lauantai 30. huhtikuuta 2011

Kreikkalainenpiirakka


Olen joskus tehnyt useinkin tätä herkullista kasvispiirakkaa. Maku on muheva ja ulkonäkö mitä ihanin. Maku tulee vielä paremmin esiin jos piirakka saa levätä ja maustua seuraavaan päivään. Olen hieman muunnellut vanhaa ohjetta meille sopivaksi. Salaatin kanssa tästä saa jo oivan pienenlounaan tai iltapalan kuinka itse haluaa.

Nyt alan laittaa töppöstä toisen eteen, että pääsemme lähtemään kaupoille on niin monta asiaa tänään hoidettavana. Lapsille on iso lista vaatteita joita täytyisi tänään löytää kaupoista ja sitten syömme jotakin nopeaa varmaankin mustaamakkaraa ja lähdemme kirjastoon (lopultakin saan jotain ilta lukemista, en sitten millää osaa mennä nukkumaan jos en lue hetkeä.)
Sitten kirppikselle ja kotiin :)

No, reissut tuli jo kaikki tehtyä kun unohdin tämän julkaista, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

HYVÄÄ VAPPUA KAIKILLE !
 
2 dl perunamuusijauhett
1 1/2 dl vettä
100 g margariiniä
2-2 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

TÄYTE:
150 g Arla apetina välimerellinen juusto kuutio
1 dl mustia oliiveja
1 punasipuli
1/3 pss pirkan paprikasekoitusta (pakaste)
 5-8 kpl     kirsikka tomaatteja
2 dl soijajuomaa tai maitoa
1 munaa
oreganoa
mustapippuria
juustoraastetta

Sekoita perunahiutaleet ja kuuma vesi ja sekoita ne laita joukkoon margariini ja suola sekä vehnäjauhot.
Anna tekeytyä sen aikaa kun leikkelet täytteen aineksia.
Leikkaa sipuli renkaiksi ja tomaatit sekä oliivit puoliksi.
Vuoraa piirasvuoka taikinalla reunoja myöten ripottele taikinan päälle välimerellinen juusto, oliivit, sipulirenkaat ja tomaatit.
Sekoita soijajuomaan muna ja mausteet. Kaada piiraan päälle ja ripottele vielä pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteessa noin 30-40 minuuttia tai niin että piirakka näyttää kauniin kullankeltaiselta.



Fetadippi


Tein myös välimerellisistä juustokuutioista herkullisen dipin jota käytin lihapullien ja sipsien dippaamiseen ja ruissipsien täytteenä.(Ruissipsit vasemmassa alakulmassa viinirypäle- ja tomaatti-lihapullien kaverina samalla lautasella.)
Eli dippiä sipsin päälle ja graavilohta siivu. Nämä saivat suuren suosion nuorimmaiseni pyysikin tekemään näitä vielä viikonlopuksi lisää.

1 prk kermaviiliä
1 tl pippurisekoitusta
1 tl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl väkevääsinappia
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl ruohosipulia tai muita yrttejä

Sekoita kermaviiliin murennettu fetajuusto, mausteet ym. aineet.
Anna maustua jääkaapissa muutamia tunteja.



perjantai 29. huhtikuuta 2011

Feta-texmex-lihapullat



Tänään kun hoitolapset lähtivät niin minä aloin suunnitella fetasta erilaisia tapas tyyppisiä herkkuja ja tässä yksi joka tuli minulle mieleen.
Herkullinen peukalonpään kokoinen lihapulla jossa sisällä Arlan valkosipuli-persilja feta-juustoa. Näitä kyseisiä lihapullia aijon laittaa esille ihan pelkästään ja myös viinirypäleen kanssa tikkuun aseteltuna.

400 g naudanjauhelihaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl korppujauhoja
4 rkl texmex maustetta
1 pieni sipuli silpuksi

TÄYTTEEKSI:

Sekoita jauheliha jugurtti ja korppujauhot anna niiden turvota 10 minuuttia. Sekoita muut aineet jätä taikina makustumaan jääkaappiin vielä noin puoleksi tunniksi.
Ota taikinasta pieniä paloja jotka teet lituskaksi kämmenellesi ja siihen päälle Arlan fetajuustoa.
Nostele jauhelihataikina fetan päälle ja muovaile pieneksi palloksi. Voit halutessasi tehdä myös isoja pullia tai pihviä.
Paista pannulla kypsiksi.

Marjarahka-pannukakku


Tämä ohje sai alkunsa siitä kun rahkaa oli jääkaapissa ja pannaripäivä häämötti ja ajattelin jemmata rahan lapsilta ja hyvin teki pannari kauppansa tänään varmaan syömme loput.

