkl makeaa chilikastiketta
3 rkl ketsuppia
150 g juustoraastetta
3 dl maustamatonta jogurttia

Pilko pekoni pieniksi paloiksi ja paista pannulla.
Ruskista jauheliha, sipuli ja herkkusienet, mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla.
Keitä pasta ja valuta se pakkauksen ohjeen mukaan.
Lisää kerma ja herkkusienten liemi jauhelihan sekaan ja kiehauta.
Lisää jogurtti,ketsuppi sekä chilikastike ja puolet juustoraasteesta.
Sekoita kaikki ainekset suuressa uunivuoassa.
Ripottele päälle juustoraaste, laita uuniin ja paista 200 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.


sunnuntai 11. elokuuta 2013

Juustoiset salaatit


Nyt ei ole paljon kirjoittamaan kerennyt.
Eilinen päivä meni Ikeassa ja ilta huonekalujen kokoamisessa.
Juu, minä ja tytöt kokosimme kolme erilaista työ tuolia.
 Lopulta saatiin vanhemman tytön valtakuntaankin sopivat kalusteet, että pysyy huone siistinpänä.
Suunnitelmiin tuli nyt, myös minun ja Ukkoseni huoneen uudelleen päivitys. Aikaa vaan taitaa kulua ennen, kuin sen kerkiämme aloittaa nyt, kun on etu sijalla tuon saunan maalauksen ja pienen pintaremontin teko.
Tänään haimme nuorimmalle tytölle työtuolin ja lisää maaleja ja lautoja sekä valmistin ensi viikolle kolmen päivän ruoat valmiiksi niin ei tarvitse niistäkään huolehtia.

No, nyt sitten näihin salaatteihin, joita tein viikonloppuna toinen eli tuo ylimmäinen on halloumjuustolla tehty salaatti, johon laitoin 1 avokadon sitruunanmehua, kurkkua ja tomaattia. Salaatteina käytin vihersalaattia, rucolaa ja viinisuolaheinää.
Sitten pippuri halloum juustoa paloina. 
Ai ai, kyllä maistuikin hyvälle grillattujen leikkeiden kanssa.


Halloumjuustosta innostuneena tuli sitten tehtyä tämä toinen juustoinen salaatti. Lauantain grillatulle kalalle.
Tähän tuli myös avokadoa, tomaattia ja kurkkua säkä tuoreita herkkusieniä.
Salaattein käytin samoja eli vihersalaattia, rucolaa ja viinisuolaheinää.
Juustoksi käytin tällä kertaa savujuustoa ja taas meni salaatti hyvin kaupaksi.

perjantai 9. elokuuta 2013

Herkkusienikastike pastalle


 Nukuttelin tässä taas lapset päiväunille ja kirjoittelen teille tässä samalla päivän ruoan. 
Ukkoseni kanssa herkuttelimme tällä hyväällä ja helpolla sienikastikkeella. Lapsille tein jauhelihakastiketta ja onneksi tein, kun söimme kahteen pekkaan koko kastikkeen niin hyvää tästä yksinkertaisesta kastista tuli.


2 rkl voita
1 rs herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipunkynttä
2-3 rkl vehnäjauhoja
tilkka öljyä
3 dl täysmaitoa
1/2 kasvisliemikuutiota
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
persiljaa

Suikaloi sienet ja leikkaa sipuli pieneksi sekä murskaa valkosipuli ja paista kaikki kasarissa. Ota sieniseos pois kasarista ja laita tilalle jauhot sekä tilkka öljyä. Kaada päälle hetlen päästä maito ja sekoittele hyvin.
Lisää kasvisliemikuution puolikas ja mausteet sekä sieniseos kastin sekaan anna kiehua hiljalleen noin 5-10 minuuttia.
ripottele pinnalle vielä persilja silppua.
Jos kastike vaikuttaa liian sakealta lisää hieman maitoa joukkoon ja ja lämmitä kastike uudelleen.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja olet valmis herkuttelemaan.



torstai 8. elokuuta 2013

Paahdetut yrttiperunat

 
 
