torstai 30. kesäkuuta 2011

Pitsi verho ullakolle


Tänään olen virkannut tätä pitsi kappaa yläkerran vintille.Osan olin jo tehnyt varmaankin viisitoista vuotta sitten, mutta nyt kun löysin ohjeen ja innostus oli suuri niin lopultakin sain tämän valmiiksi.  Siellä on nyt niin kauhtunut vanha pitsi verho, että kun kiinni ottaa niin hapertuu. Varmaankin sieltä talomme valmistus vuosilta tuo verho.
Vintilä en voi kuvaa teille ottaa koska siellä on niin pimeää mutta katselkaa nyt näin ulkoa päin.


Elikkä vanha pitsi verho ylä kuvassa ja alakuvassa uusi pitsi verho.



Eli nyt on ensimmäinen ikkuna valmis :)


Kana-kookoskeitto


Aamupäivällä oli jotain hässäköitä, kun ei saanut kuvia blogiin. Mutta nyt taas pelittää.

Innostuin kokeilemaan kikhernettä sekun on meidän keittiössä ihan uusi tuttavuus. Vastahan opin käyttämään punaisia linssejäkin, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.
Pidin ruoasta ja lapsetkin söivät antaumuksella, jotkut jopa sanoivat , että herneet olivat hyviä.
Niinpä taas voidaan mennä uusia "vaaroja" päin.


250 g broilerisuikaleita
1 tlk kikherneitä (400g)
1 tlk kookoskermaa
1 pss wokkivihanneksia (n. 450 g)
1 1/2 dl pitkää riisiä
1 kanaliemikuutio
50 g kevätsipulisulatejuustoa
1 l vettä
1 tl currya
1 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa


 Paista broilerisuikaleet pannulla.Keitä riisi  vedessä padassa, johon on lisätty kanaliemikuutio. Lisää pataan paistetut broilerisuikaleet, kikherneet, kookoskerma, vihennekset ja mausteet. Laita mausteita oman maun mukaan. Lisää vettä tarvittaessa.


keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Perunasalaatti


Vaikka näin helteellä ei ensimmäisenä tulekaan ruoka mieleen, niin näitä salaatteja voi syödä vaikka vain voileivän kaverina ja nyt kun löytyi herkullinen perunasalaatin ohjekin. Niin helppo, nopea ja kaiken kukkuraksi hyvän kirpakka maultaa.


15-20 kpl uusia perunoita kuutioina
6 kovaksi keitettyä munaa kuutioituna
3 kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl punaviinietikkaa
 1 tl sokeria
2-3 rkl sinappia
 1 dl majoneesia
ripaus suolaa

Keitä perunat ja kananmunat. Voit käyttää perunat hyvin kuorineen, jos ne ovat uusia perunoita.
Sekoita viinietikka, majoneesi, sokeri, sinappi, chili ja sipulit seokseksi. 
Pilko perunat, sekoita mausteseos niiden joukkoon varovasti.Kääntele varovasti kananmunakuutiot perunoiden sekaan.Maista ja lisää halutessasi suolaa tai mustapippuria.
Peitä salaattikulho kelmulla tai kannella ja anna seistä jääkaapissa vähintään tunnin ennen tarjoilua.




Coleslaw eglantilaisittain


Olen aina ollut coleslaw-salaatin ystävä, mutta tämä salaatti vei kerrassaan makuhermot mennessään.
Tänään on vielä pakko grillata makkaraa, jotta saa makustella vielä tätä herkku salaattia.

Saimme viimmein eilen ostettua ruohonleikkurin ja tänä aamuna mieheni sitten sai meidän jalkapallokenttämme leikattua.
Mieheni on puurtanut kahdessa osoitteessa vanhassa ja täällä uudessa.Niinpä kauppa reissutkin on mitä on, kiirellä listan mukaan kaikki ja nopeasti pois. Olenkin jo vähän ajatellut, että lähden linja-autolla ostelemaan kaikki tärkeät ja vähemmän tärkeät tavarat joita meiltä nyt puuttuu. Onneksi ensi viikon maanantaina saamme vihdoin luovuttaa vanhat avaimet pois.

500 g valkokaalia
1 iso punasipuli
1-2 porkkanaa
100-150 g pekonia
1/2  dl majoneesia
1-2 tl sinappia


 Pilko punasipuli ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali. 
Paista pekonit ilman rasvaa kevyesti kummaltakin puolelta. Nostele valumaan lautasen päälle asetetulle talouspaperille. Anna jäähtyä ja suikaloi silpuksi.
 Sekoita majoneesiin sinappi.
 Sekoita kaikki ainekset ja anna seistä maustumassa jääkaapissa vähintään tunnin.


