tiistai 28. helmikuuta 2012

Vehnäsämpylät ja patongit


Niin teolle eilen kirjoittelin, että hiljais elolla mennään tämä viikko, mutta eipäs pitänyt paikkaansa.
Leivontapäivän pukkasi päälle.
Lapsilta kyselin mitä syödään ja sieltä pyydettiin ihan tavallisia perus sämpylöitä ja mieheni eilen hieman vihjaisi, että tiikerikakku taas välistä maistuisi. Joten ei muuta kuin jauhot kehiin ja paanalle...
ja aikaistahan sitä tulee kun herää kuudelta aloittamaan puuhat.
Siispä uunin kätköistä on nyt otettu vehnäsämpylät, sahramitiikerikakku (josta kirjoittelen tuonnenpana), pannaria, makaroonilaatikko sekä tämänpäivän ruoka uunimakkarat joihin olin jo eilen kuorinut potut valmiiksi, ettei mene aivan kiireeksi koko aamu.
Nuorimmaisen kanssa vielä teimme valkosipulisalaatinkastikkeen ja kaalisalaatin niin eiköhän nämä riitä perjantain ranskalaispäivään asti.

Lunta tuli aamun joka tuutista. Ukkoseni on taas hieman kuumeinen (mies joka ei yleensä tule kuumeeseen millään jo toisen kerran tänä talvena kuumeessa.)

2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
ja n. 10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl nestemäistä margariiniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva sekä siirappi ja suola.
Sekoita hyvin. Kaada kaurahiutaleet joukkoon sekä osa jauhoista. Vaivaa hyvin. Lisää jauhoja niin, että taikina irtoaa kulhosta. (Jauho määrä voi vaihdella, itse kaadan vain jauhoja sekaan ja katson koska valmista.)
Kaada neste joukkoon jos tuntuu sekoituksen jälkeen liian löysältä lisää vielä hieman jauhoja.
Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöitä tai patonkeja.
Leivoin nyt tavalliset sämpylät ja littasin kämmenellä hieman uunipellillä pinnalle vehnäjauhoja ja taas kohotus noin puoli tuntia.
Ja sitten vain uuniin 225 astetta noin 7-10 minuuttia.



Patongit ovat samasta taikinasta, patonki pötköt vain pellille ja leikkaa terävällä veitsellä viillot ja kohota sämpylöiden tapaan.
Sumuta patongit hyvin ennen uuniin laittoa ja voit sumuttaa myös uunin niin saat rapeampi kuorisia patonkeja.
Pinnalle laitoin nyt parmesaania ja valkosipulimaustetta ja osan jätin ihan ilman päällisiä lapsia varten.

maanantai 27. helmikuuta 2012

Uuni tortillat



Viikonloppu meni taas tavalliseen tapaansa eli nopeasti.
Kävimme hieman soppailemassa ja sunnuntaina siivoilin sain jopa lattiat pestyä.
Lapset lähtivät yökyläilemään mumskulle ja tänään illalla haemme heidät kotiin.

Tämä viikko tulee olemaan postauksiltaan aikas vähäinen, koska on lasten hiihtoloma viikko ja teen kaikkia arki herkkuja kuten makaronilaatikkoa ja uunimakkaroita. (Kaikkia lasten suosikeita.)
Sitten töiden jälkeen illat on aikas hyvin jo puukattuja on uimahallia ja keilailua sekä peli-iltaa tiedossa.

400 g jauhelihaa
1 tomaatti
1 paprika
1 pss tex mex- mausteseosta
1dl vettä
1 sipuli
juustoraastetta
1-1 1/2 dl smetanaa
1 dl ketsuppia
2 jalopenoa
6 vehnätortillaa

Paista jauheliha ja sipuli kaada joukkoon myös paprika ja tomaatti anna hautua noin 10 minuuttia.
Lisää muut ainekset.
Kaada jauhelihaseosta tortillalle ja kääri se rullalle. Asettele rullat uunipellille ja ripottele pälle juustoraastetta ja loppu jauhelihaseos jos sitä jäi.
Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.



perjantai 24. helmikuuta 2012

Friteeratut texmex-kalapihvit


Rosemaryy tervetuloa lukijaksi.

