torstai 31. tammikuuta 2013

Italialainen omenapaistos


Pakkanen on vielä pullollaan omenan paloja valmiiksi leikattuina, joten on ihanaa aloittaa leipominen.
Tällä ohjeella on muutenkin mukavaa leipoa, koska aikaa ei tuhraannu nimeksikään.
Tämän piiraan tein eilen ja nyt meni juuri viimmeiset rippeet tyttöjen suihin. 
Näytti olevan haluttua tavaraa ei sillä söin ja tykkäsin itsekin. Pinta oli ihanan rapeaa ja sisus ai ai, kuinka herkullista.

Pinnan mantellilastut vaihdoin fariinisokeriksi, koska nuorimmainen on pähkinöille ja manteleille allerginen.

4-5 hapahkoa omenaa
n. 1 tl kanelia

TAIKINA:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 3/4 dl vehnäjauhoja

PINNALLE:
(1/2 dl mantelilastuja)
1/2 dl fariinisokeria

Kuori ja lohko omenat. Levitä ne korkeareunaiseen piirasvuokaan.
Ripottele pinnalle kanelia.
Vaahdota huoneen lämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Nostele taikina omenoiden päälle. Taikina leviää paistamisen aikana. Ripottele pinnalle fariinisokeri.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Omenaletut


Tässä uudesta S-kauppojen yhteishyvä-lehdestä, maukkaiden omenalettujen ohje.
Tästä määrästä tulee n.8 kpl isoja lettuja.
Lettutaikinasta tulee sitä parempaa ja maukkaampaa mitä enemmän se saa turvota. 
Joten voit tehdä taikinan jo hyvissäajoin jääkaappiin. Minäkin teen taikinan heti aamusella ja usein paistelen vasta iltapäivällä letut valmiiksi.

4 dl omenamehua
1 kananmuna
1 tl vaniliinisokeria tai ohjeen mukaan 1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Vatkaa ainekset keskenään. Viimmeisenä kananmunat niin ei jää jauhopaakkuja taikinaan.
Anna taikinan turvota vähintään puolisen tuntia.
Kuumenna paistinpannu ja paista ohukaiset vähässä rasvassa keskilämmöllä kauniin kullanruskeiksi.
Ripottele pinnalle sokeria ja nauti.
Tai tarjoile letut omenalohkojen kanssa, vaniljasokerilla maustetun kermarahkan kera.



keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Juustokurpitsat


Tekipäs taas mieli jotain kasvis herkkua, niinpä pyysin Ukkoseni tuomaan kaupasta kesäkurpitsaa.
Ohjeen löysin vanhasta 2002 vuoden Valion Kodin ruokavuosi lehtisestä.
Ja eikun kokkaamaan.

Vaikka ulkona onkin tänään tuullut ja tuiskunnut niin,
meillä täällä Tupun tuvassa on varmaan alkanut  kesäkausi, kun kaikki ruoka, jota teen on sellaista mitä voisi myös grillata ;))


1/2 kesäkurpitsa 
sitruunapippuria
1/2 rkl voita
1 sipuli
50-100 g pakastemaissia
1 valkkosipulinkynsi hienonnettuna
mustapippuria
n.50 g homejuustoa
1/2 dl persiljaa

Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa. 
Koverra lusikalla sisus pois ja silppua se pieniksi paloiksi. Ripottele kurpitsan sisälle sitruunapippuria. Kuumenna pannulla voi ja lisää siihen sipuli, maissi, valkosipuli ja viimmeisenä kesäkurpitsan palat.
Kuullota kevyesti älä ruskista.
Mausta seos pippurilla ja lisää homejuusto ja persilja.
Täytä kurpitsat kasvis-juustoseoksella. 
Kuumenna joko grillissä tai uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Tarjoile kasvisruokana sellaisenaan tai lihan tai makkaran lisäkkeenä.



Mahti sienipihvi ja pinaattiperunamuusi


Taaskaan kuvat eivät imartele tätä ruokaa. En saanut leivinpaperia millään pois vuoan alta niin, ettei iso pihvi olisi siinä mennyt hajalle.
Siispä kuva on mikä on.
Loput sienet täytin koskenlaskijasulatejuustolla ja kiedoin pekoniin.
Tämä on näitä kesämme pravuureita. 
Vaikka annokseni olikin tuo alakuvan annos oli vatsani aivan täynnä, kaiken syötyäni.

