torstai 30. syyskuuta 2010

Siemen leipä

Tämmöisen leivän ohjeen löysin Pirkan uusimmasta lehdestä joka eilen tuli kotiin. Muunsin hieman ohjetta ja mutta vain siementen osalta ja että en leikannut taikinaa ruudukoiksi pellillä. Maku on mitä mahtavin tulee tehtyä muulloinkin. Tällä viikolla ei olekaan tarvinnut leipää paljon ostella mitä nyt tumman leivän olen kaupasta ostanut, meillä kun tuo leivän kulutus on huipussaan.

5 dl vettä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl suolaa
1 dl siemen sekoitusta ( mulla oli auringonkukansiemeniä ja kurpitsan siemeniä)
1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Sekoita veteen hunaja, suola, siemenet ja kuiahiiva-ruisjauhoseos. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja öljy. Kohota noin 20 minuuttia. Taputtele taikina leivinpaperille uunipannun kokoiseksi levyksi. Kohota 30 minuuttia. Voitele vedellä ja koristele siemenillä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kesäkurpitsakeittoa



Ilmoittauduin ensiviikon maanantaiksi ilmastovastuullisen ruoan kokkausiltaan eli  ruokailutottumuksemme vaikuttavat ilmastonmuutokseen siinä missä autolla ajo tai kotien lämmitys. Ruoan hiilijalanjälki riippuu sen koko elinkaaren aikana syntyvistä päästöistä. Aina ei kuitenkaan ole helppo tietää kunkin ruoan ympäristövaikutusta.
Millaista on ympäristö- tai ilmastovastuullinen ruoka ja mitä asioita tulisi huomioida? Miten syntyvät helpot kasvisruoat arkeen? Miten käyttää papuja, linssejä tai kaurakermaa? Mitä uutta kotimaisista juureksista voisi keksiä? Huomaako jauhelihan ja soijarouheen välillä eron?
Katsotaan ensiviikolla mitä olen oppinut :)

Mutta nytten tämän kertaiseen asiaan.Tein taas välistä kasviskeittoa se kun on meidän aikuisten suuri suosikki.Tämä on kyllä niin hyvää , voisin syödä vaikka kuinka paljon . Mulla ei ollut paljon tuota sulatejuustoa niinpä laitoin puolet vuohen juustoa.


1 iso sipuli
2 pientä kesäkurpitsa (keltainen ja vihreä) 
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk kermaa
suolaa, valkopippuria, mustapippuria
100 g Koskenlaskija-juustoa josta puolet vuohenjuustoa


Hienonna sipuli ja raasta kesäkurpitsa (kuorineen) suikaleiksi.
Kuullota sipulit ja kesäkurpitsat voissa, älä ruskista. Anna kasvisten pehmentyä hetki, sekoittele.
Lisää vesi ja liemikuutio ja hauduta hetki.
Lisää kerma ja mausteet ja anna vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat aivan pehmeitä.
Soseuta sauvasekoittimella ja laita takaisin liedelle. Suurustusmielessä lisäsin Koskenlaskijan annoin kiehua vielä sen aikaa, että juustokokkareet sulivat.

keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Siskonmakkarakeitto


Tätä soppaa menee meillä paljon tästä pitää niin lapset kuin aikuisetkin ja tämä on niin yksinkertaisen helppoa valmistaa ja tarjoilu on simppeliä.

10 perunaa
1 1/2 l vettä
1 pss keittojuureksia
2 pkt siskonmakkaroita (1 pakettikin riittää mutta meillä ei)
1 kasvisliemikuutio
1-2 tl suolaa

Kuori ja lohko perunat keitä perunat puolikypsiksi lisää suola ja liemikuutio.  Lisää siskonmakkarat pieninä peukalonpään kokoisina paloina. Lisää myös keitto vihannekset joukkoon anna keiton valmistua pikkuhiljaa anna siis olla levyllä jälki lämmöllä noin puolisen tuntia että potut on kypsiä ja maista lientä ja mausta vielä tarvittaessa.

tiistai 28. syyskuuta 2010

Täytetyt pitsa leivät

Tämä on mieheni ottama kuva kun leivät tulivat uunista en kerennyt edes laittaa niitä tarjolle. Oli kuulemma semmoinen nälkä ettei kerennyt odottamaan ja kyllä ne hyvin kaupaksi menikin.

Eli ota leipiä tummia tai vaaleita laita päälle ketsuppia ja mulla oli nyt tällä kertaa jauhelihakastiketta jota laitoin leiville ja sitten tomaatin siivuja ja juustoraastetta sekä oreganoa sitten vain uuniin 225 asteessen niin kauaksi että juusto saa hiukan väriä tai leivät alkaa olla reunoista ruskeita.

