perjantai 31. elokuuta 2012

Omenahillo

 
Nyt olen kaksi päivää hillotellut ja pakastanut omenoita.
Saadaan vielä talven tullen nauttia piirakoista ja pannarista sekä täytekakuista joissa on omenahilloa ja lohkoja. Kaikista parasta unohtamatta puurosta kunnon omenahillon kanssa.
Omenahillo on siitä ihanaa, että se on mietoa niin sitä voi lisäillä melkeinpä mihin vain niin ruoista leivonnaisiin.
 
Olen taas koittanut katsella omenahillo-ohjeita mutta parhaan makuista tulee kun maistelee itse.
Moniin hilloihin olisi tullut kamala määrä sokeria, meillä tuli hieman sokerittomampaa ja silti mielestäni on makeaa. Tietenkin tähän vaikuttaa paljon omenoiden happamuus ja koostumus. No, makuasioista ei voi kiistellä.
 
 
n.5 l  omenoita
n.4 dl vettä
1 1/2 tl vaniljasokeria
2-3 dl hillosokeria
 
Kaada kattilaan vesi ja pilko omenoita kuorineen. Anna lieden olla isoimmalla kun pilkot sekaan omenoita.
Voita laskea lämpöä kun alkaa kuplia ja antaa omenoiden hajota kattilassa.
Laita sekaan vaniliinisokeri ja soseuta sauvasekoittimella tai muulla laitteella, kun omenat ovat pehmeitä ja osa kunnolla hajonneita.
Kaada soseen joukkoon hillosokeri ja maista.
Keittele vielä noin 5 minuuttia ja ota liesi sitten pois päältä. Anna olla vielä liedellä pari minuuttia ja purkita hillo puhtaisiin lasi astioihin.
Anna jäähtyä ja säilö kylmään.


torstai 30. elokuuta 2012

Viipale sämpylät





Herkuttelimme eilen näillä helpolla ja herkullisilla sämpylöillä.
Kauaa ei tarvitse sämpylöiden kanssa tunata kun jo saa keittiöönsä ihanan vastaleivotun sämpylän tuoksun.
Sämpyläni ei nyt kyllä ole mitään mallikelpoisia, mutta syötyä nämä tuli kuitenkin.
 
 
 
1,5 dl kaurahiutaleita
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 tl suola
2 1/2 dl maitoa
1 rkl siirappia
25 g pehmeää rasvaa (käytin juoksevaa)

Sekoita kuivat aineet keskenään kuivahiiva mukaanlukien
jos sitä käytät
Mittaa joukkoon reilusti lämmin maitoa sekä siirappi ja rasva.

Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota.
Leivo taikinasta ranteen pakuinen tanko ja taputtele matalaksi. Leikkaa 8 cm viipaleet ja nosta leivinpaperinpäälle uunipellille, kohota.
Pinnan sumutin ennen uuniin laittoa ja ripottelin päälle kauraleseitä.
Paista 225 astetta keskitaso n 12 -15 minuuttia.
 

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Riistakiusaus

 
 
Tätä ruokaa olen jo monesti meinannut valmistaa, mutta aina on tullut jotain muuta tehtyä.
Ukkoseni sekä lapset innostuivat ruoasta niin, että pyydettiin tekemään toistekin.
Ruoka on taas näitä helppo ja nopea valmistaa, eli meidän päivärytmiin sopiva.Ja kaiken kukkuraksi pysyy uunissa jälkilämmöllä lämpöisenä vaikka iltapäivällä koulusta palaavillekin.
 
Olin juuri puolentoista tunnin kestävällä jooga tunnilla ja olo on ihanan kepeä.
Enään saunaan ja Ukkoseni lupasi vielä jalkojen voitelun.
Meillä kuuluu aina joskus iltasella yhdessä teeveetä katsellessa kuvioihin voidella toistemme jalat, se on niin rentouttavaa.
(Kokeilkaapas joskus esim. viikonloppu aamuna hieroa toisen jalat enne kun toinen on noussut ylös sängystä. Voin taata, että päivä alkaa hyvin ;))
 
n. 1/2 kg perunasipuli sekoitusta
1 paprika
1 pakaste kasvis pussi (mulla oli pannukasvikset tälläkertaa)
250 g saksanhirvikäristystä (tai muuta käristys lihaa kaupan pakaste hyllystä)
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
n. 3 dl maitoa tai kermaa
 
Paista käristys liah pannulla ja lisää paprikat sekä pakaste kasvikset joukkoon.
Sekoita uunivuokaan perunasipulisekoitus ja käristysliha.
Mausta ja kaada joukkoon maito tai halutessasi kermaa.
Paista uunissa 225 asteessa noin 1 1/2 tuntia tai noin tunti ja jätä tunniksi muhimaan jälkilämmölle.
 


Pikkupizzat

 
Tällä ohjeella tulee ihanan pehmeitä ja helposti valmistuvia pikku pizzasia.
Täytteen voi toki itse valita. Meillä tälläkertaa jauhelihatäytteellä, että saatiin edellispäivän jauhelihakastike käytettyä ;)) kierrätystä nääs.
Kävimme eilen ostamassa omenan noukkijoita kaksi ja olemme päässeet vauhtiin omenapuidemme tyhjennys operaatiossa.
Eli nyt ei voi enään laittaa noukkijoiden syyksi jos en saa hilloa ja omenan palalsia piirakkaan sekä pakkaseen tehtyä.
 