Tässä on tullut tehtyä tuttuja kotiruokia viimme päivät, joten postaukset ovat jääneet parilta päivältä. Tänään sitten yllätinkin tein todella ihania rapeita kalapihvejä. Laitoin nämä pihvit rasvakeittimeen ja tuli niin maukkaita että. Toki nämä voi paistaa perinteisesti paistinpannulla öljyssäkin.
En ollut koskaan ennen valmistanut kalaa texmex tyyliin mutta hyvää tuli.

Meillä on taas vanhempi tyttö diskossa ja lähden sitä sieltä pikapuoliin hakemaan kotiin.
Ihanaa, kun vihdoista viimmein alkoi koululaisten hiihtolomat nyt saa taas ottaa hieman rennommin tuon aamun, kun se meinaa aina mennä semmoiseksi hässäkäksi.

400 g seitä
1 pss texmex-maustetta
1 kananmuna
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 mietoa vihreää jalopenoa

Leikkaa jalopeno pienikis ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita tehosekoittimella. Muotoile massasta pihvejä. Friteeraa kullankeltaisiksi friteerauskeittimessä tai paistinpannulla öljyssä.
Valuta pihvit hyvin ja tarjoile ranskalaisten, perunamuusin tai riisin kanssa.





tiistai 21. helmikuuta 2012

Mamman paras bolognese


Tässä löytyi taas kerran ruoka josta tykkäsi niin aikuist kuin pienet lapsetkin. Harmi vaan en löytänyt muita kuvia ruastamme, kun söimme sitä jo viimme viikolla. Nämä postaukset ovat minulla välillä hieman jälki junassa kun tuntuu tuo aika niin juoksevan.

Tästä ruoasta saa myös gluteenittoman, kun vain vaihtaa vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin  tai vaikka suurustaa teelusikallisella perunajauhoja tai koko jauhot voi jättää jopa kokonaan pois. .

Nyt olen kaiken vapaa aikani käyttänyt virkkaamiseen. Nyt tulee ne keittiön kapat uudet ettei tarvitse kesälläkin pitää noita joulun punaisia.

Tytöt on tohkeissaan tehneet lumilinnoja tehneet pihalle, kun lunta taas kerrankin on riittämiin.
Sekä hoidokeille on kunnon mäet kun ukkoseni on kolannut isoja valleja pihan täyteen.

50 g pekonia
1 porkkana
1 sipuli
500 g jauhelihaa
1 tl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 dl punaviinikastiketta
4 rkl tomaattisosetta
1 tlk paseerattua tomaattia
suolaa
mustapippuria
1/2 tl tinjamia
1/2 dl kermaa
tuoretta basilikaa

Suikaloi pekoni. Kuori ja raasta porkkana. Hienonna sipuli. Käristä pekoni padassa ja lisää sitten jauheliha. Lisää sitten porkkanaraaste ja sipuli silppu. Kääntele seosta padassa hetki.
Lisää vehnäjauhot, lihaliemikuutio, vesi ja viini sekä tomaattisose ja paseerattutomaatti.
Lisää mausteet ja kiehauta. Hauduta sitten kannen alla miedolla lämmöllä ainakin tunti.
Lisää kerma ja silputtu basilika sekä tarkista kastin maku. Tarjoa pastan ja parmesaanin kanssa.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Merimiespihvit


Tätä ruokaa tein useinkin noin viistoista vuotta sitten. Jotenkin se jäi unholaan, mutta nyt se pääsi takaisin ruokapöytäämme.
Lauantai-illatana nuorimmaisen kanssa teimme tämän ruoan ja samaan syssyyn myös naudanlihakastikkeen ja laskiaispullia eli meillä herkuteltiin saunan jälkeen kymmenen maissa illalla laskiaispullilla.



