maanantai 9. joulukuuta 2013

Vuoka hiivaleipä


 Tänään olikin taas uuni päivä.
Tuli tehtyä leipää, lihaperunasoselaatikkoa, pannaria ja lihakastikkeen lihat olivat myös muhimassa uunissa.
Tämä leipäohje on suoraan Myllyn paras hiivaleipäjauho pussin takaa.
Tästä taikinasta voi tehdä niin tavallisia leipiä tai vaikka sämpylöitäkin. Minulle nämä vuokaleivät vain sopivat parhaiten, koska kohotan taikinan suoraan vuoassa ja sitten laitan uuniin. Tässä päivän hässäköissä kun ei usein kerkiä kieputella sämpylöitä.
Tähän vuokaleipään tosin laitan aina vähemmän jauhoja, kuin sämpylä ja leipätaikinoihin. Koska ei tarvitse käsin alustella, niin taikinan voi laittaa löysempänä vuokaan ja näin saa ihanan pehmeää leipää.

JUURI:
1/2 l vettä
2/3 pkt hiivaa
2 rkl siirappia
6 dl hiivaleipäjauhoja
TAIKINA:
2 tl suolaa
1/2 dl juoksevaa margariiniä (tai öljyä)
8 dl hiivaleipäjauhoja (itse laitoin taikinaan 6 dl)

Kaada käden lämpöinen vesi kulhoon ja murenna hiiva joukkoon.
Lisää siirappi ja 6 dl jauhoja. Sekoita hyvin.
Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia, niin että se alkaa kuplia.
(Mikäli haluat vielä enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.)
Valmista taikina lisäämällä joukkoon suola, rasva ja jauhot osissa. 
Kaada taikina 2 leipävuokaan tai leivo heti taikinasta 3 isoa hiivaleipää.
Kohota leivät kaksinkertaisiksi leivinliinan alla.
Paista kohotetut leivät 200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai sämpylät 225 asteessa noin 10-15 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)