keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Sipulisisarussämpylöitä

 
Tulipahan vaihdettua blogin ilmettä. Nyt pääsi pääkuvaksi tämä sipulileipä, joka muuten vie kielen mennessään.
Pitkästä aikaa tuli leivottua leipää (olihan se pakko, kun on leipä viikkokin.)
Ohje on uusimmasta Leivotaan-lehdestä.
Tein osan taikinasta patongeiksi ja laitoin vielä juustoraastetta pinnalle. Ai ai, kuinka maistui makoiselle.
 
Ukkoseni on tarmoa täynnä. Eilen pesi ulkona vielä painepesurilla viimmeiset likaiset matot ja tänään kuivatteli ne tuolla meidän puu saunassa pienellä lämmöllä kuiviksi.
Nyt on Ukko kulta imuroimassa autoa puhtaaksi ja sen jälkeen laittelee saunaa päälle.
 
2 keltasipulia
4 valkosipulia
2 1/2 dl maitoa
5 dl huoneenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
75 g sulatettua voita
1/2 dl siirappia
7 1/2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
 
KORISTELUUN:
kuivattua oreganoa
 
Silppua sipuli ja kuullota pannulla voissa. Älä ruskista.
Kuori ja pilko valkosipulinkynnet hienoksi.
Murenna hiiva kylmään maitoon ja lisää joukkoon huoneen lämpöinen vesi.
Lisää valkosipuli, sipuli, suola, voi, siirappi, ruisjauhot ja vehnäjauhot vähän kerrallaan.
Alusta taikina notkeaksi, mutta löysähköksi taikinaksi.
Anna kohota leivinliinan alla 1  1/2 tuntia.
Nosta taikina jauhotetulle leivinalustalle ja pyörittele kutakin leipää varten seitsemän pullaa.
Asettele pullat löyhästi vieri viereen (pyöreään muotoon niin, että väliä jää noin 1-2 cm) leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Sumuta leivät vedellä ja ripottele päälle kuivattua oreganoa.
Anna leipien kohota liinan alla noin puolisen tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja paista uunissa alatasolla noin 13-16 minuuttia.
 
 
 
 

2 kommenttia:

  1. Just luin uusinta Leivotaan lehteä & mietin että ovatkohan nämä sipulileivät tekemisen arvoisia! :)

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin aikaisemmasta blogisi pohjasta paljon enemmän. Nyt tuo kuva on aika hyökkäävä bannerissa.. Mutta kiva resepti anyway.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)