Kesäkurpitsa carponada

Olen juuri lähdössä hoidokeiden kanssa ulos, kunhan saan oman aamupala syötyä.
Omat lapset lähtivät uimarannalle. On se kivaa kun on semmoinen iso-veli joka huolii tytöt mukaansa ja pitää niistä vielä hyvää huolta. Ei tarvitse olla sydän syrjällään.

Tämän ruoan kanssa kävi taas kerran niin, että kuva meinasi jäädä ottamatta.
Tämä on viimmeinen lautasellinen tätä ruokaa. Onneksi aina syön arkipäivisin itse viimmeisenä niin sain edes jonkinlaisen kuvan. Parmesaan raasteen olin kuitenkin kerennyt mennä raastamaan ruoan päälle.


350 g spagetti rakettia
n. 900 g kesäkurpitsaa kuutioina
125 g kinkkua tai pekonia
1 sipuli
4 kananmunaa
n. 2 dl parmesanraastetta
2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunan mehua
tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
suolaa, mustapippuria


  Kuutioi kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli. Raasta parmesan-juusto.
 Paista nopeasti kummaltakin puolelta suikaloitu kinkku tai pekoni ja kesäkurpitsa ja sipulisilppu. Kiehauta noin 2 litraa vettä kattilassa. Lisää vajaa teelusikallinen suolaa ja pasta kiehuvaan veteen. Keitä pastapaketissa olevien ohjeiden mukaan.
  Lisää suolaa ja pippuria.
 Riko kananmunat pieneen kulhoon ja sekoita niiden rakenne haarukalla rikki. Lisää suurin osa parmesanraasteesta (loput käytetään valmiin annoksen päälle) ja sitruunanmehu.
Kun pasta on valmis, valuta pastat lävikössä. Lisää valutettu pasta pastalattilaan ja kesäkurpitsa-sipulikinkkuseos joukkoon.  Kaada muna-parmesanseos päälle nopeasti sekoittaen se tasaisesti ympäriinsä. Lämmin pasta ja kesäkurpitsaseos saa kananmunan hyytymään melko nopeasti. Lisää hieman pastan joukkoon ruokakermaa  jos seos tuntuu kuivalta. Lisää valmiin ruoan päälle vielä hieman pieniksi silputtua basilikaa ja parmesanjuustoa.


tiistai 28. kesäkuuta 2011

Keittokirja


Ennen blogin pitämistä kirjoittelin ruokaohjeita kotikokki.net sivustolle. Noin puoli vuotta sitten sähköpostiini tuli viesti saako paria reseptiäni käyttää keittokirjan tekemiseen.  Tottahan toki suostuin ja siitä on nyt mustaa valkoisella. Postilaatikossa oli kustantajalta kirja todisteeksi.

Pekonimunakas


Mieheni on juuri lähdössä viemään vanhempaa tyttöämme lääkäriin, loukkasi selkänsä viimme viikolla eikä vieläkään pysty kunnolla touhuilemaan, kun selkää särkee. Ei kuitenkaan mitään vaarallista, mutta onhan se nyt hyvä tutkia.

Tässä eilen iltainen iltapalamme, ihana pekonimunakas.Namskista.

4 munaa
4 rkl vettä
1/2 pkt pekonia
1/2 paprikaa
1 sipuli
1 dl juustoraastetta
mustapippuria
KORISTEEKSI:
ruohosipulia

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon vesi. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja kuutioi paprika. Ruskista pekonisuikaleet pannulla. Lisää joukkoon sipuli- ja paprikakuutiot kuullottumaan. Kaada munaseos pannulle. Siirtele munamassaa rauhallisesti puuhaarukalla., jotta munakas hyytyy.
Ripottele puoliksi hyytyneen, kostean munakkaan päälle juustoraaste. Anna hyytyä vielä hetki kannen alla- Rouhi pinnalle mustapippuria ja tuoretta ruohosipulia.


Pesto-munalevite


Huomenta huomenta, rakkaat lukijat. Tälläisellä aamiaisella lähti meidän perheen aurinkoinen tiistai-aamu tänään liikkeelle. Kyllä olikin pirteä makupala ja niin yksinkertainen.
Tulee varmasti tehtyä uudemmankin kerran. Taidan vaan seuraavaksi kerraksi valmistaa kaupan peston tilalle oma tekoista pestoa. Vieras tarjottavana tämä menisi vallan hyvin.