600 g naudanpaistia
1 g kiinteitä perunoita
2-3 sipulia
5 dl  vahvaa lihalientä eli 5 dl vettä ja 1 1/2-2 lihaliemikuutiota
1 plo (0,33 l) 1-olutta
suolaa
rouhittua mustapippuria

 Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi. Ruskista viipaleet kuumalla pannulla voissa molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota nopeasti voissa (sipuli saa hieman ruskistuakin).
 Lado perunat, lihat ja sipulit kerroksittain uunivuokaan. Ripottele perunakerroksen päälle hieman suolaa ja pippuria. Jätä perunat alimmaiseksi ja päällimmäiseksi kerrokseksi.
 Sekoita lämmin lihaliemi ja olut. Kaada vuokaan ruuan päälle. Hauduta ruokaa 175 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia kannen alla. Nosta kansi pois päältä ja paista vielä puolisen tuntia.



 


lauantai 18. helmikuuta 2012

Tataarien piirakat


Eilen tein pitkästä aikaa pärämätsejä.
Nämä on niiin hyviä. Voisi syödä vaikka kaikki yhdeltä istumalta jos vain vatsaan mahtuisi.

Meillä on nämä viikonloput semmoisia ettei äippä meinaa päästä tietokoneelleen ollenkaan, kun nuo tytöt valloittaa tän alakerran. Vaikka kummallakin on omat tietokoneet niin aina ollaan tällä äidin koneella alakerrassa. Onhan se kiva kun tytöt viihtyy meidän vanhempien seurassa ja näkee vähän mitä ne täällä netissä tekee.


1/2 kg vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 rki voita
1 kananmuna
lämmintä maitoa

TÄYTE

500 g paistijahelihaa
1 sipuli
1 1/2 dl vettä
suolaa
valkopippuria
chilimaustetta
tacomaustetta

Sekoita taikinan ainekset ja anna sen tekeytyä sen aikaa kun teet täytteen.
Eli sekoita jauhelihan joukkoon silputtu sipuli ja vesi sekä mausteita saa olla aikas paljon.
Tee taikinasta pötkö ja leikkaa se paloiksi jotka kaulitaan teelautasen kokoisiksi pyöreiksi levyiksi.
Levitä jauhelihaa ohuelti taikinan pöölle ja rypytä reunat päälle niin että jauhelihaa jää pilkottamaan keskeltä.
Kuumenna paistinpannu ja laita sinne voita reilusti. Paista piirakat molemmilta puolilta. Ensin lihapuolelta. 
Piiraat syödään heti lämpöisinä mutta varo pottamasta suuta.

torstai 16. helmikuuta 2012

Pitsi lämppärit


Nämä aloeveran nalle langasta tekemät pohkeisen lämmittimet ovat kuuin säädystimet mutta nilkka osa on kapeampi ja tulevat kantapäiden alle.
Nyt sai isompi tyttö tanssiin hyvät säären lämmittimet.
Tyytyväisiä näytettiin taas olevan koska kelpuutettiin ne jo kouluunkin jalkaan mukaan.

keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Feta-broilerlaatikko


Tämä ruoka on todella nopea ja kätevä valmistaa kun broilersuikaleita ei tarvitse ruskistaa eikä riisejäkään ei tarvitse keitellä.

Lapset eivät kaikki oikein päässeet tämän laatikon makuun, mutta sitä suositumpi se sitten olikin vanhempien mielestä.


2 dl riisiä
500 g maustamattomia broilersuikaleita
suolaa ja valkopippuria
1 pieni purkki ananaspaloja
pala purjoa
200 g fetaa
200 g pakastemaissia
1 rkl yrttimaustetta
5-6 dl kanalientä
1 prk 200 g ranskankermaa
1 tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Valuta broilersuikaleista ylimääräinen neste pois.
Ripottele pinnalle suolaa ja valkopippuria. Siivilöi ananaspalat. Ota mehu talteen.
Silppua purjo ja murenna feta kulhoon. Sekoita kulhoon muutkin aineet, mausta yrttiseoksella ja kumoa uunivuokaan. Sekoita kanaliemi, ranskankerma ja ananasmehu. Mausta pippurilla ja kaada vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraasytetta.
Paista vuokaa 200 asteessa uunin alaosassa noin tunti.
Lisää tarvittaessa kanalientä.




Ruusuinen jugurttivaahto


Pitkästä aikaa sain tänne jotain uutta jälkkäriäkin aikaiseksi.
Tässä oiva ohje ylimakeiden jugurttien tilalle. Tässä jugurtissa makeuttajana toimii banaani.