Riisi-omena pannukakkua

Tämä pannari meni hyvin kaupaksi vaikka koostumus olikin hieman löysempi kuin yleensä. Tänne piilotin taas riisipuuron jämät ja omenoita.

1 l  maitoa (mulla oli puolet ja puolet soijamaitoa ja maitoa)
3 dl riisipuuroa
4  dl vehnäjauhoja 
3 munaa
2 tl vaaniljasokeria
1 tl suolaa
5 omenaa raastettuna
2 tl leivinjauhetta

Kaada maidon sekaan puuro ja jauhot sekä mausteet. Vatkaa sitten munat joukkoon ja laita turpoamaan jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Lisää omaenaraaste juuri ennen pellille laittoa ja sitten uuniin noin 30-45 minuuttia 200 asteessa.

Setsuuri

Tein ensimmäisen mutta en viimmeisen kerran elämässäni setsuuri-lepää. Lapset tykkäsivät todella paljon sanoivat jopa että eivät olleet ikinä syöneet näin hyvää leipää ja karkki leipä nimityksellä tätä alettiin sitten kutsua.
Tämäkin leipä-ohje on uusimmasta Maku-lehdestä kotoisin.

2 kpl

JUURI:
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
TAIKINAAN:
1dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolia
1 tl inkivääriä
8-9 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita
VOITELUUN:
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Murenna hiiva käden lämpöiseen nesteeseen. Vatkaa joukkoon jauhot. Peitä kulho liinalla ja laita vedottomaan paikkaan juuri  tekeytymään noin tunniksi.
Sekoita joukkoon siirappi ja maustee. Alusta taikinaan vähitellen jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle aludstalle ja jaa kahtia. Leivo taikinan palat soikeiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Vedä leipien pintaan veitsellä viillot. Sivele pintaan kevyesti siirappi-vesiseosta. Paista 200 asteessa uunin ala tasolla 30-40 minuuttia.
Sivele loppu siirappivesi kuumien leipien pintaan ja anna jäähtyä.

maanantai 27. syyskuuta 2010

Unelman pehmeä kaneli-omenakakku

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g sulatettua margariiniä
2 dl kermaa
1 1/2 dl omenasosetta
3 tl kanelia
2 tl vaniliinisokeria
1/2 tl kardemummaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Vatkaa muna ja sokeri hyvin vaahdoksi. Lisää kerma, sulatettu margariini ja omenasose. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti sekoittaen taikinaan. Sekoita tasaiseksi, kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Kaura-omenapaistos


Tein nyt erilaisen omena paistoksen ja tämä päihitti mennen tullen tuon edellisen paistoksen ainakin lasten mielestä piiras meni heti kaikki.

2 dl vehnähjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
125 g margariiniä
TÄYTE:
4-7 omenaa (koosta riippuen)
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhohja
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
TARJOILU:
1 prk (2 dl )vaniljakastiketta vaahdotettuna

Sekoita kuivat aineet, nypi joukkoon pehmennyt voi. Painele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle. Kuutioi omenat. Sekoita täytteen aineet ja kaada pohjan päälle. Murusta loppu taikina täytteen päälle. Paista 200 asteessa 35- 40 minuuttia. Tarjoile hiukan jäähtyneenä vaniljakastikkeen kera.

Nopea makkara-makaronipata

Tämä ruoka ei paljoa vaivaa eikä aikaa tarvi. Ja lapset tykkää omia suosikkejani tämä ei ole mutta kyllä lapsetkin tarvii välillä herkkuja.


3 dl makaronia
8 dl vettä + lihaliemikuutio
1 silpuli tai purjoa
400 g makkaraa
2 dl tomaattisosetta
suolaa
1 pss pakasteherneitä
persiljaa tai ruohosipulia

Lisää kiehuvaan lihaliemeen makaroni ja sipuli. Anna kiehua 8 minuuttia. Lisää kattilaan kuutioidet makkarat, tomaattisose, suola ja herneet. Anna ruoan kiehahtaa. Silppu pataan ennen tarjoilua persiljaa tai ruohosipulia.

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Vanhanajan salaatti

Tämä salaatti on yksi niistä ohjeista jotka on äidiltäni perintönä tullut meidän keittiöömme ja se on kumma että tämä salaatti pitää aina syödä Felix:in perinteisen salaatinkastikkeen kanssa muutenhan meillä ei salaatinkastikkeita ostella mutta tätä edellämainittua löytyy aina jääkaapista että pääsee tekemään tätä kyseistä salaattia. Nyt tuli laitettua tähä purjoakin vaikka yleensä tämä kuuluu ilman sitä.

