torstai 30. toukokuuta 2013

Hauki-kaaligratiini

Hauki on ollut tarjouksena kaupassamme pitkin kesän alkua ja sitä meillä on sitten syöty enemmänkin.
Tähän gratiiniin toki sopii muutkin kalat.
Nyt olemme olleet ulkona koko päivät, mitä nyt syömässä käymme sisällä. Välipalatkin syömme ulkosalla.
Tämä kesä, kun on niin ihanaa aikaa. Sandaalit vain jalkaan ja hellehattu päähän.
Ajattelin tänään istuttaa perunat maahan, vaikka yleensä olen pitänyt kiinni siitä kesäkuun kuudennesta päivästä.
Kurkuissa, tomaateissa, chileissä sunmuissa on jo kukkia joten toiveita on satoakin saada.
Linnunpöntöt on, jo varattu ja kova hyörinä on pöntöillä käynnissä.
Yhteen pönttöön on kotiutunut ampiainen ja siellä myös kuuluu työn täyteistä surinaa.
Ala kuvassa, (jota muuten en saa millään suurennettua) on Ukkoseni tekemä kukkateline.
Tämä on meillä jo palvellut monen monta vuotta, mutta on yhä yhtä ihana ja tärkeä, niin kesällä, kun talven tultua ja kynttilä kauden alettua.
400 g haukifile
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
tilliä
n. 200 g parsakaalia
n.100 g kukkakaalia
KASTIKE:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 muna
2 dl juustoraastetta
Laita file uunivuokaan ja purista päälle sitruunamehu.
Mausta filee suolalla ja valkopippurilla.
Ripottele päälle parsakaalin ja kukkakaalin kukinnot sekä tilli.
Valmista kastike: Sulata rasva kattilassa, sekoita siihen jauhot ja lisää maito kahdessa osassa koko ajan sekoittaen.
Keitä kastiketta noin 5 minuuttia.
Nosta kattila liedeltä ja lisää siihen puolet juustoraasteesta ja kananmuna.
Kaada kalan ja kaalien päälle juustogratiini.Ripottele pinnalle loppu juusto.
Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värityksen.
Herkuttele gratiini riisin ja raikkaan salaatin kanssa.



tiistai 28. toukokuuta 2013

Maisemakahvilan raparperipiirakka

 
Tässä teille meidän perheen joka alkukesän herkku raparperipiirakan ohje.
Ohje on peräisin Kotiliedestä, aikaa en muista minä kun ainakeräilen vain lehden sivuja talteen. Muuten meillä hukuttaisiin resepteihin ja lehtiin.
Huom. Tästä ohjeesta tulee pellillinen piirakkaa tai kaksi piirakkavuoallista.
 
 
Tänään on aurinko hellinyt meitä oikein toden teolla.
Siispä koko aamupäivä ollaan oltukin ulkona.
Kasteltu kukkia ja täytetty vesiämpäreitä ja koitin leikata strimmerillä noita puskien alusiakin puhtaaksi.
 
 
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
 
Pohjataikina:
n.2/3 osaa muruseoksesta
1 muna
 2 dl piimää
 
Täyte:
1 l raparpereja
2 tölkkiä rahkaa (2x250g)
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria
pinnalle 1/3 osaa muruseoksesta
 
Sekoita kuivat aineet, vatkaa sähkövatkaimella sulatettu rasva joukkoon. Ota 1/3 osaa muruseosta päällistä varten erillen.
Lisää 2/3 osaan muruseosta muna ja piimä. Vatkaa tasaiseksi. Levitä uunipellille.
Levitä taikinan päälle raparperit (myös omena, mustikka, puolukka, karviaiset ja herukat käy)
Lisää rahkan sekaan sokerit ja munat. Sekoita.
Levitä rahkaseos raparperien päälle. Lopuksi ripottele muruseos pinnlle.
Paista 175 asteessa n.45 minuuttia.
Huomioi! tästä ohjeesta tulee pellillinen piirakka tai kaksi piirakka vuoallista.
 
 

maanantai 27. toukokuuta 2013

Kurkkukastike

 
 
 Viikonloppuna tuli grillailtua moneen otteeseen, koska aikataulumme oli kiireinen ja grillaus käy nopeasti.
Tämä kurkkukastike sopi todella hyvin grilliruoan kanssa.
 
Olemme vielä tänään lähdössä ostamaan talomaalit, kunhan Ukkoseni kerkiää.
Ukkoseni on taas koko päivän maalannut.
Ensin tyttöjen syreenimajaan tekemänsä kaksi pöytää ja kolme tuolia sekä marjapuskien tukilaudatkin saivat kyllästeen pintaansa.
Juu, meillä on nyt pihassa ravintola.
Tytöt ovat kirjoittaneet oikein menyynkin paperille.
Siivosivat koko sunnuntain majan tiptop kuntoon.
 