3/4 dl korppujauhoja
1 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl rasvatonta maitoa
1 kananmuna
1 rkl sinappia
1 tl rakuunaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
50 g herkkusieniä
400 g naudanjauhelihaa

Sekoita korppujauhot, jugurtti, maito, mausteet ja kananmuna sekaisin ja jätä kulhoon hetkeksi turpoamaan. Paloittele sienet pieniksi paloiksi ja sekoita ne ja jauheliha korppujauhoseokseen.
Muotoile kostutetuin käsin, uuninkestävälle vuoalle leivinpaperin päälle iso pihvi. 
Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Tarjoile perunamuusin kanssa.



Tein tavallisen perunamuusin ja sekoitin joukkoon pakastepinaattia. 
Kannattaa laittaa ensin osa ja katsoa ettei muusi värjäänny aivan vihreäksi. 

tiistai 29. tammikuuta 2013

Tunnustuksia




Minun on tunnustettava teille...
...että olen todella tumpelo näiden tunnustusten kanssa.
Mutta tottakai olen todella otettu, kun niitä saan ja tälläkertaa kävikin niin onnellisesti, että sain tämän tunnustuksen kahdelta taholta.
Eli kiitos sydäntunnustuksesta kuuluu teille
  Maalla melkein kaupungissa-blogin Katja Inkerille
ja 
Saga life- blogin Sagalle.


Tämä tunnustuksen sisältö menee jotensakin näin:
Kiitän tunnustuksen antajaa ja linkitän hänet blogiini.

Jaan tunnustuksen eteenpäin viidelle ihanalle blogille ja ilmoitan siitä heille toivoen heidän hyväksyvän sen ja jakavan taas eteenpäin.

Minä jaan tämän tunnustuksen nyt näin:






Juusto-kaalisalatti


Tästä salaatista ei voi olla pitämättä.
Ja kaiken lisäksi salaatti sopii niin tälläisenään syötäväksi tai lihan, nakkien, braatwurstin  kuin lihapullienkin seuraksi.
Kannattaa kokeilla esim. kesän kynnyksellä ensimmäisten grilli lihojen tai makkaran seuralaiseksi.

Taitaa jo näkyä kova intoni kevään ja kesän suhteen. Kasvihuone ja nuo kohopenkit ihan kutkuttaa jo multasormeani.
Mutta ei hätää tällä viikollahan jo päästään pitkästä tammikuusta ja tulee lyhyt ja toivottavasti aurinkoinen helmikuu.

4-5 annosta

250 g keräkaalia
n.1/4 tl suolaa
1 porkkana
1/2 prk ananasmurskaa
2-3 dl kermajuustoraastetta tai 100 g raejuustoa
KASTIKE:
1 dl maustamatonta jugurttia
1/2 rkl sitruunanmehua
1/2 rkl sinappia
1/2 rkl sokeria
 1/4 tl mustapipuria

Raasta kaali karkeaksi raasteeksi. Lisää joukkoon suola.
Anna seistä huoneen lämmössä noin tunnin ajan.Valuta sitten irronut neste kaalista pois.
Raasta kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi.
Valuta anannaksesta liika liemi pois. Lisää sitten porkkanaraaste, ananasmurska ja juustoraaste tai raejuuto kaalin joukkoon..
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja yhdistä salaattiin. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. 
Ja eikun nauttimaan.



maanantai 28. tammikuuta 2013

Vehnälimput


Tämä ohje löytyi uudesta Leivotaan-lehdestä. Olen itsekin näitä saman sorttisia leipiä tehnyt ja ne hyväksi todennut.
Siispä tämäkin versio oli meidän perheen mieleen.
Toisen leivistä annoin Ukkosen kaverille, joka meitä aina jeesaa ja auttaa niin puun tuonneissa kuin muissakin asioissa.

6 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Sekoita hiiva hyvin maidon joukkoon ja lisää siirappi sekä suola.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan. 
Anna taikinan kohota leivinliinan alla kulhossa noin 40 minuuttia.
Jaa taikina neljään osaan ja leivo kustakin osasta paksut patukat.
Letitä kaksi patukkaa ja muotoile niistä leipä, jonka asettet leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. (Minun vuokani on silkonia, joten en niitä vuoraa leivinpaperilla vaan laitan leivät sinne sellaisenaan.)
Tee toisille patukoille samanlailla. 
Anna leipien kohota leivinliinan alla peitettynä vielä noin 40 minuuttia. 
Paista uunin alimmalla tasolla 220 asteessa noin 25-30 minuuttia

Hedelmäinen broileripasta


Nyt sai pakasteesta viimmeinen broilerisuikale paketti kyytiä.
Siitä tehtiinkin persikalla ja ananaksella ryyditettyä kanapataa uunissa.


n. 300 g kierrepastaa
300 g broilerin suikaleita
1 sipuli
200 g wok-sekoitusta
1 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
1/2 tl mustapippuria
5 säilyke persikan puolikasta
1 tlk ananas murskaa valutettuna
5 dl ruokakermaa+ maitoa
3 dl juustoraastetta

