sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Pinaatti-sinihomejuustopasta

 
 
Tässä on nyt vietetty lomia jo viikko ja syöty niin "paksusti", jotta nyt oli pakko saada, jotain kevyttä ja nopeaa ruokaa. (Niin kuin aina.)
Tämä ruoka on kasvisruoka,mutta lisäsin tälläkertaa joukkoon kaksi siivua pekonia ja hyvää oli niinkin.
 
Nyt on tullut tehtyä palapeliä ja katseltua vaikka kuinka monta elokuvaa niin lasten kun aikuistenkin elluja. Kudottukin on siinä samalla.
Tänään sitten siivoilin ja kävimme Ukkoseni kanssa kaupoilla.
Kodin ykkösestä sainkin vielä yllätys lahjat Ukkoselta.
Ihanan pienemmän pyöreän leikkuulaudan sipulille (sen jo heti öljysin kun kotiin pääsimme, että pääsisi pian leikkomaan sipuleita) ja 3 l Risoli kattila jolla on 6-vuoden takuu.(Olen tätä kyseistä kattilaa katsellut ja meinannut ostaakin pariin otteeseen, mutta nyt se tuli ajankohtaiseksi, kun 50 €
Tuotteen sai puoleen hintaan.)
 
250 g tuorepastaa (minulla sekin pinaattipastaa)
1 sipuli
(2 siivua pekonia)
1/2 pss (150 g) pakaste pinaattia
1 dl ruokakermaa
25 g aurasinihomejuustoa
suolaa
pippuria
4 kirsikkatomaattia
ruohosipulia
 
Keitä pasta pakkauksenohjeen mukaan. Kuullota sipuli( ja pekoni viipaleet). Lisää joukkoonpakaste pinaatti ja sekoittele pari minuuttia.
Kaada joukkoon ruokakerma.
Anna hautua jonkin aikaa ja lisää sitten mausteet. Sekoita vielä joukkoon pasta ja tarvittaessa tilkka pastankeitinlientä.
Lopuksi lohkotut kirsikkatomaatit ja ruohosipuli silppu.
Tarjoile salaatin kanssa.
 
 


Tilli-sinappikastike

Joskus ruoka voi olla helppo, mutta silti siihen saa sitä jotakin pienellä silauksella.
Niinpä nytkin tein itse paneroiduille seitileikkeille ja lohkopotuille kastikkeen.
Sopi todella hyvin myös pelkkien perunoiden kastikkeeksi.
Tämä nyt on näitä, tuttuja ohjeita, mutta ajattelin sen silti tänne laittaa josko siitä olisi edes jollekin iloa.
20 g voita
n.1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa (minulla rasvatonta sellaista)
1 rkl väkevää sinappia
2 rkl hienonnettua tilliä
suolaa
pippuria
Sulata voi ja lisää vehnäjauhot joukkoon. Kaada maitoa vähitellen joukkoon ja sekoita hyvin, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Mausta tasainen kastike sinapilla, suolalla ja pippurilla sekä tillillä.
Jos laitat tuore tilliä laita tilli ruokaan juuri ennen tarjoilua.


lauantai 29. joulukuuta 2012

Mehukas kaalisalaatti

 
 
Olen jo pitkään ollut tekemässä tätä salaattia ja nyt sille löytyi oikea hetki.
Jääkaapissa oli pieni kaalin pala josta halusin päästä eroon.
Ohjeesta tein vain puolikkaan annoksen verran, mutta niin oli herkullista, että taidan tehdä kyllä toistekin.
Minä ja nuorikkomme meinasimme syödä koko salaatin yhdeltä istumalta.
Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla ja ainekset eivät ole mitään kalliita sekä ne löytää kaupasta suht helpolla.
 
 
1/2 kaalia
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi
2 rkl timjamia
10 kirsikkatomaattia
1/2 dl auringonkukansiemeniä
 
 
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kaada salaatti kulhoon ja laita suola joukkoon sekoita hyvin.
Voit samalla hieman painella raastetta kulhon reunoja vasten, jolloin kaalin solukko rikkoutuu, suola pääsee vaikuttamaan ja kaaliraaste mehustuu ja pehmenee.
Lisää sitruunamehu, hienonnettu valkosipuli ja tinjami. Siirrä jääkaappiin maustumaan.
Halkaise kirsikkatomaatit. (Minulla oli iso tomaatti.)
Paahda auringonkukansiemenet pannulla.
Lisää tomaatit salaattiin juuri ennen tarjoilua ja ripottele päälle auringonkukansiemenet
 