1 l täysmaitoa
3 dl marjarahkaa
4 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl suolaa
2 tl vaniliinisokeria

Sekoita aineet keskenään munat viimmeisenä niin ei tule paakkuja.
Anna turvota ainakin puolituntia mielellään enemmänkin.

torstai 28. huhtikuuta 2011

Kaalisalaatti


Pakkohan se oli tämäkin salaatti tänne laittaa oli niin hyvää.
Tämän salaatin voi tehdä niin monella raasteosalla tulee aina eri näköistä. Minä nyt tein pienellä raasteosalla ja tuli kerrassaan hyvän näköistä.
Suluissa on raejuusto, koska unohdin sen salaatista ensin pois ja söimme ilman toisessa kattauksessa oli sitten jo rae juustoa. En nyt kyllä pysty sanomaan kumpainen salaatti oli parempaa, kun kumpainenkin oli niin hyvää.


300 g kaalia
10 cm purjoa
1 omena
(200 g raejuustoa)
1 dl kurkkusalaattia

Raasta kaali, omena ja purjo. Voit myös suikaloida kaalin niin salaatista tulee eri näköistä. Sekoita ainekset ja kaada kurkkusalaatti ja raejuusto joukkoon.
Anna maustua jääkaapissa ennentarjoilua.
Tarjoa esim. grillatun makkaran kanssa.




Kinkkupasta


Nyt herkuttelemme kinkkukastilla jonka ohje oli uusimmassa yhteishyvän ruokalehtisessä.
Vaikutti niin herkulliselta , että oli heti pakko kokeilla. Ja hyvää siitä tulikin itse kun aina tulee tehtyä herkkusienillä ja tähän tuli omenaakin joka muuten teki hyvän särmän.

1 rkl öljyä
10 cm purjoa
300 g palvikinkkua
1 omena
1 prk maustettua ruokakermaa (aurinkokuivattu tomaatti)
mustapippuria
basilikaa

Kuumenna öljy lisää purjo kuullota kovalla lämmöllä pari minuuttia. Lisää kinkku ja kuorittu ja paloiteltu omena. Paaista hetki. Lisää kerma. Keitä kastiketta kokon muutama minuutti ilman kantta. Mausta.
Sekoita pastan joukkoon.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Omena-rahkapiirakka


Tein tänään omppu-rahkapiirakan ihan sen takia kun nyt tuli toinen veljeni kylään. (Nyt onkin viikon sisään käyneet kummatkin sisaruksistani kylässä.) Harmi vaan veljeni oli juuri kahvitellut eikä siten korkattu rahkapiirakkaa.
Kävin juuri pyöräilemässä nuorimmaisen kanssa tuolla kaupoilla ostamassa uimapukua, ensi viikolla on kumpaisellakin tytöllä koulun kanssa uimahallireissu ja kokeilimme viimme kesän uikkareita ja totesimme ne aivan liian pieniksi.
Suunnittelin lähteä vielä kävelyllekin yssikseni tässä kun koko päivän tätä mulinaa kuuntelee niin ajatus lepää kun saa yksin kävellä tallustella.

Muro-pohja:
100 g margariiniä
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri.Lisää muna hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe.
Levitä taikin piirasvuokaan pohjalle ja reunoille.

TÄYTE:
1 tlk (250 g) rahkaa
1 muna
3/4 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 tl vaniliinisokeria
2 isoa omenaa
1-2 tl kanelia

Sekoita rahkaan muna, sokerit ja sitruunamehu.Lado kuoritu omenat  vuokaan ja  levitä rahkaseos sen päälle. 
Paista 225 asteessa noin 30-45 minuuttia kun reunat alkaa tummua ja täyte on hyytynyt.  
(Tein täytteen kaksinkertaisena tällä kertaa mutta se ei ole pakollinen melkein tulee paremman näköinen kun ei hipostele turhia ja käyttää vain reseptiä tähän tapaan.)



Hernesoppa päivä


Täällä on juostu tukka putkella. Tänäänkin tein helpon mutta niin hyvän hernekeiton ei paljoa tekemistä vaikka aikaa kuluukin kotvanen. Mieheni on kova ostamaan meille eri sorttisia lihoja, kun halvalla saa ja vielä tietää mistä lihat on ei ole  e-koodeja sunmuita.
No, nyt kuitenkin kinkku oli hieman kuivempi kun aijemmat ja meinasi jäädä kuivuuden takia syömättä siispä suunnittelimme tekevämme kunnon hernesopan ja tuumasta toimeen.






2 pss kuivia herneitä
liota herneitä yön yli  vedessä kaada aamulla vesi pois ja laita uutta tilalle laita liesi tulelle.
1 iso sipuli
300 g palvattua possua

keittele näitä pari tuntia.



lisää joukkoon 3-4 rkl tulista sinappia
2-3 rkl suolaa
1-2 rkl meiramia

Sekoita loput ainekset joukkoon ja anna kiehua niin että herneet ovat kypsiä.
Tarjoile näkkileivän tai tumman leivän kanssa.

