maanantai 31. lokakuuta 2011

Uuniton savupaistipiiras


Tässähän meinasi käydä ihan vanhanaikaisesti.
Aloin näet kirjoitella tätä postausta ja etsimään kuvaa, jota en sitten ollut edes ottanut. Onneksi oli vielä pari hassua palaa jäljellä ja sain teille kuvan tästä ihanuudesta.
Tämän piiraan kannattaa tehdä päivää tai vakka kahta ennemmin, koska pohja tulee ainavaan paremmaksi mitä kauemmin se saa tekeytyä.

Ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille.

4 dl näkkileipää muruina
1-1 1/2 kurkkua
TÄYTE:
200 g valkosipulituorejuustoa (voit vaihtaa halutessasi makua)
4 dl kermaviiliä
1 ruukku
ruohosipulia
1 ruukku basilikaa
 200 g saupaistia
10 liivatelehteä
1/2 dl kuumaa vettä

Vuoraa vuoka (n. 30 kertaa 20 cm) kelmulla.
Hakkaa näkkileipä lihanuijalla jauheeksi ja levitä vuokaan.
Raasta kuorittu kurkku ja levitä näkkileipäjauheen päälle. Pohjan kuuluu vettyä, jotta murut pysyvät koossa, joten anna pohjan kostua n. 15 min. Jos kurkku sattuu olemaan kuivakka, pirskota lisäkostukkeeksi hieman vettä.
Pilko paisti, ruohosipuli ja basilika. Sekoita tuorejuuston ja kermaviilin kanssa.
Laita liivatelehdet hetkeksi kylmään veteen. Purista liivatelehdet nyrkissä kuivaksi ja kaada niiden päälle kiehuva vesi. Sekoita liivateneste tasaiseksi. Lisää lioteliemi kermaviiliseokseen ja levitä täyte vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja pane kylmään vähintään 1 vuorokaudeksi.
Leikkaa leivokset ja laita tarjolle

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Vihreä juustorisotto


Tämä kuva ei pysty kertomaan kuinka maukasta ja hyvää risottoa tänään söimme.
Yleensä laitan risottoon herne-maissi-paprika pussin mutta nyt täytyi hieman varioida, koska mumsku on paprikalle allerginen. Niinpä vetelin omasta päästä ja kaapin suoman tarjoilun mukaan tämän hekulllisen risoton.

Haravoimme tuossa tytärpuoleni kanssa pihaa, ei jäänyt huomiselle kun pieni pläntti ruopsutettavaa.
Tässä nyt odottelen tyttöjä Hoplopista kotiin päin. Ukkoseni on laittamassa saunaa, että tytöt pääsee heti tultuaan saunomaan ja sitten olisi vanhemman tytön lähdettävä Halloween bileisiin koulukaverilleen. 


1/2 kesäkurpitsaa
1 sipuli
400 g marinoimatonta broilersuikaletta
5 dl vettä 
1 kanaliemikuutio
2 1/2 dl riisiä
1 dl vihreää pestoa
1 dl aurajuusto kermaa
7 kpl säilyke maissia
1 dl pakaste maissia
suolaa
1 dl parmesaan raastetta

Leikkaa sipuli ja kesäkurpitsa pieniksi ja paista broilerin kanssa padassa. 
Lisää riisi ja kuullota hetki. Vettä ja kanaliemikuutio seuraavaksi joukkoon sekä ruokakerma. Sekoita pesto joukkoon sekä maissit. Anna kypsyä ja lisää parmesaan raaste joukkoon. 
Mausta ja lisää tarvittaessa vettä joukkoon.   

Vaniljakierrepullat


Huh huh, tätä menoa, ei meinaa vanha pysyä kyydissä.
No, synttärit on juhlittu vieraita oli aamu kymmenestä ilta seitsemään.  Mumsku jäi vielä yökylään.
Hauskaa oli, mutta kyllä illalla nukutti niin, ettei tarvinnut lampaita laskea.
Tänään mumsku lähti ja alkoi uudet kiireet.
Tytöt pääsivät hoitolasten perheen mukana hoploppiin synttäreitä viettämään. Meinasi vain äidin aikataulu pettää kun viesti tuli yhden maissa ja puolelta piti olla valmiita siinä sitten haettiin pankkiautomaatilta rahaa ja lahjaa kovalla kyydillä. Hiki meinasi pukata pintaan mutta kaikesta selvittiin.

Tässä tulee nyt synttäreiltä vaniliakierrepullat jotka sopivat myös joulupulliksi näin hyvissä ajoin ennakoiden.


5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
14-15 dl vehnäjauhoja
200 g voita
100 g vaniliarahkalevitettä

TÄYTE:
1 pss vaniljakastike aineksia
7 dl maitoa
1 1/2 dl tomusokeria

VOITELUUN:
muna

Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja sokeri.
Kaada jauhot vähänkerrallaan yhdessä huoneen lämpöisen voin ja rahkalevitteen kanssa. Taikina on valmista kun se on pehmeää ja irtoaa kulhosta. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Tällävälin sekoita vaniljakastikejauhe kylmään maitoon.Mausta sokerilla ja anna vetäytyä 15 minuuttia.
Jaa taikina neljään osaan ja kauli paloista pitkät levyt. Levitä vaniljakiisseliä päälle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla parin sentin levyisiksi pulliksi ja nosta pullat kohoamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota liinan alla 15 minuuttia ja voitele munalla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

perjantai 28. lokakuuta 2011

Tomaatti-mozzarellapiirakka


Kehtaanko edes kertoakaan teille.
No, pakkohan se on ... siis tein tämän piirakan eilen ja se oli tarkoitus olla lauantain synttärikutsuille, mutta toisin kävi.
Mieheni kanssa illalla tuli pieni hiuko ja hupsista puolet piirakasta oli paremmissa suissa.
Siis maku oli taivaallinen yhdistelmä valkosipulia ja mozzarellajuustoa.

