perjantai 3. helmikuuta 2012

Kokojyvä sämpylät ja patongit


Tervetuloa Tiia lukijaksi blogiini.

 
Nyt täytyi taas pitkästä aikaa tehdä sämpylöitä ja patonkia.
Kyllä maistuikin hyvälle.
Tämä on muutenkin niin näppärä tapa laittaa jääkaapista pois kaikki jämäruoka. Niinpä tähänkin taikinaan upposi niin kaurapuuron jämät kuin kovat juuston kannikatkin.
Jos ei jämiä jääkaapista löydy niin ei hätä ole tämän näköinen sitten vain ohjeen mukaan ilman jämiä :)
(Olipas taas oikein näpsäkästi sanottu.)


2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl kaurapuuroa
2 dl juustoraastetta
1 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
1/2 dl öljyä
2 dl kauraleseitä
10 dl kokojyvä sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet juustoraaste ja puuro. Lisää jauhot vähitellen. Lisää oljy alustuksen loppupuolella. Jätä taikina pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Leivo taikinasta sämpylöitä ja patonkeja. Sumuta sumutinpullolla enne uuniin laittoa. Patonkeihin laitoin pinnalle sipuli ruohetta, parmesaania ja valkosipulijauhetta.
Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. SÄMPYLÖITÄ (ja kanakeittoa) on meilläkin tänään. :)

    Leivinuunia näillä ilmoilla lämmitän päivittäin, niin vaikka aika laiska leipuri muuten oon tulee jotain pientä melkein joka päivä sinne leipastua.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Meillä tämän viikon vaalea leipä löysi tiensä meille Cittarin paistopisteestä... ;O) Vaikka kotona leivottu onkin aina ihanampaa

    VastaaPoista
  3. Kyllä tuoreen leivän tuoksu on ihana ja maku :)
    Olen mahdoton leivän syöjä, yritän nyt syödä suurimmaksi osaksi vähähiilarista leipää. Joka viikko kuitenkin sorrun kun tuoreen leivän makua ei voita mikään :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)