Arvontaa


  

Otin osaa Arlan tapas kilpailuun  ja sain viisi 10 Euron lahjakortteja Arla-tuotteille, jotka nyt laitan kiertoon. Siispä kirjoita kommentti minulle mimmoisen tapas herkun sinä tekisit Arlan feta juustoilla.
Viidelle arvontaan osallistuneelle tupsahtaa  Arlan lahjakotti.
Omat versioni näette ensi viikon alkuun mennessä.

Arla Ingman järjestää viikolla 19 kotikokki-sivustolla kuluttajakilpailun, jonka palkintona Apetina Tapas Baari. Tästä vielä lähemmin 9.5. Maanantaina kun arvoon lahjakorttien voittajat.
Huom: Kuva ei ole minun ottamani vaan Martaliiton sivujen tapas tarjoiluista.
ONNEA.

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Pekoni-jauhelihakastike


Lasten teki mieli jauhelihakastiketta ja hetken tuumattuani päädyin tälläkertaa tälläiseen verioon. Teinkin niin ison satsin, että saadaan syödä vielä tänäänkin samaista ruokaa.
Annos on huono kun meinasi kuva unohtaa ottaa ja olen jo popsinut lautaselta.

Sunnuntain muuten vietimme mummolassa käyden ja siivoskellen pihaa ja peseskelin uunia ulkoa ja sisäpuolelta ja tulihan myös liesituuletin kuurattua.
Lapsia ei paljoa sisällä näkynyt hieno ilma tekee tehtävänsä ja vanhempien ei niin ihanat puuastelut.
Saimme me kyllä lastenkin kanssa siivottua kävimme kaikki vaatteet läpi ja taas meni jätesäkki uffille vaatteita.


400 g (sonnin) jauhelihaa
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 pkt pekonia
tlk tomaattimurskaa
1 dl vehnäjauhoja
1 l vettä
3 rkl soijakastiketta
1 lihaliemikuutio
1 tl suolaa
mustapippuria

Paita ensin sipuli ja pekoni lisää sitten pannulle jauheliha. kaada joukkoon vehnäjauhot kun kaikki on hyvin ruskistunut. Hetkenpäästä vesi ja soijakastike ja tomaattimurska. Anna poreilla vartin tai enemmänkin jos on aikaa. Mausta mieleiseksesi.
Tarjoile spagetin kanssa.






sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Maissikeitto



Pääsiäisen kunniaksi ajattelin tehdä tätä ihanan keltaista ja niin hyvää maissikeittoa.
Herkuttelimme miehen kanssa kaksin kun lapset ovat kuka missäkin kavereineen.
Sanoin juuri miehelle, että minulle ei kyllä sovi nämä pitkät pyhät kun täytyisi olla kokoajan tekemistä. Olisihan täällä kotosalla vaikka kuinka tekemistä mutta arvaas vaan kiinnostaako?
Jotenkin on tuo puhti loppunut tän kämpän suhteen, ei kait siihen vain  vaikuta kahden kuukauden päästä siintävä muutto.



7 dlvettä
1,5 kplkasvisliemikuutiota
1 kplsipulia
400 gpakastemaissia
1 tlkurkumaa
200 gtuorejuustoa
valkopippuria

Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Kuori ja paloittele sipuli. Lisää sipulipalat ja pakastemaiss ikattilaan ja keitä 10-15 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Sulata keittoon tuorejuusto ja lisää mausteet. Kuumenna keitto ja koristele halutessasi tuoreilla yrteillä.

Ananas sima




Pullottelin juuri siman, tein toisen satsin tavallista simaa ja toisen allerkisille ananas versiolla.


8 l vettä
2 pientä tlk ananasmurskaa
400 g sokeria
400 g fariinisokeria
1 dl ruokosokeri siirappia
15 g hiivaa

rusinoita

  1. Kiehauta vesi, sekoita joukkoon ananas ja sokerit.
  2. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia.
  3. Siivilöi ja pullota sima, laita pulloihin muutama rusina. Sulje pullot. Anna siman kypsyä 3-4 vuorokautta viileässä. Nauti kylmänä.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Nuudelia pesto-broilerkastikkeella.


Lopulta kotona olemme viipottaneet koko päivän, ensin veimme vieraamme asemalle ja lapset elokuviin. Mieheni lähti korjaamaan kaverinsa tietokonetta ja minä shoppailemaan kaupungille.
Löysin vaikka mitä ihanaa.
Iltapäivällä kävimme ostamassa nuorimmaiselle uuden pyörän, valinta oli hankala väri ym. ei täsmännyt. No, lopulta löytyi omanlainen.

Tässä ruoka jonka tein aamusella ennen vieraamme kotiin lähtöä.


