kotiliesi

tiistai 5. lokakuuta 2010

Spelttipatonki

Vaikka olo onkin nuhainen en jättänyt speltti leipää tekemättä kun kerran sen esitaikinan jo eilen jääkaappiin tein. Ja eihän tuossa nyt enään paljoa hommaa ollutkaan. Kyllä olikin herkkua leipää ei ole mulla varmaan leipä ikinä onnistunut näin hyvin mutta täytyy kyllä sanoa, että oli kyllä niin hyvät ja ytimekkäät ohjeet tuossa hyväterveyden kevyt kokki- lehdessä että oli helppo tehdä ja iloita aikaansaannoksistaan.


ESITAIKINA:
1 1/2 dl kylmää vettä
5 g tuorehiivaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
TAIKINA:
3 dl haaleaa vettä
10 g tuorehiivaa
6-7 dl spelttijauhoja (puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja)
1 tl suolaa

Valmista ensin esitaikina. Sekoita kulhossa kaikki muut aineet paitsi hiiva. Vaivaa 5 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivausta vielä 10 minuuttia.Taikinan kuuluu olla todella kimmoisaa, ja siinä on oltava hyvä sitko. Peitä kulho muovikelmulla ( laitoin kelmun kumiritsalla kiinni kulhon reunoista kun ei meinannut millään kelmu pysyä kulhon päällä) ja siirrä  se jääkaappiin12- 20 tunniksi. Taikina voi odottaa kylmässä enintään kaksi vuorokautta.
Siirrä taikina yleiskoneen kulhoon lisää esitaikinaan vesi, murennettu hiiva ja spelttijauhot. Anna koneen käydä ensin hitaasti pari minuuttia. Nosta sitten nopeutta ja jatka 5 minuuttia.
Lisää taikinaan suola. Anna koneen käydä vielä keskinopeudella noin 6 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa.Taikinan teko onnistuu toki myös käsin. Saatat tarvita vähän enemmän jauhoja ja alustamiseen menee myös pidempi aika, jotta saat taikinaan riittävästi sitkoa. Anna taikinan levätä peitettynä 1-2 tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle leivonta alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile ne pitkiksi tangoiksi. Nosta patongit pellille ripottele päälle hiukan speltti jauhoja ja tee halutessasi syvät viillot terävällä veitsellä.
Kohota peitettyinä vielä 1-2 tuntia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta patonki pelti uunin keskitasolle ja suihkuta uuniin sumutuspullolla runsaasti vettä.Sulje heti luukku ja paista 5 minuuttia. Laske uunin lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-25 minuuttia. Jäähdytä patongit ritilällä. Säilytä samana päivänä syötävät patongit leivinliinaan käärittynä. Jos säilytät niitä pidempään, siirrä leivät muovipussiin tai pakasta ne mahdollisimman tuoreina.

3 kommenttia:

  1. Mikä tämän esitaikinan idea tässä reseptissä on?

    VastaaPoista
  2. Tässä reseptissä tää on esitaikinan nimellä musta tää on niinkuin juuri kupli ja pulppusi siihen malliin. Mutta huomatkaa kuinka vähän tähän tulee hiivaa. Siis ehdottomasti teen tätä toistekin aivan kuin leipomon hyllyltä.

    VastaaPoista
  3. Ihanalta kyl näyttää!! Ja juureen syntyy aina paljon enemmän aromeita kun nopeasti kohotettuun :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)