Ruukkusalaattia, kananmunaa, tomaattia ja kurkkua ( tällä kertaa purjoa)

Herkku jauhelihakastike

Eilen kaupassa oli tuote esittelyssä uutta Arlan taco-mausteista sulatejuustoa itseasiassa juusto on aikas tujua mutta jods et pidä sellaisenaan niin suosittelen kokeilemaan sitä ruokiin esim. tähä jauhelihakastikkeeseen se oli kuin piste i:n päälle.Tässä muuten ruoka joka tulee sitä paremmaksi mitä enemmän kiehauttelet ja porkkana sulaa ihanasti kastikkeen joukkoon niin ettei nirsommatkaan niitä huomaa jos vain jaksat antaa kastikkeen porista tunnin pari liedellä. Tämä kuvan soosi ei oli ollut kun puolisen tuntia liedellä mutta meillä se syötiin nyt kun miehet lähti hakeen meille uutta sohvaa, vanha ei meillä kerennyt olla edes puolta vuotta kun jousi ponnahti sohvan pohjasta ja nyt saatiin sitten uusi tilalle.



2 sipulia

2-3 porkkanaa

1 pkt pinaattia pakasteena (150g)

250 g jauhelihaa

2 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

1 tlk tomaattimurskaa(400g)

1 tl suolaa, basilikaa ja mustapippuria rouheena

taco-maustettua sulatejuustoa

2 rkl persiljaa hienonnettuna






  1. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuori ja raasta porkkanat.
  3. Anna pakastepinaatin sulaa.
  4. Ruskista sipuli ja jauheliha pannussa.
  5. Vähennä lämpöä ja lisää porkkanaraaste, anna kiehua hetken miedolla lämmöllä.
  6. Lisää vehnäjauhot ja sekoita.
  7. Lisää tomaattimurska ja anna kiehua 10 min.
  8. Lisää pinaatti ja mausteet, kiehauta ja tarkista maku.
  9. Lisää pinnalle ennen tarjoilua persilja ja porkkanaraaste.

  10. Tarjoa keitetyn spagetin tai haluamasi pastan kanssa.

lauantai 25. syyskuuta 2010

Sekasalaatti


Tänään on taas juostu paikasta toiseen aamulla lähdimme ostamaan tytöille takit ja kirjastoon, sitten kotiin tekemään pyttipannua ja taas lähdettiin miehen kanssa reissuun niin että ajeltiin yli kaksi tuntia pitkin poikin suomen maata. Sit haettiin tytöt ja mentiin ostamaan talveksi kengät ja nyt ollaan lopulta kotona mutta ei kauaa puolen tunnin päästä lähdetään hakemaan poikaa kaupungilta sählystä kotiin. Mutta nyt on sopiva väli kirjoittaa tämä eilinen salaatti joka oli niin hyvää , että on jo syöty pois. Mitähän sitä tälle illalle keksisi?

rapeaa keräsalaattia, kukkakaalia, mungpapuja, porkkanaa raasteena, tomaattia ja purjoa.

perjantai 24. syyskuuta 2010

Tomaattinen dippi


Tätä dippiä tein paljonkin joskus parikymmentä vuotta sitten. Tämä sopii niin dippi kasviksille kun sipseille tahi salaatille ja muista maku paranee kun annat sen tekeytyä jääkaapissa tunni tai kaksi. Mistäkö tämmöinen tuli nyt mieleen? No, katselin Ellit- naisten sivuja ja siellä oli ruokia jos minkä moisia ja siitä se sitten pulpahti mieleen. Tuolla Ellien sivuilla on muutenkin kaikkea kivaa testejä ja oikein kunnon juttujakin käykääs kurkkaamassa jos kiinnostaa.
Mutta taas asiaan.

1 prk kermaviiliä
2 dl ketsuppia
valkosipulijauhetta, valkopippuria ja basiligaa.

Sekoita aineet keskenään, mausta maun mukaan itse laitan eniten  noin 2 rkl basiligaa ja valkosipulijauhetta noin 1-2 tl ja pippuria olisiko 1/2- 1 tl. Muista antaa maustu jääkaapissa maku ei pääse ooikeuksiinsa jos syöt heti.

Broilerjauheliha-kasvispihvit



Tänään olin kahden vaiheilla hakeako kaupasta makkaraa vai tehdä näitä pihvejä laiskuus voitti en jaksanut mennä kauppaan otin pakkasesta kananjauhelihan sulaan ja aloin hommiin. Siis ranskalaisten kera tänään pihvejä dipppi soosi ja salaattia.

400 g kanapojan jauhelihaa
1 sipuli
2 porkkanaa raasteena
1 kurpitsa raasteena
1 kananmuna
2 rkl kauranryyniä
ruohosipulia, suolaa, tinjamia ja pippuria

Silppua sipuli ja raasta porkkana ja kurpitsa. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita keskenään. Anna tekeytyä kotva jääkaapissa noin puoli tuntia. Muotoile kostutetuin käsin pihvejä jotka laita kuumalle paistinpannulle. Paista molemmin puolin niin että pihvi saa kauniin värin. 

torstai 23. syyskuuta 2010

Hunajainen-sinappisalaatinkastike


Taas loppui salaatinkastike ja nyt tehdäänkin välillä sinappista kastia. Tässä on kanssa potkua.