POHJA:
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunasosejauhetta
ripaus suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
75 g margariiniä
1/2 dl kylmää vettä

TÄYTE:
3-4 tomaattia
200 g mozzarellajuustoa
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
(2 dl juustoraastetta)
Nypi jauhot, perunasosejauhe, suola, leivinjauhe ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Pane vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi.
Viipaloi tomaatit ja mozzarella ja asettele ne ja ohuiksi lastuiksi valkkosipuli piiraspohjalle. Sirottele mausteet päälle ja valuta öljyä hieman päälle sitten vain basilikan lehtiä. (Lisäsin vielä pinnalle juustoraastetta vaikkei sitä oikeaan ohjeeseen kuulukaan laittaa.)
Paista 200 asteessa niin että pinta saa kauniin värin noin 45 minuuttia.

torstai 27. lokakuuta 2011

Paprikainen broilerkeitto


Broilerkeitot ovat minun suosikki ruokiani. Yleensä en ole perunaa broilerkeittoihin laitellut vaan riisiä tai nuudelia, mutta kyllä täytyy sanoa, että peruna sopi tähän keittoon kuin nenä päähän.

Nyt täällä alkaa leivonta urakka, lauantain synttäreitä varten. Jos saisin jo tänään osan valmiiksi niin saisi perjantaina ja lauantai aamuna siivottua tämän huushollin. Siispä töihin siitä.


250 g broilersuikaletta
2 sipulia
3 valkosipulia
3 paprikaa (eri värejä)
2 vihreää pepperoonia
3 perunaa
1 rkl öljyä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
1 tlk kookos-lime ruokakermaa
basilikaa

Ruskista öljyssä broiler suikaleet ja lisää mukaan sipulit. Lisää paprikat, pepperoonit ja lohkotut peruna sekä vesi ja kanaliemikuutiot.
Mausta keitto ja anna muhia niin, että perunat tulevat kypsäksi.



Murokakku


Tein tässä pari viikkoa sitten tälläisen murokakun ihan kahvin kanssa syötäväksi ja nuorimmaiseni totesi, että haluaisi tästä kakusta itselleen synttäri kakun.
Niinpä teimme synttäreille kuivakakun josta teimme täytekakun ja teki kyllä todella hyvin kauppansa
. Yksikin tyttö totesi, että teethän ensivuonna samat ruoat ja kakun syön silloin koko kakun yksin.

Meillä on nyt piha kuin hävityksen kauhistus. Mies purkaa terassia ja keväällä sitten saamme saunalle pienen terassin ja talon sivuun isomman terassin.

200 g margariiniä
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi vatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti. Lisää jauhot ja muut kuivat aineet taikinaan. Nosta taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä kakkua 175 asteessa uunin alatasossa 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakku on kypsä kun tukkuun ei tartu taikinaa ja kakku irtoaa vuoan reunoilta.




Leikkasin kakun kolmeen osaan ja kostutin maito-vaniliaseoksella ja laitoin väleihin vadelmahilloa ja kermavaahtoa.
Koristelusta vastaa Roosa itse eli jokaisesta srösseli purkista on hieman pirskoteltu sinne tänne. Hieno hile kakku siitä tuli ja makukin oli todella hyvä.

maanantai 24. lokakuuta 2011

Jauhemaksapihvit


Tässä on nyt pari viikkoa tehnyt niin mieli jauhemaksapihvejä, kun niitä täällä netin välityksellä olen katsellut, että oli aivan pakko niitä itsekin taas valmistaa.

Laitoin tässä samalla uuniin murokakun jota jo kerran teinkin mutta meni ennen kuvan ottoa parempiin suihin. Huomenna vietetään nuorimmaisen kaveri synttäreitä ja hän halusi juuri tätä herkku kakkua tarjota kavereilleen.
Muuten en sitten tässä viikolla kerkeäkään valmistella itse juhliin. Ranskikset ja paistetut makkarat ja lihapullat on meidän synttäreiden hitti tuotteet.
Nyt lähden välillä hakemaan tytöt savikerhosta kotiin.

2 raakaa perunaa
1 omena
1 iso sipuli
370 g jauhettua naudan maksaa
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 tl meiramia

Raasta potut, omena ja sipuli pienellä raastin terällä.
Sekoita joukkoon maksa ja mausteet.
Paista lettupannulla pihveiksi.
Tarjoile muusin ja puolukkasurvoksen kanssa.


Helppo kauluri


Tässä nyt valmiina kauluri huivi jonka luulin saavan viikonloppuna valmiiksi. No, paljoa ei puuttunut yhden rivin kudoin enään tänään ja sitten vain ompelin yhteen.
Mieluinen oli omistajalleen. Lähti samantien kaverilleen huivi kaulassa ja siitä sitten kouluun. Pyyteli jo hanskoja ja hattua samasta Novitan Rose mohair lux langasta.
Kävi niin hyvä tuuri, että tämä kyseinen lanka oli lähikaupassamme tarjouksessa 1.95 euroa
ja onneksi sitä ostin hieman ylimääräistä. Nyt vain kipinkapin uusiksi kauppaan katsomaan josko ne kaksi kerää olisivat vielä jääneet hyllyyn.
Tämä ohje on todella helppo ja syntyy pidennetyin silmukoin.
LISÄYS TEKSTIIN:
Ja lanka on kaksinkertaisena sen unohdin sanoa.

