kotiliesi

tiistai 28. helmikuuta 2012

Vehnäsämpylät ja patongit


Niin teolle eilen kirjoittelin, että hiljais elolla mennään tämä viikko, mutta eipäs pitänyt paikkaansa.
Leivontapäivän pukkasi päälle.
Lapsilta kyselin mitä syödään ja sieltä pyydettiin ihan tavallisia perus sämpylöitä ja mieheni eilen hieman vihjaisi, että tiikerikakku taas välistä maistuisi. Joten ei muuta kuin jauhot kehiin ja paanalle...
ja aikaistahan sitä tulee kun herää kuudelta aloittamaan puuhat.
Siispä uunin kätköistä on nyt otettu vehnäsämpylät, sahramitiikerikakku (josta kirjoittelen tuonnenpana), pannaria, makaroonilaatikko sekä tämänpäivän ruoka uunimakkarat joihin olin jo eilen kuorinut potut valmiiksi, ettei mene aivan kiireeksi koko aamu.
Nuorimmaisen kanssa vielä teimme valkosipulisalaatinkastikkeen ja kaalisalaatin niin eiköhän nämä riitä perjantain ranskalaispäivään asti.

Lunta tuli aamun joka tuutista. Ukkoseni on taas hieman kuumeinen (mies joka ei yleensä tule kuumeeseen millään jo toisen kerran tänä talvena kuumeessa.)

2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
ja n. 10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl nestemäistä margariiniä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva sekä siirappi ja suola.
Sekoita hyvin. Kaada kaurahiutaleet joukkoon sekä osa jauhoista. Vaivaa hyvin. Lisää jauhoja niin, että taikina irtoaa kulhosta. (Jauho määrä voi vaihdella, itse kaadan vain jauhoja sekaan ja katson koska valmista.)
Kaada neste joukkoon jos tuntuu sekoituksen jälkeen liian löysältä lisää vielä hieman jauhoja.
Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöitä tai patonkeja.
Leivoin nyt tavalliset sämpylät ja littasin kämmenellä hieman uunipellillä pinnalle vehnäjauhoja ja taas kohotus noin puoli tuntia.
Ja sitten vain uuniin 225 astetta noin 7-10 minuuttia.



Patongit ovat samasta taikinasta, patonki pötköt vain pellille ja leikkaa terävällä veitsellä viillot ja kohota sämpylöiden tapaan.
Sumuta patongit hyvin ennen uuniin laittoa ja voit sumuttaa myös uunin niin saat rapeampi kuorisia patonkeja.
Pinnalle laitoin nyt parmesaania ja valkosipulimaustetta ja osan jätin ihan ilman päällisiä lapsia varten.

5 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä on. ja kylläpäs oot taas ollu tosi ahkera...Ihan hävettää oma laiskuus.

    VastaaPoista
  2. Askartelin itte ja Saga kiitos kommenteista.
    Koitan aina panostaa yhdelle päivälle monta uuniin menevää juttua niin ei tarvitse kuin kerran viikossa pitää uunia päällä.

    VastaaPoista
  3. Aika hyvin olet ehtinyt! Täällä kanssa silloin kun uuni lämmitetään tehdään useampi uuniruoka kerralla, ettei mene lämpö hukkaan.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Suvi kommentista.
    Meillä on kanssa aina monta uuniruokaa samalla kertaa juuri tuon lämmön hukan vuoksi.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)