3 rkl sinappia
2 kananmunaa
3-4 rkl hunajaa
3 dl ruokaöljyä
n. 1 rkl sitruunamehua
n. 1 tl etikkaa
valkopippuria
suolaa
2-3 valkosipulin kynttä

Laita kulhoon kaikki muut ainekset mutta öljy kaadetaan koko ajan vatkatessa pienenä norona joukkoon. Lorautin myös valmiiseen kastiin tilkan tuoremehua mutta jos itse olet koostumukseen tyytyväinen niin tämä ei ole pakollista.

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Kaaliananas-salaatti


Söimme tänään ruoan kanssa kaali-ananas salaattia kaikessa yksinkertaisuudessaan se oli niin hyvää. Mikähän siinä oikein on että nämä kaalisalaatit menevät meillä todella hyvin kaupaksi.  Mulla ei tällä kertaa kaapista löytynyt ananas murskaa mutta hyvää seoli ananas paloistakin kaadoin hieman lientäkin joukkoon .

Riisipuuro



Kuva ei ole nyt kaikista kauniinpia mutta puuro oli kyllä hyvää. Tätä herkkua meillä on aina silloin kun minä herään tosi aikaisisn ja tänään ei taas uni tullut silmään viiden jälkeen niinpä nousin ylös ja riisipuuroa hauduttamaan. Teen tämän haudutuskattilassa niin aikaa kuluu hieman tavallista enemmän mutta on makukin sitten sen mukaista.

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa

 Keitä vesi tilkka ja kaada riisit joukkoon  keitä näitä muutama minuutti ja sekoittele niin että riisit imee veden ja lisää maito
. Anna puuron hautua kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Mausta kypsä  puuro suolalla. Puuron voit syödä sinänsä tai sokerin ja kanelin kera, hillon tai niinkun nyt meillä kiisselin kera, namskista.

Kirjolohikiusaus


Eilen kun uuni oli päällä laitoin sinne myös tämän helpon ja niin vähän työtä vaativan ruoan. Vaikka uunissa meneekin aikaa itse ei tarvitse paljon nähdä vaivaa niin saa ruokapöytään ah niin herkullista kalaruokaa, sitähän pitäisi syödä pari kertaa viikossa. Tästä ruoasta on edellisessä blogissani monenlaisia versioita ja varmaan tulee tännekin vielä tämän lisäksi monta kiusausta lisää :)

1/2 kg perunasipulisekoitusta
300 g lohisuikaleita
2 paprikaa punainen ja keltainenen
1/2 munakoisoa
1 sipuli
100 g valkosipulituorejuustoa
2 dl soijamaitoa
1 kalaliemikuutio
1 tl suolaa

Paistoin kalasuikaleet  ja kasvikset (Munakoison itketin ensin eli leikkasin suikaleiksi ja ripottelin suolaa suikaleiden pinnalle).  Laitoin sekaan tuorejuuston ja kalaliemikuution. Sekoitin kalaseoksen perunoiden kera. Kaada päälle soijamaito ja ripottele suolaa huom. huomioi jos lohisuikaleesi on marinoituja älä laita liikaa suolaa. Uuniin 200 asteeseen noin 2 tunniksi ja voit jättää kiusauksen vielä jälki lämmölle muhimaan uuniin niin saat ruoasta aina vaan parempaa.

tiistai 21. syyskuuta 2010

Omena kaurapaistos

Nyt kun omenoita on ja uuni oli päällä tuli lopultakin tehtyä omena paistosta. Lapset olivat tyytyväisiä ja söivät vatsat pullolleen.

10 pientä omenaa
2 tl kanelia
2 dl fariinisokeria
6 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja

Lohko omenat uunivuoan puhjalle ja ripottele kanelia pinnalle. Sulata margariini ja sekoita muut aineet margariinin joukkoon. Ripottele kauraseos omppujen päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin puolisen tuntia.

Joutsenolainen leipä


Kerkesinhän vielä leipomaan tänään kun ei tuolla ulkosalla oikein viihdy kun sataa koko ajan. Niinpä sitten koitin keksiä jotain hyviä suuhun pantavia. Tämän ohjeen otinsuoraan uusimmasta Maku-lehdestä.

