perjantai 30. syyskuuta 2011

Broilerpata


Tein välillä nopeaa ja helppoa broilerpataa ruoaksi. Tässä padassa on se hyväuoli jos sitä jää sen voi tuunata vaikkapa salaatin joukkoon, seuraavaksi päiväksi.

Täksi päiväksi on luvattu melkeimpä pariakymmentä astetta lämmintä, siispä nauttikaamme syksyn viimmeisistä lämpimistä päivistä. Hyvää viikonloppua rakkaat lukijani.

300 g marinoitua saarioisen jyväbroiler suikaletta
1/2 purjoa
1/2 l vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl makaronia
1 rkl soijakastiketta
currya
200 g pakastemaissia
 mustapippuria


Kypsennä pannulla broilersuikaleet ja lisää sekaan purjo. Lisää tovin päästä kanaliemi, makaroni (minulla oli värikästä simpukka pastaa) soijakastike, ja curry.
Anna padan kiehua kannen alla hiljalleen noin 15 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää loppuvaiheessa maissi ja mausta. Tarjoa salaatin kanssa.



torstai 29. syyskuuta 2011

Uunilihapullat ja kaali-omenaraaste yrttikastikkeella


Olette varmaan sattuneet jo huomaamaan, Valion uudet maustetut rahkat?
Meillä niitä kokieltiin tänään kumpaistakin sorttia ja ei löydy valittamista.
Tästä makea ja tulinen rahkasta valmistin tavalliseen tapaan mureketaikinan mutta laitoin nesteen tilalle tämän uuden maustetun rahkan. Annoin tekeytyä yön yli jääkaapissa ja aamusella pyöräytin pullat pannaritaikinan kanssa uuniin kypsymään.
Herkkuahan siitä syntyi nyt on jo iltapäivällä niin onnettomasti asiat, että yksi ainukainen lihapulla on jääkaapissa odottamassa syöjäänsä.

(Anteeksi nämä huonot kuvat.)

Sitten toinen tuttavuus oli yrtit nimeltään ja se sai mennä valion kirjasen mukaiseti salaatinkastikkeeksi kaalisalaatille.

pala kaalia
2 isoa omenaa
KASTIKE:
1 prk maustettu yrttirahka
1/2 dl maitoa
2 tl sokeria


Raasta omena ja leikka kaali pieniksi suikaleiksi.
Sekoita kastike aineet keskenään ja kaada salaatin joukkoon.

keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Katkarapu-kookoskeitto


Eilen mieleni teki nauttia jotain kevyttä mutta hyvää ja niinpä päädyin tähän herkulliseen katkarapukeittoon.

Täällä on ollut ihanan hiljaista puolitoista tuntia. Tytöt on kokkikerhossa ja isäntä kavereidensa tykönä käymässä. Poika on tuolla yläkerrassa mutta hänkin touhuaa omiaan. Kyllä me äsken kävimme kantamassa vedet saunalle ja pyykit laiteltiin mutta muuten on rauhallista.
Pian he tulevat reissuiltaan ja taas alkaa pulina ja hulina. Tytöt taas innoissaan kertoo pitzan teon vaiheet ja kommellukset sitä tehdessä.

180 g katkarapuja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tlk paseerattua tomaattia
6 dl vettä
1 tl sitruunamehua
2 172 dl kookoskermaa
chilijauhetta
2 kanaliemikuutiota
PINNALLE:
tilliä

Sulata katkaravut lävikössä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi, sitruunamehu, kanaliemikuutiot sekä kookoskerma ja mausteet. Anna keiton kiehua 10 minuuttia.Lisää katkaravut ja tilli valmiiseen keittoon. Kuumenna, mutta älä anna kiehua, etteivät katkaravut sitkisty. 






tiistai 27. syyskuuta 2011

Kaalisalaatti


Raikkaan rapea salaatti syksyn kaaleista.

Ulkona on kaunis aurinkoinen päivä, mieheni istutti parit syys-istutukset tuonne ulos.
Nyt on päiväunien aika ja ajattelin tämän kirjoitettuani köllähtää myös hoidokeiden viereen nukkumaan.

