tiistai 30. huhtikuuta 2013

Nopea chilisalaatti

 
Hauskaa Vappua teille kaikille.
 
Täällä alkaa vappu hulinat.
Koitan saada jotain pientä suuhunpantavaakin illaksi.
Tytöt lähtevät tyttökerhoonsa viettämään juhlaa ja poika kavereidensa kanssa niin, ettei tässä kovasti täydy kokkailla.
Tälläisen helppoakin helpomman salaatin kuitenkin tein jääkaappiin odottamaan iltaa.
HUOM: Tuon chilin kanssa saa kyllä olla varovainen. Meillä on vielä omia chilejä ja ne on niin tujua tavaraa, ettei voisi ajatellakaan laittaa koko palkoa, tai muuten ei kukaan pysty syömään salaattia.
Siispä maistelkaa ja kokeilkaa mikä tulisuus sopii teille parhaiten.
 
1 prk (227/145g) ananasmurskaa
ruukku basilikaa
400 g italiansalaattia
1 chilipalko hienonnettuna
 
Valuta ananasmurskasta neste. Silppua basilika.
Sekoita kaikki ainekset  ja halutessasi koristele basilikalla.
 
 
Meillä vietetään Vappu kotosalla.
Tytöt lähtevät huomenna taas hurvittelemaan Särkänniemeen.
Ukkoseni kanssa olemme valmistautuneet kunnostamaan loppuun terassin aidan, jotta villiviini pääsee ritilikköä myöten kauniisti köynnöstämään sekä istuttelemaan kasvihuoneelle kasveja.
Maalaamis hommeleitakin kuulemma löytyy, jos vain keretään tehdä.
 
Viimme viikolla sain postissa uusia raikkaita Golden Cap -siidereitä  maisteltavaksi.
Maut olivat uudistuneet ja olihan siellä uusikin tuttavuus, sitruunasiideri .
Minun suosikikseni tuli omenasiiderit, siis alkoholiton ja alkoholilla. Enemmän kuitenkin kallistuin tuon alkoholittoman puoleen, siinäkun oli niin raikkaan ihana maku.
Koitinkin meidän Prismasta löytää tuota alkoholitonta versiota, mutta huonolla menestyksellä.
Muut uutuudet olivat kyllä hyvin löydettävissä.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Niksi nurkkaa ja kakka pyykkiä

 
Täällä on tänään vietetty omakotitalon perus arkea eli käsi kyynärpäätä myöten kakkakaivossa ja siivoiltu tukosta.
No, omat rahkeet eivät riittäneet ja putkimies paikalle.
Nyt olemme onnellisia vessan omistajia.
Nuukuus se on pahe, joissakin aisoissa ja sen saimme nyt kokea.
Vettä täytyy nyt lotrata enemmän, kun asumme vanhassa talossa, jossa uuden aikaiset vähän vettä kuluttavat vessat. Lasten käyttäessä paljon paperia käydessään toimillaaan, täytyy muistaa veden määrä.
 
Sopiiko tähän  nyt tämä Marttaliiton vinkki loppu kevennykseksi.
Purjo kannattaa säilyttää lasissa, se kasvaa kivasti pituutta ja saa lisä arvoa ostokselleen :))
 

Jogurttijäätelö


Meillä tytöt pääsivät herkuttelemaan jäätelöllä
tehtyään pihatöitä.
Tällä ohjeella voi jäätelöä tehdä vaikkei olisikaan jäätelökonetta käytettävänä.
Laittaa vain massan tunniksi kannella peitettynä pakasteeseen ja pois ottaessasi sekoitat hileisen jäätelömassan rakenteen rikki.
Laita jäätelö vielä tunniksi pakasteeseen ja sekoita vielä kerran, sitten onkin jäätelö jo valmista syötäväksi.
Ja takaan ja vannon, että kotona tehty jäätelö voittaa varmasti kaupan jäätelöt, mennen tullen.

2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl mansikoita tai muita marjoja
1/2 dl sokeria
2 dl kermaa

Soseuta hieman sulaneita marjoja ja kaada seos jogurtin joukkoon laita mukaan myös sokeri. Vatkaa kerma vaahdokesi ja sekoita joukkoon. 
Valmista jäätelö jäätelökoneen ohjeen mukaisesti.



sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Tomaatilla kuorrutettu makaronilaatikko


 
Tein viikonlopuksi makaronilaatikkoa meidän perheen suurta herkkua.
Ohje on uusimmasta Pirkan ruoka- lehtisestä. Huom: Ohjetta on taasen kerran muokattu kuorrutus tulisi vasta jälkeenpäin. Mutta minä ajattelin, että tomaatit, sekä juusto antaisivat ihanan mehevyyden laatikkoon, kun kerkiävät hieman muhevoittua.
Tuli kyllä todella mehevää ja hyvää.
 