3 kananmunaa
1/2 dl pestoa

Keitä munat kypsiksi. Kuori ja hienonna haarukalla. Sekoita joukkoon pesto. Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoile lämpimän karjalanpiirakoiden kanssa.


maanantai 27. kesäkuuta 2011

Sillikastike uusille perunoille ja savupussissa grillattu possunulkofilee


Uusiaperunoita on niin mukava syödä, aina saa tehtyä hieman eri makuisia ja laisia lisäkkeitä sille kaveriksi. Niin kuin nyt tämäkin herkullinen sillikastike. Perunoita on aivan pakko santsata, vaikka vatsa olisikin jo täysi.
Pahoittelen kun en huomannut kiireessä pyyhkiä lasin reunoja, mutta asialle ei voi enään mitään ,koska kastia ei ole enään nimeksikään jäljellä. Alakuvassa taas olin jo syömässä kun huomasin kuvan puuttuvan, mutta herkkua tämä on silti vaikka kuvat ovatkin hieman töhryiset. Ensikerralla sitten taas on esteettisempiä kuvia ;D

275 g silli purkki (itse käytin puolet tomaatti- ja mauste-silliä)
2 tomaattia
1 tlk kermaviiliä
1/2 dl ruohosipulia
1/2 dl basilikaa
(2 rkl kapriksia)

Kuutio silli ja tomaatIT. Sekoita kermaviilin joukkoon kaikki ainekset ja anna maustua noin 10 minuuttia.


Olen jo pitkään harkinnut grillaavani possun fileen savustuspussissa.  Siitä tuli kerrassaan erinomaista. Eli ostaa kaupasta marinoidun possunfileen ja ei muutakun possu savustuspussukkaan ja grilliin.
Voiko enään ruoka helpommaksi muuttua.


Kuorrutettu lihamureke


Jussit on sitten taas tältä vuodelta ohi ja pääsemme viettämään tavallista arkea.
Meillä se alkaa todella pehmeästi, eli puolet hoitolapsista on vielä tämän päivän lomilla.




400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 dl kaurahiutaleita
1 prk kermaviiliä
1 muna
paprikamaustetta, basilika
1 tl suolaa
Kuorrutus:
2-3 tomaattia
basilikaa
2 dl juustoraastetta

Turvota kaurahiutaleet kermaviilissä noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon muna,sipuli, mausteet ja jauheliha. Vaivaa taikina tasaiseksi. Viipaloi tomaatit. Levitä murekeseos vuokaan. Asettele pinnalle tomaattiviipaleet ja päälle basilika. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Levitä pinnalle juustoraaste ja kypsennä edelleen noin 20 minuuttia.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Kesäkurpitsamuhennos



Olen tässä innostunut selailemaan ruokasivustoja ja löysin ruokamenot.fi sivun jossa on nyt mennyt pitkä tovi niin ruoan kun muunkin hyödyllisen katselussa.
Tämä kesäkurpitsamuhennoskin löytyi näiltä sivuilta ja pakkohan sitä oli heti koittaa kun kuulosti niin herkulliselta.


sieniä n. 1/2 litraa
kesäkurpitsaa
1 sipuli
1 rkl voita paistamiseen
1 1/2 dl ruokakermaa (minulla aura maustettua)
suolaa, pippuria
yrttejä maun mukaan


Kuutioi sienet ja kesäkurpitsa. Kuutioi sipuli pieneksi.
Sulata voi ja lisää sipulisilppu. Anna paistua pari minuuttia ja lisää sen jälkeen kesäkurpitsa- ja sienikuutiot. Hauduta, kunnes kuutiot pehmenevät vähän ja lisää kerma, lisää sienet ja kesäkurpitsa ja hauduta, kunnes ne hiukan pehmenevät.
 Lisää kerma ja anna kiehua hiljaisella tulella muutama minuutti. Lisää kermaa tai vettä jos haluat muhennoksesta kastikemaisen. Lisää mausteet.

Vinkki! Muhennos sopii hyvin keitettyjen perunoiden kanssa tarjoiltuna tai leivän päällä.

lauantai 25. kesäkuuta 2011

Juhannus touhuja

Juhannuspäivänä aamulla postia hakiessani huomasin, että omppupuu oli kaatunut. Ei siinä auttanut muu kun miehen kanssa alkaa puu savotalle. Tulipa saunaklapeja oikein omasta takaa. Onneksi syksyksi jää vielä kaksi omenapuuta ja tästäkin puusta jäi vielä puolet kasvamaan.
Muuten juhannuksemme on mennyt hyvin, mummo oli eilen meillä päivällä ja kitkeskeltiin yhdessä raparperi puskaa. Sitten ollaan grillailtu kaikkia ihania herkkuja.


torstai 23. kesäkuuta 2011

Hyvää Juhannusta


Tämän pihassamme kukkivan pionin välityksellä toivottelen teille kaikille Tupun tuvan lukijooille HYVÄÄ JUHANNUSTA.
Me vietämme Jussin nyt ihan kotosalla. Kokeilemme ensimmäisen kerran piha saunaamme ja grillailemme. Tytöille tulee kaveri yökyläilemään Juhannuspäivänä ja isäntä lähtee silloin talleille korjaamaan autoa.
Itse haluaisin kutoa, mutta olkapää ja hartia on tulehtunut joten täytyy nyt ottaa hiljais elon kannalta. (Mitenhän sekin onnistuu meikäläiseltä?)
Vieläkerran rakkaat lukijani
HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE.

