lauantai 18. helmikuuta 2012

Tataarien piirakat


Eilen tein pitkästä aikaa pärämätsejä.
Nämä on niiin hyviä. Voisi syödä vaikka kaikki yhdeltä istumalta jos vain vatsaan mahtuisi.

Meillä on nämä viikonloput semmoisia ettei äippä meinaa päästä tietokoneelleen ollenkaan, kun nuo tytöt valloittaa tän alakerran. Vaikka kummallakin on omat tietokoneet niin aina ollaan tällä äidin koneella alakerrassa. Onhan se kiva kun tytöt viihtyy meidän vanhempien seurassa ja näkee vähän mitä ne täällä netissä tekee.


1/2 kg vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 rki voita
1 kananmuna
lämmintä maitoa

TÄYTE

500 g paistijahelihaa
1 sipuli
1 1/2 dl vettä
suolaa
valkopippuria
chilimaustetta
tacomaustetta

Sekoita taikinan ainekset ja anna sen tekeytyä sen aikaa kun teet täytteen.
Eli sekoita jauhelihan joukkoon silputtu sipuli ja vesi sekä mausteita saa olla aikas paljon.
Tee taikinasta pötkö ja leikkaa se paloiksi jotka kaulitaan teelautasen kokoisiksi pyöreiksi levyiksi.
Levitä jauhelihaa ohuelti taikinan pöölle ja rypytä reunat päälle niin että jauhelihaa jää pilkottamaan keskeltä.
Kuumenna paistinpannu ja laita sinne voita reilusti. Paista piirakat molemmilta puolilta. Ensin lihapuolelta. 
Piiraat syödään heti lämpöisinä mutta varo pottamasta suuta.

11 kommenttia:

  1. Hauskaa, että muutkin tekee pärämätsejä! Nuoriso tykkää erityisesti, niin piiraista kuin nimestäkin :) Teetän näitä oppilailla kerran vuodessa. Kotona ei ole tullut tehtyä, ehkäpä joku päivä teen.

    VastaaPoista
  2. Minä en ollut pärämätseistä uullutkaan, mutta herkuilta näyttää! Heti kun ukko lopettaa diettinsä kokeillaan!

    VastaaPoista
  3. Siis laitetaanko siihen raakaa jauhelihaa vai ruskistetaanko se eka?

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista Omenaminttu, Suvi ja Ida.
    Jauheliha tulee raakana piiraan sisään ja sitten paistetaan pannulla raaka piiras.

    VastaaPoista
  5. Onkin ihan vieras asia minulle, ole koskaan edes kuullut.Herkullisilta näyttävät

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille kommenteista. Meillä tytöt tilasi jo lisää näitä ensi viikonlopuksi.

    VastaaPoista
  7. Millähän lämpöasteilla näitä paistellaan..ja miten kauan ??

    VastaaPoista
  8. Kiitos anonyymi viestistäsi.
    Paistelen nämä liedelläni, jossa on 1-9 lämpö asteikko.
    Ensin pidän kovimmalla lämmöllä, kun alkaa voi sulamaan lasken hiukan lämpöä noin 7:ään siinä paistelen noin 4 minuuttia. Käännän ja paistan taasen toisen puolen niin kauan, että jauheliha joka näkyy taikinan reijästä on tummaa sekä neste mikä tulee jauhelihasta on kirkasta.
    Huom. nuo paisto asteet on joka liedellä erit, joten kannattaa hieman tutkailla, ettei pala tai taikina jää raaáksi

    VastaaPoista
  9. Oikein mukava huomata että useat tekevät/kokeilevat Pärämätsejä :) .. Voisin tähän antaa lisävinkkinä että kokeilkaa syödä näitä piimän (/kermaviili) ja voisulaveden (= keitetty vesi johon lisätty voita, suolaa ja valkopippuria) kanssa, antaa mukavasti lisämakua.

    Lisäksi kun muistaa laadukkaat raaka-aineet ja paistamisessa tarpeeksi kuumaa öljyä, niin hyvä tulee. Oikealla Pärämätsin ulkonäöllä on myös merkitystä ;)

    nimim. Itse Tataarisukua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle, ehdottomasti menee kokeiluun nämä vinkkisi. Vielä kerran kiitos ja kumarrus.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)