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Dipattavat valkosipulileivät


Tänään iltapalaksi kuivasin uunissa ruisleipiä. Unohdin tyystin leikata ne ensin paloiksi, siksi leivät ovat kumman mallisia, mutta hyviä silti.
Pirskottelin pinnalle hieman öljyä ja valjosipulimaustetta. Laitoin uuniin muiden ruokien kanssa jo päivällä 200 asteeseen noin vartiksi.Paistinpannulla saa yhtä hyviä voi laittaa öljyn sekaan valkosipulin kynsiä maun mukaa. Tällä kertaa omistani tuli todella mietoja joten ensi kerralla laitan taas roimasti valkosipulia mukaan.  
Dipit on tällä kertaa aivan kaupan jauheista tehtyjä kermaviiliin.

Tässä on päivä mennyt silitellessä tytöille uudet verhot ikkunaan, pöytäliinaa ja pojan housuja kouluun ja lakanoita vaihdellessa sekä pyykkiä pestessä.
Korjailin ratkenneet ja reikäiset vaatteet sekä, lopultakin sain hieman kudottuakin.
Nyt olen paistellut huomisen ruokia ei tarvi kuin muusi aamulla valmistaa niin ruoka on päydässä.

Ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille


(Lisäys tekstiin: Rakas ukkoseni kuori illalla vielä potut valmiiksi, ei tarvi kuin keitellä ja muusata, näin helppoa se nyt on.)

Sinappilohi ja kermaiset uunikasvikset


Näitä helppoja ja herkullisia lohimedaljongeja eilen illalla vetelin mahaani niin, että jouduinkin menemään nukkumaan kymmenltä. Tuli kerrassaan ähky.
No, yö saunat jäi minun osaltani joten mies nyt laittelee meille aamu saunaa juuri valmiiksi. Tytöt kun on pyytäneet, että pääsisi joskus aamu saunomaan ja nyt se on sitten ajankohtaista.
Harmittaa vaan kun olin niin ajatellut kutoa tyttöjen huivin valmiiksi, mutta aina ei kaikki käy niin kuin haluaa.



600 g lohifilettä
mustapippuria
suolaa
tilliä
sitruunapippuria
3 rkl sinappia
hieman öljyä

Nypi ruodot pois kalasta ja leikkaa medaljongeiksi.
Mausta ja laita sinappia pinataan.
Anna maustua hetki ja uuniin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi.


Ostin kaupan pakastehyllystä valmis uunikasvis pussin jonka kaadoin uunivuokaan ja lisäsin aurajuustoa, juustoa sekä yrttisuolaa. Lopuksi kaadoin päälle 1 dl soijajuomaa sekä 1 dl kookos-lime ruokakermaa. Sitten uuniin 200 asteeseen noin 35-40 minuutiksi.




Varautukaa ylen syöntiin.

lauantai 22. lokakuuta 2011

Vuohenjuusto toast


Illallisemme kruunasi tänään nämä ihanaiset vuohenjuusto toast palat.
Nämä herkkupalat sopisivat kuin nakutettu punaviinin kanssa naposteltaviksi suupaloiksi.
Hunaja päällä teki maun niin mehevän suussa sulavaksi, että paloja meni suuhun ihan sattumalta enemmänkin kuin olisi jaksanut syödä.
Siispä löhöillessä menee tämäkin ilta sohvan nurkassa.
No, yö sauna odottaa vielä ja samalla saa ihailla saunaan mentäessä tunnelmallista kynttilän hohdottamaa yötä. Mikä sen mukavampaa.

Esipaistettuja patonkeja
vuohenjuustoa
rosmariiniä
öljyä
hunajaa


Leikkaa patonki paloiksi ja laita päälle vuohenjuusto viipale. Pinnalle rosmariiniä minulla oli tällä kertaa maustepurkista mutta yrtti käy vielä paremmin.
Noro öljyä päälle ja uuniin 225 astetta noin 15 minuuttia.
Halutessasi voi laittaa juoksevaa hunajaa hiukan päälle. (Suosittelen.)


 

Paholaisenkakku



TEEMU TERVETULOA LUKIJAKSI BLOGIINI.

Täytyy tuota miestä välillä hemmotella ja valmistaa jotain makeaakin kahvin kanssa nautittavaksi. Tyttöjen kanssa sitten päädyimme paholaisen kakkuun joka on niin helppo ja nopea valmistaa.

Tänään on aamusella heti menty yhdeksään kauppaan ja osteltu lisää lankoja ja itselleni valkoiset farkut. Tiedän, että valkoinen väri on epäkäytännöllinen mutta en vaan voinut jättää housuja kauppaan oli ne senverran huokeat ja ihanat.
Pesimme pojan kanssa sainan saavit ja ämpärit sekä kannoimme saunaan vedet, pyykkiä on pesty ja kudottu niin maan vimmatusti.
Iltasella laitan vielä uuniin aikas hyvät sörsselit jotka jo valmistelin jääkaappiin valmiiksi sitten onkin sauna ja teeveen tööllötys vuorossa.

5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1dl kaakaojauhetta
4dl sokeria
1tl vanilijasokeria
1tl soodaa
2dl maitoa
2 kananmunaa
150g  voisulaa

Kuivat aineet sekaisin.
Märät aineet sekaisin.
Yhdistä ja sekoita esim. puuhaarukalla. Ei sähkövatkaimella!
Paista 175 astetta n. 40-50min. Uunin alin taso.


Tosi rasvainen, sokerinen, suklainen ja äärettömän hyvää!

perjantai 21. lokakuuta 2011

Tupun tupa paita


Kuukausi sitten rakas poikani keksi hyvän idean. Minulle tuli viesti, että saisin t-paidan millä printillä tahansa ja siinä tuumailimme mitä paitaan tulisi.
No, ehdottelin pilke silmäkulmassa, että jospa äiti ottaa jonkun heviyhtyeen logon ;)
Mutta onneksi pojalla välähti ja sain tälläisen Tupun tupa paidan itselleni.
Niinpä jos jossain tälläisen joskus näätte tulkaapa nyppäämään hiasta ja moikkaamaan näitä paitoja ei taatusti ole koko maailmassa kuin tämä yksi unikki kappale.