Tässä vielä Muumipeikon juhannusruno:
Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.
 Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.
Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.
 Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.
 -Tove Jansson



Mehevä raparperipiirakka


Nyt kannattaa varoa linjojensa puolesta. Jopa minäkin, joka en makeasta niin paljoa piittaa tytkästyin tähän piiraaseen.
Nyt alkaaa pakkasessa olla taas vähän vieras varaa, jos yllätys vieraat tekevät tuloaan.

MURUSEOS:
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
POHJATAIKINA:
3/4 muruseoksesta
2 dl piimää
1 muna
TÄYTE:
1 l raparpereja paloina
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 prk (200 g) maitorahkaa
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl vaniljasokeria

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula joukkoon. Nypi murumaiseksi. Siirrä seoksesta 1/4 toiseen kulhoon.
Lisää loppuun muruseokseen piimä ja muna. Sekoita taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
Ripottele pohjataikinan päälle raparperit. Sekoita loput täytteen aineet keskenään. Kaada seon raparperi palojen päälle.
Ripottele pinnalle loput muruseoksesta.
Paista piirakkaa 175 asteessauunissa noin 45 minuuttia.




keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Omenapaistos


Taas on pakastinta saatu tyhjemmäksi parin omppu-pussin verran.Tätä nautiskellen vietimme poikani syntymäpäiviä, ihan näin koti porukalla. Onnea vielä eilisen johdosta on se äidin poika täytti jo 17 vuotta, kyllä se aika rientää.


5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
200 g voita
TÄYTE:
1 kg omenoita
1 tl kanelia
1/2 sokeria
sitruunan mehua
TARJOILE: 
vaniliajäätelön tai -kastikkeen kanssa

Sekoita jauhot, sokeri ja rasva kulhossa tasaiseksi. 
Painele 2/3 osaa taikinasta irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. 
Kuori omenat ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita viipaleiden joukkoon kaneli, sokeri ja sitruunamehu. Levitä omenaviipaleet vuokaan. Ripottele loppu taikina kakun pinnalle. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Pyöräytä muovilastalla kakku irti vuoan reunoilta. Anna  jäähtyä vuoassa. Irrota reunat, mutta jätä alusta tarjoiluun, sillä paistoksen pohja on melko kostea omenoiden mehusta. Siivilöi halutessasi pinnalletomusokeria tai koristele omenaviipaleilla.Tarjoile halutessasi vaniliakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Tämä annos kuva tuli huono mutta katsoo nyt jos muistaisin ottaa uuden kuvan kun taas herkuttelemme omppupaistoksella.

tiistai 21. kesäkuuta 2011

Pizza maistajaiset.


Saimme herkuteltavaksemme Dr. Oetkerin Stoneoven Tradizionale-pitzoja viisi kappaletta. Makuja on pizzoille kolme. Tonnikala, (johon itse tykästyin) ja salami (josta muut pitivät) ja mozzarella jota emme ole vielä kerenneet maistamaan.
Yllätyin positiivisesti, koska yleensä en ole tonnikalan ystävä pitzassa.
Pohjat olivat ihanan rapeat ja aijon ostaa vastaisuudessa näitä pitzoja kotiin, jos laiskuus yllättää.

Aasialainen kalakeitto

Kerroin hoitolapsille, että tänään ruokana onkin kalakeittoa, johon 4 vuotias hoitopoika kysyi: "ei kai siinä ole niitä raatoja".
Jotenkin tuntuu ettei aika riitä millään kaikkeen mitä pitäisi tehdä. Niinpä nämä ruoat on nyt keittoja tai jotain muita nopeita sörsselejä. Koitamme saada aikaiseksi hoitolasten vanhempien kanssa kasvun kansioita ja samalla aamut käy uusia elokuussa aloittavia hoitolapsia,tutustumassa . Huh huh, sitten miehellä vielä menee vanhassa paikassa loppumuutto puuhissa ja jälki siivouksessa.

100 g nuudelia
1 rkl öljyä
2 sipulia
1 rkl currytahnaa
1/2 paprikaa
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
4 dl kookos lime ruokakermaa
300 g marinoitua lohifilettä
2 rkl limetin mehua
currya
sormisuolaa
kalamaustetta

Paista leikatut sipulit öljyssä. Lisää kalafileet ja paprika. Lisää kalaliemi kuutio ja vesi anna hetki kiehahtaa. Lisää kookos ruokakerma joukkoon ja nuudelit anna nuudelin kypsyä ja mausta keitto.



maanantai 20. kesäkuuta 2011

Tomaattinen kebabkiusaus


Eilen söimme pitkästä aikaa kebab-kiusausta. Tein samalla vanhalla ohjeella mutta lisäilin joukkoon paseerattua tomaattia purkillisen, pari ylikypsää tomaattia murskasin joukkoon ja juustoja roppakaupalla (aura- ja sulate-juustoa) sekä kerman tilalla oli soijajuomaa. Maustoin taco-mausteella ja yrttisuolaa teelusikallinen, sitten vaan haudutin uunissa. Ohjetta en ala kummosimmin kirjoittelemaan, koska sen löydätte täältä.