Keitä pasta ohjeen mukaisesti.
Paista broilerin suikaleet ja sipuli pannulla.
Lisää kypsän suikaleen joukkoon  wok-vihannekset ja anna hautua pannulla parisen minuuttia.
Mausta broileri-kasvisseos  ja yhdistä valuutetun pastan kanssa. Kaada seos uunin kestävään vuokaan.
Laita joukkoon myös ananasmurska ja persikka palat.
Kaada joukkoon myös kerma-maitoseos ja juustoraaste.
Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin.
Pinnalle voit halutessasi ripotella vielä hieman juustoa.
Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia, että pinta saa kauniin värin.



sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Pestomarinoidut broilerpalat


Lähdimme pojan kanssa Ikeaan ja siellä se päivä menikin rattoisasti kierrellessä.
Päivällä laitoin pestokanaa uuniin ja herkuttelimme sillä ja lohkopotuoilla. Lohkopotuille laitoin vain öljyä ja tacomaustetta kaveriksi.
Lautasella on myös yksi orpo kokolihapatukka, joita tein naudanjauhelihasta vain mustapippuria ja suolaa käyttäen.
Meni kun kuumille kiville, vaikka ulkonäkö ei taas ollut mikään mieltä ylentävä.
Pesto broilerin seuraksi kuului, tämä kurkku-tomaattikastikke, joka olikin mukava yhdistelmä. 

4 kpl broilerin rintaleikkeitä
n. 50 g sulatettua voita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
1/2 dl tomaattipestoa
1/2 tl suolaa

Yhdistä peston sekaan kaikki ainekset ja kaada broilerinrintafileiden päälle.
Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
Sekoittele välillä, jotta maut tasaantuvat.
Nosta broilerit huoneenlämpöön puoltatuntia ennen valmistusta.
Voit grillata broilerit grillissä tai paistaa kypsiksi uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Voitele välillä voi-pestoseoksella.


Yksi orpo broileri jäi syömättä, jos ei illalla mene parempiin suihin niin huomenna teen tästä herkullisen broilersalaatin.


Kurkku-tomaattikastike broilerille


Tämä "kastike" on tarkoitettu broilerin leikkeiden päälle.
Toki voi salaattinakin syödä oli todella hyvän makuista kun äsken maistoin.

Viikonloppu on mennyt työn touhussa. Tänään  valmistin aamutuimaan broilereille marinadin, jossa rintafileet nyt maustuvat. 
Ukkoseni alkoi puusavotan, eilen kun saimme pihaan koivuklapeja peräkärryllisen.
Olen kutonut ja purkanut verhoa vuoron perää ja taivastellut itseäni, kuinka voin jättää yhden kuvion kokonaan välistä.
Tälläistä täällä tällä kertaa, nyt reseptiä kehiin ja opettelemaan virkkausta :))

1/2 kurkkua
2 tomaattia
2 dl maustamatonta jugurttia
2 dl raejuustoa
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunapippuria
1-2 tl suolaa
1/2 dl persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

Halkaise kurkku ja kovetta siemenet pois lusikalla.
Halkaise tomaatti ja ota sieltäkin siemenet pois. Kuutio kurkku ja tomaatti pieneksi


perjantai 25. tammikuuta 2013

Kurkku-itusalaatti



Meillä on ollut pitemmän aikaa yksi suur suosikki mungpavun idut.
Niitä menee sellaisenaan vaikka kuinka paljon.
Maistuu kyllä hyville aivan kun herneitä söisi.
Tällä kertaa kuitenkin tein niistä salaattia.
Tässä salaatissa sekoitin päälle menevät aineksetkin sekaisin, muuten olisi raejuusto mennyt parempiin suihin ja hitaammat ei olisi sitä saaneet ollenkaan maistella.

1/2 kurkkua
2-3 dl mungpavunituja
100 g pakasteherneitä

KASTIKE:
2 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl viherpippuria murskattuna
ripaus suolaa

PINNALLE:
1 dl raejuustoa
korianteria

Suikaloi kurkku. Sekoita kulhossa salaattiaineet.
Yhdistä kastike aineet ja sekoita salaatin joukkoon. Ripottele pinnalle raejuusto ja hienonnettu korianteri.


Marinoidut lohipihvit ja makea chilikastike


Ostin viikolla valurautaisen parilapaanuun ja tänään se pääsi ensi kertaa tositoimiin.
Paistelin siinä lohimedaljonkeja ja röstiperunoita ja olin kerrassaan tyytyväinen ostokseeni.