Tänään oli todella helppo päivä kuusi hoidokkia ja päiväkin loppui jo ennen neljää.
Haettiin miehen kanssa minulle lisää punaista virkkuu lankaa kaupalta, että saa muori virkata viikonloppuna.
(Huomioikaa hyvät käsityö ihmiset hamstrata punaista virkkuulankaa ajoissa,meillä sitä ei meinannut taas mistään saada ja hintakin oli jo noussut eurolla. Kuinkahan kallista lanka on kuukauden päästä?)

torstai 20. lokakuuta 2011

Muna-anjovispiirakka


Tulin juuri tyttöjen kanssa pitkältä kävely lenkiltä. Meinasimme joutua soittamaan ukko kullan hakemaan meidät kotiin kun alkoi nuorimmaisella taas särkemään kesken lenkin mahaa.

Joskus sitä löytää täältä netistä niin hyviä oivalluksia, kun nyt tämäkin piiras. Minulla oli jääkaapissa puolikas anjovis rasian sisältö enkä tiennyt mihin sen laittaisin, mutta nuukana ihmisenä en poiskaan halunnut sitä heittää. Ja sähköpostiini oli tänään tullut Valion piirakoistapostaus sieltä tämän herkun sitten nappasin oli vain pellilliselle tarkoitettu mutta minäpä tei vain puolikkaa ohjeen mukaan, niin ajovikset on käytetty ;)

1 1/2 dl maitoa
1/4 hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 sokeria
1 dl leseitä
3 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3 munaa (keitetty 8 minuuttia)
1/2 purjoa
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria
1 1/2 rkl kapriksia
1/2 rs anjovisfileitä
3 dl soijajuomaa
2 munaa
3 dl juustoraastetta


Sekoita hiiva käden lämpöiseen maitoon jonne olet lisännyt suolan ja sokerin. Lisää jauhot sekä notkea voi. Taputtele piirasvuokaan laita liina päälle ja anna kohota täytteen teon ajan.
Pilko purjo ja paista se voissa ripota suolaa päälle. Sekoita pilkottujen munien joukkoon jäähtynyt purjo silppu sekä kaprikset kaada piiras vuokaan ja lado 4 osaan leikatut anjovikset pinnalle. Sekoita munamaito ja kaada se piiraan päälle. Ja viimeiseksi juustoa pintaan.



Tässä sen taas huomaa on niin kiire syömään, että kuvat meinaa jäädä ottamatta.
HERKULLISTA.




Curry-kesäkurpitsakeitto


Tämä herkkujen herkku on kyllä maistamisen arvoista. Nyt kun kesäkurpitsoja on vaikka miten paljon ja halvalla.
Tähän keittoon tulee oikein himo meillä hoidokit ihmettelivät ihanaa tuoksua joka leijaili tuvasta eteiseen. Ruokaa jäi tasan yksi lautasellinen. Haikeana tässä ajattelen, että toivottavasti minä saan sen. Tätä tulee taatusti tehtyä toistekin on niin HERKKUA.
Ohjeen sain Ellit sivustoilta.

1 rkl juoksevaa margariiniä
3 tl currya
1 kesäkurpitsa (n. 500 g)
1 paprika
 2 valkosipulinkynttä
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2,5 dl kookos lime maustettu ruokakerma
1 purjo
1 omena
ripaus suolaa
sitruunan mehua
basilikan lehtiä

Kaada margariini kattilaan ja päälle currya hetkenpäästä lisää joukkoon pilkotut kesäkurpitsat ja paprika. Anna hautua kotvan lisää pienitty valkosipuli ja vesi kerma ja kasvisliemikuutio. Anna poreilla noin 5 minuuttia ja lisää purjo silppu ja omena kuutiot  mausta suolalla, sitruunan mehulla
ja basilikan lehdillä. Anna poreilla vielä kannen alla noin 5 minuuttia sitten liesi pois päältä ja anna hautua toiset viisi minuuttia.
Paista keiton hautumisen aikana pekonisiivuja jotka halutessasi voit laittaa keiton päälle tarjoiltaessa.

Herkullinen makuyhdistelmä.
NAMSKISTA.

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Mummun hedelmäsalaatti


Välipalalla oli uusi tuttavuus, Ruoka ja viini-lehdestä nappasin ohjeen, jota sitten  mukailin.
Tämä jälkkäri jakoi lapset niihin jotka ei edes maistaneet ja niihin jotka tykkäsivät.



n.2 l tuoreita hedelmänlohkoja
 (omenooita, päärynöitä, banaaneita, punaisia viinirypäleitä appelsiinejä ja kiivejän.
n.2 l appelsiini mehua
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa

Keitä riisipuuro pussin ohjeen mukaan .
Pilko hedelmät ja kaada niiden pälle tuoremehu niin että hedelmät juuri ja juuri peittyvät.
Lisää puuro salaatin sekaanvarovasti sekoittaen. Laita salaatti viileään vähintään 10 tunniksi.
Tarjoillessa kaapaise kulhon pohjalta asti, jotta saat riisiä mukaan. Painavampana se painuu kulhon pohjalle.


tiistai 18. lokakuuta 2011

Huivittelua


Nyt on jo jotain uutta kutomis jutuissakin.
Kumpainenkin sai huivin ja lisää on tilauksessa kunhan virkkauksilta kerkiän.
Tuo nuorimmainen on vieläkin  hieman kipeänä mutta tuli pienelle happipyppelylle kun on kökkinyt koko päivän sisällä.
Nyt on sitten isäntä tänään maannut sängyn pojalla taitaa myös olla kipeäksi tulossa.