Olen tässä opetellut uuden kännykän käyttöä ja sillä koittanut ottaa näitä kuvia. Pikkuisen on vielä haku ammuntaa koko homma, mutta eiköhän se siitä lutviinnu ajan kanssa.
Oma kamerani, kun lähti heti yläkertaan tytöille, koska he sitä ovat pitkään itselleen toivoneet.
Niinpä äidin on nyt vain opittava käyttämään tätä uutta teknologiaa vaikka se hieman koville välillä ottaakin.
(Katsoo nyt kehtaanko kaikkia luomuksia teille edes esitellä vaikka resepti olisikin todella hyvä, kun kuvat on mitä on.)
 
Nyt on sitten poikakin taas alittanut koulun ja arki alkaa palailla pikkuhiljaa tänne tupaan, ensi viikolla on sitten tyttöjen vuoro spurtata reppuineen matkaan.
Viimmeisetkin hoidokit palailevat myös kesälomiltaan ensi viikolla.
Tämä viikko on harjoiteltu uusien hoidokeiden kanssa. Kaksi vähän yli vuoden vanhaa poikaa tuli vahvuuteemme lisää sekä kolmen vanha tyttö. Harjoittelu on mennyt mukavasti tuntuu lapset sopeutuvan hyvin hoitopaikkaan.
 
 
Tääläiset uuniperunat tässä viikolla valmistin ja oli kyllä todella herkullisia herkkupaloja.
Ohje on kesä 2012 Maku-lehdestä peräisin.
 
 
1 kg perunoita
2-3 rkl öljyä
n.1 tl (sormi) suolaa
1/2 tl maustepippuria
1 dl parmesaania
1 dl tuoretta tinjamia ja oreganoa silppuna
 
Pese ja halkaise perunat.
Sekoita kulhossa öljyn, suolan ja pippurin kanssa.
Kumoa perunat leivinpaperiselle uunipellille ja paista kypsiksi 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Lisää lämpimiin perunoihin juustoraaste ja yrtit.
 


sunnuntai 4. elokuuta 2013

Fetapiirakat

 
 
Tänään löysin pakkasesta voitaikinaa pari levyä ja ajattelin väsätä meille aamupalaksi fetapiirakoita.
Tuli kyllä todella hyviä.
Meillä on Ukkoseni kanssa salainen pahe, ainakin kerran viikossa Ukkoseni hakee meille kaupalta fetapiirakat.
Nyt kyllä alan tekemään piirakat itse ja laitan valmiiksi pakastimeenkin kunnon satsin odottamaan herkku hetkiä.
 
Tytöt tekivät tänään itse salaatit. Siis kumpainenkin omansa eli tänään makaroonilaatikon kaverina meillä onkin kaksi salaattia.
Kumpainenkin laitteli salaattiinsa omia lempi aineitaan. Vanhemmen tytön salaattiin tuli viinirypäleitä ja vesimeloonia sekä paprikaa ja nuorimmaisella vesimeloonia, viinirypäleitä, keittyä kananmunaa ja marinoituja tomaatteja.
Ai ai, mitkä herkut meitä odottaakaan.
 
Eilinen päivä menikin sukkelaan. Ukkoseni leikkasi orapihlaja aitamme ja minä pesin saunaa ja leikkasin nurmikkoa.
Kyllä oli lapsilla hauskaa, kun äiti kulki ruohonleikkurin perässä kuulokkeet korvilla ja lauloi musiikin tahdissa :D
Näin meillä. Olen huomannut, että ruohonleikkaus kuluu paljon sutjakammin, kun samalla kuuntelee musiikkia ja laulaa itse tietty mukana niin, että koko naapurusto kuulee, koska meillä leikataan nurmikkoa.
 