1/2 kurkkua
1 rkl sokeria
1 valkosipulinkynsi
3 rkl etikkaa
1/2 dl vettä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1/2 punasipulia hienonnettuna
2 rkl persiljasilppua
rouhittua mustapippuria
 
Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi.
Sekoita keskenään sokeri, hienonnettu valkosipulinkynsi, etikka,auringonkukansiemenet ja vesi.
Sekoita kunnes sokeri on liuennut ja kaada seos kurkkukuutioden päälle.
Lisää silputtu punasipuli ja persilja ja mustapippuri.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja mustapippuria.




Kesäkurpitsa-maissipannu

 
Grillasimme taas viikonloppuna. Tällä kertaa grilliin pääsi possun pihvit.
Possu on hieman tuhdimapaa syötävää, joten sen lisäkkeeksi sopii hyvin kasvikset.
Niinpä minäkin tein tälläisen kesäkurpitsa-maissipannun.
Sopi kyllä todella hyvin pihvin kyytipojaksi.
Tästä ohjeesta riittää noin 4:lle lisukkeeksi possun pihvin kanssa syötävää.
 
1/2 kesäkurpitsaa
1 rkl voita
100 g pakaste maissia
mustapippuria
75 g homejuusto murua
1/2 dl yrttejä (basilikaa ja persiljaa)
 
Paloittele kesäkurpitsa ja kypsennä kuumalla pannulla voissa maissin kanssa.
Mausta pippurilla.
Lisää homejuusto joukkoon ja kuumenna kunnes juusto sulaa hieman.
Tarjoile liharuokien lisäkkeenä.
 
 

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Oliivi-juustopasta


TERVETULOA LUKIJAKSI PÄIVI M.

 
Lauantain ruokana meillä oli maukasta pastaa.
Pastaruoat ovat hyviä ja nopeita tehdä, joten niitä on ihana valmistaa.

Lauantai meni kauppoja kierrellessä. Ukkoseni sai jiirisirkkelin ja ilta menikin sitten sitä ihaillessa.
Ostimme myös uuden pesusuuttimen painepesuriin, niin ensi viikolla pääsee maalari aloittamaan talomme maalausta.

400 g tuorepastaa
2 dl kermaa
2 rkl vihreää pestoa
1/2 dl mustia oliiveja viiploituina
2 tl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua persiljaa
100 g parmesaania
hippunen suolaa
 ja mustapippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Sekoita valutettu pasta  ja kerma kattilassa. Lisää mukaan myös pesto, oliivit ja sitruunanmehu ja persilja.
Vuole juustohöylällä lastuja parmesaanista ja laita ne pannulle pastan sekaan.
Mausta hivenellä suolaa ja mustapippuria.
Maista ja nauti hyvästä ruoasta.



perjantai 24. toukokuuta 2013

Raparperi-kookospiirakka

 
 
Ukkoseni on taas koko päivän väkästänyt minulle uutta istutus laaria saunan perälle.
Tällä kertaa laitan sinne porkkanat, herneet sekä kukkakaalit.
Äsken haimme kukkakaupalta 500 l multaa. No, täytyy teille kertoa, ettei siinä ollut kaikki ostokset hairahdin taas uusiin kasvien siemeniin.
Itse aloitin virkkaamaan yllä kerran eteiseen verhoa.
Nyt on iskenyt, joku jumi tuon kudotun bontson kanssa. Homma ei olisi enään paljoa jäljellä, mutta en vain saa sitä nyt tällä haavaa millään tehtyä.
 
Raparperi-pensaat sen kun kasvaa ja pitää keksiä mihin niitä käyttäisi.
Tässä oiva piiras. Maut sopivat niin hyvin yhteen, että vesi herahtaa jo kielelle pelkästä ajattelemisesta.
 
 
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua voita
1 dl kermaa
3 dl raparperipaloja
 
KUORRUTUS:
2 1/2 dl kookoshiutaleita
1 muna
1 dl sulaa voita
1 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja kaada varovasti muna-sokerivaahtoon.
Sekoita varovasti tasaiseksi.
Kääntele lopuksi joukkoon raparperipalat.
Kaada taikina piirasvuokaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Valmista sillä välin kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin keskenään.
Ota piirasvuoka uunista ja kaada päälle kuorrute ja levitä se tasaisesti.
Paista vielä 10 minuuttia, kunnes kookoskuorrute on saanut hieman väriä pintaansa.