Tyttöjen kanssa katseltiin juuri Risto Räppääjä ja pölkupyörävaras. Minä niin pidän noista lauluista joita noissa filmeissä on.

Kinkku-ananaspiirakka


TERVETULOA UUSI LUKIJA PIIJULI.

Nukuttelen tässä samalla neljää joidokkia untenmaille ja kertoilen teille päivieni kuulumiset.
Eilen haravoimme taas kerran kaikki lehdet joita todellakin on meidän tontilla. Mutta aamulla herätessä piha oli taas samanlainen. Onneksi pidän haravoimisesta.
Nopeastihan homma olisi hoidettu lehtipuhaltimella mutta mitäs peliä se on jos ei mitään aisoita tehdä itse fyysisesti.

Meillä on tyttöjemme suureksi iloksi tullut entiset hoidokit kahdeksi syysloman päiväksi "hoitoon". Isoja lapsia jo eivät mitään hoitoa enään tarvitse, mutta ihanaa on nähdä kuinka lapsilla on hauskaa keskenään vaikkeivat näe, kun näillä pitemmillä lomilla.
Siispä meillä meni ruokalista nurinkurin ja söimme perjantain ranskalaiset tänään entisten hoidokeidenkin yllätykseksi.
Ei ollut riemulla rajoja ruokapöydässä kun eteen tuli ranskalaisia ja mureketta.
Uunin kun sitten kerran laitoin päälle taloudellisena ihmisenä teen aina ruokia hieman enemmänkin joten huomisen kinkkukiusaus on jo valmis.
Kinkkurouhetta jäi sen verran yli, että tein siitä vielä herkullisen piiraan.


POHJA:
1 dl  juoksevaa margariiniä
2 dl vehnäjauhoja
4 munaa
1/2 tl suolaa
TÄYTE.
150 g palvikinkku rouhetta
 n. 120 g herkkusieniä viipaleina
50 mausteista tuorejuustoa
1 tlk 227 g  ananasrenkaita
1 tl oreganoa
1/2 tl mustapippuria
3 dl juustoraastetta
2 dl soijajuomaa
2 munaa

Sekoita vehnäjauhot ja margariini ja lisää sitten munat joukkoon sekä suola. Taikina on hyvin löysää ja hieman epätasaista. Kaada se uunivuokaan.
Paista herkkusienet ja lisää joukkoon kinkku rouhe sekä tuorejuusto mausta seos.
Kaada kinkkuseos piiras vuokaan. Sekoita munat ja kerma ja kaada ne kinkkuseoksen päälle. Asettele ananas renkaan puolikkaita piiraan päälle. Ripottele vielä kaiken päälle juustoraaste.
Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia uunin alatasolla.




Tervetuloa uusi lukija Piijuli.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Täytetyt broilerpihvit


Lauantaina herkuttelimme täytetyillä broiler leikkeillä. Tarkoituksenani oli ostaa possun leikkeitä kaupasta, mutta jotenkin innostuinkin kokeilemaan broilerleikkeitä tähän ruokaan ja todella herkullista tästä tulikin.

Eilen olin keskustassa kiertelemässä pojan kanssa.  Tyttöjen ollessa kaverinsa kanssa elokuvissa.
Saimme peräti viisi euroa kulutettua rahaa ostoksiimme kahden tunnin aikana.
Tässä sen huomaa,meillä on kaikki tarvittavat kaupat tässä niin lähellä ei tarvitse kaupungin keskustaan ruuhkiin raahautua. No, harvoinhan minä viitsin kaupungilla enää nykyään kierrellä. Mielummin sitten lähtee autolla jonnekin kauenmaksi kirppistelemään tahi kauppakeskuksiin.


broiler leikkeitä
cheddar-sulatejuustoviipaleita
1 tlk herkkusieniä
1 sipuli
50 g tuorejuustoa
suolaa
rakuunaa ja rosmariiniä

Nuiji leikkeitä hivenen ohkaisemmiksi. Paista leike kypsäksi lisää ceddar- juusto siivu ja herkkusieniseosta. Anna hautua pienellä lämmöllä vielä hetki.

Tein herkkusienikastikkeen tutulla ohjeella eli

herkkusienien liemi ja kipparin ruokakerma
Anna hautua kasarissa lisää suolaa rippunen ja sinappia sekä soijakastiketta.
Anna seoksen kuplia paksuksi ihanaksi kastikkeeksi.


Laitoin leikkeet hieman liian täyteen mutta en raskinnut jättää täytettä käyttämättä.
Herkkua oli silti.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Juustoiset lohikiekot aurapotuilla


Rakkaan ukkoseni kanssa vietimme rentouttavan illan, tyttöjen ollessa yökyläilemässä Mumskulla. Poika jäi kotiin mutta hän pelaili ja touhusi huoneessaan ei meidän vanhusten touhut kiinnostanut.
Ensin mieheni kantoi kuusi mottia puita puuvajaan ja minä haravoittin pihaa. Sitten vain saunomaan ja syömään herkullisia lohikiekkoja homejuusto perunoiden kera. Kyllä olikin herkullista, minä olin ajatellut että ruokaa riittää huomisellekin ainakin homejuusto pottuja mutta näytti olevan niin herkullista, että astiat olivat tyhjinä vaikka vaan kahteen pekkaan söimmekin.

Kävimme pojan kanssa äsken kaupoill, kierreltiin ja katseltiin talvitakkia ja lopulta se löytyi. Näyttää poikani tulevan äitiinsä pitkän ja visaise pähkäilyn jälkeen löytyi sopiva ja kyllä se sitten sopikin hyvin pojalle. Kävi vieläpä niin, että äitillä ja pojalla oli sama maku.

