lauantai 30. marraskuuta 2013

Savustettu lohi



Kirjoittelen tässä jo ennen koko iltapalaamme tämän seuraavan postauksen valmiiksi.
Sitten vain kuvat ja ihmisten ilmoille.

Kaupassa tuli käytyä ja kerrankin löytyi sopivan kokoinen lohi meille savustettavaksi. Aina olemme savustelleet siikaa ja nyt saadaan sitten savulohta ensimmäisen kerran, ihanaa.
Olen jo heti kauppareissulta päästessäni suolannut ja maustanut lohen ja nyt se köllöttelee jääkaapissa odottamassa savustukseen pääsyä. Ukkoseni laittoi ulkotulen, johon meidän savustus laatikkomme sitten puiden hiillostuessa pääsee.

Kirjoittelin tässä välissä nuo meidän joulukortit valmiiksi ja Ukkoseni laittoi juuri kalan savustumaan.



Eli noin 1 kg kirjolohi on saanut sisäänsä noin 3 tuntia sitten 1 rkl merisuolaa ja 2 rkl sitruunamehua sekä 2 rkl tilliä ja 1 rkl kalamaustetta. Tekeytynyt jääkaapissa ja nyt kun puut on hiilloksella. Ukkoseni laittoi savustusastiaan leppäpurua noin 1 dl  ja yhden omenapuun kiekon. 
Kala on foliossa päällypuoli auki muhimassa noin 20-30 minuuttia.
Sitten pitäisi olla herkun valmista syötäväksi.
Ja hyvää oli taas kerran.



10 kommenttia:

  1. Oi, ihan parasta.Mukavaa alkavaa adventinaikaa!

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, minä pidän myös savustetusta kalasta, se on niin herkullista.

      Poista
  3. Tuli ihan vesi kielelle, jälleen kerran! Kiitos herkullisista kuvista! Kookosomenariisipuuroa on kyllä kokeiltava, omenaa olen kyllä riisipuuroon laittanut mutta kookosta ei ole tullut mieleenkään kokeilla. Kookosmaitoa olen laittanut bataattikeittoon ja siihen mielestäni kookoksen maku sopii mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, kiva kuulla, että taas löytyi jotain kokeiltavaa.

      Poista
  4. Pikkusen olen kade, kun kerrostalossa joudun savustaan kalani pullosta otetulla aromilla...

    Mulla ei tuo tuoresuolaus osu kohdalleen millään oikeasti savustettavan kalan kanssa :( Joko tulee liian suolaista tai aivan suolatonta... Vuosia sitten siirryin uittamaan kalat savustuksen jälkeen 10% suolaliemessä. Muikut ja muut pikkukalat kippaan uimaan ja nostelen melkein heti reikäkauhalla pois. Lohi- tai haukifile saa uiskennella muutaman minuutin. Siikaa en oo koskaan savustanut.

    Erityisesti haulle passaa erinomaisen hyvin jälkisuolaus suolavedessä. Tuorasuolaus tuntuu imevän muutenkin kuivasta kalasta vähätkin nesteet ja lopputulos on mun makuun turha kuiva. Hauki vaan fileenä (selkäranka pois) ilman mitään mausteita savustuspöntöön ja kypsänä uimaan noin 5 minuutiksi ja tulee todella hyvää ja mehevää! Eikä hauki niin työläs tai vaikee ole ruotia, kun kala ei oo liian kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ansku. Minulla taitaisi jäädä savustus hommat kokonaan jos ei olisi tuota savustus laatikkoa.
      Ja nuo suolassa liotukset. No, kaikkeen tietenkin tottuu ja sitten onkin jo rutiinia kun on kerran tehnyt. Mutta nostan sinulle kyllä hattua kun tuollaisen vaivan näet savustuksen kanssa.
      Itse kerrostalossa asuessani savusrtin kalat valmis savustuspusseissa.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)