Tänään olemme on tullut törsäiltyä oikein olan takaa.
Olimme Prisman asiakasomistaja päivillä ja ostelimme vaatteita tytöille ja Ukkoselleni sekä mukaan tuli myös painepesuri ja päivänvarjo. Entinen varjo kun meni syksyn tuulissa rikki.
Ukkoseni on kunnostanut vanhaa keinuamme ja me tyttöjen kanssa haravoimme pihan ja siistimme kukkamaat.
 
n.5 dl makaroneja
2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
400 g naudanjauhelihaa
3 porkkanaa
1 sipuli
2 tl suolaa
2 tl paprikamaustetta
1 tl mustapippuria
 
MUNAMAITO:
3 munaa 
7 dl maitoa
 
PÄÄLLE:
3 tomaattia
2 dl juustoraastetta
tuoretta tai kuivatttua basilikaa
 
Keitä makaronit kypsiksi kasviskuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Siivilöi ja kaada takaisin kattilaan.
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Kuori ja raasta porkkanat ja pilko sipuli.
Lisää kasvikset jauhelihan joukkoon ja anna hetki kuullottua.
Mausta.
Kumoa lihaseos kattilaan makaronien joukkoon ja sekoita kaikki sekaisin.
Kaada seos uunivuokaan.
Lado viipaloidut tomaatit vuoan pinnalle ja juustoraaste päälle sekä basilika.
Sekoita munamaidon ainekset sekaisin ja kaada makaroniseoksen joukkoon.
Paista laatikkoa uunissa 175 asteessa alatasolla noin 60 minuuttia.
 
 
 



lauantai 27. huhtikuuta 2013

Kesäkurpitsakupit

 
Olen tämän iltapäivän ottanut lunkisti.
Alkoi tuntua tuossa päivemmällä olo hieman kuumeiselta ja paikkojakin alkoi särkemään.
Siispä, koska tytötkin olivat Särkänniemessä hurvittelemassa otin luvan minäkin pitää huiluuta.
 
Nämä kesäkurpitsakupposet voi täyttää mieleisillään täytteillä minä nyt laitoin sieni version tällä kertaa. Nyt kun tuntuu olevan nämä sienet, jotenkin niin herkullisia.
 
1 kesäkurpitsa
 
TÄYTE:
2 rkl voita
100 g herkkusieniä
1 valkosipulinkynsi
1 dl kermaa
2 tl dion-sinappia
5 basilikan lehteä
suolaa
PÄÄLLE:
juustoraastetta
 
Leikkaa kesäkurpitsat viiden sentin paloiksi.
Koverra lusikalla sisus pois, jotta saat niistä kupin muotoisia.
Jätä hieman reunoja kuppeihin.
Sulata voi ja murskaa valkosipuli joukkoon. Kuullota hetki.
Lisää sienet ja paista, kunnes voi on herkkusienten väristä.
Mausta ja lisää kerma joukkoon.
Anna kiehua hiljalleen niin, että kastike saostuu.
Asettele kupit leivinpaperin päälle uunivuokaan.
Täytä kupit ja ripottele pinnalle juustoraaste.
 
 

Sienisalaatti/lisäke

 
 
Pakkohan minun on paljastaa teille salaisuuden....
Täällä on taas herkuteltu.
Nyt tein herkkusienistä salaattia.
Tämä salaatti kuuluisi syödä raakana, mutta minä menin ja paistoin pannulla.
Tuli kyllä niin herkullista, että pihviä en jaksanutkaan syödä kun puolikkaan, koska salaattia piti saada lisää ja lisää.
 
Lähdimme jo aamusella Ukkoseni kanssa kauppa ja kirppis kierrokselle sekä katsastamaan auto.
Kirppikseltä löysin salaatti kirjan. Kävimme myös sisustusliike Aadassa ensimmäistä kertaa. Olimme kyllä joskus messuilla tutustuneet liikkeeseen ja tiesimme siellä olevan mielenkiintoisia tavaroita.
Nyt kun pääsimme vihdoin paikanpäälle ihastuimme kauppaan täysin. No, yksi huono puoli asiassa on, siellä kun löytyy toinen toistaan hienonpia ja kalliinpia tavaroita, mutta eihän se estä niitä katselemasta.
 
250 g tuoreita herkkusieniä
2 varsiselleriä
75 g sokeriherneenpalkoja
2 porkkanaa
1 punasipuli
1/2 dl majoneesia
1 dl maustamatonta jogurttia
2 tl dionsinappia
1 tl rakuunaa
suolaa, mustapippuria
1/2 ruukkua lehtisalaattia
 
Pilko puhdistetut sienet, varsisellerit sekä porkkanat ja punasipuli.
Paista halutessasi pannulla ja lisää joukkoon sokeriherneet.
Sekoita majoneesin joukkoon mausteet ja yhdistä kaikki ainekset toisiinsa. Lopuksi revi joukkoon vielä lehtisalaattia.
Sitten vain herkuttelemaan .
 

