maanantai 28. helmikuuta 2011

Juustoinen herkkusieni-paprikapiirakka


Herkuttelen tässä juuri tällä suussasulavalla sienipiirakalla.
Ostin viikonloppuna kaksi herkkusieni rasiaa kun olivat tarjouksessa piti niin tehdä sieni-kasvispaistos ruoan lisäkkkeeksi mutta tälläinen piirakka niistä sitten tulikin. Tämä on vähän kuin satu räätälistä joka aina lupasi tehdä jotain mutta sitten ei kankaasta saanutkaan lupaamaansa aikaiseksi.
No, piirakka oli kuitenkin herkullista ja tulee taatusti syötyä. 

100 g margariinia
0,5 dl perunasosejauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g hekkusieniä
2  sipulia
100 g vihepippuri sulatejuustoa
2 tl rosmariiniä
sormisuolaa 
10 cm purjoa
eri värisiä paprikoita
2 dl soijajuomaa
2 munaa
2 dl juustoraastetta



Sekoita keskenäänpehmeä rasva ja muut aineet. Anna taikinan levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuumenna rasva paistokasarissa ja kypsennä siinä sieniä, kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut. Lisää kypsentämisen lopulla sipuli lisää sulatejuusto joukkoon. Mausta rosmariinilla. Painele taikina sormin halkaisijaltaan noin 27 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille.   Levitä sieni-sipuliseos  piiraspohjalle. Sekoita keskenään ruokakerma, munat ja juustoraaste. Kaada sienten päälle piiraspohjalle.Ripottele pinnalle purjo ja paprikasuikaleet. Paista edelleen uunissa 200-asteessa, noin 35-45 minuuttia. Tarjoa lämmin piiras vihreän salaatin kanssa.


Aurinkoinen ananas-broilerkastike


Ihana ilma ulkona, siellä jo olimmekin lasten kanssa laskettelemassa. On se kumma kun kerrankin saisi nukkua hieman pidenpään niin sisäinen kello kuitenkin herättää aikaisin. Siitähä on vain se hyöty että on saatu jo vaikka mitä aikaiseksi.


1 iso sipuli
eri värisisä paprikoita
2 tl öljyä
500 g broilersuikaleita
1/2 tl currya
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 prk ananas paloja mehuineen
2 tl soijakastiketta
100 g viherpippuri suolatejuustoa


Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä lisää broilersuikaleet ja ruskista ne kevyesti. Lisää mausteet.Lisää myös paprika. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi.
Lisää myös kanaliemikuutio ja ananakset liemineen.Keitä hiljalleen 3-5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukoon soijakastike ja sulatejuusto.



sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Lohko bataatit ja perunat havajinpihvillä


Tänään en meinannut keretä tehdä ruokaa ollenkaan, kun meidän tytöt alkoi kutomaan ja aamupäivä on mennyt neuvoessa. Hieno hommahan se on kun tytöt opettelee kutomaan, harmi vaan kun kaikilla tuli ihan hillitön nälkä.

Valmistin uuniperunoita Lieden lämmössä blogin tapaan. Herkullisia tuli Lohkoin perunoita ja bataattia lohkoiksi ja laitoin pussiin johon kaadoin lohkojen päälle öljyä ja grillimaustetta sekä ripaus suolaa. Laita uunipellille ja pelti uuniin 200 asteeseen ja noin puolituntia.


Tein jauhelihapihvejä joihin paistoin päälle ananasrenkaat.

400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
2 dl tacosipsejä
1 kermaviili
1 kananmuna
suolaa
valkopippuria


Murenna pussissa tacosipisit pieneksi. Lisää kulhoon sipsit ja kermaviili anna turvota kymmenen minuuttia ja lisää muut ainekset. Paista pihveiksi molemmin puolin ja paista ananasrenkaat. Aseta renkaat kypsien pihvien pälle ja tarjoile lohkopottujen kanssa .



Tarjoilin näiden pihvien kanssa valmis kolmenpippurin kastiketta ja avokado salaattia.

lauantai 26. helmikuuta 2011

Pekonipyttipannu


Mies nauroi mulle, että kaikkia "ruokia" sitä laitatkin blogiisi, mutta syötävää tämä oli ja kun kerta olen tähän alkanut niin pakko on jotain teille raotella näistä keittiömme saloista. Siis väliin tulee niin hassujakin kun pekonipyttis.


Meillä oli taas vaihderikas yö poikani sai mahataudin kaksi kaveria oli jo perjantain eivätkä päässeet työharjoitteluun joten poikani oli siellä yksin ja eikös illalla alkanut meillä kakominen. Toivottavasti tämä ei nyt tartu tyttöihin kun olisi sitä muutakin tekemistä lomalla kun siivoillalattioita.
Lasten mummollle meno nyt meni jäihon katsotaan sitten viikolla tai ensi viikonloppuna.


Tarjoilin pyttiksen kanssa kalapihvejä ja kermaviilikastiketta johon lisäsin yhden kananmunan.
Keitetyt perunat paistoin ja sekaan pekonisilppua, sipuli ja paprikamaustetta sekä sormisuolaa rippunen.

Eli tässä meidän pika ruoka hetkenpäästä lähden täydentämään jääkaappiamme niin eiköhän illemmalla ole jo luvassa "oikeampaakin" ruokaa.

perjantai 25. helmikuuta 2011

Laskiaispullat


Valmistin laskiais pullat pakkaseen hyvissä ajoin, että sitten laskiaisena saa suunnata pulkkamäkeä kohti. Pakkohan se oli tehdä sitten pienet maistiaiset ja kyllä taas maistuikin niin herkulle että...
Täytteenä oli tälläkertaa hieman kevyempi versio johon laitoin hieman rahkaa sekaan ja maustoin valmiiksi jo hieman makeaksi hillolla. Kermavaahto saa myös kauniin vaaleanpunaisen sävyn.