300 g lohi siivuja
eri makuisia tuorejuustoja
kalamaustetta
sitruunapippuria
tilliä
1 1/2 dl aurajuustolla maustettua ruokakermaa

Leikka lohesta noin 1 cm paksuisia siivuja ja lisää niiden päälle tuorejuustoa. Kääräise suikale rullalle ja laita uunivuokaan. Pinnalle mausteet ja kerma. Laita uuniin 200 astetta noin 20 minuuttia.




Ostin valmista pakasteaurajuusto perunaa ja laitoin sen uunin kertävään pataan lisäsin joukkoon 1 dl aurakermaa ja 100 g italian yrtittuorejuustoa. UUniin 200 asteeseen noin 50 minuuttia



Todella kokeilemisen arvoista, jos et pidä aurajuustosta tähän voi laittaa vaikka kipparinruokakermaa tilalle.

torstai 13. lokakuuta 2011

Naksu ja Raksu


Eilen sai Sitten vanhempi tytöistäkin oman "velton" Siinä siis Naksu ja raksu roikkuu yhdessä lampussa.
Identtisiä en saanut millään näistä veijareista mutta kelpasivat silti.


Kyllä täällä on leivottukin, mutta kuvat olivat niin sameita etten niitä tänne kehtaa laittaa ja vielä kaiken lisäksi murokakku on jo melkein syöty. Oli niin herkullista.  Ruokaakin on tehty. Nämä on vain näitä samoja joita on jo tullut kokkailtua ennenkin, niinpä en niitä tänne kirjoittele.

Veljen myös kävi tänään kyläilemässä ja turistiin siinä sitten sen mitä hoidokeiden kanssa kerettiin, oli kiva nähdä. Nyt kun veljeni muutti tänne Tampereelle näemmekin varmaan useimmin :)

Olen tässä virkannut jouluksi tamppeja verhoihin ja kapat täytyisi myös saada aikaiseksi, mutta näistä asioista sitten myöhemmin kun on kaikki valmista. Keskeneräisiä en nyt halua esitellä.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Mango-banaani vispipuuro


Täällä on nyt kova virkkaus ja kutomis vimma päällä.
Ja syömme pois maanantain ja tiistain ruokia, minulla on nyt jotenkin hakusessa tämä kokkailu näille pienille joIta tässä syksyllä on hoitoon tullut.
Ruokaa menee paljon vähemmän kun osaan tehdä. No, kyllä se tästä.
Tässä meidän aamupuuro tältä päivältä tätäkin jäi niin, että halukkaat saavat tätä välipallakin

1 l vettä
1 1/2 dl mannasuurimoita
1/2 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 prk (á 125 g) mangobanaanisosetta tai muuta lastenruokasoestta
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää mannasuurimot suolalla maustettuun veteen koko ajan sekoittaen. Keitä
puuroa kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää puuroon sose ja sokeri. Jäähdytä puuro täysin kylmäksi. Vatkaa vatkaimella tai yleiskoneella kuohkeaksi vaahdoksi. Tarjoile kylmänä maidon kanssa. 

maanantai 10. lokakuuta 2011

Ukkoseni puusavotta


Tässä hieman kuvia viikonlopun touhuista. Meiltä lähti pois iso hopepaju koska  vieressä on vielä iso vaahtera ja ne vie mehut marja puskilta sekä vastapäätä olevan naapurimme ja meidän raja pensaasta.
Ukkoseni sen sahaili ja pilkkoi.
 Pojan kanssa haravoimme pihan ja tytöt vaikka kipeitä olivatkin halusivat istuttaa kukkasipuleita.
Aikas urakat oli kaikilla, mutta onnellisesti selvisimme niistä viikonlopun aikana.


Kiitos, lapset ja ukkoseni. 

Jauhelihapata





Meillä meni viikonloppu tyttöjen ollessa kuumeessa. Onneksi saatiin sentään pihahommat tehtyä. Vanhempi tytöistä jäi vielä täksi päiväksi kotiin.
Eilen haimme nuorimmaisellekin uudet talvikengät sekä pojalle hupparin ja paidan. Minä ihastuin joulu virkkaus ohjeista niin, että ostin punaista virkkuulankaa ja Kauneimpien käsitöiden joulu lehden. Vaikka pitkään pohdin raskitsenko maksaa melkein kymmentä euroa lehdestä lopulta se tuli ostettua.
Katsoo nyt koska pääsen aloittamaan jouluiset käsityöt kun vanhoja käsitöitäkin on kesken vaikka kuinka paljon sekä tytöt on tehneet tilauksia mitä haluavat tehtäväksi.

Tänään valmistin ihanan makuista ja terveellistä jauhelihapataa. 


1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuminaa
1 1/2 paprikaa
400 g naudanjauhelihaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tlk paseerattua tomaattia
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1/2 dl chilikastiketta tai ketsuppia

Paloittele kuorittu sipuli ja valkosipulin kynnet. Jauha kuminansiemenet huhmareessa. Pese paprika ja poist siemenet, paloittele. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää joukkoon mausteet. Paista hetki. Lisää paprikat, paseerattutomaatti ja valkoiset pavut sekä chilikastike. Hauduta pataa noin 20 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoile riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.


lauantai 8. lokakuuta 2011

Jauhelihapiirakka


Jauhelihapiiras on yksi lempi herkuistani ja kun tytöt teki keksejä ajattelin hyödyntää kaksi kärpästä yhdellä kertaa ja laittaa uuniin vielä piiraan tulemaan.
Ohje on suoraan kopiotu Kinuskikissan sivuilta. Kiitos siis kuuluu hänelle ihanasta ohjeesta.