Graavilohi pasta

Tässä lupaamani graavilohesta tehty pasta.
Oli muuten herkullista.
Kaupunki reissu tuli eilen tehtyä lasten kanssa ja hauskaa oli vaikkakin rankkaa. Oli meinaan jalat hellinä ramppaamisesta, mutta iloinen mieli.
Löysin näet itsellenikin taas välistä vaatteita. Lapset olivat hyviä makutuomareita ja äiti oli onnellinen. Vaatekaappissani näet on niin vanhoja vaatteita, ettei ede kirppariltakaan sellaisia varmasti enään löydy ;))
Kotio päästessä oli kyllä pakko ottaa pienet päiväunet niin olin väsynyt.
300 g graavilohta
3 dl kierrepastaa
1 sipuli
1 1/2 dl tomaattimurskaa
1 dl säilyke herneitä
50 g voimakasta koskenlaskijaa
2 dl ruokakermaa
1/2 kalaliemikuutiota
loraus sitruuna mehua
tilliä
Paista lohi viipaleet ja pilkottu sipuli pannulla, keitä sillä välin pasta kypsäksi pussin ohjeen mukaisesti.
Lisää joukkoon tomaattimurska, koskenlaskija, kalaliemikuutio sekä kypsä pasta. (Voit ottaa mukaan myös hieman pastan keitinlientä.
Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita kaikki tasaiseksi.
Nauti heti lämpimänä niin ettei lohen palat kerkiä hajota.

torstai 27. joulukuuta 2012

Lohipiirakka




Tervetuloa lukijaksi Terhi.


Joululta jäi meillä jääkaappiin graavilohta ja nyt siitä on tehty jo ruoka (jonka teille postailen myös).
Tänään kuitenkin loput kalat menivät tähän herkulliseen piirakkaan, jonka ohjeen löysin vanhasta Yhteishyvän ruokaliitteestä.
Katsotaan nyt täytyykö lohta mennä vielä tätä varten ostamaan lisää, on kuulemma niin mielettömän hyvää.

POHJA:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
ripaus suolaa
 
TÄYTE:
300 g graavilohta
tilliä
200 g raejuustoa
2 dl juustoraastetta
3 munaa
3 dl maitoa
2 rkl sinappia
1/2 tl sokeria




Sekoita pehmeä rasva ja jauhot keskenään. Lisää vesi, ripaus suolaa ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperoidun 24 cm irtopohjavuon pohjalle ja reunoille. Lado lohiviipaleita, raejuustoa, juustoraastetta ja tilliä kerroksittain vuokaan taikinapohjan päälle. Sekoita kulhossa munat, maito, sinappi ja sokeri keskenään. Kaada täytteen päälle munamaito. Paista piirasta 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes täyte on keskeltä täysin hyytynyt. Anna hetken aikaa levätä vuoassa ennen irrottamista.


 
 
Meillä kerkisi käydä kaksi Joulupukkia yhtä aikaa. Lupsakoita veikkoja väliin kuului aina "jou jou".
Hauskaa riitti niin Joulupukeilla kun meillä muillakin.
Lomat meillä jatkuvat ensi vuoden alkuun asti.
Huomennakin menen tyttöjen ja pojan kanssa kaupungille kiertelemään ja ostelemaan vaatteita.
Syömme sitten siellä, joten katsotaan ja kuunnellaan kuinka kerkiän teille kirjoitella.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Rentouttavaa Joulua

 
Rauhallista ja rentouttavaa Joulua teille kaikille lukijoilleni.
 
Olen tässä koittanut viimmeisiä Joulun ruokia tehdä.
Sienisalaattii ja kinkku sekä makaroonilaatikko oli vielä tämän päivän töinä ja illalla pääsee viimmeisten lahjojen paketoimiseen.
Nyt lomailemme koko perheen voimin Uuteenvuoteen ja sitten uusin eväin tulevaan vuoteen.
Nyt hiljentyy blogini Joulun viettoon.
 