Nakkikeitto texmex-tyyliin

TERVETULOA UUSILLE LUKIJOILLE.

Ikisuosikki nakit ja muusi, tai nauravat nakit vai ehkäpä nakkikeitto. Makkara- ja nakki-paketista loihtii ripeästi maistuvia ja edullisia aterioita.

Täällä on aamu alkanut jo vauhdikkaasti. Tässä ennen asuneilla oli kaksi kissaa ja toinen niistä oli palannut tänne vanhaan kotiinsa. Meillä kun on allergisia lapsia hoidossa en voi kissaa edes sisälle ottaa, mutta tänään sitten nappasin sen kuistille josta sen ystävällisesti haki meidän naapurimme.
No, siitä kissa episodista selvittyämme, saimme ihailla jänistä pitkän tovin keittiön ikkunasta. Oli se eläin rikas aamu.

1 sipuli
1 rkl öljyä
1 dl paseerattua tomaattia
2 tl mietoa chilijauhetta  
1 l vettä
 2 lihaliemikuutiota
200 g herne-maissi-paprika pussi
250 g pakaste kasvissuikaleita
1 tl tinjamia
50 g sulatejuustoa
1/2 dl ketsuppia
1 tl suolaa
600 g nakkeja

Kuori ja hienonna sipulli. Kuullota sipuli padassa öljyssä muutama minuutti. Lisää chilimauste ja tomaattisose ja kuumenna vielä hetki. Lisää lihaliemi ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Lisää pakasteet ja tinjami. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää sulatejuusto, sekoittele niin, että se sulaa keittoon. Paloittele nakit ja lisää ne keittoon. Tarkista maku (tässä vaiheessa itse lisäsin suolan ja ketsupin)ja kuumenna kiehuvaksi.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Lihapullat sinappikastikkeessa


Tässä perjantain ruokamme jota nautiskelimme ranskalaisten kanssa. Kyllä omatekoiset lihapullat on sitten niin herkullisia.
Aika juoksee aivan siivillä, eilen tytöt olivat isosiskonsa kanssa kaupungilla ja elokuvissa. Minä ja mieheni taas olimme vanhoilla kämpillä kuuraamassa ja siistimässä paikkoja. Nyt on ikkunat pesty ja uuni ja pakastin siivottu sekä yläkerran lattiat kuurattu vielä olisi sauna ja alakerta siivottava. Onneksi tässä on vielä heinäkuun alukupuolelle aikaa saada kaikki kuntoon.

400 g naudanjauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl soijajuomaa
1 kananmuna
2 tl yrttisuolaa
1 sipuli

Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon soijajuoma ja kananmuna. Anna turvota hetken. Lisää muut aineet. Leivo kostutetuin käsin pullia ja paista ne pannulla.

1 dl gluteenittomia jauhoja
5 dl vettä
1 tl yrttisuolaa
2 rkl soijakastiketta
4 rkl vahvaa sinappia
2 rkl ketsuppia

Ruskista jauhot pannulla ja kaada päälle vesi sekoita hyvin, ettei tule paakkuja. Mausta ja kaada lihapullat kastikkeen joukkoon. Anna hetki muhia ja tarjoile perunoiden kanssa.


perjantai 17. kesäkuuta 2011

Raparperi-pullapiirakka


Meillä herkuteltiin eilen oman pihan raparperilla. En olekaan hetkeen tehnyt pullapihjaa piiraisiin ja kyllä sitten maistuikin hyvälle. Tällä ohjeella tulee taatusti tehtyä uudemmankin kerran piirakkaa, oli se vaan niin herkullista.

Tässä on aika mennyt kitkiessä koiranputkia ja muita rikkaruohoja. Nyt alkaa lopultakin piha näyttää edes jotenkuten siedettävältä.