Hei me leivotaan-sivusto lähetteli viestiä erilaisista laskiaispullien täytteistä joten otan osaa tällä reseptilläni kilpailuun.

5 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g hiivaa
1 1/4 dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
1 muna
n. 12-14 dl vehnäjauhoja
100-150 g voita tai margariiniä
VOITELUUN:
muna
PÄÄLLE.
raesokeria
mantelilastuja
TÄYTE:
1 prk (2 1/2 dl) kerma
1/4 dl sokeria
1 tl vanijasokeria
1 tl kardemummaa
1 tlk (2 dl ) rahkaa
n. 3 dl mansikka- tai vadelmahilloa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja muna.
Lisää vehnäjauhot vähitellen hja alusta taikina hyvin vaivaren. Lisää taikinaan pehmeä rasva alustuksen loppuvaiheessa. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoilta, mutta on silti pehmeää. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina neljään osaan tee pitkä "mato" jonka jaa osiin joista pyörittelet pullat. Laita pullat leivinpaperiselle pellille ja anna kohota.
Voitele munat ripottele pinnalle raesokeri ja mantelilastut.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia pullan koosta riippuen. Anna jäähtyä.
Vaahdota kerma ja lisää siihen rahka ja mausteet anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Leikkaa pullista "hattu" pois kaiverra pieni kolo pullan alaosaan ja sinne nokare holloa ja päälle kerma-rahkavaahto. Asta "hattu takaisin päälle ja nauti kylmän maidon tai lämpimän teen kanssa.



Kalamurekepihvit ja kermaviilikastike


Nyt herkutellaan ihanilla kalapihveillä ranskalaisilla ja kylmällä kalakastikkeella . Nämä maistuvat niin hyville. Kyllä täytyy sanoa, etten ole kyllä syönyt yhtä herkullisen rapeita päältä ja pehmeää ja herkullista sisältä. Ahh.
Jotenkin ajattelin, että tässä menee kamalasti aikaa mutta nämä olivatkin todella nopeita kunhan vain muisti laittaa sein sulamaan jääkaappiin edellis iltana.
Piti niin ottaa vielä kuva teille ruoasta ranskalaisten kanssa mutta muistin sen vasta kun olin syönyt puolet annoksesta, joten se nyt jäi ottamatta :(


400 g seitä
1/2-1 dl perunamuusijauhetta
1 kananmuna
n. 2 dl soijajuomaa tai maitoa
ripaus sormisuolaa
tilliä ja sitruunapippuria

LEIVITYS:
1 kananmuna
vehnäjauhoja
korppujauhoja
2 tl paprikamaustetta

Sulata sei ja jauha hienoksi tehosekoittimella. Lisää muusiaines ja muna sekä mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi ja tee pihvejä.
Kaada vehnäjauhoja lautaselle, riko muna toiselle lautaselle ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot kolmannelle lautaselle sekoita korppujauhoihin paprikamauste. Kasta kalapihvit molemmin puoli jauhoihin sitten munaan ja korppujauhoihin.
Paista voi öljy seoksessa liedellä molemmin puolin.

Kalapihvien kaveriksi tein tälläisen kylmän kermaviilikastikkeen:

2 dl kermaviiliä
1 tl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
½ tl suolaa
½ tl pippuria
2 rkl kapriksia
1 rkl silputtua tilliä

Sekoita ainekset ja anna makustua tunnin verran jääkaapissa. Tarjoile kalapihvien kanssa.

torstai 24. helmikuuta 2011

Ranskalaiset juusto sämpylät


Kevyen ilmavat juustoleipäset tehdään tuulihattujen tapaan kiehauttamalla ensin rasva ja sekoittamalla muut aineet siihen nopeasti.
Pakko oli koittaa näitä kun nuo juustosämpylät loppuivat ihan kesken.Kyllähän ne nämäkin on niin herkkuja, että kori ammottaa jo illalla tyhjyyttään.
Tämän ohjeen saa myös hieman mukaeltuna uudesta Koti ja keittiö lehdestä.


3 dl vettä
75 g margariiniä
1/2 tl suolaa
2 1/" dl vehnäjauhoja
1 tl sinappijauhetta
1/4 tl chilipippuria
3 munaa
150 g edam juustoraastetta

Kiehauta vesi, rasva ja suola kattilassa niin, että rasva sulaa kokonaan. Sekoita jauhot, sinappijauhe ja mauste.Kaada jauhoseos nesteeseen. Vatkaa samalla puulastalla niin, että taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Kaada taikina kulhoon jäähtymään.
Lisää taikinaan munat yksitellen koneella vatkate ja juustoraaste sekoita myös taikinaseokseen. Nosta taikinasta kahdella ruokalusikalla pieniä nokareitaLeivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200 asteessa keskiosassa noin 25 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua ensimmäisen 20 minuutin aikan, jottei leivonnaiset laske.

Juustosämpylät


Näitä herkullisia sämpylöitä ei voi edes verrata kaupan juustosämpylöihin. Ovat meinaan niin pehmeitä ja hyviä maultaan. Keittojen kanssa nämä sämpylät maistuvat takuulla.
Itsellä on vatsa aivan piukeena kun tuli ahmittua näitä suuhun hieman liikaa. Tuoreena kun sämpylät on aivan liian hyviä meillä on jo sämpylät melkein kaikki syöty.Uusia sämpylötä jo pyydellää.