300 g keräkaalia
100 g punakaalia
2 porkkanaa
KASTIKE:
2 dl kermaviiliä 1/2 dl majoneesia
1/2 dl ketsuppia
1/2 dl kurkkupikkelssiä
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa

Suikaloi kaalit. Kuori ja suikaloi porkkanat. Sekoita salaatiksi. Valmista salaatinkastike eli sekoita kaikki ainekset sekaisin. (Ohjeessa olisi pitänyt laittaa kastia 1 dl kaalisalaatin joukkoon muttaminä laitoin kaikki.)
Ylimääräisen kastin voisi käyttää eri salaattejen kastikkeena tai hampurilais kastikkeena.
Mutta voin taat hyvää oli näinkin.

Jauheliha-pepperonirisotto


Tein aamusella meille risottoa. Tässä perus jauheliharisotossa makua tuo pepperoni-makkara.

Kiitos teille rakkaat lukijani etenkin Unelmien mummonmökin Maelka, kun kerroit sähköpostiini, että sivuillani on häikkää. Sain poistettua häiriötä tuottavan blogin seurannastani ja homma voi jatkua. Minulle itselle kun tämä teksti ei missään vaiheessa tullut eikä mitään muutkaan merkkejä häiriöstä tullut vaan kone ja blogi pelasivat entiseen malliin.

1 pieni purjo
100 g pepperoni-makkaraa
400 g naudanjauhelihaa
1 rkl öljyä
3 dl pitkäjyväistä riisiä
1 l vettä
1/2 lihaliemikuutiota
1 -2 tl basilikaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl parmesaanraastetta

Suikaloi pesty purjo. Hienonna pepperoni. Ruskista jauheliha kattilassa. Lisää purjo, pepperoni ja riisi ruskistuksen loppuvaiheessa. Kuullota muutama minuutti mutta varo ettei riisi pala pohjaan. Lisää vettä vähitellen riisiseoksen joukkoon. Lisää lihaliemikuution pala ja anna hetki hautua. Lisää uutta vettä heti kun edellinen on imeytynyt. Jatka keittäen risottoa näin noin 25 minuuttia. Mausta risotto ja lisää aurinkokuivatut tomaatit ja parmesaani. Sekoita ja tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

maanantai 26. syyskuuta 2011

Jauhelihapasteijat


Pari viikkoa sitten tytöt tekivät kokkikerhossa suolaisia pasteijoita ja kovasti niitä on haluttu tehdä, joten ostin ainekset ja nuorimmaiseni aloitti työt.
Olin hieman auttamassa kun kokkikerhossa oltiinkin tehty vain voitaikinasta piparimuoteilla kuvioita ja keskelle laitettu jauhelihaa.
Niinpä hetken keskusteltuamme asisata tulimme siihen päätökseen, että äiti näyttää toisen pasteijan ohjeen. (Täytteenäkin oli vain riisi, jauheliha ja sipuli ei edes mausteita.)

pkt voi-tai torttutaikinaa
TÄYTE:
400 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 dl keitettyä riisiä
1 -2 keitettyä kananmunaa
2 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
mustapippuria
VOITELUUN:
muna

Sulate taikina paketin ohjeen mukaan. Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Kaada sekaan jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta mausn mukaan. Pilko keitetyt munat pieniksi. Sekoita täytteen ainekset sekaisin kulhossa.
Kaulitse taikinaa hieman ohuemmaksi ja leikkaa siitä ympyröitä tai neliöitä. Laita täytettä n. 1-2 rkl ympyrään. Kostuta reunat vedellä ja sulje pasteijat. (Halutessaan voi haarukalla painella reunat, mutta me teimme nyt perinteisen mallin mukaan ja laitoimme reinat pasteijan pojalle.)
Pistele pasteijan pinta haarukalla ja voitele kananmunalla.
Paista uunissa 225 asteessa noin 15  minuuttia.





sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Punastuva caesar-kastike


Löytyipäs hauska salaatinkastikkeen ohje. Ei olisi heti tullut mieleen itselle anjofisfileet mutta täytyy kyllä myöntää, että hyvää on.

Kävimme päivällä hakemassa minun lääkkeeni apteekista, mutta mietin nyt uskallanko niitä ottaa, koska eilen sain niitä sairaalassa kaksi ja tämä päivä on nukuttanut niin kamalasti. Ehkäpä koitan vain jaksaa Burana 800 vaikkei se tunnu paljoa auttavan.