1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1/2 l maustamatonta jugurttia
2 prk ruusunmarja-vadelma vauvanruokasosetta
1 banaani
2 dl pakaste marjoja maun mukaan

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
Sekoita joukkoon jugurtti.
Lisää ruusunmatja-vadekmasose sekä muussattu banaani.
Jaa annoslaseihin ja koristele halutessasi marjoilla.

tiistai 14. helmikuuta 2012

Ystävänpäivän sydän sämpylät


HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ TEILLE KAIKILLE.

Ja tervetuloa joukkoomme Madame Kissankulma ja Suvi.

Tein tänään sämpylöitä ja ystävänpäivän kunniaksi ne saivat sydämmen muodon.
Nämä sämpylät saivat sisäänsä porkkanasosetta ja juustoraastetta.
Kaupassa huomasin pakasteessa olevan puoleen hintaan porkkanasose pussit ja enkös heti hamstrannut ostoskärryyn parit pussukat kotiin viemisiksi.
Nesteeksi laitoin ruoasta yli jääneen kanaliemen.


Meidän tytöt menee tänään kaverinsa kanssa katselemaan ystävänpäivä elokuvaa purjehdusseuran tiloihin.
Elikkä äipällä olisi vapaa ilta saakohan sitä mitään aikaiseksi vai meneekö laiskotellessa.
Usein sitä huomaa, kun olisi sitä omaa aikaa niin se tuhraantuu aivan joutavan päiväiseen nypeltämiseen.

Kirjoittelen usein nämä päivä postaukset tässä sadun jälkeen kun laitan hoidokit nukkumaan, nytkin vetelee tuossa vieressäni kuusi lasta sikeitä, meidän parisängyssä :))


250 g porkkanasosetta
5 dl kanalientä
2 dl juustoraastetta
suolaa (maista kanaliemen suolaisuus ennen suolan lisäystä)
2 rkl juoksevaa hunajaa
50 g hiivaa
2 dl kauraleseitä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

Lämmitä porkkanasose ja kanaliemi käden lämpöiseksi sekoita hiiva joukkoon.
Sekoita joukkoon hunaja ja suolaa tarvittaessa.
Lisää juustoraaste ja jauhoja. Lisää loppuvaiheessa öljy.
Vaivaa taikina hyvin ja anna sen kohota liinan alla kaksinkerataiseksi.
Leivo taikina ensin sämpylöiksi jotka muotoile sydämmiksi.
Kohota sämpylät leivinpaprein päällä pellillä liinan alla.
Sumuta sämpylät ja ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta tai seesaminsiemeniä.
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

maanantai 13. helmikuuta 2012

Haaste


Sain Neferin-blogista  ja
Benvenuti al Sud- blogista
 tämän haasteen ja nyt ajattelin sen laittaa eteenpäin, eli 
haasteessa pitää listata 4-5 blogia joissa on alle 200 lukijaa.
Ja nyt ajattelin jakaa tämän haasteen seuraaville blogeille.


Taivaanrannalla loistaa himmeä valo

Piparipulla

Hannaliinin uudet neuleet

Casan käsityöt





sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Katkarapu-avokadopasta


Söimme tänään herkullista katkarapu-avokadopastaa.
Tulikin sitten vedeltyä oikein vatta pullolleen.

Heräsimme ukkosen kanssa jo ennen kuutta ja olemmekin saaneet tehtyä vaikka mitä. Takka on jo lämmitetty ja pihatyöt tehty, pyykkikone on pyöritetty ja sain toisen säären lämmittimenkin jo valmiiksi. Tytöt kävivät jo aamusella lähi puistossa luistelemassa ja laskettelemassa sinne kun tehdään joka vuosi pitkä jäämäki.

n200 g pakaste katkarapuja
500 g pinaatti tuore pastaa
pala purjoa
öljyä
250 g smetanaa
2 dl juustoraastetta
1 avokado
2 rkl sitruunanmehua
tilliä
suolaa ja mustapippuria

