kotiliesi

tiistai 12. lokakuuta 2010

Maalaisleipä

Tämä leipä on todella helppo leipoa. Tästä leivästä meillä tykkäsi taas koko poppoo, isäntä sanoi että tykkää tästä leivästä nyt eniten muihin leipiin verrattuna. Pidin kyllä itsekin ehkä se on tuo fariinisokeri joka teki leivän niin hyvän makuiseksi.
Tämä ohje on mukaeltuna Yhteis hyvän uusimmasta ruoka lehdestä.
4 1/2 dl vettä 6 rkl fariinisokeria
1 1/2 dl grahamjauhoja
50 g hiivaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl (hienonnettua meri)suolaa
3 tl öljyä

Mitta käden lämpöinen vesi, sokeri ja grahamjauho sekä hiiva kulhoon ja sekoita hyvin. Anna seisoa 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa käsin noin10 minuuttia tai koneella noin 4 minuuttia , kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa. Öljyä iso kulho  ja nosta taikina kohoamaan puoleksitooista tunniksi peotettynä. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli palat jauhoja apuna käyttäen suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri kolmeen osaan jätä saumapuoli alas päin. Anna kohota puoli tuntia. Vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot pintaan. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
Laita uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta leivät pellillä kuumenemaan uuniin. Paista leipiä 10 minuuttia ja käännä lämpö sitten pois päältä. Anna kypsyä jälkilämmöllä vielä 15 minuuttia. Nosta pois uunista  älä peitä leivinliinalla.


1 kommentti:

  1. Siis ihanan näköinen! Voi kun oppisin (viitsisin opetella?) leipomaan leipää tai sämpylöitä tai edes rieskaa. Mä oletan sen olevan jotain avaruustiedettä enkä viitsi kokeilla :)
    Tuija

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)