2 dl (kevyt) majoneesia
2 dl raastettua parmesaania
1/2 tlk anjovisfileitä
2 valkosipulinkynttä
2 tl sinappia
4 dl tomaattimehua
1/2-1 dl öljyä
tilkka sitruunamehua
ripaus cayannepippuria

Valmista kastike sauvasekottimella tai monitoimikoneella. Lisää majoneesin joukkoon raastettu parmesaani, valutettut anjofisfileet ja sinappi. Soseuta ainekset ja lisää joukkoon ohuena nauhana tomaattimehu ja öljy.

Sunnuntain broilerpaistos


Ahkeroimme tänään nuorimmaisen kanssa päivälliseksi broilerpaistosta. Tulikin todella herkullista. Roosa auttoi niin salaatin teossa kun ruoan kanssa sekä salaatin kastikekin tehtiin yhdessä.
Taisi olla tytöllä hieman huolta äidin jakan takia.
Eilen kun olin lääkärissä melkeinpä neljä tuntia oli huoli lapsilla ollut kova isälle sitten soittelivat ja kyselivät joutuuko äiti nyt rullatuoliin?

5 broilerin fileepihviä marinaadissa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 prk kokonaisia herkkusieniä
4 viipaletta pekonia
4 aurinkokuivattua tomaattia
2 dl ruokakermaa
3 tl sinappia

Suikaloi pekoni ja tomaatit. Ruskista fileet molemmin puolin ja mausta. Nosta fileet uunivuokaan. Ruskista pekoni pannussa. Levitä pekoniseos sekä sienet ja tomaatit broilerin päälle. Kaada kerma-sinappiseos vuokaan. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
Tarjoile lisänä riisiä.


Virkattu kukka

 
Nuorimmainen on ollut ahkerana. Pyysi aamusella virkkuukoukun ja lankaa ja hetkenpäästä tuli mukanaan tämä hieno kukkanen. Sain sen avaimen peräkseni. Vanha olikin jo purkaantunut osin, muttakun ei raaski heittää näitä taideteoksia poiskaan.
Kiitos Roosa ihanasta kukkasesta.

Broilermurekepihvit


Tässä lupaamani broilermurekepihvit, viikonloppuna syömme sitten oikein broilerleikkeet tällä samasisella salsalla.

Olen tässä lämmitelly saunan ja katsellut vintistä syys- ja talvivaatteet.

Tässä on nyt menty takapakkia jalaan kanssa, lähdin taas kerran liian aikaisin touhuamaan ja jalka ei siitä oikein tykännyt. Eilinen päivä meni Tayks:issa ultrassa ja lääkäriltä toiselle mennessä. Onneksi ei löytynyt mitään vakavaa lihas vain on revennyt. Kiellettiin jumppaaminen kuukaudeksi :(
Kyllä tämä urheilu on sitten vaarallista.

400 g broilerinjauhelihaa
1 kananmuna
2 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 dl ruokakermaa
3 rkl gluteenittomiajauhoja
1 tl suolaa
2 tl currya
mustapippuria
1 tl tinjamia

Raasta kesäkurpitsa. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna hetki tekeytyä.
Paista taikinasta lusikkaa apuna käyttäen pieniä pihvejä.
Kaveriksi sopii raikas satsumatsisalsa.



torstai 22. syyskuuta 2011

Satsumatsisalsa


Tämän salsan tein huomisen broilerpihvien kaveriksi makustumaan jääkaappiin.

Kävimme juuri saunomassa ja söimme tuhdin iltapalan, sain Saarioisilta lahjakortin ja ostelin jääkaappiin kaikkea herkullista jota meillä ei joka päivä saa syödäkseen esim. Jyväbroilerin fileepihvejä. No, nyt kuitenkin tein täysliha hampurilaiset koko perheelle, meille aikuisille lisäsin paistettua munaa ja sipulia sekä tietenkin tomaattia ja kurkkua. Namspkis.

1 pieni pieni punasipuli
2 satsumatsia
1 dl tuoretta basilikaa
4 tl makeaa chilikastiketta
1/2 punaista paprikaa

Hienonna sipuli, kuori satsumatsit ja leikkaa kuutioksi. Pese paprika, poista siemenet ja kuutio.
Hienonna basiliga. (Minulla oli vielä omaa istuttamaani pienilehtistä basilikaa jonka laitoin sellaisenaan.) Yhdistä salsan ainekset  ja laita kylmään odottamaan tarjoilua.