PULLATAIKINA.
2 1/2 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
TÄYTE:
500 g raparperia
2 dl sokeria
2 tl kanelia
1 rkl sitruunan mehua
PÄÄLLYS:
1 dl sokeria
3 kananmunaa
2 prk kermaviiliä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Alusta jauhot joukkoon erissä ja vaivaa taikinaksi. Lisää joukkoon pehmeä voi. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Pese kuori ja pilkoraparperit noin parin sentin paloiksi. Laita palat kattilaa, ripottele päälle sokeri ja kaneli sekä sitruunan mehu.
Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita päällyksen aineet keskenään. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kauli pullataikina leivinpaperin päälle. Nosta reunoja. Levitä taikinan päälle ensin raparperitäyte ja sen jälkeen kermaviilitäyte.
Kypsennä uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.




torstai 16. kesäkuuta 2011

Riisisämpylät


Eilen samalla kun valmistin meille sämpylöitä tein myös nämä gluteenittomat sämpylät. Teen näitä usein, koska näitä on niin helppo valmistaa. Nyt laitoin nämä muffini vuokiin mutta usein vain nostelen lusikalla kakkaroita pellille leivinpaperin päälle. Juustoa en ole ennen laitellut mutta, kun nyt jäi meidän sämpylöistä juustoraastetta niin tuli sitten laitettua näidenkin pinnalle.

2 dl riisihiutaleita
4 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria tai siirappia
3 dl gluteenittomia tummia jauhoja
1 dl maissijauhoja
1 dl riisijauhoja
(nämä voi korvata kaikki gluteenittomilla vaaleilla tai tummilla jauhoilla)
1 dl peruna-tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Kiehauta riisihiutaleet vedessä- Jäähdytä kädenlämpöisiksi. Murenna joukkoon hiiva ja 1 dl jauhoja.
Anna kohota noin 1/2 tuntia.Lisää siirappi, suola , öljy ja loput jauhot. Vatkaa taikinaa voimakkaasti puuhaarukalla parin minuutin ajan. Nostele taikinasta lusikalla kakkaroita pellille jossa leivinpaperi. Kohota ja kypsennä n. 15 minuuttia 225 asteessa.

(Minulla kohosi vähän liiankin kauan mutta syötyä tuli kuitenkin.)



Pussikeitto-sämpylät


Tässä oiva resepti niille jotka ovat kyllästyneet tavallisen sämpylän makuun. Eli kaupan valmiita pussikeittoja vain sämpylään ja aina löytyy uusi maku. Itse olen tehnyt näitä sämpylöitä juustokeitolla sekä parsakeitolla ja hyvää tulee. Nyt ei kaapistani löytynyt kun kana-sinihomejuustokeitto- ainekset ja hyvää tuli silläkin.
Tähän oikeaan ohjeeseen ei kuuluisi suolaa laisinkaan mutta olen sen todennut, että silloin sämpylät ei kyllä maistu millekkään. Joten jos haluat maittavia sämpylöitä niin lisääppäs teeluksikallinen suolaa taikinaan.


1 pss pussi keitto ainesta (kana-sinihomejuusto oli nyt mulla)
1/2 palaa hiivaa
1 tl suolaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 dl öljyä
2 dl leseitä
2 dl kaurahiutaleita
n. 6 dl vehnäjauhoja

Pinnalle: halutessa juustoraastetta

Pane kulhoon pussikeitto aines ja lisää käden lämpöinen vesi, murskattu hiiva ja öljy sekä suola. Lisää jauhoja sen verran , että saat taikinasta tasaisen, kohtalaisen pehmeän, mutta kuitenkin helposti leivottavan taikinan.
Kohota hetki. Leivo sitten sämpylöiksi. (Ohjeessa luki näin "ota taikinasta paloja öljytyllä kauhalla ja pyörittele käsin palloksi.")
Pane pellille ja kohota noin 30 minuuttia. Ripottele halutessasi sämpylöiden pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Curry-broilerkeitto


Pikkuhiljaa täältä aletaan taas päästä ihmisten ilmoille. Töitä on paljon sisällä ja ulkosalla, mutta päivä kerrallaan, niin eiköhän se siitä suttaannu.

Meidän köökissä tuoksuu tänään kanakeitto. Tänään meille on tulossa elokuulla hoidon aloittava uusi poika leikkimään kanssamme ulos, joten kokkasin nopean ja ainakin ihanalle tuoksuvan keiton. (Maistelemaan pääsemme vasta puolilta päivin.)
Lisäsin ohjeesta poiketen joukkoon omenan suikaleita, kun aamupalalta jäi tähteeksi.
Otin keittoa toiseen kattilaan ennen pastan lisäystä ja laitoin toiseen keittoon riisiä pastan tilalle. Näin sain keitosta gluteenittoman version.