Sulata jäiset katkaravut.
Pilko purjo pieniksi ja kuullota se pannulla miedolla lämmöllä.
Lisää joukkoon smetana ja juustoraaste. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. Lisää joukkoon katkaravut ja kuumenna kastike. Keitä tuore pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Halkaise avokado ja poista kivi. Irrota hedelmäliha kuorista ja paloittele. Pirskota avokadon päälle sitruunamehua estääksesi tuummeneminen. Lisää avokadot katkarapukastikkeeseen ja mausta .
Kaada pasta tarjoilu vadille ja katkarapukastike päälle.
Nauti heti.








lauantai 11. helmikuuta 2012

Verhon tampit


Täällä on hiljais eloa, niistellään ja virkataan verhon tamppeja.
Ruoaksi haimme mustaamakkaraa niin pääsin vähemmällä.
Illalla olisi teatteriin meno mumskun ja ukkoseni kanssa.
Teatterin piti olla jo viimme viikonvaihteessa mutta näyttelijät olivat sairaina ja näytös peruttiin.
Ihanaa lauantai-iltaa teille kaikille.

torstai 9. helmikuuta 2012

Kalkkunapyörykät appelsiinikastikkeessa


Sain juuri lapset päiväunille. ja isommat lähtee pian ukkosen kanssa ajelemaan kerhoa kohti.
Ihana hiljaisuus.
Olen taas nuhassa ja kuumeessa, on se kumma eihän tässä montaa päivää ollut kun oli sama tauti.
Mutta osalla lapsillakin tämä on mennyt kaksikeraa läpi jospa sitten olisi vastustuskykyä sivuuttamaan loppu talven pöpö epidemiat.

Valmistin eilen kalkkunanjauhelihasta raikkaita pullia jotka maistuivatkin hyvälle riisin ja appelsiinikastikkeen kanssa.

1/2 dl korppujauhoja
1 dl smetanaa
1 muna
1/2 dl persiljaa hienonnettuan
1 rkl sitrrunan mehua
2 tl paprikajauhetta
1 tl currya
3/4 tl suolaa
400 g kalkkunanjauhelihaa

KASTIKE:

3 dl appelsiinituoremehua
1-2 dl vettä
4 rkl vaaleaa kastikesuurusta maitzena
1 rkl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
1/2 dl persiljaa

Sekoita korpujauhot sekä smetana ja muna. Anna hetki turvota ja lisää muut ainekset joukkoon.
Anna makustua hetki jääkaapissa.
Muotoile jauhelihamassasta pullia ja paista ne pannulla öljyssä.
Kaada kastiketta varten kasariin appelsiinimehu, vesi ja kastikesuurus. Kiehauta seos.
Kaada joukkoon kalkkunapullat ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin10 minuuttia. Mausta hunajalla ja soijakastikkeella sekä persiljalla.
Tarjoile keitetyn riisin kera.






keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Virkattu ovi verho


Tälläisen oviverhon sain lopulta valmiiksi. Tuntui että tein tätä ikuisuuden, koska aina välillä tuli noita tuubeja ja hattuja tehtäväksi.
Ensin olin ajatellut tehdä tästä eteiseen kolmeen ikkunaan samanlaiset verhot, mutta tajusin ettänyt aika ei riitä millään. Muuten keittiössä on vielä kesälläkin punaiset verhokapat ja tytöt eivät saa ikinä tilaamiaan käsitöitä.

Tänään meillä kävi ulkolainen kaupustelija, tämä nyt ei ole mitään uutta niitä käy täällä aikas usein.
Mutta tämä kaupustelija soitti kolme kertaa ovikelloa yhtäjaksoisesti ja sitten hän olikin jo tuvassa omin lupineen.
Tästä suivaantuneena ajaoin miehen pois. 
Nyt on sitten lapsille pidetty esitelmää, jos me ei olla koton mitä pitää tehdä tälläisissä tilanteissa.
On se nyt kumma kun ei omassa kotonaan saa olla rauhassa.

Minestronekeitto ja ohje suosittuun kohokuvio tuubiin


Eilinen ruokamme oli helppo keitto, joka onnistuu aina.

Ajattelin, että kirjoitan teille tänne ohjeen tuohon kohokuvioneuleiseen tuubihuiviin, koska se nyt on saanut niin kovan suosion.