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Mannafrutti


Olin nyt ahkeralla päällä ja sain aikaiseksi jo lapsille välipalaksikin muuta kun leipää ja vihanneksia ja hedelmiä.
Kyllä tuo jalka vaikutti niin kaikkeen, ei jaksanut kun pakolliset tehdä ja hoitolasten lähdettyä oli päiväunien aika.
Tämä ohje on Maku-lehdestä tästä tuoreimmasta mistä on tullut nyt niin montaa ohjetta kokeiltua.
Kirjoittelen tämän nyt tänne pikapikaa sitten lähden  viemään tyttöjä kokkikerhoon.

5 dl rasvatonta maitoa
1/2 dl mannasuurimoita
1 rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
2 dl vaniljajugurttia (ohjeeseen näköjään olisi kuulunut vain 1 dl )
2 dl pakaste marjoja mulla oli mustiaviinimarjoja ja vadelmia

Kiehauta maito kattilassa ja sekoita joukkoon mannasuurimot.  Hauduta välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.  Kunnes puuro on kypsää. Mausta sokerilla ja vaniliiinisokerilla.
Jäähdytä puuro kylmäksi.
Sekoita jugurtti kylmään puuroon.
Kaada noin 2 dl marjoja joukkoon jätä muutama koristeeksi.
Soseuta koko puuro sauvasekoittimella. (Voit myös tehdä niin kun ohjeessa eli soseuttaa marjoja ja sekoittaa puuron joukkoon.)
Koristele annos marjoilla ja eikun syömään herkullista fruttia.

Itämainen broilerkeitto


Ihanaa, lopultakin jalkani on alkanut vetreentyä ja pääsen jo kävelemään ilman linkuttamista. Hermot meinasi mennä kun taas oli jalka kipeänä. Onni onnettomuudessa oli kun kaksi päivää oli vähemmän lapsia hoidossa. Tänään onkin täysi lasti lapsia.

Löysin vanhasta yhteishyvä-lehdestä maittavan tuntuisen broilerkeiton ohjeen ja pakkohan sitä oli kokeilla ja hyvää oli. No, makuja on senverran enemmän, että suosittelen hieman miedonpaa versiota jos haluaa lapsille tarjota. Mutta tämän keiton söimmekin mieheni kanssa melkein kaikin itse. NAMSKISTA...

1 rkl öljyä
2 rkl currytahnaa
400 g marinoimatonta broilersuikaletta
1 sipuli
1 porkkana
7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl soijakastiketta
2 mietoa vihreää pepperonia
1 rkl fariinisokeria
1 tl inkivääriä
2 tl kurkumaa
50 g nuudelia
2 1/2 dl kookos lime kermaa
sitruunanmehua loraus


Kuumenna öljy kattilassa ja lisää currytahna sekä broilersuikaleet ja sipuli.
Paista sekoitellen, kunnes broitsu saa hieman väriä. Lisää porkkana suikaleet, vesi, sekä kanaliemikuutio ja soijakastike. Lisää pepperonis palat ja fariinisokeri ja mausteet keittoon. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia ja lisää sitten nuudelit sekä kookoskerma. Kypsennä vielä 5 minuuttia. Lisää sitruunan mehu valmiiseen keittoon.



tiistai 20. syyskuuta 2011

Possuwokki


Nyt on pakko kokeilla näitä wok-ruokia kun kerran viimme viikolla sain tämän wokin lahjaksi.
Kyllä onkin ihanaa vaihtelua. Ruoka-aineetkin pysyvät niin rapeina ja hyvän makuisina.

Tänään täytyy jättää jumppa väliin, kun sunnuntaina pohkeeni ramppasi niin rajusti, että olen ontunut sitä nyt kolmattapäivää. Pohje on ihan kova ja musta.
Ei ole vanhaksi tulemista :(
Onnekseni meillä on nyt hoitolapsilla jokin flunssa aalto meneillään ja hoidokeita on vain kahdesta neljään kappaletta kerralla.

Sitten wokkin kimppuun nämä ainesten määrät on noin määriä kun niitä wokkiin vain kaatelin summa mutikassa.

400 g possunsuikale lihaa
1 punasipuli
1 porkkana
1 kesäkurpitsa
1 tomaatti
7 cm purjoa
1 1/2 dl paseerattua tomaattia
2 dl vettä + maitzenaan. 2-3 tl
2 tl currytahnaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl siirappia
1 tl yrttisuolaa
mustapippuria


Ruskista lihasuikaleet kahdessa erässä wokissa lisää sipulit ja vihannekset sekä tomaatti. Anna paistua hetki että vihannekset hieman kypsyy. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi maizena seos, muista hämmentää koko ajan. Mausta wokki ja tarjoile riisin kanssa.




maanantai 19. syyskuuta 2011

Tunnustus



Sain tämän tunnustuksen Äitee puuhailee-blogin Tuulalta kiitos siitä.