 
200g margariiniä
14 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 l maitoa
2 palaa hiivaa
1 1/2 tl suolaa

Täyte:
n.6 dl tähteeksi jäänyttä jauhelihaakastiketta
1  sipuli
1 prk paseerattuatomaattia
1 prk kermaviiliä
suolaa, oreganoa
(osaan pizzoista herkkusieniää)
ketsuppia
200-250g juustoraastetta
basilikaa

Nypi pehmeä rasva ja jauhot. Lisää lämmitetty maito johon hiivat ja suola on liuotettu. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina heti 50 osaan ja pyöritä palloiksi, anna taikinapallojen nousta pellillä.

Sekoita jauhelihakastikkeen joukkoon kermaviili, paseerattutomaatti, sipuli ja mausteet.Sekoita täyte tasaiseksi.

Paina lasinpohjalla taikinapalloihin kolot/kupit ja kaada koloon ketsuppia. Levitä se koloon lusikalla ja lisää jauhelihatäyte ketsupin päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle.

Paista 225 uunissa kauniin ruskeiksi.
Ripottele hieman jäähtyneiden pizzojen pinnalle basilikaa.


tiistai 28. elokuuta 2012

Omena rahkapiirakka

 
 
Tässä vielä sunnuntailta makea piiras tarjolle.
Nyt alkaisi omenat olla kypsiä meidän kolmessa omenapuussa.
Osa jo tippuilee maahankin.
Tänään käymme ostamassa omenan poimurin, jotta saadaan korkealta puusta omenat parempiin suihin.
Viimme viikolla nuorimmainen jo kiipeili reppu selässä puussa ja haki äidille piirakka omenat.
Jos pääsisi omenahilloa taas tekemään ja saisi hieman pakkaseenkin viipaleita piiraita varten.
 
 
Pohja:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Pohja:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri hierotaan. Lisätään jauho, jossa on leivinjauhot.
Taikina taputellaan piirakkavuokaan,
ei siis vatkata mitenkään vatkaimella. Tulee aika tökkö taikina
ja vähän muruinenkin.

Täyte:
1 purkki maitorahkaa
2dl kuohukermaa (ei vatkata kermaksi, uunissa ei voi paistaa vatkattua kermaa!)
1 dl sokeria

Ensin kaadat kulhoon kerman ja
sekoitat sinne maitorahkan.
Sitten kaadat sokerit ja sekoitat kunnolla...ei siis vatkausta.
Täytteen kaadat sitten siihen raa'an taikinan päälle. Siitäkin tulee aika sellaista tökkömäistä.
Sitten raastat kaksi omenaa ja ripottelet siihen seoksen päälle.
Niiden päälle vielä kanelisokeria.

Ja eikun uuniin 175 asteeseen 35-40 minuuttia!
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
 
 

maanantai 27. elokuuta 2012

Kesäkurpitsapaistos

 
Viikonloppu meni taas kerran nopeasti kahtien synttäreiden voimalla. Eilen tosiaan vanhempi tyttöni täytti yksitoista vuotta.
Tänään vielä kaverit tulevat juhlistamaan sitä illalla.
 
Sunnuntai meni nopeasti kakkuja tehden ja viimme silausta tekemällä ennen vieraiden tuloa.
Harmikseni olen saanut pienen flunssan poikasen ja olo on sitten sen mukainen.
 
No, sunnuntain ruoka oli kuitenkin tälläinen kaiken kiireen keskellä uuniin pääsi oman kasvihuoneen kurpitsa tälläisessä muodossa.
 
 
1 kesäkurpitsa
100 g parmesaania
2 pss mozzarellaa
suolaa, mustapippuria
oreganoa
 
Leikkaa kesäkurpitsat viipaleiksija asettele uunivuoan pohjalle.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Asettele mozzarella viipaleet kurpitsan päälle.
Ja lkaiken päällimmäiseksi parmesaan raaste ja oregano.
Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. (Mutta jos haluat kesäkurpitsassa olevan vielä purutuntumaa paista vain 15 minuuttia.)
Herkullista ihan sinäsnsä tai liha- ja kanaruokien kanssa.

Tunnustus

La Petite Princesse  kiitos tunnustuksesta jonka sinulta sain.
 
 
 
HALUAN ENSIN JAKAA TÄMÄN TUNNUSTUKSEN NÄILLE BLOGEILLE:

Äite puuhailee,
Mustikkasuu,
Askartelin itte,
Äiti teki,
Sumin sörsselit.


 
Tunnustukseen liittyy seuraava sääntö:

1. Kiitä linkin kera bloggaajaa, joka tämän sinulle myönsi.

2. Anna tunnustus eteenpäin viidelle (5) suosikkiblogillesi ja kerro heille siitä kommentilla.

3. Kopio post it -lappu ja liitä se blogiisi.

4. Ole iloinen saamastasi tunnustuksesta, vaikka se onkin annettu vain post it -lapulla ja toivo, että omat lempibloggaajasi jakavat sen eteenpäin.