 

torstai 20. joulukuuta 2012

Kalapihvit kermaviilikastikkeella

Eilen söimme tälläisiä kalapihvejä, jotka ovat lohisuikaleista tehtyjä.
Ohjeen löysin vanhasta Kevyt kokki-lehdestä.
Todella herkullisia.
Pihveihin kuului ihana kermaviilikastike.
300 g pippurimarinoituja kirjolohisuikaleita
1 pieni sipuli
1/2 dl raejuustoa
1 kananmuna
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
Laita kulhoon lohisuikaleet ja pilkottu sipuli lisää muut aineet joukkoon.
Jauha tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella.
Anna hetki tekeytyä jääkaapissa.
Kaapaise lusikalla kuumalle pannulle nokareita, jotka litistelet pihveiksi lusikkaa apuna käyttäen.
Laita pannulle tarvittaessa voi nokareita.
Paista pihvit kypsiksi.
1 1/2 dl kermaviiliä
tuoretta  korianteria silputtuna
1 valkosipulinkynsi
Sekoita kastike ja anna maustua jääkaapissa pihvien valmistuksen ajan jos ei kauemminkin.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Ciabatta

 
 
Nyt on takki ihan tyhjä.
Olen leiponut tänään kaksitoista leipää (siis näitä ja Joululimpuja vielä kaupan päälle) ja lisäksi olen käynyt kolailemassa ulkona kolme kertaa.
Huh huh. Mutta vuori on valtava, päälle en enään saa itse lykittyä mutta reunat tulevat aina vain vahvemmat ;)) No, täytyy kyllä myöntää, että Ukkoseni tässä on tehnyt suurimman osan hommasta.
Kuvasta ei oikein huomaa kuinka iso vuori on muuta, kun vertaamalla sitä pihamme aitaan.
Päätimme Ukkoseni kanssa, että huomenna tulee uusi kuva hoidokeiden kera niin näette mittasuhteet.
 
 
 
Tässä teille ciabattan ohje, joka kyllä koukuttaa, kun kerran kokeilee. Ohje on peräisin 3:sen aamu tv:n kokki osuudesta, joskus aikoja sitten.
 
 
8-10 palaa:
 
12 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 l haaleaa vettä
1 rkl suolaa
1 rkl oliiviöljyä+ voiteluun
25 g hiivaa
1/2 rkl sokeria
 
Kaada haaleavesi taikinakulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes on liuennut.
Lisää muut ainekset, mutta säästä 1 dl vehnäjauhoja leipomiseen.
Vaivaa taikinaa ensin hitaasti 2 minuuttia ja sitten 8 minuuttia voimakkaasti.
Taikinan pitäisi jäädä löysäksi.
(Minulla ei kyllä jäänyt ja lisäsin joukkoon 1 dl vettä.)
Voitele iso uunipannu öljyllä ja taputtele taikina siihen.
Taputtele vielä öljyä taikinan pintaan. (Käänsin itse taikinan padassa ja öljyä oli joka puolella taikinaa.)
Peitä taikina tuorekelmulla parhaan nostamistehon saamiseksi.
Anna nousta 1 tunti.
Kaada taikina varovasti hyvin jauhotetulle leivinpöydälle. (Itse en jauhoja enään laittanut taikina oli hyvän tuntuista eikä jäänyt käteen kiinni.)
Leikkaa taikinasta 8-10 pitkulaiseksi palaksi.Nosta ne varovasti uunipellille, jätä reilusti tilaa väleihin.
Anna leivän vielä nousta 2 tuntia.
Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.
 
 
 

maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulusinappi

 
Jouluun kuuluu meillä ilman muuta sinappi ja sen teen myös tutulla ja hyväksi toteamallani tavalla.
Kinkkuhan ei ole kinkku ilman sinappi kuorrutetta.
Tänä Jouluna ajattelin kuitenkin poiketa hieman perinteestä ja valmistaa toisen laistakin joulusinappia.
Makua en ole vielä päässyt maistamaan, koska sinappi täytyy saada makustua päivän jos ei toisenkin, että pääsee oikeuksiinsa.
Toinen satsi oli sitten tätä tuttu herkku sinappia.
 
4 rkl sinappijauhetta
2 rkl sokeria
2-3 rkl kiehuvaa vettä
1 rkl öljyä
1/2 dl omenasosetta
1/2-1 tl viinietikkaa
1/4 tl suolaa
 
Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään.
Lisää kiehuva vesi hyvin vatkaten joukkoon.
Lisää sitten muut ainekset ja sekoita sinappi tasaiseksi.
Kaada sinappi puhtaaseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin tekeytymään mielellään pariksi päiväksi ennen tarjoilua.
 