Nyt pitäisi keksiä kahdeksan asiaa itsestäni, huh huh.

1. Kaapeistani löytyy kasapäin ruokareseptejä. Lehdistä revittyjä lippusia ja lappusia sekä ruoka kirjoja ja kansioita.

2. En voi sietää epäjärjestystä, vaikka millä sitä välttää kun on noita tenavia liuta .

3. Olen kova puhumaan.

4. En osaa katsella tv.tä ettenkö tekisi kokoajan jotakin samalla. Käsityöt ja silitys on yleensä tv.n katselua varten.

5. Olen kova säikkymään, peinikin rapina tai yllätys saa minut pomppimaan kattoon. Isäntä aina naureskeleekin kun säpsähtelen.

6. Tarvitsen aamuisin oman pienen hetkeni niin sitten jaksan päivän tohinat.

7. Luen paljon aina on kirja kesken. Illalla en osaa mennä nukkumaan, jos en lue ensin hetken kirjaa.

8. Olen tiukka mutta oikeuden mukainen niin lapsilleni kun hoidokeillekin.



Tässähän näitä tuli juttuja minusta.
Sitten pitäisi jakaa tämä uusille ihmisille.

KAIKKI KOTONA?
MJAU
NEFERI
KOTONA
UNELMIEN MUMMONMÖKKI
OMENAMINTTU
SUMIN SÖRSSELIT
SAKARI SOKERI

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Tuorejuustotäytteiset lohitaskut




Eilen grillasimme tälläisia lohitaskuja. Lohi on jo itsessään niin herkkua saatikka sitten juustolla ja sipulilla höystettynä.
Ohje on uusimmasta Maku-lehdestä.

Tänään rakas mieheni lämmitteli olohuoneen ja meidän makuuhuoneen takat. Ihanan tunnelmallista kun takassa rätisee tuli.
Kävimme Lempäälässä kirpparilla ja löysin parit käsityölehdet sekä kirjan ja dvd-elokuvan.
Olen tässä koko viikonlopun koittanut löytää jotain kutomisohjetta joka sävähdyttäisi.
Lopulta päädyin tekemään pitkiä sukkia taas kerran.

600 g lohifilettä
1/2 tl suolaa
sitruunapippuria
TÄYTE:
1 sipuli
1 rkl öljyä
200 g tuorejuustoa (valkosipuli)
tilliä
1 dl juustoraastetta
2 rkl kapriksia

Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa kala poikittain neljään osaan. Leikkaa palojen keskelle pitkittäin viiltot lähes nahkaan asti. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla.
Kuullota sipuli rasvassa pannulla. Jäähdytä.
Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Täytä kalojen viiltotaskut täytteellä.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai grillissä.




lauantai 17. syyskuuta 2011

Syksyinenkaalisalaatti



Meidän viikonloppu alkoi onnellisissa merkeissä saimme tytöille koko viikonlopuksi yökyläkaverin, entisen hoidokin ja nykyisen kaverin Millan.
Samoin äitini eli Mumsku lupautui talkoisiiin eli minä ummikkona sain puutarhanhoito-ohjeita, poistimme lapsille myrkyllisen lumimarjapensaan.
Ja isäntä joutui tietenkin poistamaan pensaan juuret.

300 g kaalia
1 porkkana
1 omena
1 prk ananasmurkaa

KASTIKE
1/4 dl rypsiöljyä
1/4 dl omenaviinietikkaa
1/4 ananasmerskamehua
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria


Raasta porkkana ja omena. Leikkaa kaali.
Valuta ananasmurska.
Säästä mehu kastikkeeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Sekoita kastikkeen ainekset. Kaada kastike salaatin joukkoon.
Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

perjantai 16. syyskuuta 2011

Arvonnan voittajat


Tämän ihanan kukan sain viimme viikolla mumskun naapurilta. Sillon kukka oli kauniisti nupuilla ja nyt on ensimmäiset kukat puhjennet ja lisää kukka loistoa on luvassa nuppuja on toista kymmentä.
Kiitos Hilkka ihanasta kukasta ja kiitos Mumsku kun sen minulle toit.