 

perjantai 24. elokuuta 2012

Vuohenjuustopiirakka

 
Herkullista suolapalaa viikonlopuksi. Tämä on enemmän aikuisten herkkuja vielä täytyy tehdä jotain suolapalaa lapsien mieleen.
Ajattelin pieniä pizzaleipiä, mutta suunnitelmat voi vielä muuttua moneen kertaan.
Tämä viikonloppu kun on muutenkin kiireinen lauantaina, kun on serkkupojan synttärit tiedossa ja ajattelimme aamupäivällä vielä poiketa veljelläni.
Siispä pizzat voi vielä hyvin vaihtua pelkiksi sipseiksi :D

Kyllä tuntuu niin ihanalle, kun saa käyttää oman pihan satoa ruokiin. Niinpä tässäkin piiraassa on omastatakaa sipulit, kesäkurpitsat ja pienet kirsikkatomaatit.
Tomaatteja onkin tulossa oikein roppakaupalla ja ensimmäinen kesäkurpitsa oli minun ranteeni paksuinen ja kokoinen. Sipulit taas alkaa olla nyt parhaimmillaan, mutta paljon tujunpia kun kaupan sipulit (eipä tarvitse paljon laittaa ruokiin kun jo on hyvä maku.)
 
 POHJA:
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1/2 tl suolaa
2 rkl vettä

TÄYTE:
100 g pakaste parsakaalin nuppuja
100 g herkkusieniä
1 kesäkurpitsa
3 siivua pekonia
1 paprika
2 sipulia
1 tl timjamia
200 g vuohenjuustoa
4 kirsikkatomaattia
150 g juustoraastetta
2 dl maitoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria

 
 Sekoita jauhot voi ja suola toisiinsa ja lisää viimmeiseksi vesi.
Tasoita taikina piirasvuoan pohjalle ja laita lepäämään jääkaappiin.
Paista pannulla renkaiksi leikattu sipuli, sienet ja kasvikset.
Mausta ne timjamilla.
Kaada sipuli-sieniseos piirakkavuokaan.
Asettele leikattut vuohenjuusto renkaat kasvisten päälle. Sekoita munamaito ja lisää sinne mausteet. Kaada piiraan päälle ja ripottele juustoraastetta pinnalle.
Paista uunissa alatasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia.


torstai 23. elokuuta 2012

Vuokaleipä

 
Tänään tein taas viikonlopun synttäreille leipomuksia ja samalla ajattelin tehdä pari vuokaleipää. Ne kun on meidän perheen herkku leipiä ja vielä niin helppoja valmistaa.
Nyt on jo syöty yksi koko leipä ja toisesta on juuri iltapalle.
 
5 dl käden lämpöistä vettä
1/2 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl ohrajauhoja
1 rkl siirappia
2 dl porkkanaraastetta
n.8 dl vehnäjauhoja
PINNALLE:
auringonkukansiemeniä
seesamsiemeniä

Sekoita veden sekaan hiiva ja leseet sekä siirappi ja suola.
Lisää jauhot koko ajan sekoittaen hyvin.
Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia.
Jaa taikina kahteen silikoni vuokaan tai jos on tavalliset vuoat muista hieman voidella vuokia. Kohota taikinaa noin puoli tuntia ja sumuta sen jälkeen pinta vedellä ja ripottele halutessasi pinnalle siemeniä.
Paista uunin keski tasolla 250 asteessa noin 30 minuuttia.
Peitä uunista otettuasi leivinliinalla, jotta pinta ei kovetu.




Perunasalaatti

 
 
Omanmaan perunoista tuli tehtyä raikasta perunasalaattia.
En edes kuourinut pottuja, koska kuori on vielä niin ohutta.
Kuten jo varmaan on tullutkin useimmille selostettua, keitän aina perunoita isomman määrän josta sitten saan niin paistettuja perunoita kun salaatti aineksiakin.
Tällä kertaa oliivit loppuivat hieman kesken niin lisäsin hieman kapriksia kirpeyttämään makua.


5 perunaa
4 kirsikka tomaattia
2 tl kaprista
2 pientä hapanta omenaa
1 dl mustia oliiveja
1 pieni kesäkurpitsa
3 rengasta vuohenjuustoa paloina
3/4 dl oliiviöljyä
sitruunana mehua
pippuria ja suolaa

Leikkaa kaikki ainekset suupaloiksi ja sekoita keskenään.
Kaada joukkoon öljy sekä sitruunan mehu ja mausteet.
Anna tekeytyä hetki ennen nauttimista jääkaapissa.


keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lohilaatikko

Tässä taas oiva ruoka kaikesta tähteestä mitä kaapin perukoilta löytyi.
Tuskailin Ukkoselleni ennen nukkumaan menoa, että jätin vahingossa ostamatta perunasipulisekoituksen lohikiusaukseen jota ajattelin seuraavaksi päiväksi tehdä.
Yöllä (jolloin parhaat ideat syntyvät) hoksasin, että jääkaapissahan on iso kattilallinen keitettyjä uusia perunoita omasta maasta (siis mitä parhainta ruokaa). Niinpä valmistin lohivuokani niistä. Sekaan pääsi myös nahistunut paprika sekä paseeratun tomaatti pullon loppu.
Lapset tykkäsivättästä ruoasta tosi paljon. Seuraavalle päivälle ei jäänyt kun pieni annos jäljelle.
300 g maustettua lohisuikaletta
2 sipulia varsineen
1 paprika
50 g sulatejuustoa
tilliä
ripaus suolaa
1/2 kg keitettyjä perunoita
4 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
2 dl paseerattua tomaattia
Paista lohi sipulin silppu sekä paprika pannulla lisää loppuvaiheessa sulatejuusto.
Mausta.
Lohko potut suupaloiksi ja sekoita maito maunat ja tomaattikastike.
Kaada uunivuokaan potut ja lohiseos sekoita hyvin ja kaada päälle neste.
Paista uunissa niin, että saat pintaan kauniin värin.
Minulla oli 175 asteessa tunnin, mutta olisin kyllä lisännyt lämpöä jos ei toinen ruoka joka valmistui uunissa olisi tarvinnut matalaa lämpötilaa.


tiistai 21. elokuuta 2012

Suklaakeksit


Tänään olen taas saanut aikaiseksi vaikka mitä. No, heräsinkin viideltä kun  uni ei enään ottanut tullakseen.
Tein uunissa täytekakun pohjan ja nämä keksit (sunnuntaina vietettäville vanhemman tyttöni syntymäpäiville.)
Pannari tuli tehtyä taas tuttuun tiistaiseen tapaan välipalalle sekä kaksi uuniruokaa, niin ei tarvitse joka päivä seistä hellan vieressä.

Eilen oli taas kerran tramatiikkaa, kun nuorimmainen hukkasi kännykkänsä, kaverinsa kanssa koulun kentällä ollessaan.
Kävivät sitä kaverin kanssa etsimässä, mutta huonoin tuloksin.
Itkukurkussa sitten kotiin ja onneksi juuri viimmeinen hoidokki haettiin, niin lähdimme nuorimmaisen kanssa vielä uudelleen kännykkää etsimään.
Sieltähän se koulun pihalta löytyi viinmarjapuskien viereltä. Neidit olivat pysähtyneet popsimaan viinimarjoja ja pyörä oli kaatunut siinä tohinassa kännykkäkin oli sitten hukkunut ;))


250 g margariinia
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
100 g tummaa suklaata rouheena
100 g maitosuklaata rouheena
1 dl kookoshiutaleita tai kaurahiutaleita

Sulata margariini kattilassa. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita hieman jäähtyneeseen margariinisulaan sokerit. Lisää joukkoon munat vispilällä sekoittaen. Lisää jauhoseos, rouhittu suklaa ja kookoshiutaleet. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla lihapullan kokoisia nokareita pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa n. 10-15 min.

maanantai 20. elokuuta 2012

Panta


Viikonloppu meni nopeasti.
Lähdimme aikaisin lauantaiaamuna Poriin kiertelemään kauppoja ja nähtävyyksiä sekä tyttöjen haluamaan Yyteriin pulikoimaan. (Taas on tyttöjen kesän kohokohta saavutettu.)
Siinähän se meni päivä rattoisasti.
Sunnuntaina taas lähdin lasten kanssa kaupungille shoppailemaan.
Kyllä olikin piristävä viikonloppu. (Kokkauksesta ja kotitöistä vapaata ja sai aina astua valmiiseen pöytään syömään herkullisia ruokia.)

Tämän pannan tein jo viimme viikolla ja ajattelin, etten laita edes koko kuvaa tänne, kun kuvassa on hätäpäissään jäänyt sauma näkyviin.
Mutta tässä tämä nyt on meidän neidin panta ja ette uskokaan kuinka on suosittu. Nukutaan melkein yötkin panta päässä.


torstai 16. elokuuta 2012

Kauraiset pinaattiletut



Tavallisia pinaatti lettuja voi piristää välillä tuunaamalla, aamuiset kaurapuuron tähteet vain joukkoon ja taas on saatu jääkaappia keveämmäksi.
Nyt onkin siitä ihmeellisesti asiat täällä jääkaapissa, ettei tähteitä ole laisinkaan. Kaikki ruoat on syöty ja huomenna saa iloisena tehdä lapsille ranskalaisia kun tietää, ettei viikonlopulle jää mitäänylimääräistä syötävää roikkumaan jääkaappiin.
No, onneksi on tietenkin tuo pakkanen johon voi myös laitella ylijääneitä ruokia, mutta nyt alkaa pakastimetkin pullottaa marja ja vihannes sadon jäljiltä.
Eli nyt täytyisi saada tyhjennettyä juuri kaikki jämätmyös pakkasesta.

1 l maitoa
2-3 dl kaurapuuroa
n. 4 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
300 g pakastepinaattia sulatettuna
3 kananmunaa

Sekoita kaurapuuro hyvin vatkaten maitoon lisää sitten jauhot ja suola sekä sulatettu pinaatti.
Vatkaa lopuksi kananmunat joukkoon. ( Kun lisää munat lopussa niin jauhot eivät jää paakuille.)


keskiviikko 15. elokuuta 2012

Kinkku-juustosalaatti tomaatti-kermaviilikastikkeella


Iltapala salaattina oli palvikinkkua ja juustoa.
Kananugetteja söimme salaatin kaverina.