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Lohilaatikko


TERVETULOA JOUKKOOMME TÄTTÄHÄÄRÄ JA TARJA.
Perunamies taas kävi ja kauppasi minulle 25 kg pottuja.
Nyt on laitettava aivonystyrät liikkeelle, että saan kaikki käytettyä.
Nytkin tein tämän laatikon itse kuorimalla ja leikkaamalla potut siivuiksi.
Yleensä kun on tullut ostettua perunasipulisekoitus pussi pakkasesta.
150 g kylmäsavukirjolohta
100 g purjoa
1 sipuli
1-2 rkl voita
n.7-10 perunaa koosta riippuen
2 rkl tilliä
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuri rouhetta
2 dl kermaa
Suikaloi lohisiivut ja leikkaa sipuli ja purjo.
Kuullota sipulit rasvassa pannulla.
Kuori perunat ja leikkaa siivuiksi.
lado puolet siivusira uunivuoan pohjalle laita puolet sipuleista kalasta ja mausteista pottujen päälle.
Laita loput potut ja kalat ym. vuokaan.
Kaada kerma vuokaan ja sekoita lusikalla aineksia hieman sekaisin.
Kypsennä 200 asteessa uunissa alatasolla noin 50 minuuttia.

torstai 25. huhtikuuta 2013

Juustoinen kukkakaalikeitto


Taas on nukkumaan meno aika ja minä alan kirjoittelemaan teille todella herkullisen kukkakaalikasviskeiton ohjetta.
Meillä on tätä nykyä aina kukkakaalia vihanneslaatikossa odottamassa, koska inspis iskee ja eilen, kun nukkumatti vahingossa jätti minut väliin niin aloin aamuyöstä väkästämään keittoa ja riisipuuroa.

Näin kesän kynnyksellä alkaa pihatöitä ja kaikkea muuta ulkohommaa olla siihen malliin, että meinaa kirjoitukset jäädä kirjoittamatta. 
Eilenkin Ukkoseni kanssa haravoimme ja siivosimme pihan roskat pois sekä imuroin ja pesin auton, niin Ukkoseni pääsee sen tänään katsastamaan.

1 kukkakaali (400 g)
1 sellerinvarsi
1 iso porkkana
1/2 punaista paprikaa ja 1/2 vihreää paprikaa
1 punasipuli
1 lihaliemikuutio
5-6 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 tl pippuria
150 g koskenlaskija voimakasta tai muuta sulatejuustoa
2 dl kermaa

Paloittele kukkakaali, pilko sellerin varsi, kuori ja paloittele porkkana ja sipuli.
Poista paprikoista siemenet ja paloittele ne.
Laita kasvikset ja liemi mausteineen kattilaan ja peitä kannella.
Anna kasvisten kiehua hiljalleen kypsiksi noin 10-15 minuuttia kasvisten koosta tietenkin riippuen.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Lisää joukkoon juusto ja kuumenna. Lisää viimmeiseksi kerma.
Kuumenna, mutta älä enään keitä.



keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Mozzarellasalaatti ja salaatinkastike

 
 
Ostinpas taas pitkästä aikaa salaatti sekoitus pussin ja tykkäsin todella paljon.
Näitä salaattisekoitus pussukoita on, jos jonkin sorttisia.
Varsinkin kiirepäivinä nämä on oikea pelastus.
Lisäilin vain joukkoon mozzarellaa, viinirypäleitä sekä kirsikkatomaatteja ja kurkkua.
Salaatinkastikkeena perinteistä meidän perheen suosikki salaatinkastiketta.
Oli kyllä todella herkullista yhdessä.
 
Eilen kävin Marttojen kanssa mielikylvyssä.
Stressin poisto oli homman nimi.
No, toivottavasti kurssi nyt auttoi, koska jo matka paikalle oli niin stressaavaa ja hankalaa.
Ensin matkalla huomasin unohtaneeni jumppamaton kotiin. Ei muuta kuin kääntyä takaisin hakemaan huopa ja sitten olikin jo sellainen kiire paikan päälle, että tuli hiki pintaan.
Juuri kerkesin mukaan ja rentoutumaan.
Nyt pitäisi parin päivän sisällä huomata rauhoittumista, katsoo nyt kun muutenkin tämä meno on niin hektistä. Väliin on ihanan rauhallista ja sitten onkin täysi meno päällä parin minuutin päästä.
No, enpä ala tässä valittelemaan, koska juuri tälläisesta satun tykkäämään. Hieman äksöniä silloin tällöin niin pysyy vireässä kunnossa ;)
 
1 dl ketsuppia
1/4 dl omenaviinietikkaa
2 rkl tummaa ruokosokeria tai fariinisokeria
1 sitruunan mehu
6 valkosipulinkynttä
1 dl öljyä
ripaus merisuolaa
1 dl appelsiinituoremehua

Sekoita muut ainekset sauvasekoittimella paitsi öljy. Viimmeisenä sekoita öljy pienenä norona kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Laimenna kastia appelsiinimehulla.
Sopii erinomaiseti myös muille salaateille.
 


maanantai 22. huhtikuuta 2013

Mamman tiikerikakku


Ilmat ovat nyt niin kauniit, että ajattelin tänään viedä pyykit ulos kuivumaan.
Minä niin tykkään ulkoilman tuoksusta puhtaassa pyykissä.