Arvonta asioihin nyt lopultakin kuvat arvonnasta tuli niin sumeita, että ne jäävät pois. Mutta tuloksen julkaisen tässä eli kolme onnellista voittajaa on...



ONNEA VOITTAJILLE.

Arvonnan suoritti tyttäreni Meri ja Roosa.




Tässä arvonnan palkintoja, tarkkasilmäinen voi erottaa laput kirjojen päällä, kelle kukin kirja on menossa.
Vielä kerran paljon onnea ja kiitos teille kaikille osallistujille.


torstai 15. syyskuuta 2011

Hapankaali-lohiwokki


Nyt tuli kokeiltua uutta palkinto wokkia, siinä valmistui herkullinen hapankaali-lohiwokki. Osviittaa hain uuden Maku-lehden samaisesta ruoasta. Minut tuntien tietää, että resepti muuttuu matkalla. Tässä oma versioni lohiwokista.

1 rkl öljyä
2 tl mietoa currytahnaa
400 g hapankaalia
2 dl säilyke herkkusieniä
2 porkkanaa raasteena
1 tlk (400 g )kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
1tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
400 g suikaloitua lohifilettä sitruunamarinoituja

Kuumenna öljy jalisää currytahna.
Nosta pannuun valutettu hapankaal, sienet ja porkkanaraaste. Kuumenna läpikotaisin välillä sekoittaen.
Lisää kookosmaito ja mausteet sekä lohisuikaleet. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
Tarjoile nuudelin, riisin tai nauhapastan kanssa.



PST: Arvon tänään iltapäivällä onnelliset voittajat 1-vuotisen blokkailun kunniaksi.

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Nopea leipä



Löysin myös blogeja selatessani kokeilemisen arvoisen leivän ohjeen. Tälläiset nopeat ja herkulliset leivät on arjen pelastus. Joten kiitos Ruusutapetilla-blogin pitäjälle hyvästä reseptistä.
Tein reseptin kaksinkertaisena niin siitä tuli uunipellillinen.


3,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
0,5 rkl siirappia
1 dl leseitä (kaura, neljänviljan tms.)
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl jauhoja (laitan itse osan hiivaleipäjauhoja ja osan vehnäjauhoja)

Sekoita hiiva veteen ja heitä kaikki aineet sekaan. Pyöräytä sekaisin. Anna nousta kymmenisen minuuttia.
Laita kylmän uunin alatasolle 225 asteeseen n. 10-15 minuuttia ja sen jälkeen 175 astetta n. 20 minuuttia.

En sumutellut tai valellut pintaa millään vain lätkäisin taikinan leivinpaperin päälle pellille tasoittelin ja sitten uuniin.

Lihapullat marokkolaisittain


Tänään söimme vatsamme soikeiksi näillä lihapullilla ja kastilla joka oli super hyvää sekä riisillä.
Tämä ohje on tuoreesta Maku-lehdestä. Hieman jouduin muutamaan ohjetta kun kaupasta en löytänyt korianterinsiementä, mutta lopputulos oli kuitenkin niin herkullista.

400 g paistijauhelihaa
1 prk kermaviiliä
 1 pss sipulikeittoaineksia
1 muna
KASTIKE:
2 valkosipulinkynttä
1 tl öljyä
1 tl korianteria jauheena
1 tl kanelia
1 rkl sokeria
(chilia itse jätin sen pois)
400 g paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
persiljaa

Sekoita lihapullaainekset sekaisin. Anna muremassan levätä hetki.
Pyörittele kostutetuin käsin massasta pyöryköitä. Paista pyöryöitä leivinpaperin päällä pellillä 200 asteessa noin 15 minuuttia.



Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää valkosipulit ja mausteet.
Kaada joukkoon hetkenpäästä myös sokeri, paseerattu tomaatti ja lihaliemikuutio ja vesi. Kiehauta ja anna poreilla noin10 minuuttia. Nosta lihapullat kastikkeen joukkoon. Lisää pinnalle persiljaa.
Tarjoile joko perunoiden tai riisin sekä raikkaan salaatin kanssa.



Tunnustukset


Sain  Makea blogi -tunnustuksen MJAUn-blogista, kiitos siitä! Sen ideana on kertoa lempiväri, lempiruoka ja minne haluaisi matkustaa.