300 g maustamattomia broilersuikaleita
1 sipuli
1 kanaliemikuutio
1/2 dl vihreää pestoa
10 kpl kirsikkatomaattia
1 tlk säilyke maissia liemineen
1 tlk säilyke herkkusieniä

nuudelia

Paista broitsusuikaleet ja sipuli. Lisää maissi ja herkusienet sekä pesto. Lopuksi tomaatit. Itse laitoin tomaatit liian aikaisin ja niitä ei enään kunnolla edes kastista huomannut.






perjantai 22. huhtikuuta 2011

Grilli herkut


Nyt se alkoi meillä, aivan vallan ihanaa kesäkausi. Saa grillattua ja kevyttä ruokaa johon meillä usein kuuluu pelkkä salaatti ja pihviä.
Tänään pihviksi tuli possun file"pötkö" jonka leikkasin osiin ja nuijin pieneksi.


Salaatti:

salaattia
aurinko kuivattua tomaattia
kananmunaa
rucolaa
mustia oliiveja
punasipulia
tomaattia
persiljaa
ruohosipulia
basilikaa



Tämä on minusta parasta kesässä yrttejä ja salaatteja omastamaasta (nyt ruukusta).
Ne tekevät salaatista salaatin. NAPSKISTA.



Feta pinaattipiirakka


Hyvää pääsiäistä rakkaat lukijani.

Tänään herkku hetkeemme kuului suussasulava piirakka, jota ei ole enään paljoakaan jäljellä.
Tämän ohjeen nappasin K-kaupan kilpailusta parhaat juhlareseptit.


POHJA:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g margariiniä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
200 g fetaa (provensen yrtit)
150 g pinaattia
100 g kirsikka tomaatteja
2,´5 dl ruokakermaa (soijajuomaa)
2 munaa
mustapippuria
muskottipähkinää
1,5 dl juustoraastetta

Sulata tuorejuusto ja margariini ja sekoita muut pohjan aineet niihin.
Anna tekeytyä sen aikaa kun teet täytteen.

Sekoita sulatettu pinaatti, kerma ,munat ja mausteet. Ripottele feta piiras ja halkaistut tomaatit piiras pohjan päälle . Kaada pinaattiseos fetan päälle ja juustoraaste pintaan. Paista uunin alatasolla  225 asteessa 15-20 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin kullankeltaisen värin.

torstai 21. huhtikuuta 2011

Lehmänläjä leipä



Tämä ohje on Ratula-ohjelmasta ja koska leivällä oli näin osuva nimi pakkohan sitä oli kokeilla.
Leipä on mitä helpoin valmistaa. Sekoittaa puulastalla vain ainekset sekaisin ja kohottelee. Aikaahan tässä kyllä tuhraantuu melkein kolme tuntia mutta jos kotosalla on puuhaa niin suosittelen kokeilemaan lehmän läjä leipää.

50 g hiivaa
6 dl vettä
12-14 dl vehnä-, speltti ja hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa

pähkinöitä, auringonkuivattuja tomaatteja, oliiveja vihreää ja mustaa, valkosipuleita ja chiliä.

PINNALLE:
karkeaa merisuolaa

Liota hiiva lämpimään veteen. Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekoitellen lisää mausteita taikinaan kun taikina on vielä vellimäistä. (Lisää mausteita maun mukaan)
Lisää loput jauhot. Muista jättää taikina löysäksi.

Anna taikinan kohota noin 1 tunti ja kaada sen jälkeen taikina toiseen kulhoon jossa taas kohotetaan tunti ja siitä pellille. Anna vielä hetki kohota  ja ripottele sitten pinnalle meisuolaa. Paista 200 asteessa kunnes pinta saa kauniin kullan värin.




Broilermureke







Herkuttelu hetkeemme kuului tänään broilermureke jonka tein suorakaiteen muotoiseen silikonivuokaan.



2 dl kermaviiliä
1 dl kaurahiutaleita
1 kananmuna
1/2 dl tomaattichilikastiketta
1 tl suolaa
currya
mustapippuria
1 prk ananasmurskaa
400 g broilerin jauhelihaa




Sekoita kulhossa kaurahiutaleet kermaviiliin. Lisää kananmuna ja mausteet. Lisää seokseen ananasmurskan ja broilerin jauhelihan kanssa. Sekoita murekeseos tasaiseksi ja kaada uunivuokaan . Kypsennä 200 asteessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarjoile curry-banaanikastikkeen kanssa.


Curry-banaanikastike




Veljeni ja Mumpsku on tulossa meille näillä sekunneilla ja koitan tämän kastikkeen saada tänne kirjoitettua. Huomenna on tulossa myös vieraita jotka jääkin oikein yöksi.

Tein tälläisen kastin kanamurekkeelle joka on vielä uunissa. Resepti tulee päivemmällä.