5 dl maitoa tai vettä (itse käytin puolet ja puolet)
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
1/2 dl öljyä
n. 11 dl sämpyläjauhoja
VOITELUUN:
muna
PINNALLE:
juustoraastetta


Liota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva ja sokeri suola ja juustoraaste sekä öljy.
Alusta taikina jauhoilla. Taikina saa jäädä aavistuksen pehmeäksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä liinalla lämpimässä paikassa. Jaa taikina neljään osaan ja leivo tangoksi. Leikka tangot tasakokoisiksi paloiksi ja leivo sämpylöiksi. Kohota sämpylät kaksinkertaisiksi. Voitele sämpylät munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta.Paista 225 asteessa noin 12-14 minuuttia.

keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Marjapannari



Tarjoilin tälläistä pannaria eilen kermavaahdon kanssa. Oli taas mukavasti erilainen versio laitoin marjoiksi mansikoita ja punaisiaviinimarjoja. Nampskis.



4 munaa
9 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vanijasokeria
PINNALLE:
250 g pakastemarjoja
1 dl sokeria

Sekoita ainekset kulhossa ja anna turvota hetki jääkaapissa. Kaada taikina uunipellille ripottele jäiset marjat pinnalle ja sokeri päälle. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia. Lämmin pannari maistuu sellaisenaan tai jäätelön kera.


Aamupalailua viilin merkeissä


Söimme itse tehtyä viiliä aamupalaksi lapset halusivat hillon kanssa ja minä söin myslin kanssa. Sokeri ja kaneli on kanssa kova sana. Tämä on niin hyvää , helppoa ja ahh niin terveellistä.


n. 6 rkl  viiliä
12 dl käden lämpöistä maitoa

Sekoita viiliä kuppien pohjalle ja ja kaada maitoa päälle (tälläkertaa käytin kevytmaitoa).
Anna olla vuorokausi huoneen lämmössä ja sitten laitetaan jääkaappiin. Ja eikun syömään villi on valmista syötäväksi.
Seuraavan viilin "juuren" saatkin tästä omatekoisesta viilistäsi.

Huom: Anonyyminä kirjoittanut Jenninho ja eemeli otti selvää että rasvaton maito ja alle 3% viili eivät käy viilin valmistukseen kiitos tiedosta.


tiistai 22. helmikuuta 2011

Jauhelihatortilla pizzat

Loppu viikosta saankin taas aikaa siivota ja ommella jakun saumat yhteen. Sain siis vihdoinkin viikonloppuna jakun osat kudottua mutta en ole mikään innokas ompelemaan niitä yhteen. Voisin vain kutoa vaikka kuinka kunhan ei tarvitsisi harsia niitä yhteen.
Meillä puuttuu tämän ja ensiviikon suurin osa hoitolapsia jospa nyt pääsisi sitten vähän helpommalla vai uskaltaako tälläistä edes enään sanoa kun viimmeviikkolla kun sanoin tuli ihan katastroofi.

Tein vielä jauhelihakastikkeesta ja pakkasesta löytämistäni tortilla lettusista  oivat pitzat tomaattikastikkeeksi laitoin tälläkertaa sweet & sour ateriakastiketta. Basilikaa ja valkosipulimaustetta pinnalle tomaatteja leikattuna ihan pieneksi ja juustoraastetta pinnalle eikä muuta kun uuniin 250 astetta ja annat pitzan saada kauniin värin.

Arkipäivän perunapaistos


 Peruna on oiva arkiruuan perusta, johon ei koskaan pääse kyllästymään. Siitäkun saa ruokaa vaihdellen liedellä ja uunissa vaihdellen vihanneksia ja mausteita uuden maun ja ulkonäön saamiseksi.
Ruoan ei aina tarvitse maksaa paljon vaan varsinkin arki ruoka on hyvä olla simppeliä ja huokeaa. Tämän ruoan voi tehdä jo valmiiksi edellispäivänä tai valmistaa laatikon jääkaappiin ja kaataa vain munamaito töiden jälkeen vuokaan ja laittaa vuoka uuniin ja itse saa tunnin huilia raskaaan työpäivän jälkeen.

n. 12 kpl keskikokoisia perunoita
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkoksipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1 muna
5 dl maitoa
2 tl suolaa
valkopippuria ja valkosipulisuolaa
1 dl juustoraastetta

Kuori perunat, porkkanat sekä sipuli ja leikkaane viipaleiksi. Ruskista jauheliha  ja sipuli  mausta 1 tl suolaa.
Laita jauheliha ja perunat ja porkkanat kerroksittain uunivuokaan. Sekoita munamaito ja mausta. Kaada perunoiden päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennäruoka uunissa noin 1 tunti 200 asteessa.


maanantai 21. helmikuuta 2011

Herkkusienikeitto


Keitot ovat huokeita ja niin maittavia ruokia. Vaikka huokeammalla olisi varmaan päässyt jos olisin syönyt samaa ruokaa muiden kanssa mutta minkästeet kun nyt on joku ihmeen keitto kausi hirttänyt pahasti päälle. Kaapissa ei nyt ollut tuoreita sieniä joten tein tämän säilyketölkki sienistä tavallisesta herkkusieniviipaleista. Mutta kyllä niistäkin herkullista sai aikaiseksi.
Kiitos myös kahdelle uudelle lukijalleni Daphnion ja tytär mukavia lukuhetkiä niin uusille ja kuin vanhoille lukijoilleni .




