kotiliesi

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Muhkeat perunasämpylät ja patongit


Vihdoin sain aikaiseksi leipoa taas arkena sämpylöitä ja patonkia myös hoitolapsille ja menekki olikin taattu.

4 raakaa perunaa
5 dl maito tai vettä
1 dl öljyä
2 rkl hunajaa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1-1 1/2 l vehnäjauhoja

Kuori ja raasta perunat taikinakulhoon. Lämmitä maito tai vesi ja öljy 50-60 asteiseksi eli lähes höyryäväksi.
Kaada neste taikinakulhoon ja mittaa hunaja joukkoon sekä kuivahiiva ja suolapäälle. Sekoita hyvin.
Alusta jauhot vähissä erin taikinaan ja vaivaa se kimmoisaksi.
Taikina saa olla melko löysää, kun panet sen kohoamaan leivinliinan alle 40 minuutiksi.
Kumoa  kohonnut taikina hyvin jauhotetulle päydälle, jaa neljään osaan ja leivo kummastakin palasta tanko. Leikkaa ne paloiksi ja pyörittele jauhoisin käsin sämpylöiksi. Nosta sämpylät kohoamaan leivinpaperiselle uunipellille 40 minuutiksi. Laita sämpylät paistumaan 225-asteiseen uuniin 10-12 minuutiksi. Jäähdytä leivinliinan alla.


5 kommenttia:

  1. Mitä sanot, minkä ominaisuuden perunaraaste leivälle antaa?
    Ensimmäinen resepti, missä törmään raakaan perunaan leivän ainesosana.

    VastaaPoista
  2. Enpäs ole ennen nähnyt sämpylätaikinaa jossa on raakaa perunaa. Millaiseksi se muuttuu kun sämpylän paistaa? Entä sämpylän olemus? Hitsi olen itse yrittänyt varmaan pari viikkoa saada aikaiseksi tehdä sämpylöitä, mutta aina tuo vaan jää. Ennen sentään niitä leipoi vähintään kerran viikossa. VAnhuus..... :O(

    VastaaPoista
  3. Kiitos teille Sirkku ja Saga kommenteistanne suosittelen kokeilemaan sämpylöistä tuli todella pehmeitä ja maukkaita peruna kostutti sämpylöitä. Johonkin kohtaan oli jäänyt raastettua perunaa enemmän ja ne kohdat olivat ihanan kosteita. Mutta tarkoitustietenkin olisi, että perunaa on joka paikassa.

    VastaaPoista
  4. Aivan ihania patonkeja ja sämpylöitä. Kunpa meillekin tupsahtaisi tuollainen herkkuokori jostain :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos sinulle Melody ihanasta kommentistasi.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)