1 sipuli
2 rkl öljyä
1 rkl currya
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 banaani
2 dl ruokakermaa
0,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta



Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää curry ja hienonnetut sipulit. Hauduta sipuleita hetki, lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada vesi kattilaan samalla hyvin sekoittaen. Lisää kana- tai kasvisliemikuutio ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi kastike. Lisää haarukalla soseutettu banaani, kerma ja mausteet. Kuumenna. Tarjoile broileripyöryköiden, -murekkeen tai fileepihvien kanssa.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Porkkana-coleslaw


Pirtsakka, raikas salaatti. Salaatti juuri minun makuuni.



3 porkkanaa
1 makeaa omenaa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 tl ruokosokerisiirappia tai sokeria
1/2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
PINNALLE:
1/2 dl rouhittuja kuorillisia manteleita ja/ tai paahdettuja kurpitsan siemeniä

Raasta porkkanat ja omenat.
Yhdistä jugurtti, ruokosokeri ja hienoksi raastettu inkivääri.
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ripottele pinnalle kuivalla, puhtaalla pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja/ tai mantelirouhetta.


Pehtoorin perunaloora


Eilen söimme Peehtoorin perunalooraa ja hyvää täytyi olla koska ruoka meni kaikki samalta istumalta.


400 g  jauhelihaa
1 sipuli
1 tl  suolaa
1/2 tl mustapippuria
10 kpl perunoita
300 g raejuustoa
2 1/2 dl soijajuomaa (maitoa)
3 kananmunaa
1 1/2 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli. Mausta. Lado viipaloidut perunat, jauheliha ja raejuusto kerroksittain uunivuokaan. Vatkaa munat maitoon. Kaada seos vuokaan. Paista 200 asteessa 1 tunti tai puolitoista. Ripottele paiston keskivaiheissa laatikon päälle juustoraaste.






tiistai 19. huhtikuuta 2011

Rahka-kaurasämpylät



Lasten kanssa leivoimme taas kerran yhdessä sämpylöitä ja niin herkkua tulikin, että Max 6 v sanoi että pyyttä äitiäänkin leipomaan kaurasämpylöitä.

Suluissa olevaa riisipuuroa ei reseptiin kuulunut mutta minullapa oli sellainen tähteenä jääkaapissa niinpä laitoin sen taikinaan.


1/2 l vettä
50 g hiivaa
(3 dl riisipuuroa)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 prl (250 g ) maitorahkaa
4 1/2 dl kaurahiutaleita
11-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

PINNALLE:
kaurahiutaleita

Liota hiiva suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen. Lisää rahka, kaurahiutaleet ja jauhot lopuksi öljy. Alusta ja kohota taikina kaksin kertaiseksi. Jaa taikina neljään osaan ja niistä taas pienenmiksi osiksi. Pyöritä sämpylöiksi ja kohota taas pellillä. Sumuta sämpylät vedellä ja ripottele kaurahiutaleita pinnalle.
Paista 225 asteessa nooin 10-15 minuuttia niin että sämpylät ovat kauniin värisiä ja kypsiä.


Raejuustopaistos


Meillä on tässä asunnon oston takia tämä viikko aikas kiireinen mutta koitan tässä silti päästä kirjoittelemaan.
Eilen meillä oli mumpsku kyläilemässä ja kun hoidokit lähtivät koteihinsa niin me lähdimme uuteen Prismaan kierrokselle.

Kullanruskeaksi paistettu raejuustopaistos on suussasulava jälkiruoka vadelmahillon tai kevyesti sokeroitujen marjojen kera tarjottuna. Paistos olisi voinut olla hippusen vaaleampi, mutta annettakoon se minulle anteeksi olimme ulkona ja aika meni kun siivillä. 


2 kananmunaa
2 rkl sokeria
200 g raejuustoa
1/4 dl gluteenittomia jauhoja (vehnäjauhoja)
2 dl kermaa
1/2 dl manrtelilastuja

Vatkaa munat ja sokeri kulhossa hetken aikaa. Lisää joukkoon raejuusto, jauhot ja kerma sekä mantelilastut. (Myös manteli jauhe kävisi tähän todelloa hyvin.)
Kaada seos piirasvuokaan. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoile vadelmahillon tai pakastemarjojen kanssa.




sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Perunasalaatti kylmäsavulohella


Tälläisen salaatin kyhäsin kotona-blogin ohjeistamana. Hieman tietenkin tein omanlaisen ja kaloripitoisemman version. Mutta ah, niin herkullisen.

Eli tälläistä herkkua meillä syödään vaalivalvojaisissa. Grillaamme vielä pihvejä tuossa takapihalla.

Lukijaksi on tullut Lailak2 kiitos sinulle, toivottavasti viihdyt seurassamme.