Nyt on hopeapaju leikattu pihaltamme ja osa omenapuuta sai myös karsintaa sekä haravoimme koko perheen tuumin pihan.
Nyt on sitten kumpainenkin tytöistä kipeänä kuumetta ja vatsa kipeä. Meillä osataan tämä sairastelu aina viikonloppuisin kipuillaan :(
Nyt lähden saunomaan rakkaan ukkoseni kanssa ja sitten tuutimaan omaan sänkyyn.


Pohja:125 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä

Täyte:
1 paprika
1 pieni sipuli
300 g jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
2 tl sinappia
 ½ tl mustapippuria
1 tl aromisuolaa
1 tl pizzamaustetta
Päälle:
200 g ruohosipulituorejuustoa
½ dl maitoa
1 muna
2 dl juustoraastetta



Sekoita vehnäjauhot ja margariini seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle.
Leikkaa paprika . Hienonna sipuli. Paista jauheliha ja lisää joukkoon paprika ja sipuli. Kypsennä sen aikaa, kun lisäät mausteet, valkosipulinkynnen, sinapin, mustapippurin, aromisuolan ja pizzamausteen. Levitä pohjan päälle.
Sekoita kulhossa ruohosipulituorejuusto, maito, muna ja puolet juustoraasteesta. Kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia.


Kaurakeksit


Tässä tyttöjen tekemät kaurakeksit. Olivat todella herkullisia.

Me olemme nyt lähdössä kauppaan ruokaostoksille ja ostamaan pitkät tikkaat sekä oksasakset teleskooppivarrella. Vanhemmalle tytölle pitäisi myös ostaa talvikengät. Samalla reissulla viemme tytön kaverille läksykirjat ja läksyt kun on ollut kipeänä ja poissa koulusta.
Sitten alkaa puun kaato operaatio sekä syreenimajan siivous.  Lisäksi olemme ajatelleet laittaa trampoliinin, keinun ja aurinkovarjon syysteloille niin, että puuhaa riittää.

50 g voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna


Sulata voi ja sokeri kattilassa. Sekoita  muut aineet valmiiksi keskenään kulhossa, ota kattila pois liedeltä ja lisää sinne muut aineet. Sekoita nopeasti.
Ota taikinasta pellille leivinpaperin päälle ruokalusikalla taikinaa. Jätä keksien väliin tilaa, koska ne leviävät uunissa.
Paista keskitasolla 200 asteessa noin 5-7 minuuttia, kunnes keksien reunat alkavat olla kullan rusleat.

Nuorimmaisella on vielä mahakipeänä alkoi heti koulusta päästyä vatsa kipristellä.

perjantai 7. lokakuuta 2011

"Helppo päivä" osa 3


Hoitolasten lähdön aikaan tytöt alkoivat leipomaan kaurakeksejä (ohje myöhemmin).
Minulle tuli kaveri tuomaan tilaamiani samppoita ja parta ja hajuvettä.

Itse ajattelin leipoa jauhelihapiirakan, mutta eikös sitten jotain aina puutu ja lähdimme vanhimman tytön kanssa kauppaan kävellen.
Lopulta pääsin tekemään jauhelihapiirakan. (Ohje tulee kunhan kerkiän kirjoitella.)

Olemme tässä tehneet nuorimmaisen tytön kanssa projektia nimeltä "veltto". Nyt se oli loppusuoralla ja tyttö sai harsia ja täyttää velttoa (jonka nimeksi muuten tuli Naksu.)
Lopulta saimme puoli kahdeksalta operaation siihen malliin , että ompelin enään korvat ja hännän. Naksulle. Nyt täytyy sitten aloittaa toinen veltto josta kuulemma tulee nimeltään"Raksu".


Kahdeksalta meidän tenavat meni saunaan ja me mieheni kanssa heidän jälkeen.



21.15 saunasta tullessa tytöt olivat tehneet esityksen jota piti mennä vielä katsomaan.
Sitten ilta pusut ja halit . Lopulta pääsin rustaamaan ensimmäistä "helpon päivän osaa nro 1"



Ilta palaksi vielä jauhelihapiirakan pala ja maitoa , sitten köllähdys omaan sänkyyn. Kello lähenteli jo puoltayötä.

TOIVON ETTEI KUKAAN HOIDOKEIDEN VANHEMMISTA LOUKKAANNU (jos tätä satutte lukemaan koska kerroin kaiken laista mutta tarkoitus ei ole paha vaan kunhan nähdään mimmoinen päivä meillä täällä välillä on. ) .
MINÄ PIDÄN TYÖSTÄNI JA HOIDOKEISTA, TÄMÄ NYT VAAN VÄLILLÄ ON TÄMMÖISTÄ SEKAMELSKAA JA KAAOSTA :))



HYVÄÄ YÖTÄ TÄÄLTÄ TUPUN TUVASTA TOIVOTTELEE TUPU JA NAKSU.

"Helppo päivä" osa 2



Syötyämme päivä ruoan alkaa tiskikoneen täyttö ja astioiden pesu. (Joku voi ajatella, että mitäs tätä tänne laitat joka perheessähän tiskikone täytetään ja tyhjennetään, mutta meillä se tapahtuu kaksi-kolme kertaa päivässä.)