Ensin valmistin MAKEAN CHILI-JOGURTTIKASTIKKEEN:

2 dl ruokajogurttia
n. 3 rkl sweet chili sause-valmiskastiketta
PINNALLE:
ruohosipulia

Tein 4 lohipalalle marinadin.

3 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
1 rkl väkevää sinappia
1 tl sitruunanmehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään. Anna marinadin hetki maustua.
Levitä sudilla lohien päälle marinadia.
Paista kalat kypsiksi ja herkuttele. 



torstai 24. tammikuuta 2013

Hedelmäinen salsa


Nyt täytyi saada piristystä päivään ja sitä saatiin tällä kertaa hedelmäisellä salsalla.
Tämän ohjeen löysin vanhasta Maku-lehdestä parin vuodentakaa.

Olen tässä könöttänyt hoidokeiden lähdön jälkeen teeveetä katsellen ja virkaten. Josko jo viikonloppuna pääsisin näyttämään tekeleeni teille.

1 prk ananasmurskaa
1 omena kuutioina
1/2 paprikaa kuutioina
2 tl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
ripaus cayennenpippuria

Valuta ananasmurska siivilässä ja yhdistä sen jälkeen kaikki salsan aineet keskenään.
Anna maustua vartin verran.



Kookos-omena uuniriisipuuro


Aamupalalla tänään uuniriisipuuroa mansikkakiisselin kanssa.
Hieman makua tavalliseen puuroon tuo kookosmaito ja omena, joden maut sopivat hyvin yhteen.

Täällä alkaa poika valmistautua taas töihin lähtöön. Alku vuosi on ollut koulusta työharjoittelua ja poika sai kaverinsa kanssa paikan tästä läheltä huonekaluliikkeestä, jossa pojat ovat tykännet olla.

2 dl riisiryynejä
2 omenaa kuutioina
2 dl kookosmaitoa
8 dl maitoa
1 kanelitanko
1 tl suolaa
3 rkl siirappia

Voitele uunivuoka.
Lisää vuokaan riisit ja omena palat.
Sekoita joukkoon kookosmaito ja vesi.
Mausta kanelitangolla ja siirapilla sekä suolalla. Kypsennä 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia.



keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Tomaattinen possukasti


Tälläisiä lihakastikkeita on tullut tehtyä ennenkin. 
Melkeinpä valmistan aina kastit ensin uunissa saa lihasta maukkaampaa ja mureampaa. 
 Samalla, kun valmistaa jotain toista uuniruokaa, kannataa valmistella lihat uunissa seuraavan päivän kastiketta varten.
Lapset meillä ainakin tykkäävät ja näyttää se Ukkosellekin maistuvan santsasi kaksi kertaa :))

Nuorimmaisen kanssa oli juuri arviointi keskustelu koululla. Kyllä tyttöä jännitti. Mutta eipä siellä mitään erikoita ollut kaikki ok.
Ukkoseni kanssa saamme kuulemma taputtaa tyttöä illalla päähän, sanoi opettaja. 
Iloisin mielin tyttö pääsi jatkamaan kavereidensa kanssa kesken jääneitä touhujaan.
Me Ukkosen ja pojan kanssa suuntasimme kaupoille.


1 sipuli
7 uunikuivattua tomaattia (aurinkokuivatut tomaatitkin käy)
2 porkkanaa
1 pss keittojuureksia
400 g possun suikalelihaa
1 lihaliemikuutio
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
vettä

Leikkaa sipuli isoiksi paloiksi ja ruskista ne lihojen kanssa uunin kestävässä padassa. Lisää joukkoon kaikki muut ainekset ja laita levy pois päältä.
Vettä kannattaa laitta juuri sen verran, että lihat eivät kokonaan peity. Katso tekstin yläpuolelta olevasta kuvasta.


Tässä kuvassa on liha ollut uunissa 200 asteessa noin tunnin.
Usein jätän vielä jälkilämmölle muhimaan uuniin.

Lisää tässä vaiheessa vettä noin 8 dl-10 dl
1/2-1 dl vehnäjauhoja sekoita hyvin
1 lihaliemikuutio vielä mukaan 
suolaa maun mukaan 
Jos haluaa tummenmman kastikkeen voi lisätä jokkoon hieman soijakastiketta

Anna kiehua levyllä hetken ja laita sitten lämpö pois ja jätä kasti muhimaan.
Tällä kertaa kasti sai kaverikseen makaronia tai perunamuusia kumpaa sitten itse halusi ottaa.