1 porkkana
1 sipuli
250 g parsakaalia
300 g marinoitua broilersuikaletta
3 tl currya
 rouhittua pippuria
1 tl kuivattua tinjamia
1 l vettä
 2 kanaliemikuutiota
2-3 dl täysjyvä pastaa
1 omena suikaleina
200 g maissia pakaste tai säilötty

Kuori ja suikaloi porkkana sekä sipuli. Leikkaa parsa paloiksi. Kuullota kasviksia noin 5-10 minuuttia.
Lisää broilersuikaleet ja mausta. Paista vielä pari minuuttia.
Kaada päälle vesi ja liemikuutiot. Anna poreilla kannen alla noin 10 minuuttia. Sekoita keittoon pasta, omena suikaleet ja parsakaali. Keitä kunnes pasta on kypsää. Kun pastan kypsymisaikaa on jäljellä muutama minuutti lisää joukkoon maissit. Keitä vielä pari minuuttia.



tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tervehdys muuttolaatikoiden keskeltä



Täältä sitä taas alkaa tulemaan tekstiä. On jo ollut teitä ikävä, niinpä pari sanaa turisen tässä.
Kuva puhuu hyvin puolestaan, minä joka en kelpuuta ruokapöytääni edes avain nippua saati lompakkoa, olen nyt joutunut nöyrtymään. Eli tässä kuva meidän ruokapöydästä iltateen aikaan.
Toivottavasti tämä on pian ohi ja päästään normaaliin päivä järjestykseen.

Olen jo kokeillut "uutta" uuniani ja liettä, hyvin pelaa makaronilaatikot ja makkarakastikkeet onnistui hyvin. Mutta eiköhän lähdetä untenmaille ja jatkan taas pian rupattelua kanssanne.

Erityisen iso kiitos teille kaikille jotka olette uudesta kodista meitä onnitelleet.

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Muutto puuhia


Löysin tälläisen muuttoomme sopivan kuvan täältä nettiä selatessani.
Eli nyt blogini viettää hiljaiseloa jonkin aikaa että saamme siirreltyä tavarat oikeille paikoilleen ja hengähdettyä hieman, sitten jatkan uudella innolla sepustuksia ja kokkailuja. Siihen asti ihanaa kesää rakkaat lukijani.

tiistai 7. kesäkuuta 2011

Pinaattikuorrutettu seivuoka


Söimme tänään uunikalaa perunamuusin kanssa. Ai, ai kyllä maistui hyvälle.
Vaikka täksi päiväksi onkin luvattu poutasäätä niin pidin uunin päällä ja tein ruokaa pariksi päiväksi. Uunikalan ja pannarin lisäksi uunissa hautui lihakastike.

1 pkt seitä
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria

KASTIKE:
1 rkl voita
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl kermaa
50 g pinaattia
suolaa tinjamia ja kalamaustetta
2 dl juustoraastetta
1 keltuainen

Mausta kala  ja laita se uunivuokaan.
Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot sekoita hyvin. Lisää nesteet vähitellen joukkoon hyvin sekoittaen. Laita joukkoon myös pakaste pinaatti kuutiot. Anna kastikkeen kiehahtaa. Mausta. Nosta kattila liedeltä ja lisää keltuainen ja osa juustoraastetta  joukkoon.
Kaada kastike vuokaan kalan päälle ja kypsennä uunissa n. 40 minuuttia 200 asteessa. Kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.
Uunikalan seuraksi tein perunamuusia ja hernesalaattia.



maanantai 6. kesäkuuta 2011

Kaalikeitto



Keitot ja salaatit ovat niin ihania ruokia kesä kuumalla. Kaalikeitto on yksi lempi keitoistani, siitä ei koskaan saa kyllikseen. Ja ruoka maistuu sitä paremmalle, mitä pitempään keittelee. 
Olen koittanut varioida kaalikeittomme hyvin lapsiystävälliseksi versioksi, että saisin lapsetkin sitä syömään.


n. 10 kpl perunoita
vettä
400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
n. 1 kg varhaiskaalia
suolaa
1 lihaliemikuutio
n. 10 kpl kokonaisia mustapippureita

Kuori ja leikkaa perunat pieniksi suupaloiksi. Laita veteen ja kiehauta.
Paista jauheliha ja sipuli silppu.  Kaada jauhelihaseos perunoiden joukkoon mausta.
Silppua kaali suikaleiksi ja kaada joukkoon vähitellen. Anna sopan kiehua niin, että perunat ja kaalit tulevat kypsiksi.

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Kirppis löytöjä ja pitzaa


Tämä blogini on alkanut pikku hiljaa rönsyillä ja olen siitä oikeastaan onnellinen.
Saan kertoa ja näytellä teille kaikkea mukavaa. Niin kuin nyt tämän kirppis saaliini jonka
 löysin uudelta Ikaalisten kirpputehtaalta, jossa pikimmiten kävimme. Tämä on kun nenä päähän meitin uuteen oveen viikon päästä. (Kyllä taitaa hoitolasten vanhemmilla olla hymy herkässä avatessa meidän ulko-ovea.)
Sitten kävimme kodin ykkösen yllätys päiviltä hakemassa keittiöön ja kuistille uudet verhot sekä ämpäreitä ym. rekvisiittaa.

Syöty on tänäänkin, päiväsellä tein pitzoja kun meinasi salamia mennä vanhaksi. Ja nyt ilta päivällä grillasimme täytettyjä herkkusieniä ja possunfileitä, mutta näistä jäi kuva ottamatta.