Kävimme eilen kirjastossa nuorimmaisen kanssa.
Taas tuli lukemista niin äidille kun lapsillekin.

Salaattia
5 palkoa tuoreita herneitä
10 kpl viinirypäleitä
iso nippu sipulinvarsia
1 tomaattia
n.100 g juustoa
n.100 g palvikinkkua

1/2 prk kermaviiliä
1 rkl sinappia
3/4 dl ketsuppia
suolaa, sokeria
1 tl timjamia

Paloittele salaatti ainekset ja sekoita kastikkeen ainekset.
Kaada kastike salaatin sekaan ja anna maustua hetki jääkaapissa.



tiistai 14. elokuuta 2012

Peruna-jauhelihalaatikko


Joskus aivan tavallinen arkiruokakin on niin hyvää ja herkullista.
Tämä ruoka ei paljoa aikaa vie, mitänyt uunissa tunnin muhii kypsäksi.

Olin eilen oikein tyytyväinen itseeni sain pestyä pyykkiä kolme koneellista ja silitetty pinon vaatteita sekä ommeltua ukkoseni kahdet verkkarit taas työ kuntoisiksi. On se kumma kuinka joku ompeleminenkin jää koko ajan kun ei viitsi ottaa ompelukonetta esiin.Täytyisi saada oikein paikka ompelukoneelle, niin olisi aina valmiina käyttöä varten.

1 kg pakaste perunasipulisekoitusta
400 g naudanjauhelihaa
n.8 dl vettä
1 1/2 lihaliemikuutiota
grillimaustetta, paprikajauhetta, valkopippuria

Kaada perunasipulisekoitus uunivuokaan.
Paista jauheliha ja mausta se.
Kaada jauheliha peunaseoksen sekaan hyvin sekoittaen .
Kaada pannulle jolla jauheliha oli vesi ja lihaliemikuutiiot.
Kiehauta niin, että lihaliemikuutiot sulavat veteen.
Kaada neste peruna-jauhelihaseoksen joukkoon.
Paista uunissa 200 asteessa tunti.



maanantai 13. elokuuta 2012

Kanasalaatti


Niin ne kesälomat koululaisiltakin on vietetty ja arki palannut huusholliin.
Kyllä aamu olikin taas sen mukainen, yhtä hulapaloota.
Koitan nykyään maanantai aamuisin tehdä vähintään kaksi uuniruokaa viikolle ja pannaria niin ei tarvitse sitten viikolla värkätä joka päivä ruokaa.
Tänään meinasi ruat jäädä hötäkässä tekemättä.
Eilen illalla nuorimmainen huomasi, että ne housut jotka hän halusi kouluun ovat pesemättä. Niinpä aloin käsin pesemään farkkuja ja vein ne saunaa kuivumaan.
Aamulla saunassa odotti märät housut. Ei muuta kun silittelemään housuja kuivaksi.
Onneksi nuorimmainen huomasi äidin kiireen ja alkoi itse silitellä housuja ja lopulta saimme kuivat housut tytölle jalkaa ja hoidokitkin saivat aamupalansa sekä ruoat olivat uunissa ja kaikilla hyvä mieli.

Eilen illalla tein iltapalaksi kanasalaattia, edellis illan yli jääneistä grillatuista kanan rintafileistä.

1 1/2 kanan rintafilettä
1 dl tuoreita herneitä
1 kovaksi keitetty kananmuna
10 cm kurkkua
2 tomaattia
salaatteja suikaleina

KERMAVIILIKASTIKE:
2 dl kermaviilliä
3 rkl sitruunanmehua
1 rkl sokeria
1/2 rkl currya
1/2 tl suolaa
valkopippuria

Revi salaatti suupaloiksi,ruodi herneet, lohko muna paloiksi ja leikkaa kurkku ja tomaatti lohkoiksi.
Leikkaa kanan rintafileet kuutioiksi ja sekoita salaatti aineet sekaisin.
Kaada kermaviilin joukkoon kaikki kastikkeen ainekset ja sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen syömistä.

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Herkullinen mustikkapiirakka



Kävimme Mumskulla kylässä ja poimimme piirakallisen verran mustikoita, mumskun lähi metsästä.
Nyt on sadellut pyyntöjä mustikkapiirakan ohjeista siihen malliin, että oli pakko toteuttaa toiveita.

Olen haaveillut omalle pihalle pensasmustikkaa, mutta vielä ei ole tullut hankittua.

Ukkoseni sai putsattua ylä- ja keskikerran viemärit ja minä luuttusin sitten tässä välissä lattiat. Ei pitänyt kun vessat siivota, mutta samalla kerttaa sitten tuli siivottua koko huusholli.
Nyt voi taas hyvilämielin odotella ilta saunaa ja laitella huomiset aamutouhut valmiiksi.
Se onkin sitten koulu aamu ja kerhot alka, joten meilläkin taas mennään totuttuihin uomiin. 