Vaihdan neljälle vaipat tässä kohtaa ja luemme sadun.Tällä hetkellä meillä on kesken pekkatöpöhäntä Ameriikassa.
Mies lähtee hakemaan kahdeksitoista yhtä hoitolasta kerhosta. Joka syö heti päivällisen tultuaan meille.
Sillävälin mieheni menee nukuttamaan yhden pienen yläkertaan poikani huoneesseen.
Isommat katselevat tälläkohtaa filmejä tai leikkivät.
Mies tulee hakemaan seuraavan nukutettavan ylkäkertaan pieni tämäkin.
Yhden hoidokin syötyä laitan minä vuorostani neljä tai viis hoidokkia nukkumaan tänne alakertaan meidän sänkyymme poikittain.
Sillävälin kun nukutan näitä isompia mies lähtee jo hakemaan eskarilaista ja joskus meidänkin lapsiakoulusta ja samalla matkalla vie kolme kerholaista iltapäiväkerhoon.
Tässä kohtaa meillä on pieni hiljainen hetki, se menee yleensä tyttöjen kanssa läksyjen tekoon.
Tässä kohtaa onkin jo yläkerran vesselit heränneet ja vaippojen vaihdon jälkeen saa alkaa väsätä välipalaa. Pikkuhiljaa heräävät myös isommat kello on noin 14.30 kun aloitamme välipalan.

Siivoan pöydän, lattiat ja lapset niin että pääsemme ulos leikkimään. Osa lapsista haetaan tässä välissä (pienimmät näistä hoidokeista).
Sitten onkin jo miehen lähdettävä hakemaan hoitolapsia kerhosta.
Nyt vaan kävi vain niin, että yksi hoidokeiden vanhemmista ei ilmoittanut meille että meidän pitää ottaa lapsi kerhosta mukaamme. (Tämä lapsi on vapaalla joitain päiviä viikossa joten kerhosta nouto ei aina ole meidän hoidettavissa.)
Annoin miehelle luvan lähteä huoltamaan autoa ja minä jäin neljän hoidokin kanssa touhuilemaan, niin eikös kerhosta soiteta, että pitäisi tätien päästä kotiin. Siinä sitten soiteltiin edessuntakaisin ja mieheni joutui lähtemään autorempasta kesken hakemaan yhden hoidokin meille.

Lopulta puoli kuudelta haettiin viimmeinen hoidokki kotiin.

torstai 6. lokakuuta 2011

"Helppo päivä" osa 1


Ajattelin tehdä teille koosteen päivästäni ja valitsin siihen helpon ruoan.
Olisi aikaa värkätä tekstit sitten päivän aikana. Mutta toisin kävi, eli tässä nyt tulee tämä "helppo päiväni".
(Tässä hommassa ei kyllä koskaan tiedä mimmoinen päivä loppujen lopulta sitten on.)

No, kuitenkin hernerokalla aloitin heti vain porisemaan kun heräsin klo: 6.45.
Aamutoimien aikana jo ensimmäinen hoidokki tuli (yleensä kun koitan, että saan vartin edes aamusta itselleni.)
Sitten alkoi puuron teko ja tänään oli kaurahiutalepuuro vuorossa. Puuro aamiainen oli viidelle + omat lapset.Tässä välissä laitoin meidän likat kouluun, siis luitte oikein laitoin koska aamu on oikea hässäkkä sitten kun pitäisi lähteä tytöt alkaakin vaihtamaan lakkia, takkia ja hanskoja. Saatikka kypärä tai pyörän avaimet meinaa jäädä kotiin.   Sain juuri viimmeisen syöjän pois pöydästä ja siivottua pöydän tuli vielä lisää kaksi lasta jotka eivät olleetkaan syöneet aamupalaa, joten ei muuta kun voi leipien tekoon koska puuro oli jo loppu.
Mies lähti viemään yhdeksään eskarilaista ja kerholaista sekä tänään poikani meni myös kyydillä linja-autolle tuonne puolentoista kilometrin päähän isolle tielle josta sitten pääsee Ikaalisten Kauppikseen.



Sitten onkin jo meidän muiden vuoro lähteä ulos. Tänään ei kauaa kerittykään ulkona olla kun alkoi sataa ja tulimme sisälle. Annoin sadepäivän lelut eli hieman eri leluja niin lapset pysyy virkeinä.
Laulelimme ja leikimme tovin sitten oli syöminkien vuoro.



Tässä soppamme valmiina syötäväksi. Hyvin teki kauppaansa.








keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Broilerkastike




Eilen oli taas kerran jääkaapin tyhjennys päivä ja kyllä taas saatiinkin jääkaappia kevennettyä.
Kesäkurpitsa ja tomaatit saivat kyytiä. Loput sienetkin löysivät oivan kätkön.
Tämä ylä kuva on otettu ennen kun lähdimme ulos. Eli alakuvassa on kasti muhinut tunnin verran.

Tytöillä oli kokkikerhoa ja kaurasuklaa keksit olivat olleet hyviä. Tytöt lupasivat meillekin maistiaisia pikapuoliin tänne blogiin, mutta ilman suklaa kuorrutetta. Tässä sen näkee tytöt on tulleet äitiinsä, liika makea on jo aivan äitelää ;)

400 g Saarioisten jyväbroiler suikaleita marinadissa
1 sipuli
puoli kesäkurpitsaa
150 g herkkusieniä
2 tomaattia 
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl suolaa
 mustapippuria
1 rkl soijaa
1 dl konjakki-kanttarelli creme-fraichea
2 rkl tomaattisosetta

Koverra kesäkurpitsasta sisus, niin saat siitä kauniin näköisiä viipaleita.
Paista sipuli silppu ja broilersuikaleet sekä sienet ja paloitellut tomaatit pannulla. Lisää joukkoon vesi ja kanaliemikuutio. Anna poreilla hetken lisää mausteet ja kerma. Anna hautua vielä liemen kokon.
(Me lähdimme ulos lasten kanssa ja jätin kastin liedelle, otin lämmön pois ja siinä se sitten tekeytyi noin tunnin oltiin ulkosalla ja kerran kävin kastia sekoittamassa.)
Huom: Muista ettei kastike saa kiehua kovasti jos lähdet ulos tai voi käydä ohraisesti :)
Lisää lientä jos näyttää siltä, että kastike on saostunut liikaa.
Lisukkeena oli nuudelia ja herkullista kaalisalaattia.