Minihampurilaiset ja kaprismajoneesi

 
Tässä pukkaa nyt hieman kiireen tynkää.
Pitää hakea pian tyttö koululta ja mennä asioille käymään, joten menen suoraan asiaan.
 
Pari iltaa sitten söimme iltapalaksi tälläisiä minihampurilaisia.
Sämpylöiden ohje löytyy täältä.
Sisuksiinsa hamppari sai revittyä possunlihaa ja toinen versio oli kokolihalla. Johon 200 g naudanjauhelihan joukkoon laitoin yhden valkosipulin murskattuna ja 1 tl suolaa ja mustapippuria.
Väliin laitoin kaprismajoneesia, jonka tein tällä kertaa valmis majoneesista ja 2 tl kaprista sekoitin sauvasekoittimella ne vain sekaisin.
Sitten oli vihannekset salaattia, kurkkua ja tomaatti.
Herkullista ja täyttävää.
Huom. Kaprismajoneesi oli todella herkulista ja ihanaa hampurilaisen välissä.
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
 
 
 

torstai 23. toukokuuta 2013

Revitty possunliha


No, nyt te varmaan ajattelette, että olen seonnut täydellisesti, kun kuvanakin on tämmöinen. 
Mutta odottakaapas vaan, kun kuulette tästä ihanuudesta, jonka teossa ei voi epäonnistua ja maku on suoraan huipulta.
Lihan voi keittää jo hyvissä ajoin ennen ruokailua tai mitä ihanaa haluaakin lihalle tehdä.
Minulla tulee yksi hyvä vinkki huomenissa, jos vain kerkiän sen tänne kirjoitella, mutta nyt revitty possunliha.
Pst: Ruoka ja viini-lehdessä, joka meinaan ilmestyi tänään. Kerrottiin, että tämä on kesän suuri hitti. Valmistus tapa ja ohjeen mausteet olivat kyllä erit, kun mitä tähän lihaan tuli.
Minun ohjeeni on hieman muunneltuna uudesta Kotivinkki-lehdestä.


VINKKI: Muistakaa siilata liemi ja käyttää lihaliemenä kastikkeisiin ja muihin ruokiin.

n. 500 g porsaan ulkofileetä

LIEMI:

1 sipuli
2 varsisellerin vartta
1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
8 mustapippuria
1 tl suolaa

Kuori ja lohko sipulit isoiksi paloiksi. Paloittele myös varsisellerit.
Laita liha kattilaan ja lisää kaikki loput liemen ainekset joukkoon.
Anna liemen kiehahtaa ja laita kansi kattilan päälle. Anna kiehua hiljalleen poreillen kolme tuntia.
 Nosta liha liemestä ja revi se käsin tai haarukalla lihasäikeiksi.
Tarkista maku ja lisää lihaan tilkka lientä ja tarvittaessa hiven suolaa ja pippuria.
Voit tarjoilla tätä lihaa myös perunamuusin kanssa ruokana tai lihallehan on vaikka kuinka ja paljon käyttö tarkoituksia.
Niistä lisää tuonnenpana.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Nakkikätköt

 
 
Näitä nakkiherkkuja ja sämpylöitä tein samaisesta taikinasta.
Näytti nakkikätköt olevan Ukkoseni mieleen, kun tänä aamuna katsoin jääkaappiin niin pussissa oli enään kaksi jäljellä.
No, täytyy piakkoin tehdä uusi satsi syötäväksi.
 
Meillä on nyt vanhempi tyttö Turussa luokkaretkellä.
Illalla vasta seitsemän jälkeen kotiutuu taas tänne Tampereelle.
 
50 g hiivaa
3 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl spelttijauhoja
n. 12 vehnäjauhoja
 (voi toki käyttää vain vehnäjauhoja, jos niin haluaa)
100 g voisulaa
 
Pinnalle:
 
kananmunaa
tilkka vettä
seesaminsiemeniä
 
Nakkikätköihin:
 
nakkeja
sinappia
ketsuppia
juustoraastetta
 
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola ja sokeri sekä spelttijauhot ja puolet vehnäjauhoista.
Sekoita tasaiseksi.
Vaivaa sitten loput jauhot taikinan joukkoon.
Lisää viimmeisen jauhoerän yhteydessä voisula taikinan joukkoon.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksin kertaiseksi.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja laita kuuteen osaan.
Tee osasta pötköjä, joista sitten leikkaat sämpylän kokoisia paloja ja pyörität ne käsin sämpylän muotoon.
Osan taikinaa kaulin ympyräksi, jonka voitelin sinappi-ketsuppi seoksella sitten leikkasin veitsellä kolmioksi ja laitoin, joka kolmiolle juustoraastetta nokareen. Sitten vain nakki kolmiolle ja kääritään rullalle.
Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää noin 1 tl vettä joukkoon.
Voitele sämpylät tai/ja nakkipiilot.
Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista 225 asteessa keskitasolla noin 12-15 minuuttia kunnes ovat kauniin värisiä.
Peitä sämpylät liinalla uunista oton jälkeen.
 