3 munaa
2 1/2 dl sokeria
150 g sulatetua voita
2 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

PÄÄLLE.
5 dl mustikoita
2 tl perunajauhoja

MURUSEOS:
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lämmitä voi ja maito.
Sekoita muna-sokerivaahtoon jauhoihin sekoitetut kuivat aineet ja voi-maito neste.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.
Ripottele pinnalle mustikat jotka olet sekoittanut perunajauhoihin.
Sekoita muruseostavarten voi, sokeri ja vehnäjauhot.
Nypi ne piirakan pinnalle.
Paista 175 asteessa noin40-45 minuuttia.




Kasvis-pekonipaistos grillissä


Eilen boilerpihvien kaveriksi tein ihanan raikkaan kasvispaistoksen.
Pekonia jäi täytetyistä sienistä hieman yli niin leikkasin nekin vielä joukkoon samoin sienten kannat. (Näin ei taaskaan mennyt mitään hukkaan.)

Meillä on  parina iltana grillattu makkaraa uudella ulkotulella/grillillä. (On tullut taas makkara kiintiö täyteen tältä kesältä,. Meiltä kun ei oikein löydy noita makkaran syöjiä.)
Aivan kuin olisi metsäretkellä kun tuli lämmittää ihanasti viilenevässä illassa.
Syksyllä onkin pimenevinä syysiltoina ihanaa istuskella tulen rätistessä ja lämmittäessä.

1 paprikaa
1/2 kesäkurpitsa
2 pientä sipulia varsineen
iso tomaatti
5 sienen kannat
3 pekonisiivua
Kasti:
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
hunajaa
mustapippuria
suolaa

Pilko kasvikset grillauksen kestävään vuokaan. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää kasvisten sekaan. Grillaa kasvikset kypsiksi.
Minulla oli grillissä noin15-20 minuuttia.



lauantai 11. elokuuta 2012

Marjapiirakka


Tämän herkullisen piirakan ohjeen löysin Kinuskissan sivuilta.
Tähän piiraaseen voi käyttää mitä marjoja haluaa.
Nopea ja herkullinen piirakka sopii vierasvaraksi kiireiselle kokille.

Meille taitaa tulla vadelmia tänä vuonna ennätys määrä, tänäänkin keräsimme yli kolme litraa marjoja pakkaseen.
Ukkoseni on puuhastellut ulkona koko päivän. Lavojen sirkkelöintiä ja grillivartaille teline on ilmaantunut terassille.

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE:
2 ½ dl  Creme Vanillaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl fariinisokeria
n. 2 dl vadelmia


Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista 200 asteisessa uunissa 10-12 min. Anna pohjan jäähtyä.
Vaahdota vanilla. Lisää joukkoontuorejuustoja fariinisokeri. Vatkaa kunnes fariinisokeri on liuennut.  Asettele vadelmat täytteen päälle. Anna piirakan jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua.

Parsakeitto


Nyt on ensimmäiset sipulit valmiita. Pieniähän nämä toki vielä ovat, mutta herkullisia.
Istutin puna- ja keltasipulia paljon. Sipulin ystävävä tungen sitä jokapaikkaan, hyvä ettei ole makeissakin leivonnaisissa ;))

1 prk säilyke parsaa
1 sipulia varsineen
nokare voita
8 dl hyvää kanalientä (minulla 2 dl kanalientä ja 1 kanaliemikuutio)
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
1 rkl perunajauhoja
maun mukaan mustapippuria
50 g sulatejuustoa


 Palottele varret pienemmiksi paloiksi. Kuullota kattilan pohjalla voisulassa silputtu salottisipuli ja lisää parsapalat, kanaliemi ja viini. Keitä hiljalleen kannen alla.
 Lisää kerma ja sulatejuusto. Ota erikseen noin 1 dl keittopohjaa ja sekoita siihen perunajauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää perunajauhoseos ohuena nauhana keiton sekaan koko ajan keittoa sekoittaen.
Anna keiton kiehua 3–4 minuuttia, kunnes se saostuu. Maista ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoa heti rapean leivän kanssa.

 

torstai 9. elokuuta 2012

Herkkusieni-mozzarella piirakka


Eilen ukkoseni sisko ja hänen miehensä kävivät kyläilemässä.
Tein suolaiseksi piiraaksi sieni-mozzarella piirakan ja ai ai mitä herkkua siitä tulikaan.
Itselläni oli hieman ennakkoluuloja, kuinka herkkusienet ja mozzarella sopivat yhteen, mutta yhdistelmä oli todella suussa sulavan hyvää.

Olen nykyään tämän aamu ulkoilun sisällä ja valvon uutta noin yhden vanhaa tyttöä kun hän ottaa pienet tirsat, että jaksaa päiväunille saakka.
Siispä kkäytän tämänkin ajan hyvin hyödyksi ja kirjoittelen tänne blogiin.