Sipulinen seitigratiini


Pidän itse paljon kalaruoista ja yksi parhaista sellaisista on kalagratiini. Gratiinin voi tehdä pitemmän kaavan mukaan eli valmistaa itse valkkokastike ja latella kasviksia kalan päälle. 
Tällä kertaa kuitenkin käytin oikotietä ja laitoin valkokastikkeen tilalle ruokakermaa ja ranskankerman lopun.
Herkkua on näinkin.

Tänään päästäänkin helpommalla ruoanlaitossa. Eilen oli taas viikottainen uuni ruokapäivä ja valmistin tämän gratiinin, possunlihakastikkeen, uunipuuroin sekä pannarin uunissa.
Tänään saa vain syödä eilen valmistettuja herkkuja.

1 pkt pakaste seitä
1 iso sipuli
1 punasipulia
1 tl öljyä
2 dl ruokakermaa
1 dl raskankermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 rkl kapriksia

Sulata sei. Leikkaa sipulit renkaiksi.
Kuulloota sipuleita öljyssä muutama minuutti.
Lisää pannulle ruokakerma ja mausteet.
Nosta kala uunivuokaan. Kaada päälle sipulikastike ja ripottele pinnalle kaprikset.
Kypsennä 200 asteessa uunissa noin 20-25 minuuttia.



tiistai 22. tammikuuta 2013

Israelilainen salaatti



Tässä salaatissa olisi tärkeää saada kaikki raaka-aineet tasakokoisiksi kuutioiksi.
Minulla ei oikein viitseliäisyys siihen riittänyt, mutta pientä ja nättiä tästä tuli ja aivan valtavan hyvän makuista.

Lopulta sain aikaiseksi vaihtaa keittiön verhot. Tonttuverhot saivat vaihtua vaaleisiin pellavaverhoihin. Tulipas tuvasta taas ihanan valoisa. Nyt saa kevät aurinko paistella sisälle Tupun tupaa.

2 isoa tomaattia
1/2 kurkkua
1/2 isoa sipulia
1/2 dl persiljaa tai minulla oli korianteria
1/4 dl sitruunamehua
1/dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria oman maun mukaan

Valitse tähän salaattiin kypsiä ja meheviä tomaatteja.
Kuori sipuli.
Leikkaa toamaatit ja kurkku tasakokoisisksi, noin 1/2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi.
Kaada kaikki ainekset salaatti kulhoon.Lisää joukkoon sitruunamehu ja öljy. Silppua joukkoon tuore korianteri. Mausta kevyesti. Sekoita salaatti hyvin.


maanantai 21. tammikuuta 2013

Juusto-kinkkupiilot


Tässä vielä sunnuntain kinkkupiilot.
Näitä herkkuja voi tehdä vallan mainiosti myös broilerin ohutleikkeestäkin, mutta tällä kertaa sisälle pääsi palvikinkkuleikettä ja keittokinkkukin käy vallan mainiosti.

Ukkoselleni totesin, että huomiseksi on taas puuhaa vaikka kuinka paljon. Joten rakas Ukkoseni lupautui kuorimaan huomiset perunamuusi potut, kun teille tätä tänne kirjoittelen. 
Mutta toisin kävi.
Poistin vahingossa koneeltani kaikki kuvat. No, mikäs siinä taas oli pyydettävä Ukkostani auttamaan tämän tenkkapoon kanssa. 
Eikä siinä vielä kaikki poistin kuvat vielä uudemman kerran heti Ukkoseni ne takaisin saadessa.
Eipä ole tälläistäkään ennen sattunut. Laitetaan nyt tämä kömmi  uuden selaimen piikkiin. Vikahan ei tietenkään voi olla minussa ;))
Onneksi siinä välissä sain tehtyä huomiseksi aivan mielettömän ihanaa salaattia, mutta siitä tulee juttu sitten huomenna.

5 kpl voitaikinalevyjä 
75 g ohuen ohutta broilerileikettä tai keittokinkkua, minulla palvikinkkua.
75 g mietoa kermajuustoa esim. oltermanni
pizzamaustetta
valkosipulirouhetta

VOITELUUN: 
muna

PÄÄLLE:
seesaminsiemeniä

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikinaa hieman ohuemmaksi ja leikkaa kahtia.
Laita taikinan päälle leikkelesiivu ja tanko juustoa. Ripottele päälle mausteet.
Kääri paketiksi. Nipistele saumat hyvin kiinni ja taita sivut alle. Rullaa vielä käden alla muutama kerta pakettia.
Nostele kääröt leivinpaperin päälle uunipellille.
Voitele munalla ja ripottele seesaminsiemenet pintaan.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Kevyt tomaatti-kanakeitto


TERVETULOA LUKIJAKSI FIRE FOX. 