Mansikka-raparperikiisseli


Juuri päästiin saunasta. Tänään on taas ollut semmoinen vilske päivä, että aikaa ei kirjoitteluun ole paljon liiennyt.
Kaupoilla kävin ensin pojan kanssa ja illalla Ukkoseni kanssa.
Sitten tulikin iloksemme yllätys vieras poikkeamaan.

Tässä meidän perheen sekä hoidokeiden lempi kiisseli.
Tänään jopa yksi hoidokeiden äideistä soitti hoitopäivän jälkeen, että voisiko tämän saada tänne blogiinkin.
Tässä tämä nyt sitten on.

n. 8 dl vettä
1-2 dl mansikka tiivistemehua
 (käytän mitä mehua milloinkin sattuu olemaan)
200 g pakaste mansikoita
5-7 raparperin vartta
n.4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
sokeria

Keitä vesi ja mehu kiehuvaksi.
Lisää mansikat ja raparperin palat veteen (jos on kotimaisia mansikoita ei ole pakko keittää, vaan voi laittaa valmiin kuuman kiisselin joukkoon, niin kiisseli jäähtyy nopeammin.)
Keitä pari minuuttia.
Sekoita pieneen vesitilkkaan perunajauhot ja suusrusta sillä kiisseli sakeaksi.
Eli kaada perunajauhoseos kiisseliin ja vatkaa kokoajan, ettei keittoon tule paakkuja.
Kiehauta vielä kiisseli niin, että se saa kuplahtaa pari kertaa.
Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria niin, ettei pintaan ilmaannut kuorta.
Sitten vain odottelemaan, että kiisseli jäähtyy ja päästään herkuttelemaan.
 


tiistai 21. toukokuuta 2013

Nakki- ja lihaperunasoselaatikko

 
Huutelin tuossa viikonloppuna naapurin rouvalle pensasaidan toiselle puolen, että nyt puuttuu vielä tiistain ruoka listalta ja pitäisi olla uuniruokaa.
Sieltä sainkin oiva vastauksen lihaperunasoselaatikkoa.
No, nyt kyllä mopo hieman karkasi käsistä, tuli tehtyä vielä samaan syssyyn nakkiperunasoselaatikkoakin.
Tänään oli uuni muutenkin kovalla käytöllä tein kahdenlaisia suolaisia sämpylöitä, pannarin ja raparperipiirakan.
Mutta niistä sitten toisella kerralla enemmän.
 
Ukkoseni on tehnyt vattupuskiin uusia puisia rimoja, niin saadaan nekin näyttämään hienommilta.
 
Tässä oivia tähderuokia perunamuusista ja meillä oli kumpainenkin ruoka lasten suurta herkkua.
 
LIHAPERUNASOSELAATIKKO
 
200 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
1 tl suolaa
1 rkl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulirouhetta
2 rkl tacomaustetta
5-6 dl perunamuusia
1-2 dl juustoraastetta
1-2 kananmuna
2-3 dl maitoa
 
Paista jauheliha ja silputtusipuli pannulla kypsäksi ja mausta.
Sekoita perunamuusinjoukkoon maitoa ja kananmunaa sekä juustoraastetta niin, että saat muusista vellimäisen seoksen.
Sekoita jauheliha joukkoon ja paista uunissa 200 asteessa niin, että pinta saa hieman väriä.
 
NAKKIPERUNASOSELAATIKKO
 
7 nakkia
1 sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
5 dl muusia
2 dl maitoa
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkosipulirouhetta
 
Paista nakin palat ja sipuli paistinpannulla.
Sekoita muusin joukkoon tomaattipyree, kananmuna ja maito sekä mausteet.
Kaada joukkoon myös nakki-sipuliseos ja sekoita hyvin.
Kaada seos uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin 30-45 minuuttia.
 
 
 
 
 
 


maanantai 20. toukokuuta 2013

Mururaparperipiirakka

 
Nyt onkin tullut tehtyä  jo uusista raparpereistä piirakka ja kiisseli.
 Ihanan makuisia nämä kevään ensi raparperit, nyt on pakko tehdä paljon kaikkea hyvää niin pakkaseen, kun muutenkin vain syötäväksi.
Tämäkin piirakka on jo melkein kokonaan syöty, vaikka tein sen eilen.
 