Pohja:

150 g nestemäistä margariinä
2 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1-2 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte:

voi nokare
200 g tuoreita herkkusieniä
3 siivua pekonia
1 sipuli
mustapippuria
1  mozzarella pallo
2 tomaattia
4-5 lehteä basilikaa
2 munaa
2 dl kermaa
2 dl juustoraastetta

Sekoita jauhot ja rasva sekaisin. Lisää vesi ja anna rauhoittua jääkapissa täytteen teon ajan.
Suikaloi sienet ja pekoni sekä sipuli. Paista voissa pannulla kunnes sienistä on neste  hävinnyt. Mausta seos pippurilla ja hippusella suolaa.
Levitä pohja taikina piirasvuokaan, myös reunoille.
Kaada sieni seos taikinan päälle ja leikka mozzarella t siivuiksi  sienisekosen pinnalle.
Tomaatti siivut aina väleihin. Pinnalle leikkasin vielä basilikan lehtiä.
Sekoita munat kerman joukkoon ja kaada piiraan pinnalle.
Lopuksi vielä juustoraastetta.
Sitten vain uuniin noin 30-45 minuutiksi 200 asteeseen tai kunnes pinta on saanut kauniin kullankeltaisen värin.




keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kana-nuudeliwokki


Wokit on niin helppoja ja nopeita valmistaa. Tästä tulikin herkullista. En ollutkaan ennen ostanut kananpojan filepaloja ja nyt tykästyin niihin niin, että suikaleet taitaa jäädä toiseksi. Nämä filepalat kun ovat paljon lihaisampia ja koko pakettia ei toki tarvitse käyttää kerralla vaan vaikka pakastaa puolet.

2 rkl öljyä
n.450 g  kananpojan fileepaloja, hunaja
1 iso sipuli (minulla niitä sipulinvarsia taas nippu)
150 g purjosipulia viipaleina
2 lehtisellerin vartta viipaleina
1 porkkana raasteena
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 dl  wok-vihanneksia
1 paprika
2 tomaattia
2-3 rkl soijakastiketta
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
vähän mustapippuria
ja suolaa

Lisäksi:
vettä
2 pss nuudeleita

Kuumenna öljy pannulla.
Paista kananpojan fileepalat kauttaaltaan.
Lisää joukkoon sipulilohkot, purjo- selleri- ja porkkanaviipaleet, hienonnetut valkosipulin kynnet sekä muut kasvikset. Kääntele kovalla lämmöllä muutaman minuutin ajan.
Mausta soijakastikkeella, makealla chilikastikkeella,suolalla ja mustapippurilla.
Kiehauta vesi ja laita nuudelit kiehuvan kuumaan veteen. Sammuta liesi ja anna nuudelien kypsyä muutama minuutti. Valuta ja sekoita nuudelit muiden ainesten joukkoon.
Tarkista maku.

tiistai 7. elokuuta 2012

Lohimakaronilaatikko


TERVETULOA LUKIJAKSI TARJA.
Onkohan enään yhtään ruokaa johon en tunkisi noita sipulinvarsia.
No, asiahan on nyt niin, että sipulini kasvimaalla on vielä niin pieniä ettei niistä ole mihinkään. Mutta sipulin varsia on sitten sitäkin enemmän ja tottakai hyödynnän ne sipulin sijaan.
Nämä kumpainenkin vuoka on lohimakaronilaatikkoa.
Tein nämä pieniin uunivuokiin niin sain toisen pakkaseen ja oikeampi syy oli se, että tein uuniin maanantai aamuna kaksi isoa kinkkukiusausta sekä makaronilaatikon näiden vuokien seuraksi.
Enkä halunnut montaa tuntia hehkutella uunia niin sain kaikki yhdellä kerralla mahtumaan uuniin. (Uunini on kiertoilma uuni naiin saan monella tasolla lämmitettyä ruokia samalla uunin paisto kerralla.)

Poikani sai tänään ajokortin.
Kävimme heti Mumskulla kylässä lasten kanssa.

n. 7 dl makaronia
n. 300 g lohisuikaleita
2 sipulia (minulla niitä sipulin varsia aika nivaska)
1-2 tl suolaa
1 tl currya
1 tl sitruunapippuria
1/2 rkl kuivattua tilliä
3 kananmunaa
7 dl maitoa

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
Paista lohisuikaleet ja sipulit mausta.
Sekoita uunivuokaan ja kaada sekoitettu munamaito päälle.
Kypsennä 200 asteessa uunissa noin 1 tunti.

Juustoinen kanakeitto



Kenellekään ei varmaan ole jäänyt epäselväksi, että minä pidän kanakeitoista ja niiden variaatioita onkin täällä blogissa monia, mutta taas tulee yksi lisää ;))
Tämä versio ei ole niistä kevyt ruoista ykkönen, mutta kerrassaan herkullinen, sen voin taata.
Ja mikä parasta taaskin sain jääkaapista pois nahistuneita kasviksia ja juustonkannikan, mitä säästämistä.


400 g broiler suikaleita
1 sipuli varsineen
1 valkosipulinkynsi
1 paprika suikaleina
1 porkkana raastettuna
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
50 g voimakkaaan makuista koskenlaskijaa
2 1/2 dl kipparin ruokakermaa
suolaa
kuivunut juustonkannikka

Ruskista broilersuikaleet ja sipuli lisää lopuksi valkosipuli ja kasvikset.
Kuullottele jonkin aikaa ja kaada joukkoon sitten vesi sekä kanaliemikuutio.
Anna kiehahtaa jalisää sulatejuusto ja ruokakerma sekä kuivunut juustonkannikka. Mausta ruoka ja nauti.

maanantai 6. elokuuta 2012

Tyttövauvan settiä


Nyt on tyttövauvallekin omat sukkat, nallehattu ja kauluri tehty.
Tätä täällä on väkerretty nyt viikonlopusta asti.
Nämä kuulemma lähtee kahden viikon päästä syntyvälle tyttövauvalle.
Onnea jo etukäteen.