2 kpl
Juuri:
5 dl piimää
50 g hiivaa
1 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja

taikinaan: n. 3 dl vehnäjauhoja

Kuumenna piimä käden lämpöiseksi.ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon suola ja ohrajauhot. Peitä kulho liinalla ja anna taikian tekeytyä vedottomassa paikassa noin 30-40 minuuttia. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan  ja taputtele jauhoja apuna käyttäen noin 2 cm:n  paksuisiksi leiviksi leivinpaperin päälle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Paista 225 asteessauunissa hieman keskitasoa alenpana 20 - 25 minuuttia.

Pipoja

Viikonloppuna valmistui tämä lila pipo ja eilen tuo oranssi mulla on tuolla pipo hyllyssä niin paljon pipoja ja huivia ei ole tullut kaikista edes otettua kuvia mutta ei ainakaan talvella pää palele. Nuorimmaiseni lähti heti oranssilla pipolla kouluun, sekun on Roosan lempi väri ja ihan sitä varten sitä kaupasta ostinkin.

Punainen jauhelihanokarekeitto


Tänään mulla on kiireitä ja siksi tein tälläistä nopeaa ruokaa ja tiistain pannari ja uuni-ruoka päivä siirtyi. Löysin lehtihyllystä uuden hyvä terveys kevyt kokki-lehden siinä on ennenkin ollut kokeilemisen arvoisia reseptejä. Eikä lehti pettänyt tälläkään kertaa kokeilemisen arvoisia reseptejä löytyi. Tämä ihana jauhelihakeitto oli niin ihanan makuista vaikka en yleensä ostele tomaattimehua kun olen siihen joskus pettynyt mutta nyt tulee taas osteltua ja ruokiin laiteltua.

1 iso sipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 tlk tomaattipyreetä
1 l tomaattimehua (+2 dl vettä ja lihaliemikuutio)
1 kesäkurpitsa
2 dl pienikokoista täysjyvävämakaroonia
300 g naudanjauhelihaa ( itse laitoin koko 400 g )
1 tl suolaa
mustapippuria
basiligaa
Ota jauheliha huoneen lämpöön. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä kasarissa. Lisää tomaattipyree ja anna porista pari minuuttia. Paloittele sillävälin kesäkurpitsa. Kaada tomaattimehu kasariin, kuumenna kiehuvaksi ja lisää pasta joukkoon. Kun keitto alkaa kiehua, lisää joukkoon jauheliha nokareina sormin suoraan paketista. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 3- 4 minuuttia ennen kesäkurpitsojen lisäämistä. Keitä kypsiksi ja mausta . Tarkista maku.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Amerikkalainen kanakeitto

 


Kokeilin tänään taas yhtä versiota kanakeitosta ja tuli kyllä todella hyvää. ( vaikka en tiedä saako näistä kanakeitosta koskaan pahaa.)  Suluissa on minun versioni niiltä osin mistä en "totellut reseptiä". Tämä resepti tupsahti netistä Savonsanomista ja pakkohan se oli saada tuunata oman laiseksi.


1,5 dl pitkäjyväistä riisiä (valmiiksi keitettyä riisiä n. 2 dl)
5 dl vettä + 0,5 tl suolaa
1 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
3 (300 g) broilerin rintafileetä (400 g broiler suikaletta marinoitua)
1,5 l vettä (1 l vettä)
3 kanaliemikuutiota
4 (300 g) perunaa( keitettyjä perunoita)
1 tl timjamia
0,5 tl sitruunapippuria
2 rkl vehnäjauhoja + 1 dl kylmää vettä ( en laittanut ollenkaan, vaan kaadoin 2 dl soijamaitoa)
2 pussia (a' 200 g) herne-maissi-paprikasekoitusta
(2 dl kesäkurpitsa raastetta)
2 dl ruokakermaa ( 80 g viherpippuri sulatejuustoa)
Pinnalle: persiljaa

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Anna niiden hetki hautua rasvassa tilavassa kattilassa. Lisää broileri  sekä kattilaan. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi. Kuutioi perunat (1 x 1 cm) ja lisää kattilaan samoin riisi.  Lisää timjami, pippuri.
Keitä välillä sekoittaen 3-5 minuuttia. Lisää herne-maissi-paprika sekä sulatejuusto sekä kesäkurpitsa raaste. Hauduta viisi minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa vaalean leivän tai toastien kanssa.
Vinkki: Keitto on hyvää myös lämmitettynä, joten voit valmistaa sitä reilun annoksen.

sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Juustoinen makaronilaatikko


Koitan näin viikonloppuisin tehdä jotain sellaistakin ruokaa että koko perhe tykkäisi ja nämä jauheliha ruoat ovat siinä yksi hyvä esimerkki. Näitä on kuitenkin niin helppo tuunata niin että tässäkin on jos minkämoisia aineita jota ei kaupaksi menisi jos äiti kertoisi mitä on ruokaan laittanut. Mutta pakko se on varsinkin tuo murkun kanssa tehdä salapoliisi hommaa muuten ei menisi tällähetkellä oikein hedelmät eikä vihannekset kaupaksi lainkaan.