150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
 
TÄYTE:
4 dl raparperin paloja
vajaa 1 dl sokeria
1 kermaviili (200 g )
1 kananmuna
2 tl vaniliinisokeria
 
PÄÄLLINEN:
100 g pehmeää voita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
vajaa 1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus kanelia
 
Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna varovasti. Nostele sekaan jauhoseos. Painele vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä raparperit taikinan päälle, ripottele raparperin pinnalle vajaa puolet sokerista. Sekoita loput sokerit ja vanilliinisokeri kermaviiliin ja lisää myös muna. Kaada seos tasaisesti raparperien päälle.
Nypi pehmeä voi, jauhot, kaurahiutaleet ja sokeri. Ripottele raparperi-kermaviilin päälle. Pinnalle voit laittaa vielä kanelia kevyesti makua antamaan.
Paista 200 asteisessa uunissa 25-30 min kunnes pinta on ruskea. Anna vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.
Tarjoile vaahtoavan vaniljakastikkeen kera!
 
 

Kylmä kesäkurpitsa-fetakeitto

 
 TERVETULOA LUKIJAKSI TIIA K.

 
Eilen siivoilin pakastimia ja soittelin nuorimmalle veljelleni, että tällä olisi niin raparperiä kun marjojakin niin paljon, kun vain haluavat.
He tulivatkin illalla poikkeamaan ja pakkasimme kylmälaukun täyteen pakasteita.
Huomasin siivotessani, että emme millään kerkiä käyttää kaikkia marjoja itse. Nyt jo näyttää siltä, että marja ja omena sadosta tulee tänä vuonna iso, saatikka sitten raparperiä, jota on meillä kolmessa kohtaa eri puolin pihamaata.
Viimme vuonna raparperi sato oli niukka, koska siirsin raparperit pois keskeltä pihaa. Mutta nyt on vartta niin paljon, kun vaan jaksaa ja huvittaa niistä jotain tehdä.
 
Nyt kun ilmat alkaa meitä helliä ja ruoanlaittokin tuntuu välillä pakkopullalta kannattaa jääkaappiin tehdä tätä raikasta kylmää ja herkullista keittoa valmiiksi.
Tästä annoksesta tulee kaksi isoa mukillista keittoa.
 
 
1/2 kesäkurpitsaa
1/2 tl valkosipulirouhetta
2 dl maustamatonta jogurttia
50 g fetajuustoa
1 rkl sokeria
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa
 
 
Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta minitoimikonmeella tai sauvasekoittimella.
Mausta ja maista.


sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Parmesaani hauki


Tänään on saatu taas paljon aikaiseksi.
Aamu tuimaan lähdimme Ukkoseni kanssa Mumskulle pesemään ikkunoita.
Sitten kotiin ruoan laittoon.
Onneksi olin jo varhaisella kuorinut muusi perunat ja leivittänyt ja palastellut hauen, niin ei tarvinnut, kun laittaa levylle potut kiehumaan ja paistaa kala.
Kyllä olikin herkullista. Ukkosenikin sanoi, ettei ole näin maukasta haukea syönyt ikinä.

Laittoin tuossa pyykkikoneen päälle, kun ulkona on niin kaunis ilma. Saa taas pyykit kuiviksi alta aika yksikön.
Ja jos sitä vielä pesisi yläkerran ikkunat, vaikka tiedänkin, että se on turhaa työtä, kun maalari tulee viimmeistään kuukauden päästä ja hioo koko talon ikkunan karmeja myöten ja maalaa.
Sitten se on sama ikkunan pesu edessä, mutta jotenkin sitä vain alku kesästä pitää saada ikkunat puhtaiksi. Siinä samalla huoneistoonkin tulee raikkaampi ilma ja itselle hyvä mieli.

n. 500 g haukifilettä
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl valkopippuria
1 kananmuna
150 g parmesaanijuustoa

Sekoita pippuri vehnäjauhon joukkoon ja kaada seos laakealle lautaselle.
Riko muna toiselle lautaselle ja kolmannelle lautaselle tulee parmesaanijuusto raaste.
Kasta kala ensin jauho-mausteseokseen, sitten kananmunaan ja lopuksi juustoraasteeseen.
Paista kala voi-öljy seoksessa kolme-neljä minuuttia per puoli.
Lisää pinnalle vielä hippusellinen (sormi)suolaa.
Sitten onkin kala valmis syötäväksi.
Tarjoile kala perunamuusin ja salaatin kanssa.

lauantai 18. toukokuuta 2013

Raikas salaatti ja grillatut broileripihvit

 
Söimme juuri todella maittavan aterian. Broilerin grillipihvejä ja raikasta salaattia.
Nyt osui kerrankin broileri ostos nappiin kaikki tykkäsi.
Ostin grilli broileripihvejä Atrian sellaisia ja yllätyimme todella iloisesti.
Paketin hintaa en nyt muista, mutta painoa oli 900 g ja pihvejä 9-10 kpl/per loora.
Jos boksissa on liikaa syötävää kannattaa lopuista pihveistä valmistaa ruoka tai salaatti.
 