LEMPIVÄRINI:  Violetti
LEMPPIRUOKANI: Kalaruoat esim. lohipastaa en voi vastustaa
MATKUSTAISIN MIELELLÄNI: Jonnekin rauhalliseen paikkaan, missä ei olisi kiireen kierää ja saisi olla hetken yksin. Vaikka muuten luonteeltani olenkin seurallinen, niin nyt tekisi pieni hiljaisuus hyvää. Työt ovat nyt niin aikaavievää ja sitten stressaan tuon puutarhan kanssa mitä pitäisi tehdä istutuksille?
Piilopirtti jossakin korvessa ;)



Tämän tunnustuksen sain Neferin-blogista. Kiitos siitä.


Tunnustuksen tehtäviin kuuluu kiittää tunnustuksen antanutta, vastata 10 kysymykseen ja jakaa tunnustusta eteenpäin 10 ihanaan blogiin sekä tiedottaa ko. blogeja asiasta. Tässä kysymykset ja vastaukseni niihin:

1. Suosikkiväri: Lila
2. Suosikkieläin: Koira
3. Suosikkinumero: 3
4. Suosikki alkoholiton juoma: Itse tehty vichy
5. Facebook vai Twitter? Facebook
6. Intohimosi: Lapset ja käsityöt
7. Saada vai antaa lahja? Antaa
8. Suosikkikuvio: Ympyrä
9. Suosikkiviikonpäivä: Perjantai
10. Suosikkikukka: Kiinanruusu


Minä olen niin huono näitä tunnustuksia jatkamaan, kun en oikein tiedä kellä kaikilla nämä jo ovat käyneet, niinpä pyydän teitä rakkaat lukijat laittakaa tunnustukset jakoon , kaikki te joilla tämä ei vielä ole ollut... Pidän niin paljon ja niin monesta blogista.



Tossuja ja yllätys voitto


Lopultakin jotakin tapahtuu myös käsityö rintamalla. Kumpaisenkin tossukat ovat nyt valmiit.
Juuri parahiksi kun alkaa ilmat viiletä, niin saa sisällä pitää tälläisiä. Yhden kummallakin neidillä jo olikin mutta nyt haluttiin vielä toiset, että saa hieman vaihtelua.
Virkkaus on nyt jäänyt kesken ja ajattelin, että saa sitten kesäksi verhot keittiöön niin eihän niillä niin kiirus sitten olekaan.



Viimme viikolla tuli sähköpostia, että olen voittanut Hackmanin wok-pannun. En edes muistanut, että olin ottanut osaa tälläisiin arpajaisiin mutta ilomielin pannun huolin ja jo huomenna sillä tehdään ruokaa.
Olin jo viimme viikolla suunnitellut tämän viikon ruokalistan ja torstaiksi wokki ruoan joten tämähän tuli kuin tilauksesta. Kiitos vielä kerran.


tiistai 13. syyskuuta 2011

Syys kukkasia


Nyt alkaa uusi osio blogissani eli kukat. Vaikka näissä asioissa olenkin aivan lapsen kengissä haluan jakaa kuvat kanssanne.
Viikonloppuna tuli käytyä kukkakaupassa ja osteltua syksyn kukkaloistoa.
Näin sateiden ja myrskyjen alkaessa täytyy saada piristystä jostakin ja minulle se on kukat.
Eli kesäkukat sai kyytiä ja tälläistä tuli tilalle.


Tässä kuvassa olevan lyhdyn saimme tupaantuliais lahjaksi entisten hoitolasten perheeltä.
Minä olen siihen niin tykästynyt.
Kukka istutuksen ostin tuollaisenaan kukkakaupasta.
Yleensä olen istutukset tehnyt itse mutta nyt laiskuus iski.




Eli tälläisenä on meidän etuoven portaikko odottamassa syksyn puhureita.

Kaalijauhelihalaatikko


Kaalilaatikko kuin myös muutkin kaaliruoat saavat ihmiset jakautumaan kahteen kastiin, niistä joko pitää tai ei voi sietää lainkaan.
Minä itse henkilökohtaisesti kuulun noihin kaalin ystäviin, voisin syödä vaikka joka päivä kaalia, keittoina, laatikoina ja patoina, salaateista puhumattakaan.
Kyllä meillä joka päivä syödään vaikken kaikkea enään tänne kirjoitakaan. Nyt kun hoidokit ovat pienenpiä täytyy tehdä tuttuja ja turvallisia ruokia useimmin. Enkä niitä viitsi enään uudelleen tänne kirjoitella.
Kutonutkin olen niistä tulee sitten omat lukunsa kun vain muistaisin kuvata tyttöjen päällä tekeleeni.