 
 

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Imelletty perunalaatikko

 
 
Nyt on enään makaroonilaatikon vuoro ensi viikon sunnuntaina, sitten onkin meidän perheen laatikot tehty. Kaupasta ajattelin ostaa maksalaatikon, koska se on herkkua niinkin.
Olen kyllä parina vuonna senkin itse tehnyt, mutta nyt näin.
Ja joillekin ehkä iski silmään tuo makaroonilaatikko, mutta meidän lapset sen joka joulu haluaa niin minähän sen sitten teen. Parempi, että syövät jotain ruokia, kun olisivat joulun nälässä.
Tämä perunelaatikko oli elämäni ensimmäinen. Nyt harmittaa, koska en hoksannut sitä yöksi laittaa lämpimän kaakeluunin päälle muhimaan, mutta ensivuonna sitä on taas paljon viisaampi.
Hyvältä kyllä maistui näinkin.
 
 
noin 8 annosta
 
 
2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1-2 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
2 rkl voita
 
Kuorin perunat ja keitin ne kypsäksi.
(Tiedän nyt saan sapiskaa teiltä jotka teette asian oikein eli keitätte potut kuorineen ja kuoritte vasta kuumina. Mutta laiska mikä laiska.)
Soseuta perunat heti ja anna hetki jäähtyä lisää sitten joukkoon vehnäjauhot, hyvin sekoittaen.
Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä.
Peitä seos liinalla ja jätä lämpimään paikkaan imeltymään yön yli. Lisää aamulla soseen joukkoon muut ainekset. Kaada seos voideltuun vuokaan. Täytä vuoka puolilleen, sillä laatikko kuohuü kypsennyksen aikana.
Paista 175 asteessa noin 2 tuntia.
 
 


lauantai 15. joulukuuta 2012

Limppuja

 
Limppuja olen taas väsäillyt kuusi kappaletta ja tänään leivon vielä kuusi lisää. Eiköhän niillä pärjätä joulun aika, vaikka yksi limppu onkin jo syöty.
Parhaimmillaan limput ovat noin viikon päästä leipomisesta. Maut ovat tasaantuneet ja saa leikattuakin paremmin, kuin tuuoreena.
Ohjeen olen tänne jo kirjoitellut, kun näitä herkku limppuja olen joka jouluksi tehnyt joten linkitys vain tästä niin ohje on saatavilla.
 
Täällä ollaan jo aamusta silitelty uusia verhoja nuorimman tytön ikkunaan ja lakanoita vaihdeltu säkä siivottu.
Eilen tämä samainen nuorimmainen innostui ompelemaan ompelukoneella.
Kyllä täällä äidille tekemistä löytyy.
Mitähän seuraavaksi keksii touhuta.
 

perjantai 14. joulukuuta 2012

Uunimakkara

 
Uunimakkara  on tällä kertaa sipulipedillä ja kyllä tekikin kauppansa.
Oletukseni oli, etteivät hoidokit niin tykkäisi, mutta toisin kävi, makkarat loppuivat aivain kesken.
No, me ukkoseni kanssa himoitsimmekin eniten vain tuota juusto-sipulia, joka oli makkaroiden alla ;))
Tein uunimakkarat kaksin kertaisella annoksella.
 
 
600 g lenkkimakkaraa
2 tomaattia
2 isoa sipulia
 sinappia
paprikajauhetta
2 dl juustoraatetta
 
 
Leikkaa makkara poikittain noin 1 cm viiltoihin (ohje sanoi 2cm ja se olisi ollut hyvä)
Viipaloi tomaatit ja sipulit. Sipaise sinappia jokaiseen viiltoon ja laita sekä tomaatti - että sipuliviipaletta täytteeksi. Hienonna loput sipulit ja levitä ne vuoan pohjalle. Laita makkarat päälle ja ripottele mausteeksi paprika ja juustoraastet pintaan. Laita vuoka uuniin 225 - asteeseen n. 20 minuutiksi, kunnes juusto saa kauniin värin. Tarjoa ranskalaisten, perunasoseen tai kasvisten kanssa.
 
 
 
Oma annos, oli ensin tälläinen, mutta oli pakko sada lisää sipuli-juustoa.


Myssyä ja sukkaa pukkaa

 
Pst.. Nyt täytyy olla hiljaa, seinilläkin on korvat.
Niin arvasitte oikein joululahjojahan tässä teille esittelen, hieman etuajassa tosin. Ylimmäinen vauvan myssy on lähdössä veljelleni vauvalle, joka pitäisi syntyä vasta joulun ja uudenvuoden väli päivinä.
Alimmaiset lyhkävartiset sukat taas tulevat meidän neideille.
Mustat isommalle ja värikkäät nuoremmalle.
Näitä oli toivottu, kun lista oli sujautettu eteisen maton alle.
Ennen meillä vietiin listat saunaan ja saunatonttu ne sieltä haki, mutta nyt kun on ulkosauna ja lapset isoja sanoin, että laitetaan toiveet eteisen maton alle.
Kyllä tyttöjä hymyilytti niitä viedessä, kun jo arvaavat, että äiti ne toivelaput sieltä hakee kuitenkin.
 