Kävimme tänään taas törsäily reissulla kaupungissa.
Vaatteita osteltiin niin lapsille kun minullekin.
Onneksi oli tuo Ukkoseni meitä kuskaamassa, niin shoppailuun ei kulunut koko päivää. Itse ei autolla tule keskustaan mentyä, kun kokoajan saa olla laittamassa rahaa parkkimittariin ja muistella aikoja milloin pitää juosta mittarille, ettei saa sakkoja.
 
 
1/2 ruukkua salaattia
(sormi)suolaa ja mustapippuria
1 avokado
3 säilyke persikkaa
150 g fetaa
 5 siivua pekonia
 
Paista pekonit ja anna niiden jäähtyä.
Revi salaatti vatiin ja sirottele niiden pinnalle suola ja pippuri, maun mukaan.
Leikkaa avokado ja persikka sekä feta sopiviksi suupaloiksi.
Leikkaa veitsellä pekonia salaatin joukkoon.
Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Ja ei kun nauttimaan.
 
 
 

perjantai 17. toukokuuta 2013

Heimopäällikön mureke

 
Taas on ulkona oltu melkein koko päivä.
Grillattiin välipalakin ja söimme ulkona hoidokeiden kanssa.
Ukkoseni on koko päivän siirrellyt klapeja puuvajaan.
 
Tänään söimme mureketta savipadassa ja lohkoperunoita.
Oli kyllä hyvä yhdistelmä.
 
400 g paistijauhelihaa
1 dl kermaa
1/2 pss sipulikeittoainesta
1 iso porkkana raastettuna
1 muna
1/2 dl korppujauhoja
3 rkl ketsuppia
PINNALLE:
kirsikkatomaatteja
 tinjamia
 
Jos käytät savipataa laita se ensin likoamaan kylmään veteen.
Voit toki tehdä murekkeen tavallisessakin uunivuoassa.
Kaada kerma kulhoon ja sekoita sipulikeittoaines, porkkanaraaste, muna, korppujauhot ja ketsuppi joukkoon.
Anna turvota vähintään 5 minuuttia.
Sekoita joukkoon jauheliha ja kuomoa mureketaikina vuokaan.
Painele pintaan tomaattilohkoja ja pinnalle tuoretta timjamia.
Peitä mureke kannella tai foliolla ja paista 200 asteessa noin 30 tai 45 minuuttia, jos panet vuoan kylmään uuniin.
 
 
 

torstai 16. toukokuuta 2013

Kebabkiusaus

 
Rakas ukkoseni lähti hakemaan vanhempaa tyttöä ja hänen kaveriaan tyttökerholta. Olivat myöhästyneet bussista ja meille päin sieltä ei hetimmiten busseja tule. Olisivat joutuneet odottelemaan yli tunnin.
 
Nuorimmaisen kanssa kävin kaupoilla ja löydettiin ihanat sandaalit tytölle ja minä ostin turkoosit housut.
Nyt on joku turkoosi villitys minulla menossa. Tuli näet ostettua viimme viikolla turkoosia kynsilakkaakin, jota nyt vanhempi tytöistä laitteli minulle varpaisiin.
Nyt on äiti oikein sävysävyyn ;))
 
Istuttelin tänään vielä viimmeiset purjot ja salaatit.
Katsoo nyt tuleeko niistä kumpaisestakaan mitään, viimme vuoden siemeniä kun oli.
Mutta ainakin on yritetty.
 
 
1 kg perunasipulisekoitusta
400 g kebablastuja
1 paprika kuutioina
2 valkosipunkynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 dl maitoa
2 dl kolmenjuuston ruokakermaa
 
Sekoita kakki ainekset sekaisin ja mausta.
Kaada maito ja kerma sekaan ja sekoita vielä hyvin kaikki sekaisin.
Laita uuniin 200 asteeseen noin tunniksi ja itse jätin vielä jälkilämmölle tunniksi muhimaan, kun aikaa oli riittämiin.
 