1 sipuli
1 rkl öljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl soijajuomaa
1 tlk herkkusieniviipaleita liemineen
1 kanaliemivalmiste
valkopippuria, suolaa
limen mehua
(30 g homejuustoa palasina voi jättää pois jos ei tykkää)

Kuullota sipuli silppu öljyssä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita ne hyvin ja kaada mukaan soijajuoma. Anna hautua hetki sekoittele hyvin ettei tule kokareita.
Kaada herkkusienet joukkoon lieminee. Mausta  ja laita joukkoon homejuuston palaset jos niistä tykkäät. Anna hetki makustua liedellä hiljalleen poreillen.


Vihannes-kinkkupasta


Soittelin taas kummankin tytön opettajalle että kotiin jäädään ja murkun opelle lähetin sähköpostia. Mies tuli viimme yönä kipeäksi joten kyllä se tauti varmaan muhunkin iskee. Eilen näytti jo niin hyvältä, että kaikki olisi päässeet kouluun mutta nyt sitten kaikki jäikin kotiin potemaan.
Siksi ruoka onkin super helppoa mallia.



300 g palvikinkkua
1 purjo
1 pss pakaste wok vihanneksia
1 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl tinjamia
1/2 tl mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
5 dl keitettyä pastaa

Huuhdo halkasitu paprika ja siivuta lisää kinkku ja purjo sekä wok-vihannekset. Sekoita joukkoon tomaattimurska.  Mausta ja hauduta 5-10 minuuttia. Keitä pasta ohjeen mukaan ja kaada kinkku seoksen sekaan.

Tulisempi jauhelihakastike.


Meillä jauhelihakastike on semmoinen herkku ruoka että sitä syövät kaikki ja paljon. Sitä usein sitten pyydetäänkin tekemään viikonloppuisin ruoaksi ja tottakai koitan sitä sitten tehdä, mutta yritän aina keksiä siitä terveellisempää ja ravitsevampaa. Samalla saaden käyttöön kaikki vanhat ruoat joita jääkaappiin jää. Tämäkin kastike kätki siis sisälleen aimo kasan yllätyksiä.
Raastoin nyt vahingossa ennen kuvan ottoa parmesaanit päälle joten kuvaste ei kastiketta paljon huomaa mutta hyvin meni kaupaksi.

Kävimme kaupungilla pikapikaa ja kotiin päästessä oli Nuorimmainen taas jo kuumeessa samoin poika. Kylläkait tää alkaa nyt taas alusta koko sairastelu.

400 g jauhelihaa
1 sipuli
3 dl juusto-linssikeittoa
2 dl sweet&sour kastiketta
1 tl chilimaustetta
3 valkosipulia
2 rkl basilikaa
1 tl suolaa
 vettä


Paista jauheliha ja sipuli kypsiksi kaada joukkoon linssikeittoa ja sweet&sour kastiketta sekä valkosipulit pieninä paloina. Mausta ja kaada nestettä senverran että saat kastikkeellesi sopivan koostumuksen.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Hampurilais iltapala


Tässä meidä iltapala oikein mässäilyä joskus se täytyy myöntää mutta minkäs sillevoi kun mekin olemme perusluonteentamme tälläisiä herkkuruokaan sortuvia.
Tähän herkkuun löytyi Lidlistä ihanat raakajauheliha pihvi pakasteet johon ostin kaveriksi hampurilais sämpylöitä. nämä paistoin paistinpannulla sipulin kanssa ja juustoa leikkele kinkkusiivua väliin sekä tomaattia ja suolakurkkua sekä rapeaa salaatinlehteä ja ihanaa hampurilaiskastiketta. Ai ai kuinka olikin herkullista ja niin lihottavaa...;))

Savulohi kastike pastalle


Meidän piti lähteä heti ruoan jälkeen kaupungille kiertelemään nyt kun kaikki ollaan tervein, mutta söimme itsemme niin tukkoon että pieni ruokalepo on otettava ennen kaupunki reissua.
Tytöt halusivat kaupoille ja vanhempi tyttö osasi vetäistä äitiään oikeasta narusta. Tuli lepäilemään sänkyyn viereeni kun luin kirjaa ja sanoi, haluavansa kaupungille. Sanoin että kysyy isältä johon tyttö vastasi että isähän nyt aina lähtee sinne minne äiti pyytää.( Ei se kyllä aina näin mene, mutta.... hymyilyttämään tämä laittoi.)
Valmistin savulohesta helpon ja nopean kastikkeen ja kaiken lisäksi herkullisen sellaisen.

150 g savulohta
1 prk 2 1/2 dl kippariruokakermaa
5 cm purjoa
1 tl sitruunapippuria
1/2 kalaliemikuutiota
1 rkl tilliä
2 rkl vahvaa sinappia
50 g sulatejuustoa

Pilko purjo. Kaada kerma kasariin ja lisää ruodoton kala ja mausteet ja sulatejuusto. Anna hautua hetki ja tarjoile pastan kanssa.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Possua sinappikastikkeella


Voi, kumpa saisin teille jotenkin maistiaiset tästä hyvästä ruoasta jota söimme juuri mieheni kanssa. Tämä on synttäri illallisemme ( meillä on nyt synttärit kummallakin, minun oli eilen ja miehellä huomenna) olimme ajatelleet elokuviin menoa ja syömistä ravintolassa, mutta koska lapset on olleet kipeänä niin nyt meni näin söimme todella maittavan pihvi illallisen kotosalla.
Ilta oli viimme vuoden tapaan eli katselimme elokuvan Julie & Julia josta on tullut meille ihan traditio, minä kun niin tykkään elokuvasta. (Mieheni sen osti viimme vuonna minulle syntymäpäivälahjaksi.)Elokuvissakin sen kävimme katsomassa. Filmi on niin hyvin tehty että pakosti tulee hyvä mieli.