  

torstai 13. joulukuuta 2012

Pekonikastike

 
 
Arkiruokaa parhaasta päästä, eikä valmistuskaan kestä kauaa.
Tomaattinen pekonikastike sopii pastan kanssa kun nenä päähän.
 
Tänään on tullut väännettyä Joululimppuja kuusi kappaletta vielä toiset saman moiset niin eiköhän ala riittämään.Olen useina vuosina antanut hoidokeiden perheelle joululimput lahjaksi.
 
Ulkona pyrytti ihanasti iltapäivällä minäkin kerkesin hetkeski kolailemaan.
Meillä Ukkoseni on kasannut keskelle pihaa kaikki lumet pääsevät lapset laskettelemaan ja menemään vuorenvallotusta.
 
 
1 sipuli
1 tlk tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio
1 tlk herkkusieni viipaleita
1/2 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
175 g pekonia
1 dl maustamatonta jogurttia
( ohjeessa luki ranskankermaa)
 
Hienonna sipuli ja paista. Kaada joukkoon tomaattimurska, lihaliemikuutio, sienet ja mausteet.
Keitä kastiketta ilman kantta, jotta kastike sakenee.
Suikaloi pekoni ja paista se rapeaksi omassa rasvassaan.
Lisää pekoni suikaleet ja jogurtti tomaattikastikkeeseen ja tarjoa kuuman pastan kanssa.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Chilinmakuinen kurkkusalaatti

 
 
Ukkoseni on tulisen ystävä ja minä tulen sitten perästä.
Välillä täytyy tehdä jotain tujua.
Tätä  herkullisen tulista salaattia eilen illalla nautiskelimme ja lieskat löivät kattoon.
 
1/2 kurkkua
5 cm purjoa ohuina suikaleina
1/2-1/4 punaista chiliä pieninä päloina
1/4 dl persiljaa
1 rkl silputtua basilikaa
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria
 
 
Kuori ja halkaise kurkku. Poista siemenet ja leikkaa viipaleiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.
 


Pitaleivät ja jogurttikastike

 
Välillä kaikkia muuta kuin jouluista syötävää.
Meillä herkuteltiin pitaleivillä ja jogurttikastikkeella viimme viikonloppuna, pitkästä pitkästä aikaa.
Kyllä olikin taas hyvää.
 
Meillä oli eilen hoitolasten pikkujoulut.
Menoa ja meinikiä löytyi Frööpelin
palikoiden laulu-leikeistä.
Hieman oli kuumat tunnelmat meidän tuvassa, kun noin 30 henkeä oli samassa huoneessa, mutta niinhän sitä sanotaan, että sopu sijaa antaa :))
 
JAUHELIHATÄYTE:
 
tilkka öljyä
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
tacomaustetta
1/2-1 tlk tomaattomurskaa
1 dl vettä
 
Kaada tilkka öljyä paistinpannulle ja paista siinä jauheliha kypsäksi.
Laita joukkoon paistumaan myös pilkotut sipulit.
Mausta jauhelia ja kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi.
Anna hautua vielä pannulla noin 5-10 minuuttia.
 
Pitaleivän väliin:
salaatinlehteä
tomaattia
kurkkua
juustoraastetta
 
JOGURTTIKASTIKETTA:
 
2 dl kreikkalaista (luomu) jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl ketsuppia
1-2 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 rkl oreganoa
yrttisuolaa
 
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa noin 1/2-1 tuntia.
 
Leikkaa pitaleivästä pieni soiro pois.
Lämmitä pitaleivät parhaaksi katsomallasi tavalla uunissa, mikrossa tai niinkuin meillä leivänpaahtimessa.
Täytä leipä haluamillasi täytteillä ja nauti.
 
 

tiistai 11. joulukuuta 2012

Appelsiini-taatelikakku



Marjukalle, tervetuloa lukijoiden joukkoon.

 
On hauskaa kokeilla aina uusia ohjeita. Niinpä nytkin Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä löytyi aivan ihana taatelikakun ohje.
Tänään illalla tulevat hoidokeiden vanhemmat katsomaan joululaulu-esitystämme  ja tarjoilen tätä taatelikakkua ja pipareita kahvin ja mehun kera.
Tein kakusta tarkoituksella ohuen eli tein isompaan irtopohjavuokaan, jotta kakkua riittäisi kaikille halukkaille ;)
 
250 g kivettömiä tatteleita
3 dl appelsiinimehua
1 1/2 dl (ruoko)sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
 
PINNALLE:
tomusokeria
 
Paloittele taateli paloiksi ja laita kattilaan.
Kaada joukkoon appelsiinimehu ja sokeri.
Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 15-20 minuuttia, kunnes seos on sosemaista.
Lisää voi kuumaan seokseen ja jäähdytä seos.
Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen yksitellen koko ajan vatkaten.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita kaikki tasaiseksi massaksi.
Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkua 175-asteessa uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia.
 
