kotiliesi

tiistai 19. marraskuuta 2013

Rahkasämpylät



Leipä laatikko näytti taas maanantai aamuna tyhjältä. Eihän siinä muu auttanut, kun alkaa taikinaa vääntämään.
Rahkaa meiltä löytyy jääkaapista aina ja paljon.
Niinpä ajattelin väsätä rahkasämpylöitä.
Vanhempi tytöistä sanoi syödessään sämpylöitä, että aivan kuin pullaa söisi.
Meilläkun yleensä taikinassa on jotain rouheista mukana tai ruis- ja spelttijauhotkin ovat usein säpylöiden maustajina.
Hyväähän tämä oli kieltämättä välillä.



2 prk maitorahkaa
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 1/2 tl (ruusu)suolaa
4 rkl hunajaa
4 dl (luomu)kaurahiutaleita
n. 15 dl (luomu)vehnäjauhoja
50 g sulatettua voita

Lämmitä rahka ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva seokseen. Lisää hunaja, suola ja kaurahiutaleet. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin tunnin ajan. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa kunnolla hieman jauhoja apuna käyttäen. Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja aseta leivinpaperille uunipellille. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia. Sumuta sämpylät vedellä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Kivasti erilaisia tuli. Piti heti kokeilla, kun oli avattu rahkapurkki kylmiössä.

    VastaaPoista
  2. Laitetaan muistiin.. varmasti aion tehdä viikonlopuksi. Silloin nuoriso varmaan vie suurimman osan.. mutta tuoreenahan sämpylät ovat parhaita!

    VastaaPoista
  3. Oi mitä ihania sämppiksiä - ehdottomasti resepti kokeiluun

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)