Tänään tuli taas heräiltyä aikaisin ja aloin valmistamaan päivän ruokaa. 
Kevyttä kanakeittoa tomaatilla saostettuna.
Oliivit antavat mukavan suolaisen maun ruokaan.

Joku tarkka silmäinen on varmaan jo huomannutkin, että käytän nykyään broilerisuikaleiden sijasta broilerin fileeleikkeitä.
Siihen on omat syynsä. 
Katselin erästä ulkomaista ruoka-ohjelmaa ja siinä kokki käytti broilerin fileeleikkeitä  kahdesta eri syystä.
Broilerisuikaleissa on enemmän rasvaa kun fileessä ja toisena kun laittaa leikkeitä esim. suikaleina ruokaan, tulee laitettua vähemmän lihaa ja silloin tulee yleensä laitettua vasta vuoroin enemmän kasviksia.
Tässä nyt näette olen selvä mainoksen uhri, mutta silti meillä muuttui broilerinsuikaleet leikkeiksi jotka paistan ja suikaloin itse ruokiin.


1 broilerin fileeleike
1 porkkana
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
7 dl vettä
n.300g yrttimaustettua tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
1 kanaliemikuutio
1/2 dl oliiveja viipaleina

Paista broilerin leike pannulla kypsäksi ja leikkaa paloiksi hieman jäähtyneenä.
Raasta kuorittu porkkana karkeaksi raasteksi. Kuori ja silppua sipuli. 
Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon broilerin liha, kasvikset ja tomaattimurska.
Mausta ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää lopuksi oliiviviipaleet.



sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Uunikuivatut tomaatit


Aina ei tarvi olla kesä ja kärpäsiä, kun alkaa kokkailla näitä kesäisiä herkkuja. 
Meillä alkoi tomaatit olla nahistumassa ja uuniin oli menossa lauantaina makaronilaatikko ja valkosipulit. Miksei vielä tomaatitkin ajattelin ja niinhän siinä sitten kävi. 
Näistä osa syötiin heti ja loput päätyi salaatin joukkoon.

Kävin tuossa pikku kävelylenkillä, vastassa vanhempaa tyttöä, joka oli kaverillaan kyläilemässä. 
Nyt vain Ukkoseni lämmittämään saunaan löylyhin ja sitten onkin jo aika käpertyä peiton alle lukemaan kirjaa ja odottamaan nukkumattia tulevaksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa teille kaikille lukijoille.

tomaatteja
suolaa 
sokeria
rouhittua mustapippuria
timjamia
oliiviöljyä

Halkaise tomaatit. Painele sormin suurin osa siemenistä pois tomaatin sisältä.
Levitä tomaatin puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle mausteet. Lopuksi voitele kevyesti öljyllä. 
Paista uunissa 125-150 asteessa noin 1tunti-puolitoista.


Vadelma viinerit


Tässä nopeita ja herkullisia viinereitä voitaikinasta. 
Itsellä vaan taisi hieman mennä lapasesta näiden viinereiden täytteiden kanssa.  (Osa täytteistä näet tursusi pellille.)
No, seuraavalla kerralla jätän suosilla hillon pois ja laitan vanilja täytteen päälle vain tuoreita vadelmia. No, syötyä viinerit ulkonäöstään huolimatta tuli.

Sukulaiset soitteli aamupäivällä piipahtavansa kylässä. Olin juuri aloittanut siivouksen, mutta ei hätää.
Onneksi aikaa oli, niin siivouksen loppuun saamiseksi, kuin leipomiseenkin. Melkeinpä siivouksesta oli hyötyä, kerkisin rauhassa miettiä mitä tarjoilisin vieraille.
Onneksi pakkasesta löytyi voitaikina levyjä yksi paketillinen.
Siitä sitten valmistin niin makeat, kuin suolaisetkin syötävät, tuota pikaa.
Kyllä olikin mukavaa taas turista kuulumisia kahvikupposten ääressä. Nyt vaan täytyy saada itseään niskasta kiinni ja pyydellä vieraita hieman tiuhempaan tahtiin.




Leikkasin puoliksi voitaikina levyn ja laitoin päälle vanilja rahkalevitettä. Nostin kulmat keskelle ja laitoin päälle vadelmahilloa (hillon voi halutessaan jättää pois.)
Päälle pakaste vadelmia ja raesokeria.
Voitele viinerit kananmunalla.
Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla noin 10-15 minuuttia.



Kana-omenasalaatti



Aamulla tein tälläisen salaatin, jota ajattelin syödä itse ihan ruoaksi. Muut saavatkin syödä eilistä makaronilaatikkoa.