VINKKI:
Kostuta halutessasi kakun pinta 1 dl appelsiinbimehua tai 1 dl konjakkia.
Pistele kakkuun reikiä vaikka puisella grillitikulla ja valuta reikiin mehua tai konjakkia.
Koristele kakku tomusokerilla.
 
 

maanantai 10. joulukuuta 2012

Palmikkopanta

 
Vahempi tytöistä toivoi tälläistä palmikko pantaa itselleen ja lopulta äiti sai sellaisen tehtyä.
Tuntuu, että näinkin pienessä työssä on tuhraantunut aivan liian paljon aikaa.
No, nyt aletaankin auttamaan joulupukkia viimme metreillä ja sujautellaan paketeihin muutamat pehmeät lahjat :)
 
Nyt täytyy pikapuoliin alkaa myös joululimppujen paistoon. Se onkin yksi joka jouluinen perinteeni.
Joulukortit vien tänään postiin iltakävelylläni.  
 
 

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lanttulaatikko

 
Ja kehuminen vain jatkuu. Tein näet lanttulaatikon samoin kun tuon porkkanalaatikonkin pakastesose kuutiosta.
Voiko enään laatikoiden teko helpommaksi muuttua ja vautsi mikä maku.
Minä laitoin tuon täyden siirappimäärän, koska meillä pidetään makeasta lanttulaatikosta ja kyllä kannatti herkullista tuli.
Tein tämän laatikon kaksinkertaisena annoksena, mutta tähän kirjoitan vain yhden pussillisen ohjeen, jos haluaa kilon lanttusoseen niin ei muuta kun tuplata määrä.
 
Kirjoittelin tässä joulukortitkin valmiiksi saavan lähettää menemään, niin on sekin homma jo pois päiväjärjestyksestä.
En ole enään vuosiin monille kortteja lähetellyt, mutta nyt tuli läheteltyä.
 
1 pss (500 g ) lanttusosetta
2 dl kermaa
1 kananmuna
4-6 rkl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria ja inkivääriä
 
PINNALLE:
voinokareita
 
Sulata lanttusose mikroaaltouunissa (800 w) astiassa puolella teholla noin 8-10 minuuttia.
Välillä sekoitellen.
Sekoita sulanut lanttusose ja kaikki muut aineet ja kaada seos laakeaan vuokaan korkeintaan 3 cm:n kerrokseksi.
Koristele pinta ja laita voinokareita päälle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia.
Mikäli haluat ruskeamman pinnan jatka paistamista vielä puoli tuntia.
Tähänkin laatikkoon voi halutessaan laittaa korppujauhoja pinnalle, mutta minä en laittanut. Tuli hyvää näinkin.
 

Porkkanalaatikko

 
Tässä oiva vinkki kiireisille perheenäideille ja isille, jotka eivät halua ostella kaupan valmiita kuivia joululaatikoita pöytäänsä.
Tein täksi jouluksi ensimmäisen kerran itse joululaatikot. Aina ennen on Mumsku hoitanut tämän laatikko puolen.
No, halusin kokeilla valmiiksi pakastettuja soseita ja yllätyin kuinka herkkullisia laatikoita, niiden helpoilla ohjeilla syntyikään. Ja huomioda täytyy myös hinta, joka näin (puoliki) itsetehtynä on vain puolet valmislaatikoiden hinnasta.
Olemme nyt herkutelleet Ukkoseni kanssa laatikoilla niin, että jouluksi taitaa saada tehdä uudet laatikot :))
 
Annoksesta tulee noin 5-6 hengelle.
 
