keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Kaltatut sämpylät



Sain Lehtikuningas.fi:ltä pyynnön kirjoitella postauksen lempilehdestäni. 
Yksi suosikeistani Leivontaan-lehti on nimensä mukaisesti leivonta-lehti, mutta mikä tekee sen kiinnostavaksi. Siitä löytyy aina uusia ideoita niin näihin leipä-ohjeisiin, kun makeaaankin leivontaan.

 Taas löytyi ihana ohje uusimmasta Leivotaan-lehdestä. Sormia oikein syyhysi päästä kokeilemaan kaltattuja sämpylöitä.
Ja hyviähän niistä tulikin.
 Tyttökin kyseli näitä syödessään, että mistä olen ostanut näin herkullisia sämpylöitä. 
Lehdessä oli taas niin monta herkullista reseptiä, että meinasi tulla valinnan vaikeus, minkä reseptin ensin otan työn alle.


Itse olen sellainen makustelija ja innostun resepteistä sekä inspiroidun käsitöistä ja mikä sen ihanampaa kun käpertyä sohvan nurkkaan ja selailla lehtiä. Saada niistä ideoita ja muokata niitä itselle sopiviksi ja näköisiksi. 
Itse olen säästellyt vuosien varrelta niin ruoka- ja leivontalehdet kuin käsityö- ja puutarhalehdet. Ne kun ei ikinä mene vanhoiksi, aina löytyy selatessa, jotain uutta ja kokeilemisen arvoista.

KALTTAUS:
1 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl kiehautettua vettä

Mittaa jauhot kulhoon ja kaada kiehautettu vesi niiden päälle. Sekoita hyvin ja peitä sitten kulho kannella. Anna jauhojen tekeytyä 6-8 tuntia.

50 g hiivaa 
3 dl kädenlämpöistä vettä 
1 1/2 dl ruisjauhoja
1/2 rkl suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl vaaleaa siirappia
n. 5 dl erikoisvehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Kaada seos kaltattujen jauhojen päälle.
Sekoita hyvin.
Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vehnäjauhot, vähän kerrallaan joukkoon.
Alusta taikina kimmoisaksi ja anna sitten kohota noin 45 minuuttia.
Vaivaa kohonnut taikina hyvin. Tee siitä sitten pötkö ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia sämpylöitä. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita leivinpaperoidulle pellille.
Anna vielä kohota noin 30 minuuttia.
Paista 230 asteessa uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniin värisiä.




4 kommenttia:

  1. Täytyy ihan kiittää tästä ohjeesta. Minulla on ruisleivän teko ollut vähän pysähdyksissä viime aikoina ja ruisjauhot odottavat leipojaansa. Rukiin saaminen maistuvaksi sämpylätaikinassa onkin varmaan tässä ohjeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirkku ja kiitos kommentistasi. Minä niin tykkään juuri tuon rukiin mausta.

      Poista
  2. Nämä ovat itsellänikin testauslistalla! :)
    Pidän myös kovasti tuosta Leivotaan -lehdestä. Se on minulle nyt tullut muutaman vuoden ajan, ja edelleen olen yhtä tyytyväinen lehden hinta-laatusuhteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nanne, kannattaa kyllä kokeilla.
      Juu, leivotaan lehti on niin must.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)