Nyt on taimet ostettu kurkkua lukuunottamatta.
Tomaateista ostin monia eri lajikkeita. Yksi mielenkiintoinen oli mustatomaatti, jota en itse ole vielä kokeillut.
Kovasti olen kyllä puutarhalehdistä lukenut eri lajeista ja niiden mauista ja mieltymyksistä.

Lauantaina pitkojen kaveriksi uuniin pääsi tämä maukas tiikerikakku. 
Tästä kakusta tulee todella kaunis ja muhkea.



3 munaa
3 dl sokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 dl kiehuvaavettä
100 g voita
1 dl maitoa
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kaada kiehuva vesi-voiseos munavaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja maito vuorotellen taikinaan sekottaen. Ota taikinasta noin puolet toiseen astiaan ja lisää siihen vaniljasokeri-kaakaoseos . Kaada voideltuun korppujauhotettuun vuokaan ensin vaaleaa taikinaa ja sitten kaakaotaikina ja viimeksi loput vaaleasta. Vedä lusikalla vako taikinaan.
Paista uunin alatasolla 175 noin 45 min.




sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pullapitkot


 
TERVETULOA LUKIJOIKSI SIRPUKKA JA SARA.
 
 
Eilen aloitin aamun vaatteiden kevät siivouksella.
Kaksi isoa jätesäkillistä tuli vaatteita, jotka veimme Tyttöjen tuvalle.
Tytöt olivat eilisen päivän prinsessa päivillä samaisella tyttöjen tuvalla.
Me suuntasimme Ukkoseni kanssa kukkakaupalle ostelin kasvihuoneelle taimia. Ihan sormet syyhyää päästä möyhimään multaa ja istuttamaan kasveja.
Itse siivosin vanhat taimet pois perjantaina ja tytöt jatkoivat lauantaina lattioiden siivouksella ja kantelivat vettä saaviin.
Eli nyt on kasvihuone kesä kunnossa.
 
Lauantaina tuli myös leivottua pitkästä aikaa pullaa. Viimmeksi tulin luvanneeksi laittaa tänne blogiini tämän minun tapani tehdä pitkoja yksityis kohtaisesti ja tässä se nyt tulee.
 
 
 
TAIKINA:
 
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1,3 l vehnäjauhoja
150 g voita
 
VOITELUUN:
kananmuna
 
PINNALLE:
raesokeria
 
 
Lämmitä maito käden lämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva.
Sekoita hyvin.
Lisää joukkoon munat,kardemumma ja sokeri sekä suola.
Lisäile jauhoja taikinaan niin, että taikina alkaa irrota taikinakulhon reunoista, sitten sulatettu voi joukkoon ja hieman lisää jauhoja jos on tarvis.
Kohota liinan alla niin,että taikinasta tulee kaksinkertainen.
 
Ota taikina leivinlaudalle ja jaa kuuteen osaan.
Kaulitse taikinasta ohut ja laita päälle voisulaa kanelia ja sokeria.
Kääri rullalle ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
 


 
Leikkaa pötkö yläkuvan mukaisesti.
Ja kääntele joka pala eri suuntaan.
Voitele munalla ja ripottela raesokeria pintaan.
Anna kohota 15 minuuttia ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
 

 
 
Tässä  pääsi myös "matolaatikkoni" kuvaan, jota usein kokatessani pidän päällä.
 
Lähdemme tästä viettämään rattoisaa sunnuntai aamupäivää kalamarkkinoille koko perheen voimin. Syömme paikan päällä ja nautimme auringosta ja tuoksuista.
Ihanan aurinkoista sunnuntaita teille kaikille lukijoille.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Juusto-siemenleipä

Taas on muksut saatu kunnialla koulutielle ja tänään alkaakin jo  viikonloppu.
Tämä viikko onkin ollut aika moista menoa ja ensiviikolla meno vain jatkuu. No, onneksi on viikonloppu välissä ja saa ladata akkuja. Olen itse niin koti ihminen, että heti kun tulee monta menoa samalle viikolle täytyy saada tasapainoksi vain olla kotona rauhassa .
Tämän tuvan akka on nyt hurahtanut spelttiin. (Ja sanon nyt heti suoraan, että tämä ei ole mikään maksettu mainos, vaan oma valintani.)
Sitä nyt olen kokeillut melkeinpä mihin ruokaan nyt vain jauhoja voi laittaa.
Tämän ihanan ohjeen löysin Birkkalan tilan facebook-sivuilta, Ohje on huhtikuun ensimmäisen päivän kohdalla ja otsikkona on
Herkkuja alkavaan kevääseen: Hele-serkun herkullinen juusto-pinjansiemenleipä.
Kannattaa katsoa sieltä ohje, jos haluaa tehdä leivän oikealla tavalla tai jos oikea leipä malli viehättää enemmän on ohje siellä kohotuksineen kaikkineen.
Mutta hyvää leipä oli näinkin ja nämä vuokaleiväthän ovat niin helppoja ja näppäriä tehdä muutenkin kun vain kerran kohottaa ja uuniin. 
Eilen ostin myös manna spelttijauhoja, koska olen niistä nyt niin monelta taholta kuullut, kuinka herkullista ja ihanaa puuroa niistä syntyy.
n. 10 g hiivaa
3½ dl huoneenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
½ rkl sokeria
1 rkl öljyä
n. 8-9 dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja, täysjyvä
1 dl juustoraastetta
1 dl auringonkukansiemeniä