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
6 dl maitoa
500 g pakasteista porkkanasosetta
1 kananmuna
4 rkl siirappia
2 tl suola
 
Lisää riisi kattilassa kiehuvan veden joukkoon, sekoita.
 Lisää joukkoon maito ja keitä hiljaisella lämmöllä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon hieman sulanut porkkana massa, kananmunat, siirappi ja suola.
Sekoita hyvin ja anna porkkanan sulaa hyvin "riisipuuron" joukkoon.
Kaada seos laakeaan uunivuokaan noin 3 cm kerros ja kypsennä uunissa 225 asteessa noin 1 tunti.
Laita voi nokareita laatikon pinnalle ennen uuniin laittoa samoin voi korppujahottaa pinnan jos haluaa.
 

lauantai 8. joulukuuta 2012

Helpot kinkkukierteet

 
Tänään onkin tullut touhuttua laatikoita ja torttuja pipareita sekä taatelikakkua. Joista kuulette tuonnenpana enemmän, mutta nyt helpot kinkkukierteet.Meillä nuorimmainen teki nämä, kun näytin vain ensimmäisen malliksi, kuinka tehdään.
Nämä olivatkin niin herkullisia, ettei huomiselle jäänyt, kun kaikille yksi kierre aamupalalle.
 
 
Eli torttutaikinaa levy voidellaan valkosipulituorejuustolla.
Juusto viipaleita höylällä niin, että suurinpiirtein levy on täynnä ja siihen  iso palvikinkku siivu.
Leikkaa sitten pitkittäin levy neljään osaan ja kierrä suikaleet rullalle.
Voitele ja laita uuniin 225 asteeseen noin 10 minuutiksi tai kunnes kieteet saavat kauniin värin.
 
 
 
Hyvät yöt rakkaat lukijani,
 nyt tämä muori alkaa perinteisen ilta luku hetkensä ja kupsahtaa pehmeän sängyn uumeniin.


torstai 6. joulukuuta 2012

Omenasalaatti

 
RAUHAISAA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ TEILLE KAIKILLE.
 
Itsenäisyyspäivämme on kulunut rauhallisissa merkeissä.
Iltakävelyllä ja lautapelejä pelaamalla sekä saunomalla.
Meidän iltapalamme on perinteistä ulkona tulella grillattua makkaraa ja tämä helppoakin helpompi omenasalaatti.
Nyt vain katsomaan sohvannurkasta linnanjuhlia ja rentoutumaan.
 
1 pieni sipuli
1 suolakurkku
1 omena
1-2 dl majoneesia
 
Kuutio kaikki ainekset ja sekoita majoneesi joukkoon. Anna makustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
 

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Piparit ja joulutortut


TERVETULOA LUKIJAKSI HANNELE.
 
Viimme viikonloppuna tytöt tekivät pipareita.
Itse en niin pipareista piittaa (muuta kun lapsena taikinasta.)
Mutta lapset tykkää kuitenkin ja kuuluuhan piparit niin olennaisena osana jouluun.
Ja ilman pipareiden tuoksua ei joulu voi edes alkaa.
 
Olemme niin kovasti opetelleet hoidokeiden kanssa joulu estystä, että tämä kirjoittelu tänne on retuperällä.
Itsenäisyyspäivänä ajattelin vamistaa joululaatikot pakkaseen valmiiksi.
 
 
 
 
4dl sokeria
3 munaa
400g margariinia
1dl siirappia
3tl soodaa
n.9dl vehnäjauhoja
3dl perunajauhoja
1rkl kanelia
1,5tl neilikkaa

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan,lisätään sulatettu rasva,siirappi ja mausteet.Jauhot ja kohotusaine sekoitetaan nopeasti taikinaan.Annetaan olla viileässä yön yli ja paistetaan 200 asteessa.
 

maanantai 3. joulukuuta 2012

Kaali-pekonilaatikko


 
Aikakausilehdissä on ollut paljon mainoksia tästä kyseisetä herkusta lähi aikoina. Niinpä minäkin sorruin mainoksen uhriksi ja tein pekonisen kaalilaatikon ja hyväähän se oli, täytyy myöntää.
 
Pakkanen paukkuu ulkona ja kaakeluunit hehkuu kuumuuttaan.
Tänäänkin Ukkoseni lämmitti heti aamutuimaan kolme kaakeluuniamme. Vesi ämpärit odottaa eteisessä täyttämistä, illan saunaa varten. Kaivo on näet jo jäässä.
 
 
1 kg valkokaalia
 1 pkt (120 g) pekonia
400 g paistijauhelihaa
3 isoa sipulia
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 rkl meiramia
3 rkl siirappia
1 dl puuroriisiä
8 dl maitoa
 
 
Suikaloi kaali.
Hauduta se kokoon pienessä vesimäärässä isossa kattilassa.
Valuta ylimääräinen vesi pois.
Hienonna pekoni ja ruskista se pannulla lisää joukkoon jauheliha ja hienonnettu sipuli.
Paista vielä noin 3 minuuttia.
Mausta.
Sekoita jauhelihaseos ja raaka riisi kaalin joukkoon.
Kaada seos uunivuokaan. Lisää maito.
Kypsennä uunissa alatasossa 175 astetta noin 1 1/2 tuntia. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.
 