6 (maustamatonta)  porsaan sisäfileetä
1 - 2 rkl   voita
ripaus   suolaa
1/2 tl   pippurisekoitusta
1/2 dl   Dijon kokojyväsinappia
2 dl   ruokakermaa
1 dl   omenatäysmehua
1 sipuli


Painele pihvejä kevyesti kädellä. Paista rasvassa molemmin puolin yht. n. 4 min. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle sinappi. Anna kiehahtaa, jotta etikka haihtuu sinapista. Lisää kerma ja mehu, anna kiehua n. 5 min.
Paistoin uunissa pakaste lohkoperunoita jotka maustoin öljyllä ja paprikajauheella, valkosipulijauhella sekä suolalla. Uunissa noin 20 minuuttia.

Huomasitte varmaan että lisäsin taas kerran perus resptiin yhden sipulin, kun se on niin herkkua.


perjantai 18. helmikuuta 2011

Tomaattiset lihapullat


Perjantai mikä ihana päivä, ainakin tällä viikolla tätä on odotettu. Eilen oli keskimmäinen kovassa kuumeessa puhui kuume houreessa koko päivän. Kaksi muuta pääsi edes jaloilleen. Tänään näyttäisi jo paremmalta.

Olin suunnitellut tälle päivälle vähän erilaisia tomaattilihapullia mutta koska oli vielä tomaattikeittoa ja linssikeittoa niin käytin niitä tähä. Tomaattikeittoa kyllä tein jo toisen satsin oli se senverran hyvää.


400 g jauhelihaa
2 dl tomaattivuohenjuustokeittoa
1/2 dl korppujauhoja
1 sipulia
1 kananmuna
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
1 tl suolaa

Turvota korppujauhot tomaattikeittossa ja kananmunassa. Lisää jauheliha ja mausteet joukkoon. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Tee jauhelihaseoksesta lihapullia uunivuokaan ja kaada päälle

1 dl tomaattivuohenjuustokeittoa
2 dl linssi-juustokeittoa
1 dl soijamaitoa
1 dl pasta tomaattikastiketta
1 rkl basilkaa
juustoraastetta pinnalle

Sekoita kaikki muut ainekset paisi juustoraaste. Kaada seos lihapullien päälle ja raasta juustoraaste pinnalle. Paista uunissa 150 asteessa noin 30- 45 minuuttia.
Meillä nämä lihapullat tarjoillaan ranskalaisten kanssa.

Linssi-juustokeitto







Ihmeiden aika ei ole ohi, sain kaikki meidän perheenjäsenet syömään linssileittoa. Mihin oikein vedän rastin. Mutta kyllä se olikin hyvää nyt kun sain tämän pään auki niin meillä on tomaattisia keittoja kerran tai pari kuussa jos ei enemmänkin kun sain koko perheen mieltymyksen on se kyllä kumma kun on itsellä ennakkoluuloja mitä muut syö. Ja itseäni olen sanonut kaikki ruokaiseksi mutta niinhän se on etten ole pahemmin näitä linssikeittojakaan harrastanut.

2 1/2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 bataatti
1 paprika
2 rkl rypsiöljyä
1/2 dl tomaattista pastakastiketta
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
1/2 chilijauhetta
2 tl garam masalaa
75 g sulatejuustoa koskenlaskijaa valkosipuli-yrtit
75 g vuohenjuustoa

Kuori ja leikkaa sipuli ja bataatti pieniksi kuutioksi. Halkaise paprika poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää vihannekset sekoittele kunnes sipuli hieman pehmenee. 
Lisää vesi ja liemikuutiot ja linssit ja mausteet. Keitä keittoa hiljalleen poreillen noin 15-20 minuuttia, kunnes linssit on kypsiä. Lisää sulatejuusto pieninä paloina ja anna sen sulaa keittoon.

torstai 17. helmikuuta 2011

Huolto katkoksia ;))

Saan kuvia laiteltua viimmeistään huomenna iltapäivällä joten nähdään silloin mitä keitoksia täällä oikein on luvassa.Siihen asti kiitos teille mukavat lukijat.



keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja ongelmia


Tässä teille makusteltavaksi jotain niin hyvää ja aromikasta keittoa. Olen aina luullut etten tykkää tomaattikeitosta ja siksipä en ole sitä tullut tehdyksi. Mutta nyt yli nelikymppisenäkin aina oppii itsestään uutta.

Tein ohjeen yhdestä tomaattimurskapurkista mutta ensikerralla teen kyllä ainakin tupla annoksen jos en vielä tripla. On tämä vaan sellaista herkkua.

Kyselisin tässä samalla teiltä kuinka teillä on kuvien kanssa onko kaikki mahtunut ja oletteko ostaneet lisää kuva tilaa ja miten se toimii ? Kiitos teille jo nyt neuvoista. Minulle kun tuli kuvatilat täyteen ja ajattelin että kuinka toimisin tästälähin.

1 tlkl tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl sokeria
2 rkl lihafondia
2 rkl basilikaa
100 g vuohenjuustoa
ripaus sormisuolaa

Kaada tomaattimurska pataan johon lisää myös pieniksi murskattu valkosipuli ja mausteet. Anna kiehahtaa lisää sitten vuohenjuusto. Maista ja soseuta keitto tehosekoittimella sileäksi soseeksi. Anna vielä hautua tovi kuumalla liedellä.