Murusta hiiva kulhoon ja lisää vesi, ja sekoita niin, että hiiva sulaa.  Lisää suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhot ja sekoita juusto ja auringonkukansiemenet taikinaan.Vatkaa taikinaa voimakkaasti kunnes taikina on notkeaa. Sekoita  juusto ja auringonkukansiemenet nostettuun taikinaan. Säästä siemeniä vähän päälle ripoteltavaksi. Leivo taikinasta pitko ja kierrä se. (Voit laittaa leivän myös tässä vaiheessa voideltuun leipävuokaan, niin kuin minä tein). Anna leivän nousta n.1
1/2 tuntia. Paista leipä uunin alaosassa 225 asteessa n. 20-30 minuuttia.

Vihje: Auringonkukansiemenet voi myös korvata esim. seesamin- tai pinjansiemenillä.

torstai 18. huhtikuuta 2013

Currykana-kuorrutus

 
 
Tätä samaista ruokaa on tänne tullut ennenkin tehtyä, mitä nyt kasvikset ovat olleet toiset.
Tämä ruoka on meillä ollut kesto suosikkina jo pitkät pitkät ajat.
Nyt teki niin mieli väsätä tämä kuorrutus uuniin, että oli pakko poiketa viikonruokalistasta ja vaihtaa lohivokki tähän broileri herkkuun.
 
Tytöt menivät tänään ensimmäisen kerran pyörällä kouluun.
Aamulla meinasi Ukkoselle nousta hiki otsaan, kun tytöt saivat ideansa kymmene minuuttia ennen lähtöä.
Mutta hienosti Ukkoseni pumppasi pyöränkumit ja huolsi kevät huollon pika vauhtia.
Minulle sitten jäi pyörän lukkojen ja avainten sekä kypäröiden etsiminen. Onneksi neidit alkaa olla niin isoja, että tuon etsimisen ja veivaamisen voi hyvin omintunnoin sysätä heidän omille harteille.
 
5 dl pastaa
vettä ja suolaa
1 keltainen paprika
100 g pakaste maissia
1 sipuli
3 broilerin rintapalaa
KASTIKE:
1 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl currya
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl kermaa
suolaa
150 g juustoraastetta
 
Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan.
Valuta ja kaada uunivuokaan.
Kuullota sipuli silppu, lisää sekaan paloitellut broilerin palat sekä paprikat ja maissi.
Kiehauta kastiketta varten curry ja vehnäjauhot voissa.
Lisää vesi ja kanaliemikuutio. Keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Sekoita 2/3 osa juustosta kastikkeeseen ja mausta.
Kaada vuokaan pastan päälle broilerikasvis seos ja sitten juustokastike. Sekoita kaikki hyvin sekaisin. Ripottele loppu juustoraaste vuoan pinnalle.
Kuorruta vuoka uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
 
 

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Pekoni-tomaattikeitto

 
Sain eilen kommentin tämän viikon pasta ruoasta, että kuvia olisi mukavampi katsella, jos ei olisi jo syödyn näköisiä.
No, tästä ruoasta sanon teille kyllä suoraan, että tuli maisteltua jo ennen kuvan ottoa monta lusikallista.
Todella herkullista keittoa. Aina vain lusikka upposi soppakulhoon ja oli pakko saada lisää, vaikka vain piti maistaa keiton makua.
 
Tänään olin päiväunien aikaan, (jolloin usein kirjoittelen tänne blogiini) isomman tytön terveystarkastuksessa.
Peräti tunti meni niitä näitä rupatellessa terveydenhoitaja tädin kanssa. Ensi viikolla onkin sitten vuorossa lääkärin tarkastus.
 
Meillä kävi vanhempi tyttö eilen ensimmäisen kerran kaverinsa kanssa Tyttöjen Tuvalla ja ihastui kerhosta niin, että ilmoitin kumpaisenkin tytön sinne tänään. Nyt on sitten tytöillä touhua kesän on kerhon yökylä ilta ja uimisreissua saaressa ym. kivaa tiedossa.
 
120 g pekonia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
300 g tomaattimurskaa
100 g sulatejuustoa tai tuorejuustoa maun mukaan
 
Suikaloi pekoni.
Paista suikaleet pinnoitetussa kattilassa. Lisää sipuli ja hienonnetut valkosipulin kynnet joukkoon.
Kaada joukkoon myös vesi ja kiehauta.
Lisää liemikuutio ja huuhdellut pinssit. Lisää myös tomaattimurska.
Keitä kannen alla n. 30 minuuttia. Lisää tuorejuusto. Kuumenna sekoitellen ja tarkista maku.
 