 



sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Pastasalaatti ja valkosipulikastike

 
 
Lauantaina tein salaattia ja valkosipulikastiketta.
Kastikkeesta täytyy sanoa sen verran, että meillä tuli kyllä niin tujua. No, Ukkoseni kyllä tykkäsi ja ahmi kastia kaksin käsin. Laitoin 4 isoa valkosipulin kynttä kastiin ja seuraavallakerralla kyllä koitan olla maltillisempi.
Kastike on siitäkin hyvää, koska sinne saa hukutettua kovan vaalean leivän eikä tähteitä jää ;))
 
Aamupäivä meni ulkosalla pihatöissä ja nyt ollaan oltu sisällä nukuttu tirsat ja kuunneltu takkatulen räiskintää. Pian olemme lähdössä Tampereen keskustaan katsomaan ihania jouluvaloja ja kuusta.  Lupasin kaikille tarjota matkalla oikein kunnon grilli-illallisen.
Tälläiset sunnuntai-illat ovat sitten niin ihania.
 
PASTASALAATTI:
 
tähteeksi jäänyttä pastaa
kinkkua
kurkkua
tomaattia
pakaste herneitä
keitettyjä kananmunia
 
Leikkaa salaatti aineista haluamasi muotoisia paloja ja sekoita keskenään.
 
KASTIKE:
 
3-5 valkosipulinkynttä
7-8 viipaletta paahtoleipää tai ranskanleipää
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl valkoviinietikkaa
1 1/2 dl öljyä
loraus appelsiinin mehua jos haluat kastikkeesta löysempää
 
Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne massaksi huhmareella.
Poista leivästä kuoret ja pane leivänsisukset likoamaan kylmään veteen. Kun leipä on pehmeää puserra vesi tarkoin pois. Laita salaatinkastike ainekset kulhoon öljyä ja viinietikkaa lukuunottamatta ja sekoita esim. tehosekoittimella soseeksi. Lisää koneen käydessä joukkoon viinietikka ja öljy.
Anna öljyn aina välillä imeentyä leipään. Valmis kastike tasaista ja kermamaista. Voit ohentaa kastiketta tarvittaessa tuoremehulla.
Tarjoile salaatin, kalan, lihan tai vihannesten kastikkeena.
 
 

lauantai 1. joulukuuta 2012

Karamellipossua ja nuudelia


TERVETULOA LUKIJAKSI VILLIVIINI.
 
Herkuteltiin karamellisoidulla possulla.
 
Aamulla laitoimme keittiön puulieden päälle ja laitoin ruoan siinä. Muusia ja nakkikastiketta sekä pastasalaatin.
Päivällä käytiin joululahja ostoksilla ja nautimme ensimmäisestä joulupäivästä kirjaimellisesti, nyt kun kerran saatiin lumikin maahan.
 
Nyt tytöt tekee pipareita ja Ukkoseni on saunan lämmitys puuhissa. Minä täällä sisällä koitan pitää olkkarin ja makkarin takoista huolta.
Eilen silittelin keittiöön jouluverhot ja kapat. Söimme myös ensimmäiset kinkun palat ja joululaatikot. Eli joulu alkaa pikkuhiljaa valmistua. Päivä päivältä enemmän ja enemän.
 
300 g possunsuikaleita
öljyä
 
Karamelli:
2 dl vettä
1/4 lihaliemikuutiota
1/4 kalaliemikuutiota
2 dl ruokokidesokeria
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sitruuna viinietikkaa
 
Nuudelit:
200 g pss sokeriherneitä
2 porkkanaa
öljyä
1/4 chilipalkoa
ripaus inkivääriä
loraus sitruuna mehua
makeaa chilikastiketta
 
Kuumenna kattilassa karamellikastike, kaada kattilaan kaikki ainekset. Anna kiehua hiljalleen, kunnes muuttuu siirappimaiseksi.
Siirrä karamelli pois liedeltä.
Ruskista lihat öljyssä.
Kun lihat on ruslkistunut reilusti vähennä lämpöä ja anna hautua vielä liedellä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen.
Keitä tällävälin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori poprkkanat ja tee kuorimaveitsellä niistä lastuja.
Lisää kasvikset lihan joukkoon ja anna kypsyä hetki.
Sekoita lopuksi joukkoon keitetyt nuudelit, karamellikasti ja loput mausteet.
Koristele hienonnetulla korianterilla.