Peruna-jauhelihapaistos


Tein eilen samalla uunin lämmityksellä myös jauhelihapaistosta. Näitä reseptejä täällä on varmaan jo yllinkyllin mutta laitan tämän silti kun on niin hyvää perus ruokaa ja kaiken kukkuraksi vielä huokeaa.
Mulle kävi pieni kömmi kun valmistin tätä ruokaa samaan aikaan kinkkupekoni paistoksen kanssa jälkimmäiseen tuli herne-maissi-paprikaa niinpä kun padat olivat vieritysten kaadoin erehdyksessä herne-maissi-paprkaa tähän ruokaan vaikkei sitä tähä kuulunut. Tekevälle sattuu ja eihän tämä ruoka nyt pilalle tästä ylimääräisestä lisästä mennyt ;)

Meillä on nyt kaikki lapset kuumeessa ja yö oli sen mukainen. Nuorimmaisen vatsaa pistelee yhä ja on kuumetta muilla pelkästään kuumetta.

400 g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl ketsuppia
2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl yrttisekoitusta
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
(1 dl herne-maissi-paprikaa)
10 keskikokoista kiinteää perunaa
2 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha pannulla. Kuori ja hienonnasipulit ja lisää ne joukkoon samoin tomaattimurska ja ketsuppi, mausteet, vesi ja lihaliemikuutio.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia ilman kantta.
Kuori ja viipaloi perunat laita puolet uunivuoan puhjalle ja kastike päälle ja loput potut pinnalle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia ja lisää sitten pinnalle juustoraaste. Jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes perunaviipaleet ovat kypsiä.



 

tiistai 15. helmikuuta 2011

Yrtti-valkosipulitäytteiset patongit

Kokeilin välillä tehdä patonkeja niin että,täyte tulee rullattuna patongin sisälle. Oli kyllä hyvää näinkin yleensä olen vain tehnyt patongit ja pinnalle laittanut juustot ja sipulit.

5 dl vettä
1/2 pkt hiivaa
1 1/2 tl suolaa
(1 dl perunamuusia ja 1 dl riisipuuroa)
1/2 dl rypsiöljyä
n. 12 dl vehnäjauhoja
TÄYTE:
50 g margariiniä
3-5valkosipulinkynttä
1 rkl basiligaa
PINNALLE:
valkosipulijauhetta
parmesan raastetta
auringonkukan siemeniä
sesaminsiemeniä

Sekoita kädeen lämpöiseen veteen hiiva,suola ja riisipuuro ja perunamuusi. Lisää jauhoja että saat alustettua taikinan kimmoisaksi ja taikina irtoaa kulhon reunoita.
Kohota vedottomassa paikassa esim. uunissa valo päällä kaksinkertaiseksi.
 Muserra sillä välin valkosipulin kynnet ja sekoita ne tahkalevitteeseen margariinin ja basiligan kanssa. Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Kauli levyksi ja levitä täyte päälle. Kääri rullalle ja nosta ne uunipellille saumapuoli alaspäin.  leivinliinalla peitettynä. Tee patonkeihin terävällä veitsellä viillot ja anna kohita. 
Sumuta patongit ja sämpylät vedellä patonkien pinnalle ripottelin valkosipulijauhetta ja parmesaanijuusto raastetta sekä siemeniä.
Kypsennä 250 asteessa keskitasolla. Kun laitat uunia päälle laita tyhjä uunipelti uuniin ja kun laitat patonkeja uuniin kaada tyhjälle pellille jääkuutioita sulamaan saat höyryä uuniin ja patongit saavat rapean pinnan. Paista noin 20 minuuttia niin että pinta saa kauniin värin ja patonki tuntuu kevyeltä nostettaessa.



Kinkku pekoni-pestovuoka


Tänään on taas uuni paahtanut aamusta asti päällä. Tein kaksi uuni ruokaa patonkeja ja lopusta taikinasta sämpylöitä. Pannarinkin tein perunamuusin jämästä. Luulis että kämppä pysyy lämpöisenä kun on uunikin päällä melkein neljä tuntia heti aamusta.

Tätyi kokeilla tälläistä pestovuoikaa kun isännällä on pesto villitys päällä. Välillä menee voileivän päällekin pestoa. Ruoka teki hyvin kauppansa ja pian tulee jo seuraava satsi syöpöttelemään.

5 dl makaronia
vettä
1 tl suolaa
1 sipuli
1 pss herne-maissi-paprikaa
100 g saunapalvikinkkua
1 pss pekonia
5 dl maitoa
3 kananmunaa
1/2 dl pestoa
1/2 tl suolaa

Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. Paista pekoni ja palvi sekä sipuli ja lopuksi mukaan myös herne-maissi-paprika pussi. Sekota kinkkuseos valutettujen makaronien joukkoon ja kaada uunivuokaan.
Sekoita munamaitoon pesto ja suola ja kaada uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

maanantai 14. helmikuuta 2011

Veljen vaimo


Katselin tässä päivä muutama sitten blogeja ja sieltä iski blogi Minusta tulee kirjailija.
Ja blogin kirjoittaja Hanna Helmi Heinonen oli saanut juuri esikoiskirjansa julkaistua ja sain kirjan luettavakseni. Sainkin kirjan ennätys ajassa luettua näin kaiken hössäkän keskellä.Vaikka illalla oli kuinka väsynyt oli pakko lukea vielä pari sivua.
Kerronta oli mukavan mutkatonta ja se oli kirjassa ihanaa että aina tuli jotain uutta ja arvaamatonta eteen jopa loppu sivuille saakka tapahtui asioita joita ei voinut ennalta arvata.
Siispä suosittelen kirjaa luettavaksi jos vähääkään pitää supi suomalaisesta elämän menosta.

Olin päässyt kirjaankin, tässäkun oli surullinen Tuulikki joka asui rintamamiestalossa. Mulla oli kyllä vaan sivuosa  ;)))


Ystävänpäivä


HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ

Sain nämä tulppaanit äidiltäni lauantain ostos reissun yhteydessä. Pidän niin tulppaaneista ne tuovat kevään sisälle pitkän talven jälkeen.