 

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Maissisalaatti

 
 
 
Tämä viikko tuntuu taas olevan niitä kiireisempiä.
Siksipä ruoatkin ovat nopeita ja helppoja.
Tänään ranskalaisten ja lihapullien kaveriksi tein pikapikaa Ekun keittiöstä löytämäni raikkaan maissisalaatin.
Oli kyllä valtavan herkullista, kiitos Ekku taas kerran ihanasta ohjeestasi.
 
 
Ohje on tosiaan yksinkertaisuudessaan tällainen:
 
Sulata pakastepussi maissi ja paista pannulla. Laita joukkoon valkosipulia oman maun mukaan.
Itselläni oli yksi iso valkosipulinkynsi noin 200 g maissia.
Sekä ripaus suolaa ja sokeria joukkoon.
Pinnalle ihan näön vuoksi ripottelin vielä persiljasilppua.
 


maanantai 15. huhtikuuta 2013

Fetainen jauheliha-tomaattipasta

 
Katselin eilisiä ruokakuvia, joita otin ihanasta kala-kasvispaistoksesta ja kinkkupiirakasta.
Huh huh, ei ollut yhtään semmoista versiota, jonka olisin kehdannut teille esittää.
No, esittelempäs teille sitten tämän päivän ruoan ,vaikkei nämäkään kuvat täytä kriteerejä hyvistä kuvista. Ylä kuva on tumma, koska jos otin salamalla feta oli kirkasta mössöä ruoan päällä. Ruoka sinällään oli kerrassaan maittavaa lapset ja me aikuisetkin söimme sen minkä maha veti.
 
n. 300 g spagettia (meillä pätkä spagettia)
250 g kananpojanpaistijauhelihaa
1/2 kesäkurpitsaa suikaleina
2 tomaattia paloina
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oreganoa
1 prk (400 g) tomaattikastiketta
suolaa ja pippuria myllystä
100 g fetajuustoa

 
Laita spagetti kiehumaan. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja paistele ne pannulla jauhelihan kanssa.Lisää joukkoon myös kesäkurpitsat ja tomaatin palat. Ripauta päälle kuivattua oreganoa ja kääntele pari kertaa. Kaada päälle tomaattikastike, anna kiehahtaa ja mausta. Lisää spagetti kastikkeen joukkoon. Anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia. Paloittele ja murustele feta ruokaan jätä myös hieman valmiin ruokaannoksen päälle.




sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Leivitetyt koskenlaskijapihvit



Tämä viikonloppu on mennyt ihanasti luppoillen. Paljon lukemista ja löhöilyä. Lupasin kyllä itselleni etten aloita toista kirjaa viikonlopun aikana, mutta toisin kävi.Tytöt menivät kaverilleen yökyläilemään lauantaina ja minä tavoistani poiketen ostin kaupasta valmiiksi leivitetyt possunfilee pihvit. Pitkästä aikaa pihviä. No, kun kesä ja grillikausi saadaan meillä avatuksi, niin alkaa taas pihvejäkin olemaan enemmän meidän ruokavaliossamme.

No, ettette nyt ihan laiskaksi minua luule täytyy kertoa teille, että luuttusin kyllä lattiat tänään ja siivoilin muutenkin paikkoja. Ukkoseni siivosi oman ison kaappinsa, jossa papereita summuuta sälää vaikka ja kuinka paljon. Nyt vain saunan lämmitykseen ja vaihdan meille lakanat. Niin on illalla mukava päästä mammumaan.



Ostin myös pakasteesta valmis vihannessekoituksen nimeltään herkkusieniä ja vihreitä valkosipulinversoja.
Petyi pakkauksen sisältöön, kun kaadoin pussin pannulle niin herkkusienä ei koko pussissa ollut, kuin kaksi sientä viipaloituina.
Pussin kuvasta sai kyllä aivan toisen käsityksen tuotteesta.
No, lisäsin itse kokonaisia herkkusieniä koko purkillisen kasvisten joukkoon.
Laitoin myös edellisen päivän sienikastikkeen jämät sekaan niin kasvikset saivat ihanasti makua ja näköä.



Pyydän heti kättelyssä anteeksi tätä kuvaa. Hieman epäselvä, mutta leikkeet ovat kyllä herkullisia.Täyttäviä tosin eli pienepikin määrä olisi riittänyt kahdelle hengelle.
Tämän ohjeen nappasin Olgan Kotona-ohjelman resepteistä.
Viherpippurijuustosta ei tullut ihan niin hyviä pihvejä, kuin voimakkaasta sulatejuustosta. Juusto meinasi pursuta leivityksen välistä, mutta maku oli silti mielestämme parempi.
 