5 dl makaronia
2 l vettä
suolaa

Keitä makaroni runsaassa vedessä ja suolaa rippusellinen.

400 g naudanjauhelihaa
3 sipulia
2 porkkanaa raastettuna
75 g sulatejuustoa
50 g fetajuustoa
2 rkl ketsuppia
paprikajauhetta
 1/2 tl mustapippuria
2 tl suolaa
1 rkl balsamicoa
3 munaa
7 dl maitoa

PINNALLE:

2 tomaattia viipaleina
2 dl juustoraastetta
1 rkl basiligaa

Keitä makaroni pussin ohjeen mukaan ja paista jauheliha ja lisää sinne sipulin silppu ja juustot sekä mausteet. Sekoita makaroni ja jauheliha seos yhteen. Vakaa munat ja maito sekaisin ja kaada se makaroniseoksen päälle. Viipaloi tomaatit ja lado makaronilaatikon pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste ja päällimmäiseksi basiliga. Laita uuniin 200 asteeseen noin tunniksi koita kypsyyttä pistämällä kauhan laatikon sisään jos on vielä nestemäistä munamaito niin laita vielä hetkeksi uuniin kypsymään. Tarjoile vihannesten tai salaatin kera.


lauantai 18. syyskuuta 2010

Juustoinen herkkusienikastike


Söimme äsken röstiperunoita ja eilen tekemääni mureketta tälläisen herkkusienikastikkeen kera. Nuorimmaiseni innostui niin herkkusienistä olin aivan äimänä kun niitä ei ole meillä ennen syöneet kun me vanhemmat. Minä käytän usein soijamaitoa ja grahamjauhoja mutta ne voi korvata aivan tavallisella maidolla ja vehnäjauhoilla. Koitan vain muka tehdä hieman terveelisempää tuosta ruoasta.

1 sipuli
 3 rkl grahamjauhoja
2 dl soijamaitoa
1 tlk kokonaisia herkkusieniä liemineen
75 g sulatejuustoa ( mulla oli koskenlaskija viherpippuria)
1 tl tinjamia
suolaa


Paahda sipulin silppu pienessä öljy tilkassa lisää joukkoon jauhot ja kaada maito jauhojen joukkoon sekoita hyvin ettei tule paakkuja. Laita sulatejuusto joukkoon pieninä nokareina.Lisää herkkusienet liemineeen joukkoon ja mausta.

Raikas salaatti


Eilen nautimme mieheni kanssa hyvästä ruoasta ja punaviinistä sekä katselimme elokuvia. Oli oikein ihanan rentouttavaa. Tein tämmöisen raikkaan salaatin kuorrutettujen katkarapujen seuraksi oi oi kuinka olikin hyvää ja pieni väkevä tomaatti dippi oli katkojen kaverina. Mieheni grillasi vielä valkosipuli pihvit kaiken hyvän lisäksi.
Salaattiin laitoin vesimeloonia, paprikaa, avokadoa, kesäkurpitsaa ja salaattia.

perjantai 17. syyskuuta 2010

Jauhelihamureke



Tänään perjantain ranskalaisten kera söimme kuorrutettua jauhelihamureketta tein nyt hieman eri ohjeella kuin ennen laitoin joukkoon perunamuusin jämän kun en sitä halunnut bioroskikseenkaan työntää ja maku oli todella hyvä eli taas löytyi oiva piilotus paikka jämä ruoalle.


400 g jauhelihaa
1 sipuli silppuna
1 1/2 dl maustamatonta jugurttia
1 dl maitoa
3/4 dl korppujauhoja
1 muna
1 1/2  dl perunamuusia
2 tl basiligaa
1 1/2 tl suolaa
Ripaus mustapippuria
Pinnalle tomaattia ja sipulia sekä juustoraastetta

Sekoita jugurtti, maito ja muusi sekä korppujauhot sekaisin anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää loput ainekset sekaan ja laita puoleksi tunniksi lepäämään jääkaappiin jos kerkeät tänää minä en kerennyt ja hyväähän se oli ilman lepuutteluakin. Muotoile jauheliha massa märin käsin uunivuokaan jossa on leivinpaperi. Leikkaa päälle tomaatti viipaleita ja sipuli renkaita vuoronperään ja pinnalle juustoa. Laita uuniin 150 asteeseen  30 minuutiksi tai niin kauaksi että murekkeesta tulevan neste on kirkasta. Anna levähtää uunista oton jälkeen tovi ja leikkaa palasiksi. Tarjoile muusin tai perunan ja kastikken kera sopii myös ranskalaisten kera niinkuin me nyt söimme ja salaattina oli porkkanaraastetta tälläkertaa.