Luo pyöröpuikoille 108 silmukkaa ja neulo kohoneuletta  suljettuna neuleena noin 20 cm tai kunnes lankaa on jäljellä 4 m päättelyä varten. Päätä silmukat löyhästi.

KOHONEULE:
1 krs: neulo 1 oikein  2 nurin.
2 krs: kaikki silmukat oikein.
Toista kierroksia.


Meillä on edelleen joka päivä pois hoitolapsia flunssan ja kuumeilun takia.
Tätä on jatkunut jo kolme viikkoa.
Tälläkin hetkellä meillä on neljä lasta hoidossa kymmenestä.



2 pss herne-maissi-paprikaa
1 l vettä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
2 dl tummaa minispagettia
1 pss palvikinkkusuikaletta
3 rkl tomaattipyreetä
2 tl oreganoa
1 tl sokeria
mustapippuria ja suolaa
persiljaa

Sekoita jäiset vihannekset kiehuvaan kasvisliemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää spagetti. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes spagetti on lähes kypsää.
Lisää kinkku. Mausta tomaattipyreellä ja mausta. Lisää koristeeksi persiljaa.
Tarkista maku.



tiistai 7. helmikuuta 2012

Pekoni-pastapaistos


Nyt taas nuukaillaan ja käytetään jääkaapista viimmeisetkin rippeet.
Minulle tulee väliin näitä nuukuus puuskia, ei sillä hirveän vähän  meillä yleensäkkään heitetään ruokaa menemään. Kaikelle koitan keksiä jotain uusio käyttöä ;))
Tähän ruokaan olisi kuulunut pasta mutta koska meillä oli jäänyt nuudelia jääkaappiin niin tietysti käytin sen pois. Samoin sulatejuuston tilalle laitoin kaikki juustonkannikat joita kaapista vain löytyi ja kermapurkki kaveriksi.
Laitan tähän nyt oman versioni ruoasta.
HUOM: Kuvassa ruoka ei pääse oikeuksiinsa.


1 pkt pekonia
2 sipulia
1/2 pss (200 g) herneitä
2 1/2 dl kolmen juuston kermaa
n.3 dl juustoraastetta
2 rkl sinappia
1 dl basilikaa silputtuan
 n. 6 dl pastaa tai nuudelia

Leikkaa pekonit paloiksi. Suikaloi kuoritut sipulit.
Paista pekonit omassa rasvassa. Lisää pannuun sipulit ja herneet.
Paista kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä.
Lisää kerma ja juustot sekä sinappi.
Sekoita keskenään valmis nuudeli, basilikasilppu, pekoniseos.
Kaada pastaseos uunivuokaan ja ripottele pintaan loppu juustoraaste. Paista noin 20-30 minuuttia 200 asteisessa uunissa.



maanantai 6. helmikuuta 2012

Tuubihuivista sienijauhelihakastikkeeseen


Viikonloppu meni taas kerran vauhdilla. Se kummempia ei keretty tekemään. Kaupassa käyntiä, kirppistelyä ja siivousta sekä pyykin pesua. Takkoja lämmiteltiin joka päivä, että pirtti pysyisi lämpöisenä.
Pääosin tämä viikonvaihde meni käsitöitä tehden ja lukien eli aikas rentouttavaa.

Tämä tuubihuivi on niin yksinkertainen, että aloittelijakin tämän osaa tehdä.
Luo kaksinkertaisella langalla 126 silmukkaa ja kudo kaksi oikein kaksi nurin neuletta haluamasi määrä. Muista kuitenkin, että kauluri venyy paljon niin pituudesta menee aina silloin mittaa pois.


Lauantai aamuna ennen kirppikselle lähtöä tein jauhelihakastikkeen johon lisäsin kuivattuja sieniä.
Laitoin sienet aivan pieneksi murskaksi jottei nuo tenevat huomaa, mutta kyllä ne maistoi tälläkertaa kun tuli laitettua sen verran enemmän sientä. Osasyynä oli myös, että yleensä käytä kuivattua herkkusientä joka ei paljokaan maistu ja nyt oli sienenä kanttarelli, josta saa paljon enemmän makua.
Kiitos vain mieheni siskolle joka sienet minulle toimitti ja valmisti.
Ohjetta en senkummemmin tänne laittele, koska kasti oli ihan perus kasti johon lisäsin kuivatut sienet.


sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Pipoja


Nyt on väkästetty pipoja.
Eilen olimme tyttöjen ja mumskun kanssa hämeenkyrössä kirpparilla.
Ei löytynyt ihmeenpiä löytöjä no, yksi emalikippo tuli mukaan ja miehelle filmi.
Kävimme kirppiksen jälkeen syömässä ja näimme sekkuni (viimme tapaamisesta olikin jo kaksikymmentä vuotta.)