 
 1 pkt voitaikina levyjä
1 pkt n. 200 g feta- tai salaattijuustoa
2 kananmunaa
1 rkl oreganoa
1-2 tl mustapippuria
 
Voitele:
kananmunalla
 
Murskaa haarukalla fetajuusto ja kananmunat hakkelukseksi. Mausta seos.
Leikkaa hieman sulaneet voitaikina levyt puoliksi.
Laita feta-munaseosta voitaikina neliön keskelle ja puristele reunat kiinni.
Aseta uunipellille ja voitele munalla.
Laita uuniin 225 asteeseen noin 10 minuutiksi tai kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea.


perjantai 2. elokuuta 2013

Mozzarella munakas


Ihan pakko on tämäkin munakas tänne laittaa.
Oli se vaan niin maukas ja todella yksinkertainen iltapala.
Siis tottakai tämän voi syödä myös aamupalaksi tai pelkästään paistaa ja laitella leivän päälle silloin, kuin itseä huvittaa.

Juuri tässä Ukkoseni kanssa saunasta tultiin ja lapset saunoi toki mutta meitä ennemmin.
Pientä ulkovalkeaa Ukkoseni on taas pitänyt illan päällä. Saadaan kaikki puutarha- sekä puujäte käytettyä näin romanttisesti hyödyksi.
Meillä näitä valkeita on pari kolmekin kertaa viikkossa, niin paljon tulee pientä poltettavaa, vaikka saunan pesäänhän meillä menee niin maksetut laskut, kun maitotölkitkin.
Meillä kun tulee saunottua, joka ilta tuolla meidän ihanassa pihasaunassa.
(Josta muuten tytöt ilmoittivat ensimmäisellä kerralla täällä käydessään, etteivät sitten halua ulko saunassa saunoa.)


3 kananmunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1/4 dl täys maitoa tai kermaa
1 pallo mozzarellaa
2 tomaattia
basilikan lehtiä koristeeksi

Sekoita munat ja mausteet sekä kerma sekaisin ja kaada kuumalle pannulle, jonne olet sulattanut hieman voita ja öljyä sekaisin. (Tässä kohtaa kannattaa pannun tehoa laittaa pienemmälle esim puoleen väliin asteikosta.)
Nostele munakkaan pintaa hieman haarukalla keskustaan päin saadaksesi munakkaasta ihanan kuohkean.
Lisää mozzarellan palat sekä tomaatin siivut lomittain munakkaan pinnalle ja laita lämpöä pienemmälle.
Anna munakkaan hetken vielä paistua ja sitten vain nauttimaan herkullisesta munakkaasta.

 

Marinoidut tomaatit


Valmistin pari päivää sitten tälläisiä pikaisia tomaatteja marinaadissa.
Näitä voi popsia ihan tälläisenään tai sitten laittaa salaatin joukkoon piristykseksi.

Aamusella hain nuorimmaisen tytön kanssa hänelle koulurepun. Aamulehdestä näimme hyvän tarjouksen ja, koska kauppa oli tässä meidän lähellä suuntasimme matkamme sinne kaupan aukeamis hetkellä.
Ja hyvä niin, kierrettyämme kaupan ympäri ja maksettuamme repun huomasimme, että reput olivatkin tehneet jo hyvin kauppansa. Enään oli viidestäkymmenestä repusta vain pari jäljellä.
Kyllä oli tyttö tyytyväinen ostokseensa.

Tänään saimme hoidokeiden kanssa yllätys vieraita. 
Veljeni ja hänen 9 kuukauden vanha poikansa sekä Mumsku tulivat piipahtamaan.

Tytöt taas lähtivät ruoan jälkeen Seppälään alennusmyyntejä katselemaan ja shoppailemaan.
Poika taas on nyt kaksi päivää ollut tyttökaverinsa vanhempien kanssa mökillä.
Alkaakohan tässä tulla vanhaksi, kun lapset ei enään tarvitsekaaan äitiä joka paikkaan mukaansa ja auttamaan joka asiassa ;)


 10-15 kpl kirsikka tomaatteja
n. 1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1/2-1 tl mustapippuria
1/2-1 tl (sormi)suolaa
basilikan lehtiä

Halkaise tomaatit. Laita purkkiin kaada päälle muut ainekset ja mausteet. Laita purkin kansi kiinni ja sekoita ainekset sekaisin. Anna maustua mielellään yhden vuorokauden ja nauti sellaisenaan tai lisää salaatteihin.