Omenapiirakka

Tämän omppupiirakan ohjeen olen joskus saanut äidiltäni ja tätä tulee tehtyä aina joka syksy ainakin yhden kerran yleensä enemmänkin. Niinpä tein nytkin ja teen vielä toisenkin satsin kun tästä lähtee nyt suurin osa ystävilleni kiitoksiksi. Toisen satsin saa omenoiden tuoja ja toisen ihana naapurimme ja tyttöjemme parhaan kaverin perhe, koska lainasin taas kerran kakkuvuokaa heiltä tyttöjen synttäreille ja viimme viikonloppuna he veivät tyttömme sienestämään. Heillä on myös työn täyteistä nyt kun mies joutui onnettomuuteen ja on sairaalassa (onneksi jo pääsi jo teholta pois) niinpä ajattelin viedä heille piristykseksi hieman omppupiirakkaa, koska rouva ei varmaan kerkiä nyt itse leivoskella.

Tämä ohje on nyt semmoinen iso pellillinen niinkuin on kaikki minun reseptini kun kerta meillä on tuo perhe liesi.

5 munaa
4 1/2 dl sokeria
150 g margariiniä
2 1/4 vettä, kermaa tai maitoa
6 dl vehnäjauhoja( käytin graham täysjyvävehnäjauhoja)
3 tl leivinjauhetta
TÄYTE:
omenoita, vadelmia, raparperiä tai muita marjoja tai hedelmiä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi johon lisäät vuorotellen kiehuvaa nestettä eli vesi tai maito margariini seosta ja jauhoja joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Kaada uunipellille jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Asettele pinnalle omenat ja ripottele pinnalle halutessasi kanelia. Laita uuniin 200 asteeseen pidä uunissa niin kauan että pinta on kauniin värinen noin30-40 minuuttia. Paloittele haluamasi kokkoisiksi palasiksi ja tarjoile sinänsä tahi vaniliakastikken kera.

torstai 16. syyskuuta 2010

Omenahilloa

Tänään on sitten valmisteltu omenahilloa jääkaappiin viimme vuotisia onkin enään puolikas purkki joten tarpeeseen omenat tulivat olin jo hieman huolissani kun ei ollut ketään omenoiden tarjoajaa mutta kyllähän niitä sitten ilmaantui ja hilloa saatiin ensi talven varallekin. Kiitos kaunis hoitolasteni äidille joka aina muistaa minua omenoilla sun muilla, kun ei oikein tänne rivitalon pieneen pihaan mahdu kaikkea kasvatettavaa. Mutta josko sitä sitten ensivuonna olisi jo itselläkin semmoinen kasvimaan pläntti.

400 g omenoita
1 dl vettä
1/3 tl vaniljasokeria
4 rkl sokeria
1/4 tl kanelia

Lohko omenat kattilaan kuorineen ja kaada päälle vesi, sokeri ja mausteet. Keittele niin että omenat pehmenevät anna kiehua tovi ja laita sitten liesi pois päältä jätä kattila kuitenkin hautumaan levylle vielä tunniksi. Soseuta  omput,maista sosetta josko tarvitsee lisää sokeria itse lisäsin pikkuriikkisen ja laita sose pestyihin purkkeihin. 

Curry-omenariisi

Tässä taas yksi omenan "hukkaus" resepti oli kyllä tosi ihanan makuista tuon broilerkastikken kera. Tätä täytyy kyllä tehdä roppakaupalla jos meinaa päästä ompuista eroon.

1 rkl margariiniä
1 iso sipuli
2 omenaa
2 tl currya
3 dl pitkää riisiä
6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl suolaa

Hienonna sipuli ja kuutio omenat.Kiehauta sipuli, curry ja riisi voissa. Lisää joukkoon kanaliemi, omenat ja suola. Anna seoksen kiehua noin 25 minuuttia,  jona aikana vesi haihtuu ja riisi on valmista tarjottavaksi lisäkeriisinä.

Broilerkastike


Ruokana oli tänään helppoa ja niin hyvää perus broilerkastiketta. Välillä aivan perus ruoka päihittää kaikki erikoisuudet ja tätä muuntelemallahan saa vaikka mimoisia variaatioita eli vaihda kasviksia tai mausteita niin syöt aivan kun eri ruokaa.

300 g broilerinfileitä maustamattomia suikaleina
1 pieni sipuli
1 porkkana raastettuna
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
100 g parsaa
7 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
75 g sulatejuustoa
2 tl currya
ripaus suolaa ja pippuria
2 rkl perunajauhoja

Ruskista padassa broiler suikaleet , porkkana raaste ja sipuli. Kaada neste joukkoon lisäämausteet ja sulatejuusto sekä paprikat ja parsa. Anna olla liedellä niin että kasvikset kypsyvät ja sulatejuusto sulaa liemeen. Sekoita perunajauho vesiltilkaan ja sekoita hyvin lisää se poreilevaan kastikkeeseen ja ota pois liedeltä. Tarjoile riisin ja salaatin kera.