Kana-sanasoppa

 
Tästä ruoasta on jo tullut kyselyjä, että mitä kummaa tämä on.Kun tarkka silmäiset ovat sen viikon ruokalistalta löytäneet. (Tuossa oikealla sivupalkissa on aina hoidokeiden vanhemmille tiedoksi viikon ruokalista. Harmi vaan joskus joudun säveltämään ja listan ruoat voivat elää. Eli tarkoittaa sitä, että joudun vaihtamaan ruoan päivää tai koko ruoka voi siirtyä seuraavalle viikolle. Niin kuin nyt pääsi käymään.)
Huom. Heimopäällikön lempimurekkeen ohjeen saatte vasta ensi viikolla, koska jouduimmekin syömään muusin kanssa ulkofileen pois jääkaapista, ettei vain pääse pahenemaan.
 No, nyt sekin selviää.
Tässä sopassa kuuluisi olla aakkos-makaroneja, mutta kaupassa ollessani huomasin ettei semmoisia varmaan enään edes valmisteta.
Niinpä arvoin eläin- ja sydän-kuvio pastan kanssa kumpaa soppaani laittaisin.
Tällä kertaa voiton vei sydän kuvoipasta.
 
Tänään olemme istutelleet lasten kanssa kelta- ja punasipulit maahan.
Kyllä oli nopeaa puuhaa, kun viisi lasta toi vuorollaan sipuleita ja minä tein multaan kuopan johon saivat sipulinsa laitella.
Nyt vain odotamme kasvun ihmettä.
 
n. 400 g broilerinsuikaleita
 (minulla 2 isoa broilerin rintafilettä, jotka leikkasin suikaleiksi)
nokare voita
2 tl currya
500 g paseerattua tomaattia
1 l vettä
3 kanaliemikuutiota
1 valkosipuli
1 1/2 dl pienikuvioista kuviopastaa
15 cm purjoa
200 g maissia pakaste
1 punainen paprika kuutioina
2 tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
 
Kuumenna pasta keittokattilassa, lisää joukkoon curry ja ruskistya broilerisuikaleet maustevoissa.
Lisää kattilaan tomaattisose, vesi, liemikuutiot ja pasta.
Anna kypsyä sen aikaa, että pasta on valmista.
Silppua halkaistu ja huuhdottu purjo joukkoon ja lisää maissi sekä paprika kuutiot.
Mausta ja keitto onkin valmista syötäväksi.
 

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Äitin martta-ilta

 
Täällä on äippä käynyt marttojen kanssa viisastu viineistä illassa ja nyt tiedän kuohuviineistä kaikkea uutta ja tarpeellista tietoa, josta ei tämmöinen meikäläinen tiedä yhtään mitään.
Eli nyt tidätte, että tässä on kolme lasia kuohuviinejä maisteltu ja hauskaa pidetty.
Hauskuus vain jatkui, kun kotiin pääsin.
Täällä kotosalla tytöt odotteli kuumeisesti päästä kertomaan arpajais voitoistaan, joita olivat äidin hurvittelu illan aikana voittaneet koulun kevät tapahtumasta.
Äiti sai tälläiset ihanat pippuri- ja suola-sirottimet, jotka halailevat sekä juustoveitsiä ja tarjotimen.
Kyllä äiti oli onnellinen ja tytötkin hykertelivät onnesta huomatessaan arpajais voittojen olevan äitin mieleen.
Sai isäkin upean mittarullan valolla sunmuilla härveleillä varusteltuna.
 


tiistai 14. toukokuuta 2013

Fetainen perunasalaatti

 
 
Tällä viikolla ollaan taas saatu paljon aikaiseksi.
Eilen tytöt aloittivat suursiivon yläkerrassa.
Vuodevaatteista lähtien jokainen kaapin perukkakin on siivottu ja puunattu.
Itse eilen pesin ja siivosin kuistin ja eteisen perusteellisesti.
Tänään homma senkun jatkui.
Nyt on ikkunat ja sälekaihtimet pesty sekä kolme koneellista pyykkiä, joista viimmeiset kuivuvat vielä ulkona narulla.
Tytöt koulusta tulon jälkeen hoitivat lapsia ulkona, kun minä pesin keittiön ikkunoita.
Nyt hoidokeiden lähdettyä oli tytöillä kumpaisellakin oma moppi kainalossa ja kohteena taas oma huone.
Taitaa se kevät tuoda nuoremmillekin siivous innon, vai mistä kummasta tämä johtuu.
 
Tänään iltapalaksi olen suunnitellut tämän perunasalaatin ja grillattua makkaraa.
Nopeaa ja vaivatonta, koska salaatti on jo päivällä tehty ja se on saanut makustua hyvin jääkaapissa.
 