Nyt annan näihin pipoihin myös neulonta ohjeet, koska niitä ollaan kyselty.
Tuubihuivi tulee ohjeella varmaan tänä iltana tai huomenna.
Molemmat pipat olen tehnyt Crystal-langalla.


BEIKE PIPO:

Helmineuleena tehty eli luo 36 silmukkaa 10 koon puikoille.
HELMINEULE,
 neulo 1oikein 1 nurin ensimmäinen kierros ja toinen kierros neulo oikeat silmukat nurin ja nurjat oikeiksi, sitten vain toistat kierroksia 1-2.
Neulo näin 20 cm.
Aloita kavennukset , neulo 6 silmukkaa sitten 3 yhteen helmineuleen mukaan, toista tätä vielä kolme kertaa.
Tee väli kierros.
Neulo 4 silmukkaa ja kavenna 3 silmukkaa yhteen helmineuleen mukaan, toista vielä 3 kertaa.
Taas välikierros ja neulo 2 silmukkaa ja 3 yhteen helmineuleen mukaan, toista vielä 3 kertaa.
Katkaise lanka ja pujota silmukoiden läpi. Päättele langat.


HARMAAPIPPO:

Luo 48 silmukkaa, neulo joustinneuletta eli 2 oikein 2 nurin 28 cm. Kavenna jokaisesta 2 oikein yhteen ja samoin 2 nurjaa yhtten.
Neulo 1 oikein 1 nurin 2 cm ja kavenna koko kierroksen ajan 2 silmukkaa oikein yhteen.
Neulo yksi oikein kierros ja neulo suraava kierros 2 yhteen oikein.
Katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi. Päättele langat.



perjantai 3. helmikuuta 2012

Kokojyvä sämpylät ja patongit


Tervetuloa Tiia lukijaksi blogiini.

 
Nyt täytyi taas pitkästä aikaa tehdä sämpylöitä ja patonkia.
Kyllä maistuikin hyvälle.
Tämä on muutenkin niin näppärä tapa laittaa jääkaapista pois kaikki jämäruoka. Niinpä tähänkin taikinaan upposi niin kaurapuuron jämät kuin kovat juuston kannikatkin.
Jos ei jämiä jääkaapista löydy niin ei hätä ole tämän näköinen sitten vain ohjeen mukaan ilman jämiä :)
(Olipas taas oikein näpsäkästi sanottu.)


2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl kaurapuuroa
2 dl juustoraastetta
1 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
1/2 dl öljyä
2 dl kauraleseitä
10 dl kokojyvä sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet juustoraaste ja puuro. Lisää jauhot vähitellen. Lisää oljy alustuksen loppupuolella. Jätä taikina pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo taikinasta sämpylöitä ja patonkeja. Sumuta sumutinpullolla enne uuniin laittoa. Patonkeihin laitoin pinnalle sipuli ruohetta, parmesaania ja valkosipulijauhetta.
Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

torstai 2. helmikuuta 2012

Tulinen tuoretomaattipasta


Ulkona senkun vain paukkuu pakkaset.
Meillä on tänään vanhemman tytön tanssiin vienti ja kaupassa ja postissa käynti.
Sitten vain takkoja sytyttelemään ja saunaa laittamaan.Tässä ihan laiskistuu jun ei tuolla ulkona tarkene kun pakolliset asiat suorittamaan.
Nytkin tekisi mieli vain mennä sängylle pötköttämään ja lukea hyvää kirjaa, mutta kauppaan on nyt vain raahauduttava, koska jääkaapissa ei ole enään muutakun valo.
Olen tässä kolme päivää lykännyt kauppa reissua ja nyt se on kyllä aivan pakollinen.

