kotiliesi

tiistai 28. joulukuuta 2010

Hypytysrieska

Nämä ihanan makuiset rieskat tein tänään aamulla. Hypytysrieska on eteläkarjalainen, perinteinen löysähköstä taikinasta leivottu ohraleipä, joka perinteisesti hypytetään muotoonsa puukulhossa.
Minulla taisi tulla hieman liian kova taikina koska en tarvinnut hypytykseen jauhoja mutta hyvää oli silti. Varmasti tulee tehtyä toistekin. 

Tämä ohje on ostamastani Kotilieden Joulunaikaan- kirjasta. Jonka jo kerkesin ostaa alennusmyynnistä joulun jälkeen.

(Tästä taikinasta tulee kaksi kappaletta rieskoja)
1/2 l  piimää, maitoa tai vettä (itse laitoin puolet maitoa ja puolet vettä)
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 172 dl kauralesettä
2 2/1 dl ohrajauhoja
5-6 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suolaa, leseet ja ohrajauhot. Seisota taikinaa liinan alla noin 10 minuuttia. Sekoita sitten mukaan hiivajauhot. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kohota liinan alla 20 minuuttia.
Jauhota toinen kulho ja varaa valmiiksi kaksi syvää lautasta.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä ja hypitä taikina palaa kulhossa, kunnes se alkaa saada leivän muodon. 
Jauhota leivinliina ja laita liina syvällelautaselle. Kaada leipä liinan päälle ja peitä liina kulmilla. Käsittele samoin toinen taikinanpala. Kohota leipiä 20 minuuttia. 
Kumoa leivät leivinpaperoidulle pellille. Paista 300 asteisessa uunissa alatasolla 5 minuuttia ja alenna senjälkeen uuninlämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 10 minuuttia.  

3 kommenttia:

  1. Vaikuttaapas kivalta! Oon itse ihan toivoton leipien teossa, ei vaan ikinä tuu mistään mitään niiden kanssa :/

    VastaaPoista
  2. Onpas ihana nimi leivällä ja kiva tekotapakin... samanoloista ulkonäöltään mitä meillä savossa oikea ohrarieska....siellä katotaan kummasti jos rieskaksi nimittään ohutta leipää...

    VastaaPoista
  3. On kyllä herkullisen näköistä rieskaa !

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)