 
6-8 keitettyä perunaa
1/2 purjoa
1 omena
n.200 g fetajuustoa
1 suolakurkku
1 dl kermaviilliä
1 dl majoneesia
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl mustapippuria
 
Kuori keitetyt perunat, sekä omena ja kuutioi ne. Halkaise huuhdeltu purjo ja leikkaa hienonna pieneksi.
Kuutioi myös suolakurkku ja feta, (jos et ostanut valmiiksi kuutioitua).
Kaada kaikki salaattikulhoon ja kaada joukkoon kermaviili, majoneesi sekä mausteet.
Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
 


maanantai 13. toukokuuta 2013

Feta-avokadosalaatti

 
Ilmat sen kun paranee ja lasten kanssa on ihanaa olla taas ulkona, kun vaatteita ei tarvitse pukea kamalaa määrää päälle.
 
Nyt on pihalla jo päässyt tekemään vaikka ja mitä.
Eilen Ukkoseni kokosi riippukeinun pihaan, siinä sitten kilvan lasten kanssa köllittiin ja ihasteltiin keinua.
Härkäpapu sai pihan takanurkassa ritilikön, jota myöten saa rönsyillä, samoin kun kasvihuoneen tomaatit ja kurkutkin.
 
Tänään oli taas ranskalaispäivä. Minä olen nyt saanut jotenkin ranskalaisista kylläkseni ja söin vain tätä herkullista salaattia.
Maut sitten sopivat niin hyvin yhteen, että taisin saada taas yhden lempi salaatin lisää listoilleni.
 
salaattia
1 avokado
1/2 kurkkua
10 cm purjoa
n. 100 g fetajuustoa
1 rkl sitruunanmehua
mustapippuria
 
Revi salaatti vadille.
Halkaise ja ota avokadosta siemen pois.
Leikkaa avokado ja kurkku kuutioiksi.
Leikkaa purjo ohuiksi puoli renkaiksi.
Levitä avokado, kurkku, valutetut feta kuutiot ja purjo salaattipedille.
Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla.
 
 

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Haukimureke pekonilla ja vuohenjuustolla

Äitienpäivä lounaaksi meillä syötiin haukimureketta perunamuusin ja kukkakaalimuusin kanssa.
Tästä annoksesta tulee ruokaa noin 8:lle hengelle tai tottahan toki voi pakastaa loput jos syöjiä on vähemmän.
Meillä tämä herkku sai suuren suosion ja aion sitä toistekin tehdä, vielä plussana on se, että käy niin juhliin kun arkipöytäänkin.
Tässä on nyt juhlistettu kaikella tapaa äitienpäivää ,niin hyvän ruoan, kun kukkastenkin merkeissä.
Meinasin pyllylleni lentää, kun rakas Ukkoseni tuli kukkakimpun kanssa keittiön ovesta ennen ruokailua. Meillä kun nämä krumeluuri ovat jääneet vähemmälle, yleensä ostelemme toisillemme käytännöllisiä lahjoja, mutta kyllä se vaan mieltä lämmitti kummasti saada pitkästä aikaa oikein kukkiakin.
Minä kun jo eilen sain Ukkoselta haluamani käsilaukun, joka ei ollut mielestäni kaikista halvimpia laukkuja. Olin tätä laukkua käynyt moneen otteeseen liikkeessä katselemassa ja ihailemassa, mutta en ollut raskinnut ostaa.
No, nyt tulee suoritus paineita allekirjoittaneelle, että muistaa olla oikein kiltisti Ukkoselle, kun tämmöiset lahjukset sain itselleni.
6 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
2 dl ruokakermaa
n.600 g haukifilettä
3 munaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunapippuria
TÄYTE:
150 g pekonia
100 g vuohenjuustoa
1 dl tuoretta tilliä
Poista paahtoleivästä reunat ja revi leipä kulhoon.
Kaada päälle kerma ja anna turvota n.15 minuuttia.
Laita haukifileet sekä munankeltuaiset ja mausteet kulhoon kermaseoksen sekaan ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa massaksi.
Vatkaa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita ne varovasti haukisoseen joukkoon.
Hienonna pekoni ja ruskista pannulla.
Sekoita murennettu vuohenjuusto ja tillisilppu haalean pekonisilpun joukkoon.
Kaada puolet haukisoseesta vuokaan (minulla silikoninen leipävuoka, hienomman toki saa jos on kaunis keraaminen vuoka.)
Levitä täyte haukisoseen päälle ja kaada loppusose täytteen päälle.
Pinnalle voit halutessasi vielä ripotella tillin silppua.
Tasoita pinta halutessasi lusikalla.
Nosta uunivuoka isomman vuoan pohjalle jonne olet laittanut vettä ja laita uuniin 180 asteeseen.
Anna hautua vesihauteessa noin 40 minuuttia.
Tämän ruoan voi syödä joko perunamuusin tai riisin ja salaatin kanssa tai miksei sellaisenaan vaikka leivän päälle laitettuna.