Lopuista kaappien perukoilta löysin tähän päivään sopivat ruoka-ainekset.

900 g (n. 10 kpl) tomaattia
4 valkosipulikynttä
3 pepperoonia
1 rkl kuivattua oreganoa
3 tl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
2 tl kuivattua basilikaa
1/4 dl soijakastiketta
1 rkl limetinmehu
1 tl suolaa
300 g pastaa

Leikkaa tomaatit reiluhkoiksi paloiksi.
Kuori ja hienonna valkkosipulit ja leikkaa pepperoni hienoksi.
Hauduta tomaatteja, valkosipulia ja pepperonia sekä oreganoa padassa noin 45 minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta.
Lisää etikka ja sokeri, soseuta sauvasekoittimella.
Mausta basilikalla. Sekoita loput ainekset kastikkeeseen ja anna nopeasti kiehahtaa.
Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
Valuta ja sekoita kastikkeen joukkoon.






keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Lihapullat Napolilaisittain


Tämän ruoan kopsasin suoraan Siken Ruokaa rakkaudella ohjelmasta. (No, täytyy myöntää joitain pikku seikkoja muutin reseptistä.)
No, kehua ei varmaan tarvitseedes kertoa, kun tuntuu, että koittaa mitä vaan reseptiä Siken ohjelmasta maku on suoraan huipulta.
 Kokeilkaa vain rusinoiden kanssa vaikka ette niistä yleensä pitäisi tässä mureketaikinassa ne ovat piste ii:n päälle. Itsekin niitä ensin hieman karsastin mutta lopputulos oli mahtava yhdistelmä.
Ennen en ollut myöskään leivittänyt lihapullia vehnäjauholla, mutta se antoi pullille ihanan rapsakan pinnan.

Ulkona paukkuu pakkanen toistakymmentä astetta ja me hoidokeiden kanssa vietämme aikaa sisällä.
Tämä viikko on muutenkin ollut todella helppo osa lapsista lomailee ja osa on kipeänä. Joka päiva on lapsia vain puolet jos sitäkään.

2 viipaletta vaaleaa leipää (reunat pois)
n.4 rkl vettä
600 g sika-nautajauhelihaa
 nippu persiljaa
3-4 valkosipulinkynttä
120 g parmesaania raastettuna
50 g pinjansiemeniä
50 g rusinoita
2 munaa
suolaa ja mustapippuria

vehnäjauhoja

Kastike:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
75 g paseerattuatomaattia
1 tlk kokonaisia tomaatteja liemssään
2 tuoretta tomaattia paloina
suolaa ja mustapippuria

pastaa

Murenna leipä nesteeseen ja anna liota 10 minuuttia. Lisää muut aineet murekkeeseen ja anna makustua jääkaapissa. Tämä taikina on siitä kumma ettei tämän vaivaaminen oikein luonnistu puuhaarukalla joten rohkeasti vain käsin sekoittelemaan.

Kuullota hetki sipuli silttua padassa ja lisää sitten tomaatit ja tomaattikastikkeet joukkoon anna muhia kannen alla noin 20 minuuttia jolloin kerkiät paistella pullat kubhan ensin leivität ne sihtiä apuna käyttäen vehnäjauhoilla.
Laita valmiit lihapullat kastikkeen joukkoon ja anna vielä muhia noin 10 minuuttia.
Pinnalle voi halutessaan ripotella hieman persiljaa.

Meillä oli tälläkertaa lihapullien kanssa juustopastaa.



 


Aina vaan tuubia


Nyt on meidän neidit tyytyväisiä on kumpaisellekin oma uusi tuubi. Tuo vanhemman tytön tuubi olikin jo kuvineen täällä pari päivää sitten.
Mutta lisää vain pyydetään tuubeja meinaan, nyt on tulossa sitten värikkäämpi tuubi seuraavaksi.
Koskahan kerkiän virkata keittiöön ja eteiseen verhot?
No, täytyy vain olla tyytyväinen kun tekeleeni kelpaa noille nuorille neideille ja tehdä mitä pyydetään. Tietenkin rajana on osaaminen.