PERUNASALAATTI

7 keitettyä perunaa
1 omena
2 suolakurkkua
2 rkl kaprista
1 punasipuli
1 dl majoneesia

Kuori ja pilko perunat, sipuli ja omena  suupaloiksi. Leikkaa myös suolakurkku paloiksi lisää muuta ainekset ja sekoita huolella. Anna maustua jääkaapissa.


Asettele vatiin salaattia alimmaiseksi ja perunasalaattia päälle. Näiden päälle keitettyjä kananmunia ja kylmäsavulohta.


Omena / marja piirakka


Olen herännyt tänään aikaisin ja saanut jo tehtyä vaikka mitä hyödyllistä kaksi koneellista pyykkiäkin on jo kuivumassa ulkona.
Eilen löysin ilokseni nestemäistä sappisaippuaa ja  koepesin ekan pyykkikoneellisen ja innostuin pyykistä tuli niin raikkaan ja ihanan tuoksuista että meillä sappisaippua pääsee pesuaineista ykköseksi.
Saippuaa ei tule kuin kuusi-kahdeksan korkillista koneellista kohti ja tulos on niin hyvää...

Eilen jo paistelin pellillisen piirakkaa puolet omppua ja toinen puoli punaistaviinimarjaa niin kätevää ja helppoa. Tämän ihanaisen ohjeen bongasin Sirkun sekoitukset blogi sivuilta.
Tein tämän piiraan hieman isompana versiona perhelieteen sopivaksi eli jos haluat perus liedelle sopivan piiras ohjeen sen saa napata tuolta Sirkun sivuilta.


8 dl vehnäjauhoja
6 dl sokeria
5 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
300 g margariiniä
2 1/2 dl soijajuomaa/ maitoa
4 kananmunaa

Sekoita kuivat ainekset sekaisin ja nypi niihin rasva. Ota noin kaksi kupillista muruseosta erilleen ja lisää loppuun maito ja munat yksitellen hyvin sekoittaen. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle marjat tai omput ym. Niiden päälle muruseos jonka otit alussa erilleen.
Paista uunin keskiosassa noin 20-30 minuuttia tai kunnes piiras on saanut kauniin värin.



Tarjoilen näitä piirakoita jäätelön kanssa.



lauantai 16. huhtikuuta 2011

Varvassukat




Tänään on rampattu kirpputoreja Hämeenkyröstä Tampereelle asti ja löytyihan sieltä käsityölehteä ja tytöille vaatteita ym. ym. Nyt leivoin marja- ja omena-piirakan huomisia vieraita varten. Ja tytöt teki virvonta vitsoja naapurin tyttöjen kanssa huomista  varten.

Niinpä laitoimme saunan jo hyvissä ajoin päälle ja nautimme lauantai päivän lämmöstä. Aina saunomisen jälkeen vedän nämä Mumskulta saamani ihanat varvassukat jalkaan. Mumsku on äitini joka sai ristimä nimen Mumsku vanhimmalta pojaltani kun hän oli pieni. Mieheni voiteli saunan jälkeen vielä  jalkani.(Tämä kuuluu meillä usein illan tai viikonloppuisin aamun traditioihin.) Voiko illalta enään enempää toivoa.


Rentouttavaa lauantai iltaa teille kaikille.

Lihapata ja punakaalisalaatti



Viikolla teki mieli lihakastiketta ja kun uuni oli sopivasti päällä niin oti pakkasesta sulamaan rypsipossun suikaleita. Paistoin ne ja kaksi sipulia lohkoina sekä kaksi porkkanaa. Ne ja tilkan vettä lorautin pataan ja sitten että lihat juuri ja juuri peittyi.Lihaliemikuution heitin mukaan ja mustapippuria ja  1 tl suolaa.Niitä sitten paistelin 200 asteessa noin puolitoista tuntia. 

Seuraavana päivänä jatkoin kastikkeen tekoa eli jääkaapista pata liedelle ja pienelle lämmölle. Käristä sillä välin paisrinpannulla 1 dl jauhoja ja litra vettä joukkoon kun jauhot ovat sopivan tummia. Kaada kastike lihojen sekaan lisää 1 lihaliemikuutio ja pippuria. Pakkasesta löytyi vielä puoli pussia uunikasviksia jotka kaadoin joukkoon ja iso tölkki kokonaisia herkkusieniä liemineen. Lopuksi lorautin soijakastiketta tilkan joukkoon. 
Tarjoilin kastikkeen kokonaisten pottujen ja punakaalisalaatin kanssa.