Kävimme pitkästä aikaa Ukkoseni kanssa iltakävelyllä. Kyllä nukkuikin taas oikein makoisasti pienen lenkin jälkeen.
Ja tänään sama kuntoilu jatkui Ukkosen kanssa lumenluonnin merkeissä.
Elikkä sunnuntai päivä on alkanut todella reippaissa ja pirteissä merkeissä. 

1 broilerin rintafilee
1 dl maustamatonta jugurttia
1 tl currya
1 omena
100 g juuriselleriä
1 sellerinvarsi 
suolaa ja pippuria

Leikkaa paistettu kanaleike siivuiksi.
Sekoita jugurtti ja mausteet.
Raasta omena ja suikaloi juuriselleri ja pilko varsiselleri. Sekoita ainekset kastikkeen sekaan. 
Nauti ruisleivän kanssa.

lauantai 19. tammikuuta 2013

Paahdetut valkosipulit



TERVETULOA LUKIJAKSI TUPUN TUPAAN ANNI.

Tänään herkuttelimme  makaronilaatikolla ja näillä messevillä uuni valkosipuleilla.
Nämä sipulit sopivat niin tälläisenään syötäviksi kun salaatteihin tai ruokiin sekä leivän päälle puristettuina.
Näitä sipuleita on kaiken lisäksi näppärä tehdä samalla, kun tekee uuniruoankin.

Olemme tästä lähdössä kaupoille koko porukka, kun tuo nuoriso saa yläkerran siivottua.
Sitten kun päästään ostoksilta kotiin, niin on minun vuoro alkaa siivota.

Leikkaa sipuleista "lakki" pois siten, että joka kynnestä näkyy vähäsen. Lado kokonaiset sipulit uunivuokaan ja voitele leikkauspinta öljyllä. Suolaa ja pippuria sekä yrttimaustetta.  Laita uunissa 175 asteessa (kiertoilma 150 astetta) 1-1,5 tuntia. Sipuleista tulee ihanan pehmeitä.
Päälle voit laittaa myös noron hunajaa.




perjantai 18. tammikuuta 2013

Broileri-riisivuoka


Täytyisköhän tässä olla huolissaan, kun nyt meinaa jäädä nämä kuvat vallan ottamatta.
Nytkin on vain tämmöinen puoliksi syöty laatikon loppu, eikä edes lautasesta tullut otettua kuvaa.
Ruoka oli kuten näette herkullista. (Pakkohan sen on olla, kun jää kuvatkin ottamatta.)

Tänään aamusella istuttelin ensi kesäksi turveruukkuihin tomaatit, chilit ja paprikat. Katsotaan nyt kuiunka muijan käy. Viimme vuonna istutukseni olivat myöhässä ja sainhan kasvihuoneenkin vasta kesän korvalla ja kerkisin saada peräti kaksi chiliä ja kaksi paprikaa. Tomaattia kyllä tuli yllinkyllin.
Mutta jos tänä vuonna saisi sadot alkamaan aikaisemmin ja jatkumaan sinne ensi pakkasiin, niin suoritus olisi huikea.
    3 dl riisiä
    1 sipuli
    400g maustamattomia broilersuikaleita
    200 g pakaste parsakaalia
    1 tl mustapippuria
    2 tl currya
    1 tl suolaa
    2 dl juustoraastetta
    2 dl ranskankermaa
    2 dl ruokakermaa
    2-3 dl vettä+ kanaliemikuutio

    Laita 3 dl riisiä uunivuokaan (raakana), lisää joukkoon broilerisuikaleet ja sipulit ja parsan kukinnot. Laita vuokaan nestettä yhteensä n. 7,5 dl

    Sitten vain vuoka uuniin 200 asteeseen noin tunniksi! Helppoa, kun ei tarttee mitään keitellä eikä paistella erikseen.


    torstai 17. tammikuuta 2013

    Kotitekoinen ranskankerma


    Olen nyt kaksi kertaa tällä viikolla valmistanut omatekemää ranskankermaa.
    Tulee kyllä todella kaupan ranskankerman veroista, jos ei parempaakin.
    Tämän hyvän vinkin sain uudesta Glorian ruoka ja viini-lehdestä.

    Tänään onkin ollut rauhallinen päivä. Vähän hoidokkeja ja päivällä kävi uusi hoitolapsi tutustumassa. Elokuussa, kun kaksi hoidokkia vaihtuu eskarilaisiksi pääsee uudet hoidokit taas aloittamaan.

    Yhdistä 2 dl kuohukermaa ja 2 rkl sitruunanmehua. 
    Anna olla huoneen lämmössä liinan alla peitettynä 12 tuntia. 
    Siirrä sen jälkeen jääkaappiin.