runsas kilo kaalia
vettä ja suolaa
1 1/2 dl puuroriisiä
4 1/2  dl maitoa
1 tlk 2 1/2 dl kolmensipulin ruokakermaa
300 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 munaa

Hienonna kaali ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Keitä riisi kerma-maitoseoksessa. Noin puolituntia niin että saat löysän puuron.
Hienonna sipuli. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoitakaali, riisipuuro ja jauheliha-sipuliseos. Lisää munat joukkoon ja tarvittaessa vähän kaalin keitinlientä. Seos saa olla löysähköä. Kaada seos uunivuokaan kypsennä 175 asteessa noin tunnista puoleen toista. Halutessa voi lisätä siirappia joukkoon mutta minä en sitä tälläkertaa tehnyt ja hyvää tuli näinkin.

 Ja, eikös kuvasta puutu puolukkahillo :(

lauantai 10. syyskuuta 2011

Kinkkupiirakka


Tässä viimmeinen rypistys viimme viikonlopun juhlien tarjoilusta.
Löysin tämän ohjeen Rakkaudesta ruokaan- blogi sivuilta.
Tässä on kiteytettynä kaikki ne ainekset joista pidän niinpä lopputulos oli mielestäni taivaallista.


Tänään kävimme kirppiksellä ja löysinkin yllättävän paljon tavaraa kotiin tuotavaksi.
Nuorimmainen sai paljon vaatteita (muille kun ei vaatteet kelvanneet.)
Kirjoja ja lehtiä tuli myös osteltua.


150 g margariinia
3 1/2 -4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 muna

Sekoita aineet keskenään ja anna taikinan levähtää viileässä.

TÄYTE:
kinkkurouhetta
 paprika pilkottuna
oliiveja viipaloituna
timjamia
yrttisuolaa
2 munaa
3 dl kerma-maitoa
juustoraastetta

Taputtele taikina uunipellille ,leivinpaperin päälle.Lisää kinkkurouheet,paprikapalat ja viipaloidut oliivit.Ripottele päälle vielä timjamia ja juustoraastetta.Tee munamaito ja kaada piiraan päälle.Paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi.

perjantai 9. syyskuuta 2011

Kylmäsavulohitahna


Tervetuloa lukijaksi Marjuska.

Palttoon nappit ja lohitahna ne kuuluvat niin hyvin yhteen.
Tämän version tein mitä jääkaapista löytyy periaatteella ja hyväähän se oli näinkin.

Tänään nuorimmaisen kypärä löytyi koululta. Olisikohan ollut mitään apua asiaan kun rehtori kuulutti eilen koko koululle. Antoi tuntomerkit ja kehoitti kypärän palautusta.
Sitten tässä on vielä semmoinen yhteensattuma, että kuudes luokkalaiset olivat hukkumis päivänä tytön luokassa ja kypärä oli siellä silloin ja nyt kuudes luokkalaiset löysivät kypärän koulun puskasta. Mutta se siitä onneksi löytyi, vaikka menihän tässä 60 euroa hukkaan kun nyt on sitten kaksi kypärää tytöllä jos ei äiti ala käyttämään toista kypärää.

kylmäsavulohta siivuina
valkosipulituorejuustoa
tilliä
paprikaa
sitruunapippuria

Pilpusta kaikki ainekset sekaisin ja anna mustua jääkaapissa, ennen tarjoamista.


Tupareiden tarjottavia


Tässä pääsette herkuttelemaan viimme viikonlopun tupareiden tarjottavilla.
Mumpsku tekee aina meillä voileipäkakut ja nämä onkin oikein suussasulavan ihania, kun leipäkin on itse leivottua.


Ylimmäinen voikkari oli kalavoikkari ja alempi lihasta.



Tässä kuva kahvipöydästä tuosta suolaisesta piirasta tulee vielä postaus kun vain kerkiän näpytellä sen koneelle.



Todella hyvä vierastarjottava( varsinkin jos on paljon vieraita), puoli valmiit karjalanpiirkat ja itse tehty munavoi. Tälläkertaa laitoin suolan tilalle yrttisuolaa. Munavoi sai kauniin vihreän värin ja aivan ihanan maun. Suosittelen kokeilemaan.