Punakaalisalaatti

Punakaalia
omenaa 

Raastettuna ja sekoitettuna keskenään. Omena tummuu helpolla joten tummumisen estämiseksi laitoin joukkoon hieman sitruunan mehua.






perjantai 15. huhtikuuta 2011

Juustolihapullat ja sipuli lisäke


Sipulipenkki ja sipulilenkki naulassa riippumassa.
Sipulinkultaa jokaiseen keittoon,
leipä sipulinrenkaiden peittoon,
kokonaista ja sipulimurskaa, sipulipiirasta, sipuliturskaa,
ah, tuoksuva sipuli, uunista tullut! näin puhuvat sipulihullut.
runo: Hannele Huovi, Lena Anderssonin kirjasta "Maijan oma kasvimaa"




Tässä sen taas näkee kuinka paljon meillä pidetään sipulista sitä tungetaan joka ruokaan. Mutta täytyy kyllä kertoa, että kastike tai lisäke oli todella herkullista. Suosittelen kokeilemaan.




JAUHELIHAPULLAT

1 prk kermaviiliä
1/2 dl kaurahiutaleita
400 g paistijauhelihaa
1 iso sipuli
130 g juustoraastetta
1 muna
1 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa


Sekoita kermaviili ja kaurahiutaleet anna turvota 10 minuuttia.
Lisää muut aineet ja sekoita. Anna maustua hetki jääkaapissa. Muuotoile kuumalle pannulle pullia ja paista ne kaikkialta kypsiksi.



SIPULILISÄKE

2 isoa sipulia
1 rkl voita
1 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 prk (2,5 dl)  Kolmen sipulin ruokakermaa

Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja kuullota rasvassa kattilassa.
Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehahtaa jonkin aikaa. Lisää kerma ja keitä kokoon noin 5 minuuttia ilman kantta. Tarjoile jauhelihapullien tai pihvien kaverina.


Riisipuuro


Kyllähän minun on tämä yksinkertainen mutta niin maittava riisipuurokin tänne blogiini saatava. Teen tämän haudutuskattilassa yleensä aina torstaisin koska koululaiset menee silloin myöhempään kouluun ei tarvi äidin herätä kukonlaulun aikaan valmistaan puuroa :)
Tämä ohje nyt on jokaisen puuroriisi pussin kyljessä, mutta joskus lisäsin vaniliinisokeria puuroon poika ei siitä oi tykännyt joten olen sitten valmistanut tätä tavallista perus puuroa ja hyvin menee kaupaksi. Kaneli-sokerin kanssa on herkullista tai näin kiisselin kanssa nautiskellen. Onneksi jäi eiliseltä välipalalta kiisseliä ja marjat on äidiltäni saatuja. Tuo on niin hyvä idea pakastaa pieniä pakasterasioita tai pusseja joissa valmiina eri marja sekoituksia, tässä oli puna- ja mustaaviinimarjaa, vadelmia ja mustikoita. KIITOS MUMMO.


2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

Kiehauta vesi ja kaada riisip joukkoon anna kiehua näin hetki. Lisää maitoa, minä usein laitan soijajuoman ja täysmaidon sekoituiksen. Keittele pikkuhiljaa välillä aina sekoitellen. Puuro on valmista kun maito on imeytynyt riisin joukkoon.



Tässä kuva haudutuskattilastani eli tässä on iso kattila jonne tulee vettä ja toinen osa tulee näiden päälle ja siinä sitten valmistetaan puuro hautuu ihanan pehmeäksi, kaurapuurostakin tulee niin hyvää...
Hieman menee kyllä enemmän aikaa mutta on sen arvoista.

torstai 14. huhtikuuta 2011

Pehmeä Aura keitto


Tämä oli kyllä herkkullista ja pekoni oli kuin piste i:n päälle.

Ihanaa kun alkaa lämpenemään ilmat ja saa olla ulkona enemmän noiden mukelioden kanssa. Sitten alkaa taas kesäisemmät postauksetkin. Aivan sitä odottaa jo kesää ja lämmintä.


1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öliiviöljyä
6 perunaa
8 dl vettä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1 prk (125 g) pehmeä sinihomejuusto aura
mustapippuria
suolaa
1 pkt pekoni fileitä

Kuori ja silppua sipuli ja perunat. Kuullota sipulit kattilassa öljy tilkassa. Lisää perunat ja vesi ja liemikuutiot. Keitä perunat kypsiksi noin 15 minuuttia. Lisää aura ja soseuta sauvasekoittimellasileäksi.Mausta Paista pekonit rapeiksi ja laita lautaselle keiton päälle.




Paholaisen salaatinkastike



Salaatinkastit oli taasen lopussa ja pakkohan sitä tehdä on kaupan salaatinkastikkeet maksaa maltaita siihen verrattuna kuinka paljon sitä meillä menee saisi ostaa yhden tahi kaksi purkkia per viikko ja siihenhän minä en ala.

Tätä paholaisen salaatinkastiketta on täällä netissä vaikka ja kuinka monenlaista versiota minä nyt valmistan tälläisen omanlaiseni version.