    Auringonkukka-kaurarieskat



    Nyt kevättä odotellessa voi ruokakin saada mielen aurinkoiseksi.
    Näiden nopeiden rieskojen ohjeen löysin Raision resepti sivuilta.
    Mahtavan makuisia herkkuja, se täytyy teille nyt kertoa. Varautukaa tekemään lisää pikapuoliin.
    Onneksi valmistuksessa ei kauaa nokka tuhise.

    1 porkkana
    9 dl kaurahiutaleita
    6 dl piimää
    1 dl nestemäistä margariiniä
    1 rkl hunajaa
    1 tl suolaa

    PÄÄLLE:
    1 dl juustoraastetta
    1/2 dl kaurahiutaleita
    172 dl auringonkukansiemeniä

    Laita uuni päälle 250 asteelle.
    Raasta porkkana isolla terällä. Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita puulastalla sekaisin.
    Ota lusikalla pellille leivinpaperin päälle kasoja taikinaa ja taputtele littanaksi.
    Ripottele pinnalle juustoraaste kaurahiutaleet sekä auringonkukan siemenet.
    Paista uunissa 10-15 minuuttia niin että pinta on tullut kauniin väriseksi.

    keskiviikko 16. tammikuuta 2013

    Kana-sika-nautamureke


    Tervetuloa lukijaksi Anne.


    Taas meinasi jäädä kuva ottamatta.
    Olin jo syönyt, kun huomasin etten ollut ottanutkaan kuvaa murekkeesta (jota oli jäljellä kolme palaa.)
    Eli tässä tämmöinen pikku annos, että sain kuvan napattua.

    Tässä murekkeessa kävi pieni kömmähdys. Ostin tarjous sikanauta jauhelihaa 250 g kaupasta ja otin pakkasesta 250 g jauhelihaa että saan syötettyä koko porukan. 
    No, tänä aamuna sitten huomasin, että pakasteesta ottamani jauheliha onkin kananpojanpaisti jauhelihaa. 
    Niinpä murekkeesta tuli sika-nauta -kana mureke, mutta kyllä oli herkullista.

    2 dl perunamuusia
    1 muna
    1 sipuli
    1 dl korppujauhoja
    1 1/2-2 dl maustamatonta jugurttia
    1 1/2 tl suolaa
    1 tl paprikajauhetta
    1/2 tl mustapippuria
    250 g kananpojanpaisti jauhelihaa
    250 g sika-nautajauhelihaa

    Laita kulhoon kananmuna, muusi, hienonnettu sipuli ja korppujauhot sekä jugurtti sekoita.
    Anna turvota hetki ja lisää joukkoon mausteet ja jauhelihat. Sekoita ainekset tasaiseksi.
    Kaada murekemassa leivinpaperin päälle uunipellille ja muotoile kostutetuin käsin pitkulaiseksi murekkeksi.
    Paista 200 asteessa noin 35-45 minuuttia.

    maanantai 14. tammikuuta 2013

    Suppilovahvero-pekonipasta


    Nukuttelen tässä viittä hoidokkia ja kolme on ulkona leikkimässä ja odottavat kerhoon lähtöä.
    Mumsku alkoi kutomaan olohuoneessa huovutettuja lapasia. (Saatiin Mumsku kyläilemään meille, lapset ovat taas innoissaan. kun on jotain erilaista touhua.)

    Aamulla väsäsin marjakiisselin, tuttuun maanantaiseen tyyliini ja vein sen kellarin rappusille jäähtymään. Välipalle saadaan viileää vadelma-punaviinimarjakiisseliä.
    Aamu puurona oli kaurapuuro, josta itsekin tykkään menee aina lautanen pari lasten syödessä minultakin.
    Sitten tähän tämän päivän ruokaan eli kuivattuja suppilovahveroita pastan kanssa. Kyllä maistui herkulliselle.

    spagettia
    1 sipuli
    1 pkt pekonia
    1-1 1/2 dl kuivattuja suppilovahveroita
    50 g koskenlaskija voimakas
    1-2 dl maustamatonta jugurttia
    2 dl parsakaalia
    2 tomaattia
    ripaus suolaa

    PINNALLE: 
    parmesaania

    Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
    Silppua sipuli ja suikaloi pekoni paista ne pannulla.
    Lisää joukkoon kuivatut sienet ja sulatejuusto.
    Kaada melkein kypsä spagetti pekoniseoksen joukkoon. 
    Mukaan saa tulla hieman spagettien lientä eli vettä.
    Lisää joukkoon parsakaalit ja anna niiden kypsyä. 
    Ruoan ollessa valmista lisää joukkoon vielä tomaatit paloina ja mausta tarvittaessa.