8 siivua koskenlaskijasulatejuustoa
(makuina voimakas ja viherpippuri)
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl paprikamaustetta
kananmuna


Siivuta Koskenlaskija ohuiksi, noin ½ cm siivuiksi.
Kaada korppujauho laakeaan astiaan, sekoita korppujauhoon suola, paprikajauhe sekä pippuri.
Riko munien rakenne toisessa laakeassa kipossa ja laita kolmanteen kippoon vehnäjauhot.
Painele juustopalat ensin vehnäjauhoissa. Tässä vaiheessa, jauhon avulla, voit vielä muokata juustopalojen muotoa, mikäli tarvitsee. Upota juusto seuraavaksi kananmunaan ja lopuksi pyörittele huolellisesti korppujauhoseoksessa.



lauantai 13. huhtikuuta 2013

Sieni-pekoni jauhelihapihvit sienikastikkeella

 
Meillä lähti tytöt yökyläilemään naapuriin.
Ukkoseni kanssa herkuttelimme kunnon filee pihveillä ja ihanilla lisukkeilla eli vatsa on taas tyytyväinen. Mutta näistä kerron teille huomenissa, kunhan ensin päästään perjantain ruoka jutuista.
 
Tänään olen käynyt kaksi kertaa kaupassa. Toinen kerta täytyi käydä, kun menin ostamaan pannukahvia suodatinkahvin sijaan.
Sanoin Ukkoselleni, ettei taatusti ole viimmeinen kerta, kun tämä muori ostaa väärää kahvia.
Omissa oloissa tällä ei niinkään olisi merkitystä, mutta huomenissa on vieraita tulossa, niin halusin sitten ostaa suodatin kaffeet.
Muuten olenkin omistautunut sängyn vietäväksi. Kirjastosta tuli otettua taas niin ihanaa hömppä kirjallisuutta, että niitä lukiessa on päivä mennyt kuin siivillä.
 

 
300 g naudanjauhelihaa
6 herkkusientä
5 pekonisiivua
1/2 isoa sipulia
1 kananmuna
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
 
Paista herkkusieni viipaleet ja pilkottu pekoni pannulla sipulin kera.
Sekoita jauhelihan joukkoon kaikki ainekset sienisekoitus mukaanlukien. Anna hetki makustua jääkaapissa.
Muotoile kostutetuin käsin paksuja pihvejä uunin kestävälle vadille.
Paista 200 asteessa noin 15-25 minuuttia, kunnes pihvin neste on kirkasta.
 

 
 
4 herkkusientä
1/2 isoa sipulia
2 dl kermaa
3 rkl tomaattipyreetä
2 tl paprikamaustetta
1/2 tl suolaa
mustapippuria
2 tl rakuunaa
vettä
 
Paista sienet ja sipuli. Kaada joukkoon kerma ja anna sen kiehua kokoon.Lisää mausteet ja katso tarviiko kastiketta löysentää. Itse lisäsin kastiin 1/2 dl vettä.


perjantai 12. huhtikuuta 2013

Ahmetin tohvelit


Tänään halusin kokeilla ruokaa, jonka nimi toi mieleeni kaikkea muuta kuin ruoan, mutta eihän nimi ruokaa pahenna.
Tuumasta toimeen ja kokeilemaan.
Ohje on muuten Karpin ABC-kirjasta peräisin. Olen nyt paljon katsellut noita karppi ohjeita ja  niitä kokeillutkin. Näin tulee kasviksia syötyä ihan vahingossa enemmän ja todella hyviähän nämä ovat olleet, mutta kyllä meillä jauhot ja perunat pysyvät osanan ruokavalioa. Minä koitan tuota kasvislinjaa itselleni kuitenkin lisätä, hoidokeille kylläkin on tänäänkin tuon "tohvelin" tilalla perunamuusia.
Lisäsin munakoisojen keskelle myös juustokastiketta, jota oli jäänyt   jääkaappiin viikonlopun tortilla luonaasta tähteeksi. Mutta aivan hyvää tämä on tällä perus ohjeellakin, jonka tähän kirjoitan ilman tuota juustokastiketta.


1 munakoiso
voita
100 g voimakasta homejuustoa
100 g juustoraastetta
(sormi)suolaa 
mustapippuria

Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi.
Paista voissa kypsiksi molemmin puolin.
Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria.
Asettele puolet munakoisosta leivinpaperin päälle uunipellille ja laita, joka väliin homejuustoa. 
Tee toiselle puolelle samoin. Ripottele pinnalle vielä juustoraasteet. 
Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniisti väriä pintaansa.



torstai 11. huhtikuuta 2013

Porkkana-kukkakaalisalaatti


Piristystä salaatti rintamalle.
Raikas ja värikäs salaatti maistuu täällä kertaa hivenen sipulille.

Tänään on sitten siivouspäivä eli heti kun hoidokit lähtee alan imurida ja pestä lattioita.
Enään ei tekosyyt auta, vaan on otettava luuttu käteen ja siivottava.
Tässä nyt vaan yksi pikku asia, että tytöt huomaavat aina samaan aikaan, kun minä aloitan siivouksen, että heidänkin tarvii siivota. Ja niin nytkin, imuri lähti yläkertaan, vaikka meillä on kyllä yläkertaan oma pikku imuri. 
HUH huh, kunka rasittavaa.