Tässä siis päivällistä pizzaa, johon pistin salamia, vuohen juustoa ja herkku sieniä.Namskis.
Lapset saivat perus salamia pizzaansa.  Josta kuva alla.


lauantai 4. kesäkuuta 2011

Katkarapukaviaari


Ihanaa nyt se alkaa- lapsilla lomat.  Kesä pääsee taas kunnolla vauhtiin.
Meille se tietää tälle päivälle mieheni siskon 50-vuotis juhlia ja tasan viikon päästä muuttoa.
Heinäkuussa tytöt lähtee leirille.
Tässä kiteytettynä meidän loma suunnitelmat kesä menee puutarhan hoidossa ja sisustaessa. Mutta kesään kuuluu meillä aina herkuttelu niinpä aloitimme lomamme näillä ihanilla katkarapuleivillä.
Ohje löytyi uudesta Pirkka ruoka lehtisestä.


n. 350 g katkarapuja (pakaste)
3/4 dl majoneesia
2 rkl mätitahnaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl tilliä
ripaus sitruunapippuria
1 tlk kermaviiliä

Anna katkarapujen sulaa yön jääkaapissa ja valuta liemi hyvin pois siivilässä.
Kuivaa katkaravut talouspaprein päällä.
Sekoita muut ainekset toisiinsa. Lisää hyvin valutetut katkaravut varovasti joukkoon. (Turha sekoittelu löysyttää kermaviili.)
Anna maustua kylmässä hetki. Tarjoa leivän päällä,uusien perunoiden kanssa tai uuniperunoiden tai tomaattien täytteenä.

Tälläinen etiketti virhe pääsi sattumaan, että jäänyt päälle enään tuoretta tilliä. Jotain vihreää saadakseni täytyi lisätä persiljaa. Mutta suonette sen minulle anteeksi :)


Onnea kaikille koulunsa lopettaneille.



perjantai 3. kesäkuuta 2011

Ihan hiljaa sukkasillaan...


Valmista tuli.
 Tytöt saa ensi syksyksi  pitkävartiset sukat.
Saivat itse valita värin ja tottakai se on "ehta keltasen vihriäinen ja vähän päästä punanen raita". (Näin sanoi äitini aina kun minä olin pieni.)
Kauniisti värit kyllä sointuu toisiinsa ja sukat sopivat vaikka mimmoisten vaatteiden seuraksi.

torstai 2. kesäkuuta 2011

Marinoitu perunasalaatti


Tein raikkaan perunasalaatin, jonka kruunasi marinoidut punasipulit.
Nautimme salaatin grillipihvien kaverina. Sopivat todella hyvin yhteen.
Salaatti on yksinkertainen mutta aikaa menee sipulien marinoimisessa yksi vuorokausi.

2-3 punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
3 dl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
n. 1 kg uusiaperunoita
1 prk (50/35g) kapriksia
50 g rucolaa

Kuori ja leikkaa sipuliohuiksi viipaleiksi. Laita sipulit kannelliseen rasiaan ja kaada päälle viinietikka ja olijy sekä mausteet. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi. Sekoita välillä. Halkaise kypsät perunat neljään osaan. Valuta kaprikset ja hienonna kevyesti. Sekoita kaprikset perunoiden joukkoon. Nostele marinoidut sipulit perunoiden joukkoon.Lisää joukkoon myös rucolan lehdet. Kaada noin kolmasosa marinointi liemestä kastikkeeksi salaattiin. Säästä loput liemestä, ja käytä sitä salaatinkastikkeena tai lihan marinadina.
Tarkista salaatin maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.



keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Parsakaali-vuohenjuusto broilerkastike


Tein taasen kerran mitä kaapista löytyy ruoan ja mausta tuli mitä mahtavin.
Parsa ja vuohenjuusto sekä sienet sopivat kuin nenä päähän.

Olen niin tyytyväinen itseeni. Lopultakin löysin itselleni sopivan asun ensi viikonlopun 50-vuotis juhliin. Olen epätoivoisesti koittanut löytää jotain päälle pantavaa (ei mitään liian juhlallista), mutta valinta on vaikea. Nyt lopulta asia on pois päivä järjestyksestä. Mikä helpotus.


öljyä
 400 g marinoitua broilersuikaletta
1 iso sipuli
4 isoa herkkusientä
100 g pakaste parsakaalia
3 dl vettä
100 g vuohenjuustoa
50 g maustamatonta sulatejuustoa
1 kanaliemikuutio
paprikajauhetta
1 tl suolaa

Paista öljyssä sipuli-sieniseos ja lisää siihen parsakaali ja broilersuikaleet.
Lisää juustot ja mausteet anna hautua hetken aikaa.
Tarjoile pastan tai nuudelin kanssa.