kotiliesi

perjantai 20. toukokuuta 2011

Peruna leipää


Sunnuntaina tuli teeveestä ohjelma jossa perhe koitti päästä pienemmällä pudjetilla viikon toimeen ja siinä sitten opetettiin tämän tyylinen leipä ja kun en ollut ennen karate iskuja tai muuten tullut mätkittyä taikinaa niin pakkohan tätä oli kokeilla ja kyllä vaan hyväähän tämä oli.

25 g hiivaa
5 dl käden lämpöistä vettä
4 dl perunamuusia
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja (en mitannut kaadoin pussista suoraan ja lopetin sittenkun taikina irtosi reunoista)
1 dl kauraleseitä
2 dl vehnärouhetta
1 dl öljyä

Sekoita veteen hiiva ja hunaja ja suola. Lisäile jauhoja ja leseitä sekä vehnärouhetta taikinaan anna vaivata kunnolla.
Kohota kaksinkertaiseksi. Nuiji kohottamisen jälkeen nyrkillä taikinaa 8-9 kertaa. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile taikinasta ympyrä jonka sivut käännetään sisällepäin. Sitten nosta nosta taikina pötkö pystyyn ja iske karateiskulla reunoihin (ei kuitenkaan liian lujaa) Käännä reunat taikinan pohjalle ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
Viillä taikinan pinnalle kolme pystysuoraa viiltoa. Anna kohota liinan alla. Voitele pinta munalla tai vesi/suolaliuoksella ja paista 210 asteessa noin 8 minuuttia ja sitten alenna lämpö 170 asteeseen noin 20 minuutiksi. Sitten otin leivän uunista ja jätin ilman liinaa, ai ai kuinka tuli pehmeää ja niin hyvää leipää.


Mulla pääsi leivät hieman kohoamaan eli ensikerralla täytyy laittaa kaksi leipää samalle pellille.

5 kommenttia:

  1. Niin hyvän näköistä, että tätä on minunkin kokeiltava :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos teille Anneli ja Askartelin itte leipä oli todella maukasta ja pehmeää, siis kerrassaan suussa sulavaa.

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköistä ainakin ja varmasti hyvää.

    Heh, pitääpä muistaa kun on känkkäränkkäpäivä, leivän tekoon vaan ja nyrkit heilumaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvä Neferi juuri näin, oikein ajateltu pientä myrkkiä ja karateeta niin hyvää tulee :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)