Porkkana-omenaraaste


Tänään sain hoitolasten vanhemmalta ison kassin omenoita , nyt alkaa omenoiden hävitys eli omppu reseptiä tulee eri muodoissa. Nyt on salaatti johon omena sopii niin mainiosti mukaan.

2 isoa porkkanaa
3 oamenaa
tuoremehua loraus

Raastaporkkana ja omena sekoita sekaisin ja lorauta hedelmämehua päälle.

keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kukkakaali salaatti


Tänään olen käynyt ostamassa violetin pöytäliinan sekä joitain koriste esineitänyt keittiöön joka on nyt muutettu vihreästä lilaksi. Eilen ostin jo matot.Isäntä nauroi että nyt meni blogi lilaksi ja samoin keittiö.
Tässä salaatti josta pitää nekin jotka eivät niin kukkakaalista perusta.

1 pienehkö kukkakaali
pala purjoa
3 tomaattia
KERMAVIILIKASTIKE:
1 dl kermaviiliä
2 tl yrttisuolaa
1/2 tl sokeria
hiven valkopippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä

Paloittele huuhdeltu, raaka kukkakaali pieniksi lohkoiksi. Tee sama tomaatille. Viipaloi halkaistu , huuhdeltu purjo. Sekoita ainekset ja kaada päälle kermaviilikastike johon olet sekoittanut kaikki mausteet. (Voit halutessasi lisätä esim. sinappia)

tiistai 14. syyskuuta 2010

Nokkos-kesäkurpitsa leipä


Tänään tuli leivottua leipää, tulikin tosi hyvää. Tämä on tämmöistä mitä kaapista löytyy systeemiä mutta kyllä pitivät oma väki ja vieraat. Nokkonen on niin terveelistä ja vielä kaiken lisäksi niin hyvän näköistä leivässä.

5 dl kurpitsojen keitin lientä tai vettä
2 dl kaurapuuroa( jota jäi aamupuurolta)
1/2 dl kuivattua nokkosta
3 dl kurpitsaa soseena ( voi laittaa tilalle vaikka vauvan sosepurkista porkkana sosetta)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl vehnärouhetta
2 dl neljän viljanhiutaleita
n. 10-12 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 dl rypsi öljyä

Lämmitä liemi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon puuro ja kurpitsa lisää hiiva ja sokeri ja suola. Lisää jauhoja niin että taikina alkaa irrota vuoan reunoilta. Vaivaa kunnolla noin viitisen minuuttia mielellään enemmänkin että taikina saa kunnon sitkon. Kaada joukkoon öljy sekoita hyvin joukkoon. Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan liina päällä. Kun taikina on kohonnut kaksin kertaiseksi vaivaa taikinasta ilmat pois ja leivo haluamasi mallisia leipiä tai sämpylöitä. Kohota vielä kerran uunipellillä ja tee viillot leipien pintaan. Sumuta vedellä ennen uuniin laittoa ja jos haluat pinnasta rapean  laita uuniin pohjalle uunivuokaan vettä höyrystämään uunia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Uunista pois ottaessasi muista jos haluat rapeampik kuorista leipää jätä leivinliina pois leipien päältä.

Uunikala pinaatikuorrutuksella




Tälläistä söimme tänään muusin ja salaatin kera. Täällä on aikas tohinat päällä mummu tuli kyläilemään ja käytiin uudessa kangas- ja lanka-kaupassa. Taas löytyi lankoja koskahan niistä kerkeää jotakin värkätä?
Mieheni lähtee viemään keskimmäistämme hammaslääkäriin. Tää menee aina ihan hulinaksi koko päivä jos tulee jotain erikoista, mutta ei tässä mitään taas on tiistain leivonta ja uuniruoat tehty.

1 pkt pakaste seitä
sitruunapippuria, tilliä
1/2 prk tomaattimurskaa
2 rkl margariiniä
1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl soijamaitoa tai maitoa
suolaa ja valkopippuria
1/2 kalaliemikuutiota
75 g pinaattia

Laita sei sulamaan uunivuokaan ripottele pinnalle mausteet. Kaada kasariin margariiniä ja jauhoja lisää soijamaito sekoita hyvin ettei jää paakkuja. Mausta ja laita joukkoon pinaatti. Kaada kastike uuni sein pinnalle ja laita uuniin noin puoleksi tunniksi  200 asteeseen. Tarjoile perunoiden riisin tai muusin kera sekä raikasta salaattia.