2 porkkanaa 
1 pieni sipuli
250 g kukkakaalia

KASTIKE:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl fariinisokeria
2 tl sinappiajauhetta

Kuori ja raasta porkkana. Kuori myös sipuli ja leikkaa pieniksi paloiksi.
Hienonna kukkakaali veitsellä pieneksi silpuksi.
Yhdistä kaikki aineet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin joukkoon.


Kalamiehen viettelys



Eilen ilmestyi uusi Maku-lehti, joka muuten täytti 10-vuotta.
Minulla vain kävi niin, että hoidokki halusi  hakea postin ja jätti epähuomiossa puolet postista laatikkoon.
Taisi olla liikaa postia pienelle yhdellä kertaa tuotavaksi, joten loput postit sain vasta tänä aamuna. Eli tämä Maku-lehtikin kuului näihin tämän aamun posteihin.

Heti selattuani lehden otin jääkaapista kylmäsavulohipaketin esille ja aloin hommiin.
Ukkoselleni "viettelystä" tiedossa.
Muunsin taas kerran perus ohjetta, mutta näinkin hirveän herkullista. (Voiko sanaa hirveä ja herkullienen käyttää samassa lauseessa?)
Aidon reseptin saatte itse katsoa uudesta Maku-lehdestä.

150 g kylmäsavustettua lohta
1 punasipuli
2 rkl tilliä
3 tl roseepippuria
2 dl maustamatonta jogurttia

Leikkaa lohi pieniksi suikaleiksi.
Kuori ja hienonna sipuli.
Murskaa kämmenessä roseepippurista karkeaksi rouheeksi.
Sekoita kaikki viettelys aineet kulhossa sekaisin.  Anna maustua jääkaapissa.
Meillä maisteltiin ihan tälläisenään ja leivän päällä.


keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Lohipihvit katkarapukastikkeella


Taas tuli syötyä itsensä ähkyksi.
Katkarapukastike on jo loppu, kun Ukkoseni keksi laittaa loput siitä leipiensä päälle ja samaan hengenvetoon kysyi, että voisiko tätä tehdä lisää.
Oikeaan lohipihvi ohjeeseen ei kuuluisi lainkaan maustamatonta jogurttia, siispä taikinasta tulee aikas tönkköä ja pihvejä ei siinä tapauksessa tule, kun neljä kappaletta isoja ja meheviä.
Mutta näin meillä neljä pihviä ei riittäisi millään joten jatkoin hieman taikinaa.


300 g lohisuikaleita marinaadissa (minulla marinaadina oli tällä kertaa hunaja)
1  sipuli
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl sitruunapippuria
1-2 rkl tilliä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
PAISTAMISEEN:
voita

Kaada lohisuikaleet kulhoon ja lisää kaikki muutkin aineet.Surauta tehosekoittimella muusiksi. Anna makustua hetki jääkaapissa.
Paista ohukasipannulla kauniita tasakokoisia lettusia.
Kauhalla saa hyvin kaavittua kulhosta notkeaa taikinaa lettupannulle sopivia määriä.


Valmista katkarapukastike joko ensimmäisenä tai lohipihvi taikinan ollessa makustumassa jääkaapissa.
Ota pakaste katkaravut sulamaan siivilään. Kaada hieman lämmintä vettä päälle.

n. 300 g katkarapuja
1 dl majoneesia
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
1-2 rkl tilliä
2 hyppysellistä sormisuolaa
sitruunapippuria 
1 tl paprikamasustetta

Sekoita kaikki katkarapukastikkeen ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa hetken aikaa.

Lantturanskalaiset


Eilen makkaraperunoita tehdessäni tuli mieleeni lantun puolikas, joka oli jo jonkin aikaa kuljeksinut jääkaapin vihanneslaatikossa.
Niinpä ajattelin, että nyt lanttu saa kyytiä.
Tuli kyllä todella maittavia ranskalaistia.
Täytyy vain muistaa yksi asia lantturanskalaiset kannattaa syödä heti uunista tullessa, sillä ne pehmenevät nopeasti.
Käytin öljynä pippuristen tapasherkkujen marinadiöljyn, siksi mukana on ruohosipulin paloja. Mutta tähän käy ihan öljyksi tavallinen oliiviöljykin tai esim. aurinkokuuivattujen tomaattien marinaadi öljy.

300 g lanttua
1/2 dl öljyä
1/2 tl sormisuolaa
1/2 tl valkosipulimurskaa
ripaus chilimaustetta

Viipaloi lanttu pieniksi ranskalais paloiksi ja laita ne uunin kestävään vuokaan. Kaada lanttusuikaleiden päälle öljy ja mausteet.
Sekoita niin, että maut tasaantuvat.
Paista uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.