Ystävänpäivämme on nyt hieman vaisumpi mitä odottelin jäi aamupalat ja ruoat laittelematta. Kalapuikkoja ja muusia on tänään tarjolla. Olen nukkunut pari-kolme tuntia yöllä nuorimmaisellani on vatsa kipeänä ei päässyt kouluunkaan. Ihme tauti mahasta vain nipistelee oikein toden teolla.
Siitä huolimatta hauskaa ystävänpäivää teille.

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Ulkofile pihvit ja kyläilyä


Söimme tänään ulkofile pihvit muusilla ja pippurikastikkeella.  Paistoin sipulia kaveriksi se kun on meillä yksi herkku ja sitä ei ole koskaan liikaa.
Ostin ison possun ulkofileen ja leikkasin sen pihveiksi niin saa isollekin porukalle halvemmalla pihvejä. Nuorimmainen hakkasi pihvit ja leivitti ne. Keskimmäinen paistoi ja kattoi pöydän.
Meidän perheessä on jääkaapin ovessa lista johon saa kerätä rasteja ,kun auttaa saa rasteja ja tietyn rasti määrän saatuaan saa esim. Hoploppi kerran tai muuta lapset on saaneet itse valita mistä tykkää. Tämä on meillä ollut kovin suosittu ja näin lapset siivoaa muutakin kun oman huoneensa jonka siivoukseen ei rastitukset kuulu.


Kuvassa oleva nuorimmaiseni on nyt kaverinsa synttäreillä. 

 Päivällä meillä kävi kommunikaatio katkos. Roosa oli naapurin kaverinsa kanssa ulkona kun tuli kylmä tulivat kyselemään josko saisi mennä naapuriin kyläilemään. Roosa tuli sisälle riisumaan ja minä sanoin että odottaisi nyt kymmenen minuuttia niin olisi syönyt ruoan ja menisi vasta sitten.
No, aloin laittamaan ruokaa lautasille ja ihmettelin missä tyttö oikein on niin tämähän oli mennyt naapuriin  ja sanonut että äiti antoi olla kymmenen minuuttia kylässä. Hain tytön kotiin ja syötiin niin pääsi takaisin leikkimään ja vähän pidemmäksi aikaa kun kymmeneksi minuutiksi;))
Kyllä siellä oli varmaan naapurin äitikin ihmeissään kun kymmenen minuuttia saa olla leikkimässä. No, kyllä meille kaikille nauru maittoi.



Tässä paistellaan leikkeitä.
Leivitimme leikkeet ensin kananmunalla ja sitten korppujauhoilla jossa sormisuolaa ja viher- ja roseepippuria. Sekaan leikkasin sipulirenkaita. (ylä kuvassa sipulit ovat ihan mustia mutta kamera jotenkin vääristi ne ovat kyllä syötäviä vielä.)

lauantai 12. helmikuuta 2011

Marinoitu makaronisalaatti


Herkuttelemme nyt illaalla salaatilla jonka marinoin jo eilen niin että maku on nyt oikeuksissaan.

Päivä oli mukava mummon kanssa kiertelimme kauppoja ostin jo yrttien siemeniä ja laitan niitä huomenna ruukkuihin. Se on kumma kuinka tuo istutus vimma iskee heti kun pienikin auringon pilkahdus taivaalta pilkahtaa.
Kirppikseltä jäi käteeni taas yksi ruokakirja (ihan niinkuin niitä ei jo tarpeeksi kotona olisi). Mutta kun halvalla saa niin eihän niitä voi sinnekään jättää.

Tytöille tuli taas Ella (paras ystävä) yökyläilemään ja meno on sen mukaista, nyt tehdään esitystä meille vanhemmille.

 MARINAADI:
3 dl keitettyä makaronia
2 rkl balsamicoa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
pippuria ja suolaa sekä sokeria

SALAATTI:
marinoitu makaroni 
punasipuli
salaattia
paprika
tomaattia
kurkkua
fetasalaattia


Sekoita marinadin ainekset ja anna marinoitua ainakin pari tuntia. Sekoita salaatin ainekset ja eikun syömään.

Hirvenlihakastike


Olen tässä lähdössä hakemaan mummoa meille syömään ja sitten perinteinen shoppailu kierros eli ihana päivä luvassa.
Valmistelin jo eilen tämän kastikkeen tänään laitoin vain lämpiämään ja suurustin. Kyllä tuli taas niin hyvää vaikka itse sanonkin.

1/2 kg hirven paistia
1 pkt pekonia
2 porkkanaa
1 sipuli
1/4 osa kaalia
2 rkl lihafondia
1 dl punaviiniä
3 dl vettä
3 dl vettä
2 tl rosee- ja viher-pippuria
1 tl suolaa
2 rkl perunajauhoja
2 dl vettä

Leikkasin lihan ja pekonin sekä porkkanan ja sipulin sekä kaalin. Paistoin lihat parissa erässä ja lopuksi kasvikset pannulle. Laitoin kaikki pataan ja punaviiniä ja vettä päälle sekä mausteet niin että liha juuri ja juuri peittyy sitten vaan  uuniin 150 asteeseen puoleksitoista tunniksi ja sen jälkeen jälki lämmöllä vielä tunti. Annoin jäähtyä ja laitoin jääkaappiin yöksi aamulla sitten lämmitin ja kaadoin vettä lisää ja perunajauho suuruksen. Avot ruoka oli valmis. tarjosin kastikkeen kanssa perunamuusia ja salaattia. 

Tässä lihat ja kasvikset paistettuna.