1/2 paprikaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
5 rkl sokeria
3 rkl dion sinappia
3 rkl tulista ketsuppia
3/4 dl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria
1 prk tomaattipyreetä

3 dl öljyä
1-2 dl appelsiinituoremahua

Soseuta paprika ja sipuli. Sekoita muut ainekset joukkoon. Kaada kokoajan sekoittaen öljy pienenä norona kastikkeen joukkoon. Kaada appelsiinimehua valmiin kastikkeen joukkoon , että saat siitä sopivan vahvuista.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Tiikerikakku



Pitkästä aikaa tein vartavasten miehelleni kuivakakun ja tietenkin mieheni lempi herkku kakun eli tiikerikakkua. Nyt valmistin raidat joskus lehtien mukana tulleesta testi mokkakaakao pussukasta. Tuli kyllä kerrassaan herkullisen pehmeän makuista.

250 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
4 kananmunaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
reilu 4 dl vehnäjauhoja
 1 dl appelsiini tuoremehua
3 rkl exresso kaakao pikajauhetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää yksitellen kananmunat joukkoon. Sekoita
leivinjauhe ja jauhot keskenään ja lisää taikinaan. Lisää ½ dl appelsiinimehua.
Ota 1/3 osaa taikinasta ja sekoita siihen kaakaojauhe ja ½ dl appelsiinimehua. Voitele kakkuvuoka ja laita lusikalla vaaleaa taikinaa kakkuvuokaan sitten tummaa ja taas vaaleaa. Vedä taikinan keskelle vako niin taikina kohoaa tasaisemmin.
Paista 175 asteessa uunin ala osaasa noin tunninn ajan. Kumoa kakku hetken jäähtymisen jälkeen ja kiedo jäähtyneenä folioon tai muoviin. Maistuu parhaalta muutaman päivän vanhana.

Liivi tunika





Tällä tunikalla näyttää olevan vientiä. On se kumma kun jotkut tekeleet saavat niin suuren suosion, että täytyy oikein nahistella kumpi sitä saa vuorollaan pitää. No, nyt on jo seuraava tunika tulossa eri värisenä tosin. Mutta hidastahan tämä minun tekemiseni on kaiken muun ohessa väkästän.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Vuokalettileipä








Herkuttelemme tänään vuokaleivällä. Vaikka tiistai onkin meillä aina pannari päivä niin silti kun uuni on päällä leivon loppu viikoksi aina leipääkin ja nyt uunista tupsahti tänä upeat vuokaleivät, oli kyllä herkullisen makuista.


2 kpl

5 dl vettä
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kauraleseitä
1 dl kaurapuuroa (aamuista)
2 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä



Lisää reilusti kädenlämpöiseen veteen suola, siirappi, siemenet, leseet ( puuro) ja hiutaleet.
Sekoita kuiva hiiva jauhoihin lisää lopuksi öljy.
Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Vaivaa ilmakuplat pois taikinasta ja jaa  taikina neljään osaan kaksi taikinan palaa kuuluu pitkän omaisiin leipä vuokiin pohjalle. Taputtele tainina sinne siten että pohja peittyy.
Leivo leivän päälle letit: jaa taikina palat kolmeen osaan, pyörittele osat pitkiksi nauhoiksi, noin 5 cm pidemmiksi kuin vuoka. Letitä kolmella säikeellä pitko ja nosta vuokaan taikinan päälle. Leivo toinen taikina pala saman lailla. Kohota leipiä liinan alla 30-40 minuuttia, kunnes letit ovat kohonneet vuoan reunojen yli.Sumuta leivät vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia uunin alatasossa.

Pekoni-perunapaistos


Tänään on uuni ollut taas koko päivän päällä ja kokkailtu on jos jonkin moista. Tämä pekoninen juustopaistos oli meidän kaikkien mielestä niin hyvää, useimmat ottivatkin santsi annoksen. Olen tehnyt tälläisen melkeinpä samanlaisen ruoan ennenkin, tässä oli mielestäni enemmän makua kuin edellisessä versiossa.

Lukijaksi on  saapunut meidän seuraksemme Mari kiitos kovasti kun liityit seuraamme. Toivottavasti viihdyt seurassamme.

1 kg peruna-sipulisekoitusta
150 g juustoraastetta
2 pkt pekonia
5 dl soijamjuomaa/maitoa
2 munaa
2 valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
valkopippuria
rakuunaa
suolaa


Liekkaa pekoni pieniksi suikaleiksi. Laita perunasipullisekoitus, pekoni ja juustoraaste kerroksittain vuokaan.
Sekoita muna ja maito sekä mausteet sekaisin ja lkaada ne vuokaan  Ripottele loput juustot paistoksen päälle. Kypsennä 200 asteessa noinreilu tunti.
Tarjoilesalaatin kanssa.