Marinoitu fetasalaatti



Viikonloppun pidin lomaa tietokoneilusta.
Kävimme lasten kanssa lauantaina vaate ostoksilla ja kudoin niin että sauhu kävi.
Sunnuntaina kutomista ja kutomista sekä uimassa käyntiä ja kutomista.
Jos nyt tänään vielä ahkeroin tuon kutimeni kanssa niin illalla näytän vauvan setin tyttöjen väreissä.

Sitten ruoka juttuja.
Viimme viikolla iltasella mieheni sisko miehensä kanssa poikkesi yllätys vierailulle.
Niinpä grillasimme makkaraa ja aamulla oli laittanut makaronit marinadiin,(jota oli jäänyt aamu ruoasta).
Oli siinä kiva nopeasti sujauttaa maukas salaatti vieraille.

3-4 dl makaronia
1/2 dl oliivi öljyä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl balsamikoa
1 rkl basilikaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Salaattia
2 tomaattia
10 cm kurkkua
1 pkt fetajuustoa
 nippu sipulin varsia
ruohosipulia

Serkoita marinaadi ainekset sekaisin ja kaada makaronit joukkooon. Anna maustua liemessä ainakin paritunta taai vuorokausi.
Tee salaatti kuutioi tai lohko oman mieltymyksen mukaan salaatti aineet ja kaada marinaadissa olleet makaronit salaatin joukkoon.
Kaada myös marinaadi liemi salaatin sekaan kastikkeeksi.



perjantai 3. elokuuta 2012

Vauvan sukat


Nyt on koko urakka tehty eli sukatkin ovat valmiit.
Alakuvassa koko reperttuaari ja ohjeet ovat uusimmasta Novita lehdestä.

Ukkoseni on ulkona sateessa urakoinut ison peräkärryllisen lavoja joita meinaan oli niin paljon ettei käsillä edes ylttänyt ylempiin lavoihin.
On minulla vain aika ukko kulta.
Taas on poltettavaa ensi talvelle vaikka ja kuinka paljon.
Tietysti vielä klapeja täytyy hommata kellariin ja puuvajaan niin sitten saa tulla mimmoiset paukku pakkaset ensi talveksi ja meillä ei palella.
Aikaistahan tämä on puhella talvesta mutta näin kesällä siihenkin on hyvä varautua, niin ei tarvitse talvella miettiä.

torstai 2. elokuuta 2012

Nalle kauluri



Tässä eiliselle pipolle kaveriksi nallekauluri.
Sukat vielä on tuloillaan tai oikeastaan toinen on jo tehty mutta näytän sitten kun saan toisenkin tehtyä.
Sitten onkin koko vauva setti tehty ja lupaan vielä kuvat kaikista yhdessä.

Ajelin juuri nurmikon ja nyt on ihanan reipas mieli kun saa jotakin hyödyllistä tehtyä.
Nyt voi hyvällä omallatunnolla mennä ulos keinuun ja katsella uutta käsityölehteä joka tänään ilmestyi.

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Peruna-vuokaleipä


Jääkaapissa odotti viisi keitettyä keskikokoista perunaa pääsemistä syödyksi ja vaalea leipä oli loppu, joten iskin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja valmistin herkullista peruna-vuokaleipää.

Tytöt on ahkerasti keräilleet marjoja pakkaseen.
Meillä on ollut tapana joka päivä kerätä aiankin yksi litra marjoja tyttöjen kanssa.
Näin ei urakka kymmenen marjapuskan kanssa tunnu yliovoimaiselta.
Tytöt saavat tietenkin hieman ylimääräistä viikkorahaa näistä suorituksista.

1/2 l vettä
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
4-5 keitettyä perunaa
1 dl kauraleseitä
1 pss kuivahiivaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl juoksevaa margariiniä

Lämmitä vesi hieman käden lämpöä lämpimämmäksi ja lisää siihen haarukalla muusattu peruna, siirappi, suola kuivahiiva ja kauraleseet.
Sekoita ainekset ja lisää jauhoja vähitellen joukkoon.
Lppupuolella lisää juokseva margariini.
Kaavi taikina suoraan vuokaan ja kohota siinä noin puolisen tuntia.
Sumuta leivän pinta vedellä ja laita halutessasi pinnalle leseitä tai kaurahiutaleita.
Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Korvallinen myssy


Taas on saatu jotain valmistakin käsityö saralla.
Eli vauvan myssy korvilla, ohje löytyy uusimmasta Novita-lehdestä. Tätä samaa sarjaa tulee viellä lisää kunhan vain kerkiän kiireiltäni kutomaan.
Meillä aloitti uudet hoitolapset Matias ja Ronja, sisarukset. Ovat tänään ensimmäistä päivää hoidossa ja ihmeen hyvin on mennyt odotin kovaa itkua tälle päivälle mutta taidettiin päästäkin säikähdyksellä.