Tässä kuvassa juuri uunista tulleena.

perjantai 11. helmikuuta 2011

Pitzza leivät


Iltapalaksi on tänään lämpimiä voikkareita nämä on kanssa sammoinen iltapala jotka menee kuin kuumille kiville.  Tein myös gluteenittomaan leipään koska yö vieraana on geliaakikko :))

paahtoleipää tai kokonainen leipä puoliksi
ketsuppia
metvurstia ja kinkkua
tomaattia
valkosipulimaustetta
basilikaa
juustoraatetta

Laita leivälle ketsuppi ja sitten muut aineet ja uuniin 200 astetta niin että juusto saa väriä.

Alla gluteeniton leipä.


Helppo rahkakakku lapsille


Tänään vietämme hoitolasten kanssa synttäreitä ja silloin teen aina kakun tälläkertaa kakun virkaa sai pitää tälläinen versio.

2 munaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
150 g margariiniä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. sulata margariini ja kaada se maidon sekaan kaada sitten  jauhoja ja nestettä vuorotellen vatkaten munaseokseen. Kaada taikina piirasvuokaan ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Päälle tein rahkan eli
1 tlk vaniliavaahtoa
1 tlk rahkaa
2 dl mansikoita
2 banaania
4 klementtiiniä

Vatkaa vaniliakastike vaahdoksi sekaan rahka ja hedelmät.


Mango-pannari


Nyt on pakko keksiä minne näitä hedelmiä oikein iskis kun alku viikko oli niin hiljainen hoitolasten suhteen niin varsinkin hedelmät on menossa kovaa kyytiä huonoksi. ( ja minä kun en biojätteisiin mitään laittaisi). Muut ruoka-aineet pystyykin pakastamaan ja käyttämään sitten kun niin haluaa mutta vihanneksille  ja hedelmille on pakko keksiä jotain käyttöä. Onneksi lapset eivät ole ronkeleita ja kaikki tekemäni on tullut syötyä :D


1 l maitoa
4 dl jauhoja (tällä kertaa sämpyläjauhoja)
3 munaa
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 mango

Sekoita ainekset ja turvota vähintään 30 minuuttia jääkaapissa. Meillä tarjoiltiin vadelmahillon kanssa mutta aivan hyvin voi syödä sellaisenaan tai sitten jätskin kanssa.

torstai 10. helmikuuta 2011

Myslisämpylät


Uusia makuja sämpylöihin saat vaihtelemalla jauhoja. Lisää vivahteita taas saa erilaisilla raasteilla. Nämä kaikki voi yhdistää kun käyttää hedelmä mysliä, ai että kun maistuikin maittavalle. Varaudu tekemään sämpylöitä lisää kun kaikki menevät parempiin suihin.

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 dl mysliä
2 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä


Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita joukkoon suola, mysli ja sämpyläjauhot. Lisää vehnäjahoja ja alusta taikina. Lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi. Muotoile taikina tangoksi   ja tee solmuja  tai muita kuvioita. Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille.Peitä liinalla ja kohota noin 20-30 minuuttia. Sumuta sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.



Tässä meidän aamuinen kokoonpano jolla tänään leivoimme osa oli kerhossa ja eskarissa joten kuvista puuttuu aina joku :)
Lapset tykkäävat  leipoa itselleen välipalalle sämpylät, maistuukin paljon paremmille kun mun leipomat.

Tuunatti lasagne


Huh huh,Kylläpäs se taas pakkanen paukkui aamulla, mutta nyt alkoi aurinko paistamaan niin kauniisti ja sai mittarin asteet alenemaan. Josko jo iltapäivällä pääsisimme pihalle.
No, aamulla piirtelimme ja leikkiloruteltiin ja leivottiin kaikki omat sämpylät.  Sitten olikin jo kaikilla kova nälkä ja syötyämme olikin jo aika pienenpien mennä päiväunille.
Nyt sitten katselen isonpien kanssa filmiä (täytyi saada lapset rauhottumaan kun yhdeltä alkoi vuotamaan verta nenästä ja että nuo pienemmät saavat nukuttua).
Alan kattaa pian toista kattausta ruokaa pöytään kun mieheni haki juuri kerholaiset. Sitten on vuorossa vielä eskarilaisten ja koululaisten ruoka hetki ja läksyjen teko. Sitten onkin jo välipalan vuoro ja ulos meno.
On se niin ihanaa kun on taas koko joukko koossa ja päästään tutuun rytmiin.


Tein eilisestä jauhelihakastikkeesta lasagnen tyyppistä ruokaa.

n. 7 dl jauhelihakastiketta
4 dl makaronia
1 tkl tomaattimurskaa
juoksevaa margariiniä
1/2 dl vehnäjauhoja
2  1/2 dl soijamaitoa
2 1/2 dl valion auraruokakermaa (uutta)
2 tl rosmariiniä
1 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
5 minitomaattia
2 dl juustoraastetta



 Keitä maklaronit pussin ohjeen mukaan. Kaada sulaneen margariinin joukkoon jauhot sekoita hyvin ja kaada maito ja kerma sekaan mausta ja ripottele juustoraaste joukkoon. Anna kiehahtaa hetki. Kaada keitettyjä makaroneja uunivuoan pohjalle siihen päälle kaadetaan jauhelihakastiketta ja seuraava kerros tomaattimurskaa ja juustokastike viimmeiseksi. Sitten uusi kierros makaronia ja kastikkeet. Jatka vuorottelua kunnes kastikkeet ja makaronit loppuu. Päällimmäisksi juustokastiketta sitten vain leikkaat tomaatit viipaleiksi ja ruoan pinnalle ja juustoraastetta pinnalle.
Paista uunissa alatasolla 225 asteessa 30-45 minuuttia. Niin että juusto saa kauniin värin.





No, nyt viikkaamaan pyykkejä :)))